Argentinië n 4 BBQ WIJN ÓQUÉ? In Zuid-Amerika is barbecueën meer dan een maaltijd. Het is een cultuur, een familie aangelegenheid en een 'heilig' fenomeen ineen. Een kijkje in de gauchokeuken. HET DING (Argentinië). Pampa - 'Vlakte' in het Que- chua, een indianentaal. Na tuurlijk grasland - deels zeer vruchtbaar - in subtropisch Zuid-Amerika. De bijna 800.000 km2 beslaan een groot deel van Argentinië, het zuiden van Brazilië en geheel Uruguay. Parilla - 1. Barbecue (het kooktoestel); 2. rooster; 3. Argentijns steakhouse. Parillada - ander woord voor asado* en grillada*. Een breedgerande hoed, een poncho om de schouders en aan de riem van zijn broek een opgerolde zweep. Te paard trekt hij in zijn eentje over de pampa, van estancia naar estancia (landgoed), op zoek naar werk: vee hoeden, schaapsche ren, paarden beslaan. Eveneens zwer vend over de uitgestrekte graslanden zijn grote kud des wilde runderen. Het is halverwege de 18de eeuw. De gaucho, zoals deze Zuid-Amerikaanse cowboy heet, staat aan het begin van de Argentijnse grilltradi tie. Als hij honger heeft, vangt hij een koe, prikt het vlees aan spiesen en grilt het boven een kuil met houtskool. Gaat het om een heel beest, dan wordt een ijzeren kruis geconstrueerd, waaraan het vlees verti caal roostert: de parilla. 2020: een zonnig weekend in Argentinië. De estan- cia's zijn niet langer alleen in bezit van rijke boeren, maar dienen ook als buiten voor welgestelde inwo ners van Buenos Aires. Elk weekend is er wel een asado, een barbecuepartijtje dat de hele dag duurt. Ook koningin Maxima is dat uitgestrekte platteland niet vreemd: haar grootouders waren landeigenaren, haar pa was staatssecretaris van Landbouw en zelf bezit onze vorstin een flinke lap grond in Patagonië in het zuiden van Argentinië. Zij zal vaak van de par tij zijn geweest op zo'n asado, die meer is dan een geroosterde maaltijd. Het is een traditie. Zou in de koninklijke tuin van Huis ten Bosch, net als bij veel andere Argentijnen thuis, een grill zijn gemetseld? Feestdagen kunnen ook niet zonder: op aparte veldjes vormen rijen parillakruisen rond een vuur een lopendebandbarbecue, waarbij de asador, de grillmeester, degene is die het loopwerk verricht. Deze manier van grillen waarbij het hele dier wordt geroosterd heet al asador. De andere manier is a la parilla: een 'vuurtje' van houtskool met daarboven een grillrooster of een bakplaat. In Argentinië evolueerden de gauchospiesen tot een grill met een V-vormig rooster en een brasero (vuurkorfje) aan de zijkant. Daarin wordt hardhout verbrand. De asador grilt het vlees niet rechtstreeks boven het vuur, maar gooit stukjes verbrand hout on der de grill. Voordeel van die V-vorm is dat smeltend vet wordt opgevangen: scheelt weer zwarte rook. Een asado kent weinig toeters en bellen: een roos ter, vuur en vlees (een pond per persoon!). Argentij nen doen niet aan dipsaus, marinade of dry rubs. Hooguit wordt het vlees ingesmeerd met chimichurri, de kruidenolie die standaard op tafel staat (zie re cept). Brood erbij, eventueel een salade. Het is veel en het duurt uren, maar het gaat op. Tijdens het wachten is er mooi tijd om bij te kletsen. Negen geboden Wat doet een asador nu eigenlijk? Volgens de Argen tijnse celebrity chef en bestsellerauteur Francis Mall- DINSDAG 28 JULI 2020 GO Het lijkt één pot nat, als er niet zoveel hitte aan te pas kwam. Een korte cursus internationaal grilleren. A la plancha - Gegrild, vaak op een bak- of grillplaat. Asado - Argentijns. 1. Barbecue (het sociale evenement); 2. een stuk rundvlees (lett. 'het gegrilde', 'dat wat gegrild is'). Al asador, asador cri- ollo - Verti caal barbe- cueën op ijzeren roosters boven/naast een open vlam El asador - Grillmeester. Barbacoa - Spaans. Verbas tering van barbecoa uit de indianentaal Taino (Haïti): een vlechtwerk dat dienst kon doen als bed en als vleesrooster. Barbecue, bbq - Engels. 1. Het kooktoestel; 2. Het sociale evenement. Churrasco - Hetzelfde als asado*, maar dan in Brazilië. Tegenwoordig wereldwijd een gangbare term voor barbecue. Gaucho - Argentijnse of Brazili aanse cow boy die over de pampa* zwierf en vee hoedde. Grillada - Hetzelfde asado* en churrasco*, maar dan in Mexico. Een vorkje prikken ANNET DE GROOT Wie zelf een hele koe (of een schaapje) al asador wil grillen, zal het parillakruis zelf moeten maken of via internet bestellen bij een Argentijns of Chileens internetwarenhuis: mercadolibre.com.ar of kaschile.cl/asador-vertical-o- espada-cordero-fogon/ De brasero-grill heeft Neder land al wel bereikt, in diverse afmetingen verkrijgbaar bij o.m. thecavemangrill.nl. Deze Sunterra Outdoor 48" Side Brasero Cart kost €3199. mastergrills.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 52