V% r\ VAT T 7AVC
'In de potjie zit bredie,
een Boerentraditie.
De naam komt van 'braden'.'
Evita's ostrich
patties
(struisvogel
burgers)
Evita's
knoflook
BBQ WIJN 13
HET DING
RECEPTEN
I K m/m/ I II Guido geen braai-
Behalve vlees wordt er ook vega gebraaid: „Mielies
(maiskolven) van de grill, pampoen of aardappels die
je in de hete kolen poft. En vis natuurlijk. In Z-A
wordt veel kabeljauw gegeten'', zegt Ken.
Guido: ,,En bij alles wordt pap van maismeel geser
veerd, putupap. Er is krummelpap, die lijkt wat op
couscous, en stijwe pap die je in plakken kunt snijden.
Die bak je, of je eet hem bijvoorbeeld met chakalaka,
een pittige saus van tomaten, bonen, uien en knof
look.'' Chakalaka is meegekomen met Mozambi-
kaanse mijnwerkers die na lange ondergrondse shifts
hun tomaten en bonen uit blik oppepten met chili
pepers en wat er verder aan smaakmakers verkrijg
baar was in de townships van Johannesburg.
Waterlelies in de pot
Wat ook bijna nooit ontbreekt bij een braai is potjie-
kos (spreek uit: poikiekos), een stoofgerecht dat in een
gietijzeren braadpan op drie poten (pot) urenlang
wordt verhit - op de braai of rechtstreeks, met de
pootjes in de kolen. Dat gerecht heeft dan weer Ne
derlandse wortels. Het is afkomstig van de Voortrek
kers: afstammelingen van de Boeren die, nadat Enge
land de Kaapkolonie had geannexeerd, massaal naar
het binnenland van Z-A vluchtten (De Grote Trek).
De pot ging mee op reis. Onderweg verzamelde men
allerlei eetbaars om een potjie van te koken.
Guido: ,,In de potjie zit bredie. Bredie is een Boeren-
traditie. De naam komt van 'braden'. Het is een sud-
derschotel van vlees en groente. Interessant is de
variant met waterblommetjie, de Kaapse waterlelie.
Die maak je met lamsvlees.'' Naar verluidt leerden
vroege kolonisten van de inheemse Khoikoi hoe je
met waterblommetjies moest koken. Een perfect
verbroederrecept, dus.
De mannen van Dappertutto koken dan wel geen
potjie, iedereen is welkom in hun restaurant om
- onder het waakzaam oog van hun zwart-witte
minihondje Benji - gebroederlijk en gezusterlijk te
genieten van de kookkunsten van chef Guido (wel
even reserveren graag: dappertutto.nl)
GO DINSDAG 28 JULI 2020
M W W W J W J WW W k J kos', maar ze weten
w T er wel veel vanaf.
FOTO PIM RAS
Basisskottel voor begin
nende braaiers (0 48 cm).
Met emaille coating, rvs
onderdelen, afneembaar
onderstel en handige
opbergtas. Cadac, €99.
De skottel kan worden uitge
breid met o.m. een barbe-
cuerooster, paellapan, pizza
steen en een deksel.
Guido
,,De enige braai die ik
aanbeveel, is die van Evita
Bezuidenhout', zegt Ken.
De ambassadrice van het
zelfbedachte thuisland
Bapetikosweti, een blanke
Afrikaanse socialiste en
zelfverklaard politiek
activiste, is het alter ego
van de Zuid-Afrikaanse
comedian Pieter Dirk Uys.
Die was zeer kritisch op het
Apartheidsregime, maar als
Evita kon hij ongestraft bijna
alles zeggen. Evita heeft
een restaurant en theater in
het stadje Darling, Evita se
Perron.
500 g gehakte
struisvogelbiefstuk
1 fijngehakte ui
1 fijngehakte groene
chilipeper
1 tl gemalen komijn
zout en peper
Meng alle ingrediënten met
een vork. Vorm met de hand
tot patties en braai 10 minu
ten boven een gematigd
houtskoolvuur.
een hele knoflookbol
verse tijmtakjes
olijfolie
Verpak de knoflookbol met
de tijmtakjes en wat olijfolie
in zilverfolie. Braai 30 minu
ten in middelhete kolen tot
hij zacht is. Lekker als
smaakmaker op gegrild
vlees, gepofte aardappel of
geroosterd brood.
Uit: Evita's Kossie Sikelela,
2010.