Wat drinken we? Een glaasje voor vegavrienden De kleur van amber BBQ WIJN 9 HET DING Parmezaanse kaas maken het een heerlijk gerecht. Simpel, maar wel perfect Tijd voor de laatste groente van de dag: sla. Little gem, zoals de kleine kropsla wordt genoemd, is voller van smaak dan andere slasoorten. ,,Je grilt ze een paar mi nuten aan elke kant om de kou eraf te halen en om ze dat brandsmaakje te geven.'' Op het bord gaat er een dressing overheen van mayonaise, citroensap en olijf olie. Het geheel wordt bestrooid met gehakte pecan- noten. ,,Het heeft dat grillsmaakje, het vetje van de dressing en de pecannoten geven het extra smaak.'' Sla van de barbecue: het kan en is nog lekker ook. Jaspers: ,,Ik word het meest blij van simpele groen tegerechten van de barbecue die tot in perfectie zijn bereid. Een kwestie van opletten, je vuur beheersen en je timing in de gaten houden. Dat kan een mais- kolf zijn, little gem, of prei. Er kan veel meer op de barbecue dan je denkt.'' ROOD WIT LIEVER BIER? GO DINSDAG 28 JULI 2020 meer van nu r - Julius Jaspers: „Veel groente moet gesneden worden gegaard, zoals courgette, aubergine en venkel. Onmisbaar is daarom een mandoline, een soort schaaf die plakjes van exact de zelfde dikte maakt. Ideaal omdat je bij dezelfde dikte ook dezelfde gaartijd hebt. Ze zijn er in soorten en maten, maar ik zweer bij de groene Benriner Japanse mandoline (v.a. €36,50).'' Hema, Tempranillo Organic Red Wine, La Mancha, Spanje (biologisch) Opgewekte bio- kersen, lekker bessige, licht kruidige, zachte tannine, koel drinken. Pure, eerlijke, prettige tinto gemaakt met druiven van onbesproken komaf. Wordt graag gezien in de nabijheid van aubergine. Cijfer De Grote Hamersma 2020:8 Sterwijn Hema, €3,75 m Chateau Landra 2017, Pur Jus, /K Ventoux, Frankrijk /A (natuurwijn) Pur Jus. Puur natuur. Herfst- 'SSSb I bossig, ongetemd, tijm, kersen uit een braadpan, karakterbaasje. Confectieslobberaars gaan een blokje om. Vegavrienden gaan groente grillen. Cijfer De Grote Hamersma 2020:9 Grapedistrict, €13 Plus Oeroud Druivenras 2018, k Barbera d'Asti, I Italië. I Authentiek en I Noord-Italiaans. I Zure kersen, zure I bessen, bassende bramen en lichte kruiden. Geen zoetjes, geen ge- plak. Hoort zo. Noordelijk rood houdt niet zo van zacht spinnend kopjes geven. Wel van pompoen, salie, rozemarijn en portobello's. Cijfer De Grote Hamersma 2020: 8 Plus, €4,70 DiWald 2018, ChaGrü Veltliner, Wagram, Oosten rijk (biologisch) Vast ensemble: ge zamenlijk optreden van thuisspeler grü- ner veltliner en wereldster chardonnay. Licht-fris- tropisch van de chardon- nay en knapperig, levendig en nerveus qua grüner. Met name aanbevolen bij groene asperges met een barbecueverleden. Cijfer De Grote Hamersma 2020:8 Ekoplaza, €10 Steenberg 2019, Sauvignon Blanc, Constantia, Zuid-Afrika De kracht van zacht. Water tandend wit met prachtig glad gepolijste zuren. Groene tinten, vers geknapper, kraakt en smaakt. Maakt hongerig naar nog een glas, het liefst in gezelschap van groente achter een grill- ruit, guacamole en groene kruiden. Cijfer De Grote Hamersma 2020:9- Wijnkoperij De Gouden Ton, €13,50 1 Stefan Winter 2019, Weissbur- gunder trocken, Rheinhessen Winter-BBQ. Dank zij Stefan Winters pinot blanc. Koel en knisperend als vers geval len sneeuw. Smaakt overi gens het hele jaar door. Strak wit fruit, witte peper, citrus. Goed bij venkel, uien en groententaart. Cijfer De Grote Hamersma 2020:8,5 Les Généreux, €8,95 lesgenereux.nl Ook bij gebarbecuede groente treedt de maillardreactie (zie p. 3). Dat vraagt om donker bier. De little gem wordt blij van amberkleurig bier, zoals Palm of La Trappe Isid'Or: de lichte karamelsmaak ondersteunt de pecannoten, Parmezaanse kaas én de gegrilde, zoete, gem. ïa Jrapp Al J

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 57