'Aan de Sunshine-kust
houden we van seafood'
Mango-salsa
Pistachepesto
BBQ WIJN 7
RECEPTEN
HET DING
,,Ik vind het leuk om elke week te barbecuën. Mijn
vrienden weten inmiddels wel het verschil tussen
een Nederlandse barbecue-avond en een Australisch
feestje. In Nederland zorgt degene bij wie het thuis is
voor de drank, het vlees en alles eromheen. Je hoeft
alleen maar te komen opdagen. In Australië neem je
een esky (koelbox) mee met je eigen drank. En vaak
maak je ook nog iets: een salade bijvoorbeeld.
,,Je deelt alles. Ik zorg meestal voor het vlees. Som
mige vrienden nemen dan zelf burgertjes mee voor
hun kinderen als die niet van geroosterd lam houden.
Als je het zo organiseert, kun je het elke week doen,
anders misschien maar één keer per maand. Lee's Par
ty's noemen ze het. Iedereen neemt iets mee.''
Witbrood, worstjes, ketchup
Onmisbaar voor de Ozzies? ,,Het is niet mijn ding,
maar ik zou zeggen: barbecuesaus. Wij noemen dat
in slang 'dead horse', omdat het rijmt op 'tomatoe
sauce'. Maar ik gebruik dat niet, dat is voor mensen
die de shitty stukken vlees eten. Ik ben meer een chi-
michurri-man. Op Netflix heb je een documentaire,
Barbecue. Daarin zie je hoe veel Australiërs barbe
cuën: met witbrood, worstjes en ketchup. Ik dacht:
dat meen je niet. Maar ja, het is hoe de meerderheid
het doet. Er is daar altijd wel ergens een gratis barbie.
Bij winkels, om klanten te lokken. Bij de pub waar
mensen een biertje drinken. Als chef kijk ik er anders
naar natuurlijk. De asado in Argentinië in die docu
mentaire, dat was krankzinnig.''
Geen dood paard voor Morrisson dus, maar wat dan
wel? Die gekarameliseerde uien zijn wel een stan
daardonderdeel. ,,De meeste barbecues hebben naast
het rooster een plaat. Daar doe je je fijngehakte uien
op, die laat je bruin worden. En dan voeg je een
scheut bier toe. Niets technisch, gewoon met een
beetje olijfolie. Dan krijg je een lekkere smaak.''
Een andere favoriet is lam. ,,Lam is groot in Austra
lië. Je kunt het bereiden met munt, maar mijn vader
maakt het met knoflook en kruiden: rozemarijn en
honing van de ironbark, een eucalyptussoort, die het
vlees een kenmerkende smaak geeft. En dan min
stens zes uur langzaam roosteren.''
GO DINSDAG 28 JULI 2020
van chef Lee Morrison
Morrisson is dol op zijn
'tongs': „Zonder die tangen
is het geen doen. De laatste
keer dat ik uit Oz terugkwam,
heb ik negen stuks meege
nomen. Ik kan ze in Europa
niet vinden.''
becue die we gebruiken - we bereiden ook beef brisket:
stoofvlees van rund.
Lee Morrison
1 mango, fijngesneden
4 tomaten, ontdaan van
zaden en fijngesneden
1 rode ui, fijngesneden
rode chilipeper, naar
smaak, ontdaan van zaden
en fijngesneden
Y bos koriander, grof ge
hakt
Y bos munt, grofgehakt
sap en rasp van 1 limoen
tl suiker
5 eetlepels olijfolie
zout en peper
Mix alle ingrediënten in een
kom en breng op smaak met
zout en peper. Deze salsa
smaakt goed bij kip, vis en
garnalen van de barbecue.
150 g geroosterde
pistachenoten
1 knoflookteen
1 bos platte peterselie
Y bos munt
limoen, sap en rasp
1 el oranjebloesemwater
1 a 2 el kokend water
100 ml olijfolie
zout en peper
Hak noten, knoflook, peter
selie, munt en limoenrasp
in de blender. Voeg oranje
bloesemwater en kokend
water toe en draai tot een
smeuïge pasta. Meng de
olijfolie erdoor en breng op
smaak met zout, peper en
limoensap. Deze pistache-
pesto is dol op lam van de
barbecue.