16 ZEELAND Drie pioniers beginnen met proef zeewierteelt donderdag 23 juli 2020 Lennert en Debbie Oosterling zijn samen met Joost Adriaanse (hier niet op de foto) de pioniers die in het Veerse Meer kelp gaan kweken. foto lex de meester Op de Oosterschelde wordt al jaren zeewier gekweekt. Onder de naam Veersche Wier gaat een drietal nu in het Veerse Meer een kleinschalige proef met zeewierteelt doen. Frank Balkenende Geersdijk De drijvende krachten achter het experiment zijn de dertigers Joost Adriaanse en Lennert en Debbie Oosterling. Het laatste stel woont nu nog in Utrecht, maar verhuist in oktober naar Middelburg. ,,We heb ben er pas een huis gekocht." Voor de Oosterlings betekent het een te rugkeer naar de stad waar ze op groeiden. Adriaanse woont ook in Middelburg. Dat maakt samen komsten makkelijker. Bovendien is de rijafstand naar de testlocatie aan het Veerse Meer bij Geersdijk te overzien. Debbie: ,,Ik heb hier al een baan gevonden als assistente van een huisartsenteam. Dat ging vrij rap." Lennert houdt zijn baan aan bij AFAS Live in Amsterdam, de voormalige Heineken Music Hall. Cursus aquacultuur Zeewierteelt blijft vooralsnog een nevenbaan. De drie nemen de proef echter niet lichtvaardig op. Lennert: ,,We hebben ons grondig voorbe reid, onder meer door alle drie een cursus aquacultuur te volgen aan de HZ University of Applied Sciences. Hier staat zeewier nog in de kinderschoenen, terwijl het in Japan al sinds jaar en dag tot het vaste dieet behoort -Lennert en Debbie Oosterling Verder hebben we onder meer een bezoek ge bracht aan het onder- zoeksstation van Hortimare op Texel. Hortimare levert het uit gangsmateriaal voor zeewier- boeren." De Oosterlings zijn vegetariër. Ze interesseren zich al langer voor duurzame, ge zonde voeding. „Als je er dan in verdiept, ont dek je dat de zeewier teelt hier nog in de kin derschoenen staat, terwijl zeewier in Japan al sinds jaar en dag tot het vaste dieet behoort. Toen we met zijn drieën een biertje dronken, kwam het wilde plan op tafel om zelf zee wier te gaan kweken. Suikerwier, beter bekend als kelp, in het bijzon der." Kweekcondities Maar waarom in het Veerse Meer, waar het water lang niet zo zout is als in de Oosterschelde en de kweekcondities vermoedelijk minder ideaal zijn? Bijvoorbeeld omdat er na forse buien nogal wat zoet water in het meer be landt. „Op de Oosterschelde waren alle mogelijk kweekgebieden al vergeven. Het Veerse Meer was de enige op tie. Daarnaast heeft nog niemand het daar geprobeerd. Ja, wij zijn dus M Suikerkelp, ofwel saccha- rina latissima. pioniers. Dat is best spannend." De drie zeewierboeren hebben een stuk water gehuurd voor de kust bij Geersdijk. Daar zullen ze twee lijnen van elk 150 meter span nen. Het zeewier kan er groeien tot een diepte van één tot anderhalve meter. ,,We beginnen klein, dat past wel bij ons. Het zal ook klein blijven omdat de uitbreidingsmo gelijkheden beperkt zijn." Restaurants In september is de kweekinstallatie gereed. Dan kunnen de drie het prille zeewier aan lijnen bevesti gen. Een halfjaar later moet het sui kerwier oogstrijp zijn. Wat gaan de drie er vervolgens van maken? Len- nert: ,,Ik denk dat we het zeewier gaan drogen. Daarna is het zo licht als papier, het weegt niks. Wij wil len ons zeewier in eerste instantie verkopen aan restaurants. Wij den ken dat daar belangstelling voor bestaat." Crowdfunding De proef kost zo'n 10.000 euro. Steun 1 is er van de pro vincie en Stich ting ZigZag, die er elk 2500 euro sub sidie in steken. Voor de rest van de investering is het trio een crowfundingsactie begonnen. Als de proef slaagt, is be perkte uitbreiding waarschijnlijk mogelijk. ,,Maar we denken niet aan grootschalige teelt. Dat past niet bij ons." Klimaatproblemen Zeewier is het potentiële voedsel van de toekomst. Het kan een ant woord zijn op de klimaatproble men én de explosief groeiende we reldbevolking. Het wordt steeds moeilijker op land zoveel gewassen te telen dat We denken niet aan grootschalige teelt. Dat past niet bij ons -Lennert en Debbie Oosterling wereldwijd alle monden kunnen worden gevoed. Je kunt bijvoor beeld de veestapel wel vergroten, maar dat kost ruimte en zorgt er voor dat er (nog) meer broeikasgas sen de lucht ingaan. Het meeste brood zien wetenschappers in zee wieren als voedselbron en als duur zame koolstofbron voor de circu laire economie. De Oosterlings weten dat maar al te goed. ,,Zeewier groeit als kool. Je kunt van een beperkt aantal meters heel veel wier halen. We zijn ra zend benieuwd of dat ons in het Veerse Meer ook gaat lukken." Suikerkelp uit het Veerse Meer FOTO GETTY IMAGES

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 48