V% r\ VAT T 7AVC 'In de potjie zit bredie, een Boerentraditie. De naam komt van 'braden'.' Evita's ostrich patties (struisvogel burgers) Evita's knoflook BBQ WIJN 13 HET DING RECEPTEN I K m/m/ I II Guido geen braai- Behalve vlees wordt er ook vega gebraaid: „Mielies (maiskolven) van de grill, pampoen of aardappels die je in de hete kolen poft. En vis natuurlijk. In Z-A wordt veel kabeljauw gegeten'', zegt Ken. Guido: ,,En bij alles wordt pap van maismeel geser veerd, putupap. Er is krummelpap, die lijkt wat op couscous, en stijwe pap die je in plakken kunt snijden. Die bak je, of je eet hem bijvoorbeeld met chakalaka, een pittige saus van tomaten, bonen, uien en knof look.'' Chakalaka is meegekomen met Mozambi- kaanse mijnwerkers die na lange ondergrondse shifts hun tomaten en bonen uit blik oppepten met chili pepers en wat er verder aan smaakmakers verkrijg baar was in de townships van Johannesburg. Waterlelies in de pot Wat ook bijna nooit ontbreekt bij een braai is potjie- kos (spreek uit: poikiekos), een stoofgerecht dat in een gietijzeren braadpan op drie poten (pot) urenlang wordt verhit - op de braai of rechtstreeks, met de pootjes in de kolen. Dat gerecht heeft dan weer Ne derlandse wortels. Het is afkomstig van de Voortrek kers: afstammelingen van de Boeren die, nadat Enge land de Kaapkolonie had geannexeerd, massaal naar het binnenland van Z-A vluchtten (De Grote Trek). De pot ging mee op reis. Onderweg verzamelde men allerlei eetbaars om een potjie van te koken. Guido: ,,In de potjie zit bredie. Bredie is een Boeren- traditie. De naam komt van 'braden'. Het is een sud- derschotel van vlees en groente. Interessant is de variant met waterblommetjie, de Kaapse waterlelie. Die maak je met lamsvlees.'' Naar verluidt leerden vroege kolonisten van de inheemse Khoikoi hoe je met waterblommetjies moest koken. Een perfect verbroederrecept, dus. De mannen van Dappertutto koken dan wel geen potjie, iedereen is welkom in hun restaurant om - onder het waakzaam oog van hun zwart-witte minihondje Benji - gebroederlijk en gezusterlijk te genieten van de kookkunsten van chef Guido (wel even reserveren graag: dappertutto.nl) GO DINSDAG 28 JULI 2020 M W W W J W J WW W k J kos', maar ze weten w T er wel veel vanaf. FOTO PIM RAS Basisskottel voor begin nende braaiers (0 48 cm). Met emaille coating, rvs onderdelen, afneembaar onderstel en handige opbergtas. Cadac, €99. De skottel kan worden uitge breid met o.m. een barbe- cuerooster, paellapan, pizza steen en een deksel. Guido ,,De enige braai die ik aanbeveel, is die van Evita Bezuidenhout', zegt Ken. De ambassadrice van het zelfbedachte thuisland Bapetikosweti, een blanke Afrikaanse socialiste en zelfverklaard politiek activiste, is het alter ego van de Zuid-Afrikaanse comedian Pieter Dirk Uys. Die was zeer kritisch op het Apartheidsregime, maar als Evita kon hij ongestraft bijna alles zeggen. Evita heeft een restaurant en theater in het stadje Darling, Evita se Perron. 500 g gehakte struisvogelbiefstuk 1 fijngehakte ui 1 fijngehakte groene chilipeper 1 tl gemalen komijn zout en peper Meng alle ingrediënten met een vork. Vorm met de hand tot patties en braai 10 minu ten boven een gematigd houtskoolvuur. een hele knoflookbol verse tijmtakjes olijfolie Verpak de knoflookbol met de tijmtakjes en wat olijfolie in zilverfolie. Braai 30 minu ten in middelhete kolen tot hij zacht is. Lekker als smaakmaker op gegrild vlees, gepofte aardappel of geroosterd brood. Uit: Evita's Kossie Sikelela, 2010.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 61