Wat drinken we?
Druiven groeien
ook Down Under
4
Australië
Roodbruin of pale ale
'Bier hebben we altijd bij de
hand, want Aussies houden
wel van een drankje'
Australiërs beschouwen hun 'barbie' als een
verlengde van de keuken. Chef Lee Morrison
(39), geboren in Queensland, over de typisch
Australische manier van barbecueën. 'Iedereen
neemt wat mee.'
6 BBQ WIJN
ROOD
WIT
Jumbo, €8
fl
Aldi, €4,70
LIEVER BIER?
L IN Lfflf
ELLEN DEN HOLLANDER
shrimps in elk geval. Dat misverstand kwam in 1984 de
wereld in toen de slogan 'I will slip another shrimp on
the barbie for you' een gevleugelde uitspraak werd.
Crocodile Dundee-acteur Paul Hogan sprak die woor
den in een reclame om Amerikaanse toeristen naar het
eiland te lokken. De ironie is dat Australiërs garnalen
helemaal geen shrimps noemen. ,,Die noemen we
prawns", zegt Morrisson. ,,Aan de Sunshine-kust waar
ik vandaan kom houden we van seafood. Dus als er een
barbie is, ligt er meestal wel vis op. Iets dat iemand net
heeft gevangen. En prawns dus, garnalen.''
Maar vis is zeker niet het enige dat op de grill gaat.
„Aussies houden van snags, dat zijn worstjes. Sowieso
is het meestal vlees. Sommige van mijn vrienden hou
den het bij vlees en drie groenten: erwten, tomaten en
worteltjes. Ze slaan achterover van verbazing als ik een
aubergine op de barbie leg. Daar moeten ze niets van
hebben.''
Dat zijn mannen die hamburgers, steaks en gebak
ken uien als de hoekstenen zien van een standaard
avondje barbecue. ,,Wij karameliseren de uien en doen
op het laatst wat bier erbij om ze nog een beetje verder
te laten bruinen. Bier hebben we altijd bij de hand,
want in ons land houden we wel van een drankje.''
Gezien zijn culinaire leven zijn veel van Morrisons
vrienden zelf ook chef. ,,Met hen doe ik extreme din
gen, vooral slow cooking: buikspek, een keer zelfs een
halve geit. En - dat is een beetje afhankelijk van de bar-
nale hobby. In elk park staan ze. Dat zijn elektrische
barbecues. Je drukt op het knopje en hij doet het. Een
Nederlandse vriend van mij die dat voor het eerst zag,
stond versteld. En helemaal dat iedereen hem schoon
achterlaat voor degenen die na jou komen eten.''
Wat leggen zijn landgenoten traditioneel erop? Geen
aar de meeste Nederlanders hun
barbecue drie of vier keer per jaar
aansteken, zijn veel Australiërs ver
groeid met hun 'barbie'. Ze worden
zo'n beetje geboren met een vlees
tang in hun vuistje. ,,De barbecue is
bij ons een verlengde van de keuken'', zegt chef Lee
Morrison, die opgroeide ten noorden van Brisbane en
nu in Den Haag woont. ,,In Queensland is het vaak zo
warm, dat je naar buiten gaat om te koken, en dat
wordt dan de barbie. Je kunt het ingewikkeld maken
met verschillende soorten hout, maar veel mensen
hebben een gasbarbecue, wel zo handig.''
Gekarameliseerde ui
De 39-jarige chef bezocht Nederland voor het eerst
toen hij 21 jaar was. Hij werd in 2008 in de Franse
Alpen verliefd op een Nederlandse die daar werkte.
Ze kregen een baby, woonden een tijdje in Australië,
ze scheidden en nu is Morrisson sinds vijf jaar 'single
dad' in Den Haag. Verkocht zijn restaurant, voorzag
op filmsets Emma Thompson, George Clooney en
honderden mensen uit hun gevolg van goede maal
tijden en werkt nu freelance als chef-kok.
Hoe diep de Australische barbecuecultuur is door
gedrongen in alle facetten van het leven, blijkt wel uit
het feit dat iedereen zo'n ding heeft. ,,Het is een natio-
Jumbo, Australië
Shiraz Robuust,
South Eastern
Australia (1 liter)
Donker fruit. don
kere chocolade,
schaduwpartijen
maar ook volop zonne
gloed. Rijpe pruimen, rijpe
bramen en rijp om soldaat
gemaakt te worden tijdens
barbecues, feesten en
partijen.
Cijfer De Grote
Hamersma 2020:7,5
Jumbo, €3,95
Rawson's Retreat
2018, Merlot,
South Eastern
Australia
Lekker bessig,
zoete donkere
a pruimen, veel sap,
laurier en een aan
genaam fris pepermunt-
waasje in de afdronk.
Extra smakelijk als er
toevallig sprake is van een
muntsausje bij het lam.
Cijfer De Grote
Hamersma 2020:8,5
Albert Heijn, €8
Stoney Creek
2018, Shiraz
Viognier Fleurieu
'Premium', South
Eastern Australia
Voor de Premium-
hunters. Valt in de
categorie 'kijk mij
luxe doen'. Speculaaskrui
den, vanillestokjes en
zoethout zonder dwang-
nageltjes, pootjebadend in
een zee aan rijp, romig en
zonnig rood fruit. Sluit met
name een mooi verbond
met de onmisbare gebak
ken uien bij de Ozzie BBQ.
Cijfer De Grote
Hamersma 2020: 7,5
Boni, Deen, Dekamarkt,
Dirk van den Broek,
Hoogvliet, Plus, Poiesz, €9
9 Hardy's 2018,
Chardonnay-
Sauvignon Blanc,
South Eastern
Australia
's Werelds meest
favoriete witte
druiven werken netjes
samen en laten zich beide
van hun beste kant zien.
Met frisse appel, citrus,
tropische verrassingen en
een lichte romigheid.
'Eat prawn till dawn.
Cijfer De Grote Hamer
sma 2020: 8,5 Sterwijn.
Albert Heijn, €9
Trentham Estate
2018, Pinot Gris,
Murray Darling
Pinot gris heeft ook
een verblijfsvergun
ning voor Australië
weten los te peute
ren. Kende op Trentham
een wijnmaker. En die
heeft 'm kost en inwoning
verschaft. In ruil voor
peerpartjes, een appel-
beignetje, amandelbitter
tjes en zachte maar leven
dige zuren. Is geporteerd
van zalmfilet.
Cijfer De Grote Hamersma
2020:8+
Southern Creek
2019, Chardonnay
'Prestige', South
Eastern Australia
Rond, sappig en
blommig. Handen-
j* vol geel fruit, tropi-
«O* sche vruchten, pop
corn, een zuidelijk room-
boterbabbelaartje, en ver
der ook veel voor weinig.
Doe kip, doe mais, doe
scampi.
Cijfer De Grote
Hamersma 2020:7,5
DINSDAG 28 JULI 2020 GO
Garnalen met mangosalsa-, met een zoet
zuur, Vlaams roodbruin als Rodenbach
(Classic of Grand Cru) gaat de vlag in top.
Morrissons lam met pistachepesto- daarbij
past een kruidig gehopt Pale Ale (tropisch
fruit, delicate bitters). Tips van eigen bo
dem- Brothers In Law Australian Pale Ale,
en Uiltje Trackdown Juicy Pale Ale.
- -tLUH-WH-i
Lee Morrison
Zeg je
Australië,
dan zeg
je 'barbie'