Kwartels zijn verzot op wijn Wijnweetje Geïnspireerd door een klant die hummus- en granaatappel- pitjesmoe is, gaat mevrouw Hamersma op de Franse tour. ,,Ik had een mevrouw in mijn winkel die verzuchtte dat ze hummusmoe was'', vertelde mevrouw Hamersma toen ze de dag met mij doornam. ,,Ze kon het woord 'simpel' niet meer horen zonder te denken aan Ottolenghi en foeterde over bombardementen aan granaatappelpitten.'' Daarna meldde ze dat haar klant drie Franse kookboeken had aangeschaft. In haar anti quariaat had zij in de serie Originele recepten die van sterrenchefs Michel Guérard, Jean en Pierre Troisgros en Roger Vergé gevonden. Ze zou weer ouderwets op de Franse tour gaan. Overigens had mevrouw Hamersma ingeslikt dat ze momenteel wekelijks iets uit Yotam Ottolenghi's Simpel maakt, maar ze herkende de symptomen. Misschien mede omdat ze de afgelopen weken met zo veel plezier op België naar Rick Stein's Secret France had geke ken. Daarin maakte de Engelse chef een roadtrip langs onge baande paden om louter lokaal bekende adressen te bezoeken. Mevrouw Hamersma liet meteen het bijbehorende boek komen. En toen Stein in de laatste aflevering de Provence aandeed, kreeg ik zelf zo'n trek in Bandol-rosé dat ik tijdens de uitzending nog een dozijn Tempier bestelde, wat mij betreft de beste ter wereld. Om eerlijk te zijn verbaasde het mij dan ook niet dat ik mevrouw Hamersma later die week in de weer zag met een Franse klassieker: kwartel met pruimen. Voor het recept had ze niet in haar antiquariaat hoeven struinen. Ze trof er eentje in De makkelijke Franse keuken van Karin Luiten, de kookboekenschrijfster die tevens poogt Nederland zonder pakjes en zakjes te laten koken. Al is de kwartel maar een klein beestje, het is een enorme wijnliefhebber. Rode graag. Van Italiaanse nebbiolo tot rosso di Montalcino. Van Oostenrijkse sankt laurent tot Duitse spatburgunder. Zijn Eten drinken Mevrouw Hamersma runt een kookboek winkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie Volgens Trump niet maar volgens de wijnbouwers wel: het klimaat veran dert. Met name regio's in het zuiden van Europa hebben ermee te kampen. Druiven die er al eeuwen gedijen, kunnen de verande rende omstandig heden niet meer aan. Bordeaux mag van het INAO, de overheidsinstantie die bepaalt wat waar mag worden aangeplant, met hittebestendiger druiven aan de slag. De klassieke 'bewo ners', zoals caber net sauvignon en merlot, moeten misschien wennen aan hun nieuwe buren, maar de geleerden zijn het erover eens dat het noodzakelijk is 'de uitdagingen waar de sector mee te maken heeft' aan te pakken. 36

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 116