zomer Lekkers uit Zeeland Uiltjes plagen, de gaaien houden er wel van DEZE ZOMER GEEN MAAR EEN 5 STERF MAAR NATUURLIJK! HANNE TERSMETTE Mosselen Zeeuwse bolus Vergeet de Spaanse calamaris. De Zeeuwse wateren herbergen het zwarte goud van Zeeland: mosselen. ,,Ze zijn vet lekker'', vindt De Grave. ,,Dat is echt ge nieten. Overigens komen ze niet hele maal uit Zeeland. Het mosselzaad wordt in de Oosterschelde én in de Waddenzee gevangen en vervolgens op percelen in Zeeland uitgezet. Dan duurt het nog twee jaar voordat de mosselen groot ge noeg zijn om te kunnen oogsten. Mossel kwekers zijn dus eigenlijk een soort boe ren, maar dan op het water. Ze zaaien en oogsten.'' Zeeuwse mosselvissers gebruiken twee kweekmethoden: op de bodem en aan lange lijnen in het water, de zogehe ten hangcultuur. Hangcultuurmosselen zijn eerder groot. Ze groeien in een soort sokjes aan lange lijnen en vangen daar door meer zonlicht. Mosselen zijn er in de zomer, herfst en winter en doorgaans niet in de lente. ,,Een handig ezelsbrug getje: je kunt ze eten als de 'r' in het sei zoen zit.'' Oesters In het rijtje van de zilte zaligheden mo gen de oesters ook zeker niet ontbreken. ,,Wist je dat er in de Oosterschelde twee soorten worden gekweekt? De Zeeuwse platte en de creuse, de Japanse oester. Die laatste is wat boller van vorm. Wat veel mensen niet weten, is dat ze vooral de creuse eten. Kenners geven de voorkeur aan de platte. Die is verfijnder van smaak. Het heeft een amandelachtige smaak. De Zeeuwen kiezen daarom ook vaker voor deze variant.'' Clinge zijn ze vrij licht van kleur. In Mid delburg en Goes zijn ze donkerder en in Zierikzee zijn ze bijna zwart. Ik vind de bolussen in Clinge het lekkerste. Het ge heim daar? De bakker bakt er per keer slechts tachtig.'' Zeeuwse boterbabbelaars Op folkloristische markten wordt het bekende snoepje nog altijd ambachtelijk bereid. Dames in klederdracht demon streren maar graag hoe een heerlijke bo- terbabbelaar wordt gemaakt. Dat het snoepje is uitgegroeid tot een van de bekendste streekproducten van Zeeland is vooral te danken aan banket bakker J.B. Diesch. Hij bracht in de jaren 20 van de vorige eeuw het bekende blikje op de markt dat nog altijd zeer in trek is bij de toeristen en verzamelaars. Het Op stap met boswachter Hanne Tersmette zie je meer in de natuur. Toen ik net in het bos woonde, hielden ze me 'snachts wakker. Met ingehouden adem luisterde ik naar de spookachtige roep van het mannetje (hoe-hoe-hoe-hooeeee). Een geluid dat ik vooral kende uit griezelfilms. Het geluid werd meestal snel beantwoord door het vrouwtje (ke-wik- ke-wik). Het wende en ik sliep er snel doorheen. Overdag slapen de bosui len. Vaak zoeken ze een zo geheten roestplaats om te slapen, dicht tegen een boomstam. Door hun vaak donkerbruine of roest-rode verenpak loop je ze zo voor bij. Maargaaien en andere zangvogels vinden het leuk om roestende bosuilen te jennen. Door acht te slaan op het zeurende geluid kun je op klaarlichte dag een bosuil ontdekken in bossen, parken en woonwij ken (als er maar oude bomen staan). 'Daar zat de bosuil, verraden doorde gaaien' Ik zat laatst in de tuin toen de gaaien flink kabaal maakten. Gewapend met verrekijker liep ik naar de plek des onheils. Ik tuurde en tuurde en opeens ontdekte ik het koppie van een bosuil. Verraden door de gaaien. Niet lang daarna koos de uil eieren voor zijn geld. Hij spreidde zijn grote, brede vleugels en verdween in het donkere bos. De meest voorkomende uil in Neder land is de bosuil. De naam is impo sant, maar de uil zelf is een schattig beestje, zo groot als een kraai. Uilen zijn mysterieus. Als wij 's nachts lig gen te slapen, nemen zij de wereld over en gaan ze op jacht. Kleine zoogdieren zoals muizen, maar ook jonge konijnen en duiven staan op het menu. Ook eten ze kikkers, padden, kevers en als het moet zelfs vis. ,,Een Zeeuwse bolus is als je eerste va kantieliefde: zoet, klef en opwindend.'' De Grave zegt het met een gelukzalige glimlach. ,,Als je er eentje op hebt, denk je er met een gelukzalig gevoel aan te rug." Drollen, Jikkemienen. De Zeeuwen hebben meerdere namen voor hun bo lus. Ze hebben de lekkernij te danken aan Portugese Joden, die de bolus eind zestiende eeuw naar Nederland brach ten. De Joden werden destijds tijdens de inquisitie uit Portugal verdreven en ves tigden zich in Middelburg. De bolus is op ieder eiland anders. ,,In Nu we onze smaakpapillen niet en masse in warme oorden kunnen verwennen, gaan we op culinaire reis door Nederland. Deze week zijn we met culinair journalist Laura de Grave in Zeeland. De Grave schreef onder meer het Nederland Kookboeken werkt momenteel aan het kookboek Lekker Lokaal. MAARTJE HUIJBEN 's Nachts hoorde ik de bosuil voor het eerst sinds lange tijd weer roepen. Gelukkig, hij was nog steeds in de buurt. ZATERDAG 25 JULI 2020 GO Zilte zaligheden en kleffe drollen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 72