'Aan de Sunshine-kust houden we van seafood' Mango-salsa Pistachepesto BBQ WIJN 7 RECEPTEN HET DING ,,Ik vind het leuk om elke week te barbecuën. Mijn vrienden weten inmiddels wel het verschil tussen een Nederlandse barbecue-avond en een Australisch feestje. In Nederland zorgt degene bij wie het thuis is voor de drank, het vlees en alles eromheen. Je hoeft alleen maar te komen opdagen. In Australië neem je een esky (koelbox) mee met je eigen drank. En vaak maak je ook nog iets: een salade bijvoorbeeld. ,,Je deelt alles. Ik zorg meestal voor het vlees. Som mige vrienden nemen dan zelf burgertjes mee voor hun kinderen als die niet van geroosterd lam houden. Als je het zo organiseert, kun je het elke week doen, anders misschien maar één keer per maand. Lee's Par ty's noemen ze het. Iedereen neemt iets mee.'' Witbrood, worstjes, ketchup Onmisbaar voor de Ozzies? ,,Het is niet mijn ding, maar ik zou zeggen: barbecuesaus. Wij noemen dat in slang 'dead horse', omdat het rijmt op 'tomatoe sauce'. Maar ik gebruik dat niet, dat is voor mensen die de shitty stukken vlees eten. Ik ben meer een chi- michurri-man. Op Netflix heb je een documentaire, Barbecue. Daarin zie je hoe veel Australiërs barbe cuën: met witbrood, worstjes en ketchup. Ik dacht: dat meen je niet. Maar ja, het is hoe de meerderheid het doet. Er is daar altijd wel ergens een gratis barbie. Bij winkels, om klanten te lokken. Bij de pub waar mensen een biertje drinken. Als chef kijk ik er anders naar natuurlijk. De asado in Argentinië in die docu mentaire, dat was krankzinnig.'' Geen dood paard voor Morrisson dus, maar wat dan wel? Die gekarameliseerde uien zijn wel een stan daardonderdeel. ,,De meeste barbecues hebben naast het rooster een plaat. Daar doe je je fijngehakte uien op, die laat je bruin worden. En dan voeg je een scheut bier toe. Niets technisch, gewoon met een beetje olijfolie. Dan krijg je een lekkere smaak.'' Een andere favoriet is lam. ,,Lam is groot in Austra lië. Je kunt het bereiden met munt, maar mijn vader maakt het met knoflook en kruiden: rozemarijn en honing van de ironbark, een eucalyptussoort, die het vlees een kenmerkende smaak geeft. En dan min stens zes uur langzaam roosteren.'' GO DINSDAG 28 JULI 2020 van chef Lee Morrison Morrisson is dol op zijn 'tongs': „Zonder die tangen is het geen doen. De laatste keer dat ik uit Oz terugkwam, heb ik negen stuks meege nomen. Ik kan ze in Europa niet vinden.'' becue die we gebruiken - we bereiden ook beef brisket: stoofvlees van rund. Lee Morrison 1 mango, fijngesneden 4 tomaten, ontdaan van zaden en fijngesneden 1 rode ui, fijngesneden rode chilipeper, naar smaak, ontdaan van zaden en fijngesneden Y bos koriander, grof ge hakt Y bos munt, grofgehakt sap en rasp van 1 limoen tl suiker 5 eetlepels olijfolie zout en peper Mix alle ingrediënten in een kom en breng op smaak met zout en peper. Deze salsa smaakt goed bij kip, vis en garnalen van de barbecue. 150 g geroosterde pistachenoten 1 knoflookteen 1 bos platte peterselie Y bos munt limoen, sap en rasp 1 el oranjebloesemwater 1 a 2 el kokend water 100 ml olijfolie zout en peper Hak noten, knoflook, peter selie, munt en limoenrasp in de blender. Voeg oranje bloesemwater en kokend water toe en draai tot een smeuïge pasta. Meng de olijfolie erdoor en breng op smaak met zout, peper en limoensap. Deze pistache- pesto is dol op lam van de barbecue.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 55