Kwartels
zijn verzot
op wijn
Wijnweetje
Geïnspireerd door een klant die
hummus- en granaatappel-
pitjesmoe is, gaat mevrouw
Hamersma op de Franse tour.
,,Ik had een mevrouw in
mijn winkel die verzuchtte dat
ze hummusmoe was'', vertelde
mevrouw Hamersma toen ze
de dag met mij doornam. ,,Ze
kon het woord 'simpel' niet
meer horen zonder te denken
aan Ottolenghi en foeterde
over bombardementen aan
granaatappelpitten.''
Daarna meldde ze dat haar
klant drie Franse kookboeken
had aangeschaft. In haar anti
quariaat had zij in de serie
Originele recepten die van
sterrenchefs Michel Guérard,
Jean en Pierre Troisgros en
Roger Vergé gevonden. Ze zou
weer ouderwets op de Franse
tour gaan.
Overigens had mevrouw
Hamersma ingeslikt dat ze
momenteel wekelijks iets uit
Yotam Ottolenghi's Simpel
maakt, maar ze herkende de
symptomen.
Misschien mede omdat ze de
afgelopen weken met zo veel
plezier op België naar Rick
Stein's Secret France had geke
ken. Daarin maakte de Engelse
chef een roadtrip langs onge
baande paden om louter lokaal
bekende adressen te bezoeken.
Mevrouw Hamersma liet
meteen het bijbehorende boek
komen. En toen Stein in de
laatste aflevering de Provence
aandeed, kreeg ik zelf zo'n trek
in Bandol-rosé dat ik tijdens de
uitzending nog een dozijn
Tempier bestelde, wat mij
betreft de beste ter wereld.
Om eerlijk te zijn verbaasde
het mij dan ook niet dat ik
mevrouw Hamersma later die
week in de weer zag met een
Franse klassieker: kwartel met
pruimen. Voor het recept had
ze niet in haar antiquariaat
hoeven struinen. Ze trof er
eentje in De makkelijke Franse
keuken van Karin Luiten, de
kookboekenschrijfster die
tevens poogt Nederland zonder
pakjes en zakjes te laten koken.
Al is de kwartel maar een
klein beestje, het is een enorme
wijnliefhebber. Rode graag.
Van Italiaanse nebbiolo tot
rosso di Montalcino. Van
Oostenrijkse sankt laurent tot
Duitse spatburgunder. Zijn
Eten drinken
Mevrouw Hamersma runt een kookboek
winkel, meneer Hamersma weet alles
over wijn: een gouden combinatie
Volgens Trump niet
maar volgens de
wijnbouwers wel:
het klimaat veran
dert. Met name
regio's in het zuiden
van Europa hebben
ermee te kampen.
Druiven die er al
eeuwen gedijen,
kunnen de verande
rende omstandig
heden niet meer
aan. Bordeaux mag
van het INAO, de
overheidsinstantie
die bepaalt wat
waar mag worden
aangeplant, met
hittebestendiger
druiven aan de slag.
De klassieke 'bewo
ners', zoals caber
net sauvignon en
merlot, moeten
misschien wennen
aan hun nieuwe
buren, maar de
geleerden zijn het
erover eens dat het
noodzakelijk is 'de
uitdagingen waar
de sector mee
te maken heeft'
aan te pakken.
36