Woord vooraf Glaasje? Barbecueën: zo doe je dat veilig Even voorstellen Grillige tijden I BBQ WIJN 3 I! ken en in Zuid-Afrika vormt de braai het warme centrum van verbroedering tussen de culturen. typisch Nederlandse barbecue: met stokbrood, met salade en met sausjes. (Iemand nog een kippen poot?) Niet zo gek dus dat juist twee landgenoten - broers uit Haarlem - een keramische barbecue ontwierpen die kan wedijveren met de wereldspelers. Veel lees- en eetplezier! 4-v# Iedere hobbygriller weet: uitkijken met al die hitte. Tip 0: houd afstand! Covid-19 is nog onder ons. Lees de gebruiksaanwijzing van het toestel, en daarna deze tips van de brandweer en andere verstandige mensen. Barbecueën doe je buiten. Vuur en kool monoxide binnenshuis: levensgevaarlijk. De bbq moet stevig staan. Plaats hem op een vlakke, harde, onbrandbare ondergrond. Zorg voor vrije ruimte rondom, op veilige afstand van heggen, schuttingen, stoelen, gordijnen en licht ontvlambare stoffen. Houd kinderen, dieren en dronkaards uit de buurt, eventueel met een afzetlint. Laat hem staan. Verplaats nooit een bran dende of (nog) warme barbecue. Blusmiddelen bij hand! Een emmer zand of water, een brandblusser en een blus- deken komen goed van pas bij een gevalletje 'te dicht op het vuur'. Trek (brandveilige) kleren aan. Fijn dat de sportschool weer open is, maar die brede borst en killerdijen kunnen lelijk verbran den door spattend vet en ronddwarrelende houtskoolresten. HOUTSKOOL Gebruik nooit spiritus, petroleum of benzine om vuur te maken. Echt nooit. Start het vuur met aanmaakhoutjes of -blokjes. 'Verstop' blokjes in de houtskool. Heb geduld! Het duurt zo een half uur voor de barbecue gebruiksklaar is. Houtskool gloeit nog uren na, dus bedek dat met een dikke laag zand. Check de datum op de gasfles, zet de slang goed vast en controleer die op gaatjes. Laat de gasbbq altijd buiten staan. Bij gas lekken verwaaid het gas, binnen wordt het een potentiële bom. Houd het droog! Regen, gemorst bier of opspattend water veroorzaken kortsluiting. ,,Barbecue bete kent maillard- reactie: onder invloed van W 'Ik HAMERSMA is vinoloog. Hij tipt bijpassend rood en wit bij de recepten. ,,Werken met open vuur maakt dorstig. Maar om nou dat bakje water te gaan leegdrinken dat dient om de uit slaande brandjes te blussen. Daar is een wijnliefhebber niet van gediend. Om de Argentijnse, Austra lische en Zuid-Afrikaanse grillwaar zich hier thuis te laten voelen, heb ik wijnen geselecteerd uit het land van herkomst. Ook de groentegrillers zijn niet verge ten. En ik heb in de kolom ter rechter zijde een aparte top vijf gemaakt van rosé, een wijntype dat sowieso graag achter een grillruitje zit. Daarin heb ik de nadruk gelegd op rosé uit Zuid-Frankrijk; daar stond immers het wiegje van rosé en daar komen van oudsher dan ook de lek kerste vandaan.'' Rosé komt graag op plekken waar de kooltjes gloeien. Risicoloos aperitief. Allemansvriend van alles wat groente is. TOP 5 Gall Gall, €16 II eeft u hem al aangehad? I Waarschijnlijk wel, 1 want in coronatijd I mochten we heel veel I niet, maar buiten eten bereiden op een houtskool- of gas- barbecue, dat was gelukkig niet verboden. Wat was het zonnig en warm in april en mei: ideaal voor een tuinfeestje met huisgenoten. Tien tegen een dat er bij u dan ook hamburgers op het rooster lagen te sissen, want die zijn volgens een recente enquête van een web shop in barbecuecatering veruit favoriet, met als goeie tweede die ouwe vertrouwde kipsaté. Liefst met pindasaus. Een burgertje of een sateetje op zijn tijd: niet te versmaden en lek ker blijven doen natuurlijk, maar er kan veel meer. In deze bijlage willen we de feestvreugde verho gen en inspiratie bieden om eens te variëren. uur Julius Jaspers eet heus nog weleens vlees, maar op de grill gegaarde groente vindt hij een openbaring. En - verrassing - we zijn niet de enige liefhebbers van de barbecue: de Argentijnen prik ken graag een lap vlees aan hun asador, de Australiër ziet de 'bar bie' als het verlengde van de keu- temperatuur veranderen sui kers en eiwitten van kleur en smaak - zowel bij vlees als groente. Diezelfde maillardreactie treedt op bij de be handeling van graankorrels, als deze tijdens het moutproces worden ge droogd. Hoe hoger die temperatuur, hoe intenser de reactie optreedt: van lichte karameltonen kan dit oplopen naar hints van toffee, koffie en zelfs chocolade. Hoe donkerder het bier, hoe meer donkere mout is gebruikt en hoe intenser de geroosterde en gebrande smaken zullen zijn.'' GO DINSDAG 28 JULI 2020 Laten we trots zijn op onze eigen, Ellen den Hollander is redacteur Koken&Eten <K -éf' GAS ELEKTRISCH COLOFON Aan deze bijlage werkten o.a. mee: Annabel van Gestel, Annemarie Gorissen (vormgeving), Annet de Groot (eindredactie), Harold Hamersma, Ellen den Hollander, Amber de Jong, Rick Kempen, Paul Rab (beeldredactie), Koos de Wilt (coördinatie). Deze bijlage is een uitgave van ADR Nieuwsmedia. Directie: Erik van Gruijthuijsen en Bart Verkade. ©DPG Media DE EXPERTS RICK KEMPEN is biersomme- lier. Hij geeft biersuggesties bij de recepten. HAROLD Saint Roche 2019, Gard, Frankrijk (bio) Bepaald geen tuttige snoepjesrosé. Stoer rood fruit, kruidig, droog, en met flink wat houvast. Bij Saint Roche wordt rosé serieus genomen. Cijfer De Grote Hamersma 2020:8,5 Sterwijn. Albert Heijn, €6,30 ÏMontaignan 2019, Cabernet Merlot, Pays d'Oc, Frankrijk Verzorgd en gesoig neerd rood fruit. Ont haarde framboosjes, onthaaste aardbei, een kordate kers. Een snufje kruiderij, een schuch ter bittertje en kwiek kweb belende zuurtjes met frisse afdronk. Cijfer De Grote Hamersma 2020:8. Jumbo, €7,40 Chateau Mourgues 1 du Grès 2019, Fleur d'Eglantine, Costières de NTmes, Frankrijk (bio) Dingt ieder jaar mee naar de titel 'ideale rosé'. Of moet ik zeggen; drinkt ieder jaar mee? Pe rendrups en perziken staan hun mannetje. Romig en toch fris. Fijn-kruidig en bio logisch. Cijfer De Grote Hamersma 2020: 8,5 Sterwijn. Les Génereux, €10,20 Costaripa 2019, Rosamara, Riviera del Garda, Italië Tomeloze inzet van fijnzinnig rood fruit, discrete houtinbreng, een montere kruiden- inzet met vieve finale. Cijfer De Grote Hamersma 2020:9 Sterwijn. S Domaine de Marotte 2019, Cuvée Jules, Méditerrannée, Frankrijk Biologisch vertroe telde stokken. Vol in $15 het rode fruit. Fram bozen, aardbeien, zuidelijk gekruid. Opgewekt sappig. Ideaal voor Hollandse zo mers die steeds meer op Zuid-Franse lijken. Cijfer De Grote Hamersma 2020:8,5 Domaine de Marotte €9,55 Vleesliefhebber van het eerste

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 51