Wat drinken we? Kaapse druiven houden van rook II Zuid-Afrika 8 12 BBQ WIJN Struis burgerbiertje De braai wint aan populariteit, maar het moet het echte werk zijn: op houtskool, niet op gas. De mannen van Dappertutto weten er alles van. 'Er gaat ook vis op de braai. In Zuid-Afrika wordt veel kabeljauw gegeten' ROOD WIT LIEVER BIER? en (1961) en Guido (1971) runnen sinds 2013 restaurant Dappertutto (Italiaans voor 'overal') op de Mauritskade in Amsterdam, pal naast de Dappermarkt. Italiaanse Guido is de baas in de keuken, Zuid-Afrikaanse Ken is maitre d', be drijfsleider en boekhouder. De keuken is verboden terrein voor hem. ,,Ja, potten wassen, dat mag ik'', zegt hij lachend. Je eet er Guido's versie van Italiaanse klassiekers, met hier en daar op het menu een verwij zing naar de herkomst van Ken: ,,We maken bijvoor beeld bobotie (een gehaktschotel) als voorgerecht. Maar aan braai doe ik niet, ik haat braai.''Pardon? Blijkt de restauranthouder nu toch met de uitgelezen persoon die meer kan vertellen over de nationale cu linaire traditie uit zijn geboorteland? Het ligt geluk- kig genuanceerder. Beide heren weten genoeg van de Zuid-Afrikaanse barbecuetraditie en over 'kos' (eten) praten doen ze graag. ,,Zeker is braai heel groot in Zuid-Afrika. Je hebt zelfs een challenge op tv, The Ultimate Braai Master. Maar braairestaurants zijn er niet veel. Het is te infor meel, te gewoontjes'', zegt Guido. ,,Braaien doe je thuis.'' De mannen kennen elkaar uit Rome, waar Ken eind jaren 80 vanwege de politieke instabiliteit in Zuid-Afrika en de onveilige situatie voor mannen als hij naartoe was verhuisd. ,,Discriminatie is meer dan de tegenstelling tussen zwart en wit. Homo's worden in Zuid-Afrika door bijna alle bevolkingsgroepen ge minacht. In mijn studententijd, ik deed een studie Theater- en Filmwetenschappen, was ik fel antibraai. Dat stond voor alles wat ik verfoeide: Apartheid, dis criminatie, de Boerenmentaliteit.'' Ken doelt op de conservatieve witte Afrikaners (Boeren): afstamme lingen van de Nederlandse kolonisten die halverwege de 17de eeuw in Zuid-Afrika aankwamen. Na hen volgden nog vele 'bezoekers' uit den vreemde, die allen hun sporen nalieten in het land. De Zuid-Afrikaanse keuken is dan ook een echte im migratiekeuken, waarbij de nieuwkomers hun eet gewoonten moesten aanpassen aan de lokale omstan digheden. De culinaire traditie van oorspronkelijke bewoners als de Xhosa en de Zoeloes raakte ver mengd met die van de immigranten. Nederlandse, Britse, Franse, Portugese, Indiase, Maleise, Indonesi sche en Chinese invloeden en eetgewoonten uit an dere Afrikaanse landen slopen de Zuid-Afrikaanse keuken in. Zo ontstond een culinaire afspiegeling van de regenboognatie die Zuid-Afrika met zijn vele be volkingsgroepen is. Wat al die keukens gemeen hadden: een voorliefde voor vlees, het liefst geroosterd. In alle rangen en standen, rassen en klassen houdt men van de braai. Mensenrechtenactivist bisschop Desmond Tutu ziet er zelfs de nationale verbroederaar in en doopte Erfe nisdag (24 september) om tot Nationale Braaidag. Echt iedereen houdt van de braai. Behalve Ken dus. Via omzwervingen in Londen belandde het stel toch in Zuid-Afrika en begon een restaurant annex guesthouse, in een uitgesproken Boerengebied. Pofadder Een braai mag dan doorsnee zijn, op feesten en an dere bijeenkomsten gaat toch echt de fik erin. ,,Bij het guesthouse hadden we een braai van wel zeven me ter'', vertelt Guido. ,,Een aarden muurtje dat in een halve cirkel stond en waarop iedereen zijn eigen sosa- ties (vleesspiezen) in de gaten kon houden, lekker dicht bij het vuur. Want de avonden zijn koud daar.'' Ken: ,,Tegenwoordig lijkt een braai steeds meer op een Amerikaanse barbecue met hamburgers en hot- dogs, maar oorspronkelijk was wat erop ging heel di vers. Niet alleen biefstuk en karbonaadjes, maar het hele 'bees'.'' Beroemd is de lange boerewors: een braadworst van grof gemalen rundergehakt en vet met koriander, peper, nootmuskaat en zout. ,,En heel veel komijn'', zegt Guido. Van ingewanden zijn ze in Z-A ook niet vies. Guido: ,,Een bekend Boerengerecht is pofadder, lams- lever verpakt in het vetmembraan dat rond de nieren zit. En de Zoeloes roosterden tripe, ingewanden.'' ABeyerskloof 2018, Pinotage, Stellenbosch Pinotage, de puur Zuid-Afrikaanse druif. Is er een rook melder in de buurt, dan gaat-ie af. Geurend als een barbecue bij de buren terwijl de dichtstbijzijnde toch een kloof verderop wonen. Maar ook vol in het rode, rijpe fruit. Met frambozen, zoete kersen, pruimen en cassis en een snufje specerij. De oprechte boerewors-aanhanger. Cijfer De Grote Hamersma 2020:8,5 Gall Gall, €10 First Cape 2019, Shiraz 'Special Cuvée', Western Cape Vol en vrijgevig. Roostertoontjes, dikke pruimen, rijp, zonneschijn en zoete drop. Struisvogel kijkt er reikhalzend naar uit. Cijfer De Grote Hamersma 2020: 8 Dirk van den Broek, €5,50 Peacock 2018, Cabernet Sauvig- non 'Wild Fer- ment', Western Cape (biologisch) Volle bak Zuid- Afrika: het kamp vuur is in het bouquet te ruiken. Ook in het fruit wat warmte en rokerigheid. Geflambeerde kersen en frambozenmarshmallows. Sweet spices ook. Inder daad, wat zoetig en zacht. Maar geef er een flink stuk vlees van de braai bij en de spierballen gaan weer helemaal rollen. Cijfer De Grote Hamersma 2020: 8 Marqt €6,70 Alvi's Drift 2019, Chenin Blanc, Western Cape Chenin Blanc, het nationale wit van de Regenboognatie. Peer, lychee, perzik, meloen en citrus op drift. Komen weer tot rust dankzij vis met limoen. Cijfer De Grote Hamersma 2020:8,5 De Monnik, €6,95 Steenberg 2019, Sauvignon Blanc, Constantia De kracht van zacht. Watertandend wit met prachtig glad gepolijste zuren. Groene appel, citrus, ci troengras, kruisbessen, grapefruit en grassigheid. Maakt hongerig naar nog een glas. Bij voorkeur in gezelschap van gegrilde vis met groene kruiden om de eetlust nog wat verder op te wekken. Cijfer De Grote Hamersma 2020:9- Sterwijn Wijnkoperij De Gouden Ton, €13,50 Simonsig 2018, Chardonnay, II Stellenbosch, /A Zuid-Afrika H Tropisch met een frisse tik. Peer met wat opspattende room. Een nootje links en truffeltoets rechts. Rijp, weldadig wit van een behoorlijk gewicht. Maar zonder dat dit een perma nente moet in de bank achterlaat. Wat wel moet: kip erbij. Cijfer De Grote Hamersma 2020:8,5 Kwast Wijnkopers, €13,35 monnik-dranken.nl degoudenton.nl kwas twijnkopers. nl Pittig gekruide, gegrilde burgers: een match made in heaven met India Pale Ale, ofwel het intens bitter-fruitig gehopte Iepaa. Hier kun je vrijwel niet mis, maar topcombinaties zijn BrewDog Punk IPA of, uit Haarlem, Uiltje Brewing Bird of Prey IPA. DINSDAG 28 JULI 2020 GO Potjiekos en ANNET DE GROOT Ken

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 60