16 ZEELAND
Drie pioniers beginnen met proef zeewierteelt
donderdag 23 juli 2020
Lennert en Debbie Oosterling zijn samen met Joost Adriaanse (hier niet op de foto) de pioniers die in het Veerse Meer kelp gaan kweken. foto lex de meester
Op de Oosterschelde wordt al
jaren zeewier gekweekt. Onder
de naam Veersche Wier gaat
een drietal nu in het Veerse
Meer een kleinschalige proef
met zeewierteelt doen.
Frank Balkenende
Geersdijk
De drijvende krachten achter het
experiment zijn de dertigers Joost
Adriaanse en Lennert en Debbie
Oosterling. Het laatste stel woont
nu nog in Utrecht, maar verhuist in
oktober naar Middelburg. ,,We heb
ben er pas een huis gekocht." Voor
de Oosterlings betekent het een te
rugkeer naar de stad waar ze op
groeiden. Adriaanse woont ook in
Middelburg. Dat maakt samen
komsten makkelijker. Bovendien is
de rijafstand naar de testlocatie aan
het Veerse Meer bij Geersdijk te
overzien. Debbie: ,,Ik heb hier al een
baan gevonden als assistente van
een huisartsenteam. Dat ging vrij
rap." Lennert houdt zijn baan aan
bij AFAS Live in Amsterdam, de
voormalige Heineken Music Hall.
Cursus aquacultuur
Zeewierteelt blijft vooralsnog een
nevenbaan. De drie nemen de proef
echter niet lichtvaardig op. Lennert:
,,We hebben ons grondig voorbe
reid, onder meer door alle drie een
cursus aquacultuur te volgen aan de
HZ University of Applied Sciences.
Hier staat zeewier
nog in de
kinderschoenen,
terwijl het in Japan
al sinds jaar en dag
tot het vaste dieet
behoort
-Lennert en Debbie
Oosterling
Verder hebben we onder
meer een bezoek ge
bracht aan het onder-
zoeksstation van
Hortimare op
Texel. Hortimare
levert het uit
gangsmateriaal
voor zeewier-
boeren."
De Oosterlings
zijn vegetariër. Ze
interesseren zich
al langer voor
duurzame, ge
zonde voeding. „Als je
er dan in verdiept, ont
dek je dat de zeewier
teelt hier nog in de kin
derschoenen staat, terwijl
zeewier in Japan al sinds
jaar en dag tot het vaste dieet
behoort. Toen we met zijn
drieën een biertje dronken, kwam
het wilde plan op tafel om zelf zee
wier te gaan kweken. Suikerwier,
beter bekend als kelp, in het bijzon
der."
Kweekcondities
Maar waarom in het Veerse Meer,
waar het water lang niet zo zout
is als in de Oosterschelde en de
kweekcondities vermoedelijk
minder ideaal zijn? Bijvoorbeeld
omdat er na forse buien nogal
wat zoet water in het meer be
landt. „Op de Oosterschelde waren
alle mogelijk kweekgebieden al
vergeven.
Het Veerse Meer was de enige op
tie. Daarnaast heeft nog niemand
het daar geprobeerd. Ja, wij zijn dus
M Suikerkelp, ofwel saccha-
rina latissima.
pioniers. Dat is best spannend."
De drie zeewierboeren hebben
een stuk water gehuurd voor de
kust bij Geersdijk. Daar zullen ze
twee lijnen van elk 150 meter span
nen. Het zeewier kan er groeien tot
een diepte van één tot anderhalve
meter. ,,We beginnen klein, dat
past wel bij ons. Het zal ook klein
blijven omdat de uitbreidingsmo
gelijkheden beperkt zijn."
Restaurants
In september is de kweekinstallatie
gereed. Dan kunnen de drie het
prille zeewier aan lijnen bevesti
gen. Een halfjaar later moet het sui
kerwier oogstrijp zijn. Wat gaan de
drie er vervolgens van maken? Len-
nert: ,,Ik denk dat we het zeewier
gaan drogen. Daarna is het zo licht
als papier, het weegt niks. Wij wil
len ons zeewier in eerste instantie
verkopen aan restaurants. Wij den
ken dat daar belangstelling voor
bestaat."
Crowdfunding
De proef kost zo'n
10.000 euro. Steun
1 is er van de pro
vincie en Stich
ting ZigZag, die er
elk 2500 euro sub
sidie in steken. Voor
de rest van de investering is
het trio een crowfundingsactie
begonnen. Als de proef slaagt, is be
perkte uitbreiding waarschijnlijk
mogelijk. ,,Maar we denken niet aan
grootschalige teelt. Dat past niet bij
ons."
Klimaatproblemen
Zeewier is het potentiële voedsel
van de toekomst. Het kan een ant
woord zijn op de klimaatproble
men én de explosief groeiende we
reldbevolking.
Het wordt steeds moeilijker op
land zoveel gewassen te telen dat
We denken niet aan
grootschalige teelt.
Dat past niet bij ons
-Lennert en Debbie Oosterling
wereldwijd alle monden kunnen
worden gevoed. Je kunt bijvoor
beeld de veestapel wel vergroten,
maar dat kost ruimte en zorgt er
voor dat er (nog) meer broeikasgas
sen de lucht ingaan. Het meeste
brood zien wetenschappers in zee
wieren als voedselbron en als duur
zame koolstofbron voor de circu
laire economie.
De Oosterlings weten dat maar al
te goed. ,,Zeewier groeit als kool. Je
kunt van een beperkt aantal meters
heel veel wier halen. We zijn ra
zend benieuwd of dat ons in het
Veerse Meer ook gaat lukken."
Suikerkelp uit het Veerse Meer
FOTO GETTY IMAGES