Wat drinken we? Druiven groeien ook Down Under 4 Australië Roodbruin of pale ale 'Bier hebben we altijd bij de hand, want Aussies houden wel van een drankje' Australiërs beschouwen hun 'barbie' als een verlengde van de keuken. Chef Lee Morrison (39), geboren in Queensland, over de typisch Australische manier van barbecueën. 'Iedereen neemt wat mee.' 6 BBQ WIJN ROOD WIT Jumbo, €8 fl Aldi, €4,70 LIEVER BIER? L IN Lfflf ELLEN DEN HOLLANDER shrimps in elk geval. Dat misverstand kwam in 1984 de wereld in toen de slogan 'I will slip another shrimp on the barbie for you' een gevleugelde uitspraak werd. Crocodile Dundee-acteur Paul Hogan sprak die woor den in een reclame om Amerikaanse toeristen naar het eiland te lokken. De ironie is dat Australiërs garnalen helemaal geen shrimps noemen. ,,Die noemen we prawns", zegt Morrisson. ,,Aan de Sunshine-kust waar ik vandaan kom houden we van seafood. Dus als er een barbie is, ligt er meestal wel vis op. Iets dat iemand net heeft gevangen. En prawns dus, garnalen.'' Maar vis is zeker niet het enige dat op de grill gaat. „Aussies houden van snags, dat zijn worstjes. Sowieso is het meestal vlees. Sommige van mijn vrienden hou den het bij vlees en drie groenten: erwten, tomaten en worteltjes. Ze slaan achterover van verbazing als ik een aubergine op de barbie leg. Daar moeten ze niets van hebben.'' Dat zijn mannen die hamburgers, steaks en gebak ken uien als de hoekstenen zien van een standaard avondje barbecue. ,,Wij karameliseren de uien en doen op het laatst wat bier erbij om ze nog een beetje verder te laten bruinen. Bier hebben we altijd bij de hand, want in ons land houden we wel van een drankje.'' Gezien zijn culinaire leven zijn veel van Morrisons vrienden zelf ook chef. ,,Met hen doe ik extreme din gen, vooral slow cooking: buikspek, een keer zelfs een halve geit. En - dat is een beetje afhankelijk van de bar- nale hobby. In elk park staan ze. Dat zijn elektrische barbecues. Je drukt op het knopje en hij doet het. Een Nederlandse vriend van mij die dat voor het eerst zag, stond versteld. En helemaal dat iedereen hem schoon achterlaat voor degenen die na jou komen eten.'' Wat leggen zijn landgenoten traditioneel erop? Geen aar de meeste Nederlanders hun barbecue drie of vier keer per jaar aansteken, zijn veel Australiërs ver groeid met hun 'barbie'. Ze worden zo'n beetje geboren met een vlees tang in hun vuistje. ,,De barbecue is bij ons een verlengde van de keuken'', zegt chef Lee Morrison, die opgroeide ten noorden van Brisbane en nu in Den Haag woont. ,,In Queensland is het vaak zo warm, dat je naar buiten gaat om te koken, en dat wordt dan de barbie. Je kunt het ingewikkeld maken met verschillende soorten hout, maar veel mensen hebben een gasbarbecue, wel zo handig.'' Gekarameliseerde ui De 39-jarige chef bezocht Nederland voor het eerst toen hij 21 jaar was. Hij werd in 2008 in de Franse Alpen verliefd op een Nederlandse die daar werkte. Ze kregen een baby, woonden een tijdje in Australië, ze scheidden en nu is Morrisson sinds vijf jaar 'single dad' in Den Haag. Verkocht zijn restaurant, voorzag op filmsets Emma Thompson, George Clooney en honderden mensen uit hun gevolg van goede maal tijden en werkt nu freelance als chef-kok. Hoe diep de Australische barbecuecultuur is door gedrongen in alle facetten van het leven, blijkt wel uit het feit dat iedereen zo'n ding heeft. ,,Het is een natio- Jumbo, Australië Shiraz Robuust, South Eastern Australia (1 liter) Donker fruit. don kere chocolade, schaduwpartijen maar ook volop zonne gloed. Rijpe pruimen, rijpe bramen en rijp om soldaat gemaakt te worden tijdens barbecues, feesten en partijen. Cijfer De Grote Hamersma 2020:7,5 Jumbo, €3,95 Rawson's Retreat 2018, Merlot, South Eastern Australia Lekker bessig, zoete donkere a pruimen, veel sap, laurier en een aan genaam fris pepermunt- waasje in de afdronk. Extra smakelijk als er toevallig sprake is van een muntsausje bij het lam. Cijfer De Grote Hamersma 2020:8,5 Albert Heijn, €8 Stoney Creek 2018, Shiraz Viognier Fleurieu 'Premium', South Eastern Australia Voor de Premium- hunters. Valt in de categorie 'kijk mij luxe doen'. Speculaaskrui den, vanillestokjes en zoethout zonder dwang- nageltjes, pootjebadend in een zee aan rijp, romig en zonnig rood fruit. Sluit met name een mooi verbond met de onmisbare gebak ken uien bij de Ozzie BBQ. Cijfer De Grote Hamersma 2020: 7,5 Boni, Deen, Dekamarkt, Dirk van den Broek, Hoogvliet, Plus, Poiesz, €9 9 Hardy's 2018, Chardonnay- Sauvignon Blanc, South Eastern Australia 's Werelds meest favoriete witte druiven werken netjes samen en laten zich beide van hun beste kant zien. Met frisse appel, citrus, tropische verrassingen en een lichte romigheid. 'Eat prawn till dawn. Cijfer De Grote Hamer sma 2020: 8,5 Sterwijn. Albert Heijn, €9 Trentham Estate 2018, Pinot Gris, Murray Darling Pinot gris heeft ook een verblijfsvergun ning voor Australië weten los te peute ren. Kende op Trentham een wijnmaker. En die heeft 'm kost en inwoning verschaft. In ruil voor peerpartjes, een appel- beignetje, amandelbitter tjes en zachte maar leven dige zuren. Is geporteerd van zalmfilet. Cijfer De Grote Hamersma 2020:8+ Southern Creek 2019, Chardonnay 'Prestige', South Eastern Australia Rond, sappig en blommig. Handen- j* vol geel fruit, tropi- «O* sche vruchten, pop corn, een zuidelijk room- boterbabbelaartje, en ver der ook veel voor weinig. Doe kip, doe mais, doe scampi. Cijfer De Grote Hamersma 2020:7,5 DINSDAG 28 JULI 2020 GO Garnalen met mangosalsa-, met een zoet zuur, Vlaams roodbruin als Rodenbach (Classic of Grand Cru) gaat de vlag in top. Morrissons lam met pistachepesto- daarbij past een kruidig gehopt Pale Ale (tropisch fruit, delicate bitters). Tips van eigen bo dem- Brothers In Law Australian Pale Ale, en Uiltje Trackdown Juicy Pale Ale. - -tLUH-WH-i Lee Morrison Zeg je Australië, dan zeg je 'barbie'

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 54