Chimichurri maak je zo Wat drinken we? Vlezig rood en exotisch wit n I BBQ WIJN 5 RECEPT Argentijns vlees bevat minder vet en cholesterol en smaakt echt veel beter Donker en bitterzoet Versgemalen zwarte peper grof zeezout 100 ml olijfolie 2 el rode wijnazijn 1 Spaanse peper, fijngehakt 1 kleine ui, gesnipperd mann (Seven Fires, Mallmann on Fire) zijn dit de negen geboden van de Argentijnse griltechniek. O Gebruik het beste vlees. In Argentinië geen pro bleem: het vee leeft het hele jaar op uitgestrekte gras landen. Het vlees heeft daardoor niet alleen een be tere smaak, maar bevat ook minder vet en cholesterol. Hier geen diepvrieshamburgers op de barbecue! Grill op hout. A la parilla of al asador, dus. Een gas- barbecue is een belediging van het vlees. De vlammen mogen het vlees niet raken. Verkoold vlees is vies (en ongezond). Argentijnen houden van een dikke korst. 'Het be langrijkste is het eerste contact tussen de grill en het vlees. Verstoor dat niet', doceert Mallmann. Dus niet schuiven of snel keren die biefstuk. De knapperige korst houdt het vlees van binnen sappig. De Argen tijn eet zijn bife de lomo (ossenhaas), bife de chorizo (entrecote, heeft niks te maken met de worst) en ojo de bife (ribeye) - de mooiste stukken koe - liever niet te rood. Ook goedkopere steaks als entrana (long haas), vacio (bavette) en asado de tira (short ribs) krij gen zo'n krokante buitenkant. Grill op lage temperatuur. De asador weet hoe en schuift wat met houtskool of hangt het rooster hoger of lager. Hoe eenvoudiger de saus, hoe beter. Behalve chi michurri eten de Argentijnen vaak salsa verde (groene saus op mayonaisebasis) of salsa criolla waarin be halve groene kruiden, uien, knoflook en pepertjes ook tomaten en rode paprika's gaan. O Leg meer dan alleen biefstuk op de grill. Terwijl het rundvlees langzaam gaart, worden op een rooster of een vuurschaal van soms wel 1,5 meter doorsnee de voorgerechten geroosterd: varkens- en lamskarbo- naadjes (chuletas de cerdo/de cordero), kip (polloen worstjes (chorizo). Vast onderdeel van een asado is or- gaanvlees (offal of achuras) zoals niertjes (rinones), bloedworst (morcilla), knapperig gebakken varkens darm, vaak gevlochten (chinchulines) en, heel gewild, molleja, zwezerik. Zeevis zul je niet snel tegenkomen: het leeuwendeel word geëxporteerd, Argentijnse ri- viervis is niet altijd even smakelijk. En ja, ze eten er tegenwoordig een salade bij en soms gaat er iets groens op de grill, maar het is toch vléés waarop de Argentijn loopt, jaarlijks gemiddeld 57 kilogram per persoon (in het land waar vegetariërs kip krijgen voorgeschoteld. Kip zit ook niet in die 57 kilo). Leer het vuur kennen. Asador is een beroep dat vaak van vader op zoon wordt doorgegeven. Neem de tijd. Een asado duurt de hele dag. En dat allemaal dankzij de gaucho, die door de op komst van de machinale landbouw in de 19de eeuw zijn werk kwijtraakte. Tegenwoordig is hij actief in de toeristensector: de gaucho als gastheer en entertai ner, gids en voorlichter. Toeristen verblijven op een estancia en nemen een kijkje in het - nagespeelde - leven van de gaucho. Daarnaast hoedt hij vee, scheert hij schapen en beslaat hij paarden, net als in de goede oude tijd - nu als hobby. Denk even aan hem, als u het mes zet in zo'n malse biefstuk al asador. ROOD Gall Gall, €10 Jumbo, €5,80 WIT Plus, €6 Coop, €6 LIEVER BIER? GO DINSDAG 28 JULI 2020 10 takjes verse tijm, de blaadjes 1 bosje verse oregano 1 bosje bladpeterselie 1 bosje koriander 1 tl mosterdpoeder 4 tenen knoflook Hak tijm t/m zeezout kort met de staafmixer tot een grove maar homogene massa. Dan beetje bij beetje de olie erbij. Daarna de azijn. Roer goed door tot een gladde saus. Voeg de Spaanse peper toe en roer nogmaals goed door. Buen provecho! Argentijnse feestdagen kunnen niet zonder 'asado', een lopende- bandbarbecue waarbij de 'asador', de grillmeester, degene is die het loopwerk verricht. foto's shutterstock op de pampa Alamos 2019, Malbec, Mendoza Argentijnse powerhouse zonder harde of H stroeve randjes. Zwart fruitig met donkere, bitterzoete kersen, bessen, bramen en zoete specerij. Lekker vlezig bovendien. Zoekt zodoende graag het gezelschap van worsten en heeft een rood vlees verlangen. Cijfer De Grote Hamersma 2020:8,5 Vina Chela 2018, Cabernet Sauvig- non Reserve, Mendoza Dik en donker fruit, de spieren gespan nen, de tannine stevig opgetuigd en met behoorlijk wat vlees op het bot. Nog meer vlees op het bot? Van de grill dan graag. Cijfer De Grote Hamersma 2020:8,5 ITemporada 2018, Bonarda, Mendoza Malbec eist de eerste plek op in de Argentijnse druivengalerij, maar bonarda wint de authenticiteitsprijs. Zoet, rijp, rond, zwoel, gepolijst, fluweel aan de rol. Glimmende pruimen, hoogglans cassis, frambozenverschijning. Echt en eerlijk. Empanadas in de buurt? Bonarda. 9 Callia 2019, Char- donnay, San Juan Het is niet alles Mendoza wat de klok slaat. Ziehier chardonnay uit San lüii Juan. Van links naar rechts exotisch. Banaan, ananas, mango, passie vrucht, perzik en limoen. Grote garnalen graag. Cijfer De Grote Hamersma 2020:8 Raza 2019, Torrontés-Char- w donnay, Famatina Valley (Fairtrade) Sappig en aantrek kelijk met de wilde - frisheid van limoe nen. Dankzij de inzet van nationale witte held tor- rontés een en al bedruivig- heid, ananas, muskaat, ly chees en gember. Aanra der bij vis en schaaldieren met chutney als sidekick. Cijfer De Grote Hamersma 2020:8 Salentein 2018, Sauvignon Blanc A'Selection', 1 Uco Valley Grotehoogte-sau- vignon blanc. Wijn- gaarden op 1300 meter boven de zeespiegel. Niet te stui vende, koele witte. Grape fruit, vijgen, niet te rijpe peer, beschaafde bitters. Voor wie wat moe wordt van het Nieuw-Zeelandse gedraaf en het strakke van de Loire als wat te knel lend beleeft. Bij vis met to maten, paprika of salade in de nabijheid. Cijfer De Grote Cijfer De Grote Hamersma 2020: 8 Hamersma 2020:8 Mitra dranken- Verkoopadressen: speciaalzaken, €7 Wijnkring, €14,95 De dikke korst is één grote maillardbom (zie p. 3). Hoera voor Anchor Porter, het diepdonkere en bitterzoete bier dat qua smaak als een handschoen op het gegrilde vlees past. Ook 'abdijbier dub bel' zoals Westmalle, Leffe, La Trappe of Affligem past perfect.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 53