Woord vooraf
Glaasje?
Barbecueën: zo
doe je dat veilig
Even
voorstellen
Grillige tijden
I
BBQ WIJN 3
I!
ken en in Zuid-Afrika vormt de
braai het warme centrum van
verbroedering tussen de culturen.
typisch Nederlandse barbecue:
met stokbrood, met salade en met
sausjes. (Iemand nog een kippen
poot?) Niet zo gek dus dat juist
twee landgenoten - broers uit
Haarlem - een keramische
barbecue ontwierpen die kan
wedijveren met de wereldspelers.
Veel lees- en eetplezier!
4-v#
Iedere hobbygriller weet: uitkijken met al die hitte. Tip 0: houd afstand!
Covid-19 is nog onder ons. Lees de gebruiksaanwijzing van het toestel, en
daarna deze tips van de brandweer en andere verstandige mensen.
Barbecueën doe je buiten. Vuur en kool
monoxide binnenshuis: levensgevaarlijk.
De bbq moet stevig staan. Plaats hem op
een vlakke, harde, onbrandbare ondergrond.
Zorg voor vrije ruimte rondom, op veilige
afstand van heggen, schuttingen, stoelen,
gordijnen en licht ontvlambare stoffen.
Houd kinderen, dieren en dronkaards uit
de buurt, eventueel met een afzetlint.
Laat hem staan. Verplaats nooit een bran
dende of (nog) warme barbecue.
Blusmiddelen bij hand! Een emmer zand
of water, een brandblusser en een blus-
deken komen goed van pas bij een gevalletje
'te dicht op het vuur'.
Trek (brandveilige) kleren aan. Fijn dat de
sportschool weer open is, maar die brede
borst en killerdijen kunnen lelijk verbran
den door spattend vet en ronddwarrelende
houtskoolresten.
HOUTSKOOL
Gebruik nooit spiritus, petroleum of
benzine om vuur te maken. Echt nooit.
Start het vuur met aanmaakhoutjes of
-blokjes. 'Verstop' blokjes in de houtskool.
Heb geduld! Het duurt zo een half uur
voor de barbecue gebruiksklaar is.
Houtskool gloeit nog uren na, dus bedek
dat met een dikke laag zand.
Check de datum op de gasfles, zet de slang
goed vast en controleer die op gaatjes.
Laat de gasbbq altijd buiten staan. Bij gas
lekken verwaaid het gas, binnen wordt het
een potentiële bom.
Houd het droog! Regen, gemorst bier of
opspattend water veroorzaken kortsluiting.
,,Barbecue bete
kent maillard-
reactie: onder
invloed van
W 'Ik HAMERSMA
is vinoloog. Hij
tipt bijpassend
rood en wit bij
de recepten.
,,Werken met
open vuur maakt
dorstig. Maar om
nou dat bakje
water te gaan
leegdrinken dat dient om de uit
slaande brandjes te blussen.
Daar is een wijnliefhebber niet van
gediend. Om de Argentijnse, Austra
lische en Zuid-Afrikaanse grillwaar
zich hier thuis te laten voelen, heb ik
wijnen geselecteerd uit het land van
herkomst.
Ook de groentegrillers zijn niet verge
ten. En ik heb in de kolom ter rechter
zijde een aparte top vijf gemaakt van
rosé, een wijntype dat sowieso graag
achter een grillruitje zit.
Daarin heb ik de nadruk gelegd op
rosé uit Zuid-Frankrijk; daar stond
immers het wiegje van rosé en daar
komen van oudsher dan ook de lek
kerste vandaan.''
Rosé komt graag op
plekken waar de
kooltjes gloeien.
Risicoloos aperitief.
Allemansvriend van
alles wat groente is.
TOP 5
Gall Gall, €16
II eeft u hem al aangehad?
I Waarschijnlijk wel,
1 want in coronatijd
I mochten we heel veel
I niet, maar buiten eten
bereiden op een houtskool- of gas-
barbecue, dat was gelukkig niet
verboden. Wat was het zonnig en
warm in april en mei: ideaal voor
een tuinfeestje met huisgenoten.
Tien tegen een dat er bij u dan ook
hamburgers op het rooster lagen te
sissen, want die zijn volgens een
recente enquête van een web
shop in barbecuecatering veruit
favoriet, met als goeie tweede
die ouwe vertrouwde
kipsaté. Liefst met pindasaus.
Een burgertje of een sateetje op
zijn tijd: niet te versmaden en lek
ker blijven doen natuurlijk, maar
er kan veel meer. In deze bijlage
willen we de feestvreugde verho
gen en inspiratie bieden om eens
te variëren.
uur Julius Jaspers eet heus nog
weleens vlees, maar op de grill
gegaarde groente vindt hij een
openbaring. En - verrassing - we
zijn niet de enige liefhebbers van
de barbecue: de Argentijnen prik
ken graag een lap vlees aan hun
asador, de Australiër ziet de 'bar
bie' als het verlengde van de keu-
temperatuur
veranderen sui
kers en eiwitten van kleur en smaak -
zowel bij vlees als groente. Diezelfde
maillardreactie treedt op bij de be
handeling van graankorrels, als deze
tijdens het moutproces worden ge
droogd. Hoe hoger die temperatuur,
hoe intenser de reactie optreedt: van
lichte karameltonen kan dit oplopen
naar hints van toffee, koffie en zelfs
chocolade. Hoe donkerder het bier,
hoe meer donkere mout is gebruikt
en hoe intenser de geroosterde en
gebrande smaken zullen zijn.''
GO DINSDAG 28 JULI 2020
Laten we trots zijn op onze eigen,
Ellen den Hollander is redacteur
Koken&Eten
<K -éf'
GAS
ELEKTRISCH
COLOFON Aan deze bijlage werkten o.a. mee: Annabel van Gestel, Annemarie Gorissen
(vormgeving), Annet de Groot (eindredactie), Harold Hamersma, Ellen den Hollander,
Amber de Jong, Rick Kempen, Paul Rab (beeldredactie), Koos de Wilt (coördinatie).
Deze bijlage is een uitgave van ADR Nieuwsmedia. Directie: Erik van Gruijthuijsen en
Bart Verkade. ©DPG Media
DE EXPERTS
RICK KEMPEN
is biersomme-
lier. Hij geeft
biersuggesties
bij de recepten.
HAROLD
Saint Roche 2019,
Gard, Frankrijk (bio)
Bepaald geen tuttige
snoepjesrosé. Stoer
rood fruit, kruidig,
droog, en met flink
wat houvast. Bij Saint
Roche wordt rosé serieus
genomen.
Cijfer De Grote Hamersma
2020:8,5 Sterwijn. Albert
Heijn, €6,30
ÏMontaignan 2019,
Cabernet Merlot,
Pays d'Oc, Frankrijk
Verzorgd en gesoig
neerd rood fruit. Ont
haarde framboosjes,
onthaaste aardbei,
een kordate kers. Een
snufje kruiderij, een schuch
ter bittertje en kwiek kweb
belende zuurtjes met frisse
afdronk.
Cijfer De Grote Hamersma
2020:8. Jumbo, €7,40
Chateau Mourgues
1 du Grès 2019,
Fleur d'Eglantine,
Costières de NTmes,
Frankrijk (bio)
Dingt ieder jaar mee
naar de titel 'ideale
rosé'. Of moet ik zeggen;
drinkt ieder jaar mee? Pe
rendrups en perziken staan
hun mannetje. Romig en
toch fris. Fijn-kruidig en bio
logisch.
Cijfer De Grote Hamersma
2020: 8,5 Sterwijn.
Les Génereux, €10,20
Costaripa 2019,
Rosamara, Riviera
del Garda, Italië
Tomeloze inzet van
fijnzinnig rood fruit,
discrete houtinbreng,
een montere kruiden-
inzet met vieve finale.
Cijfer De Grote Hamersma
2020:9 Sterwijn.
S Domaine de Marotte
2019, Cuvée Jules,
Méditerrannée,
Frankrijk
Biologisch vertroe
telde stokken. Vol in
$15 het rode fruit. Fram
bozen, aardbeien, zuidelijk
gekruid. Opgewekt sappig.
Ideaal voor Hollandse zo
mers die steeds meer op
Zuid-Franse lijken.
Cijfer De Grote Hamersma
2020:8,5 Domaine de
Marotte €9,55
Vleesliefhebber van het eerste