Wat drinken we?
Een glaasje voor
vegavrienden
De kleur van amber
BBQ WIJN 9
HET DING
Parmezaanse kaas maken het een heerlijk gerecht.
Simpel, maar wel perfect
Tijd voor de laatste groente van de dag: sla. Little gem,
zoals de kleine kropsla wordt genoemd, is voller van
smaak dan andere slasoorten. ,,Je grilt ze een paar mi
nuten aan elke kant om de kou eraf te halen en om ze
dat brandsmaakje te geven.'' Op het bord gaat er een
dressing overheen van mayonaise, citroensap en olijf
olie. Het geheel wordt bestrooid met gehakte pecan-
noten. ,,Het heeft dat grillsmaakje, het vetje van de
dressing en de pecannoten geven het extra smaak.''
Sla van de barbecue: het kan en is nog lekker ook.
Jaspers: ,,Ik word het meest blij van simpele groen
tegerechten van de barbecue die tot in perfectie zijn
bereid. Een kwestie van opletten, je vuur beheersen
en je timing in de gaten houden. Dat kan een mais-
kolf zijn, little gem, of prei. Er kan veel meer op de
barbecue dan je denkt.''
ROOD
WIT
LIEVER BIER?
GO DINSDAG 28 JULI 2020
meer van nu
r -
Julius Jaspers: „Veel groente moet gesneden
worden gegaard, zoals courgette, aubergine en
venkel. Onmisbaar is daarom een mandoline,
een soort schaaf die plakjes van exact de
zelfde dikte maakt. Ideaal omdat je bij dezelfde
dikte ook dezelfde gaartijd hebt. Ze zijn er in
soorten en maten, maar ik zweer bij de groene
Benriner Japanse mandoline (v.a. €36,50).''
Hema, Tempranillo
Organic Red
Wine, La Mancha,
Spanje
(biologisch)
Opgewekte bio-
kersen, lekker
bessige, licht kruidige,
zachte tannine, koel
drinken. Pure, eerlijke,
prettige tinto gemaakt met
druiven van onbesproken
komaf. Wordt graag
gezien in de nabijheid
van aubergine.
Cijfer De Grote Hamersma
2020:8 Sterwijn
Hema, €3,75
m Chateau Landra
2017, Pur Jus,
/K Ventoux, Frankrijk
/A (natuurwijn)
Pur Jus. Puur
natuur. Herfst-
'SSSb I bossig, ongetemd,
tijm, kersen uit een
braadpan, karakterbaasje.
Confectieslobberaars
gaan een blokje om.
Vegavrienden gaan
groente grillen.
Cijfer De Grote
Hamersma 2020:9
Grapedistrict, €13
Plus Oeroud
Druivenras 2018,
k Barbera d'Asti,
I Italië.
I Authentiek en
I Noord-Italiaans.
I Zure kersen, zure
I bessen, bassende
bramen en lichte kruiden.
Geen zoetjes, geen ge-
plak. Hoort zo. Noordelijk
rood houdt niet zo van
zacht spinnend kopjes
geven. Wel van pompoen,
salie, rozemarijn en
portobello's.
Cijfer De Grote
Hamersma 2020: 8
Plus, €4,70
DiWald 2018,
ChaGrü Veltliner,
Wagram, Oosten
rijk (biologisch)
Vast ensemble: ge
zamenlijk optreden
van thuisspeler grü-
ner veltliner en wereldster
chardonnay. Licht-fris-
tropisch van de chardon-
nay en knapperig, levendig
en nerveus qua grüner.
Met name aanbevolen bij
groene asperges met een
barbecueverleden.
Cijfer De Grote
Hamersma 2020:8
Ekoplaza, €10
Steenberg 2019,
Sauvignon Blanc,
Constantia,
Zuid-Afrika
De kracht van
zacht. Water
tandend wit met
prachtig glad gepolijste
zuren. Groene tinten, vers
geknapper, kraakt en
smaakt. Maakt hongerig
naar nog een glas, het
liefst in gezelschap van
groente achter een grill-
ruit, guacamole en groene
kruiden.
Cijfer De Grote
Hamersma 2020:9-
Wijnkoperij De Gouden
Ton, €13,50
1 Stefan Winter
2019, Weissbur-
gunder trocken,
Rheinhessen
Winter-BBQ. Dank
zij Stefan Winters
pinot blanc. Koel en
knisperend als vers geval
len sneeuw. Smaakt overi
gens het hele jaar door.
Strak wit fruit, witte peper,
citrus. Goed bij venkel,
uien en groententaart.
Cijfer De Grote
Hamersma 2020:8,5
Les Généreux, €8,95
lesgenereux.nl
Ook bij gebarbecuede groente treedt de
maillardreactie (zie p. 3). Dat vraagt om
donker bier. De little gem wordt blij van
amberkleurig bier, zoals Palm of La Trappe
Isid'Or: de lichte karamelsmaak ondersteunt
de pecannoten, Parmezaanse kaas én de
gegrilde, zoete, gem.
ïa Jrapp
Al
J