zomer Werkloos? Vul op je profiel de baan in die je ambieert i fM Oogsten&eten Vers van het land Ji HOE DAN? CC Wat oogsten en eten we deze zomer? We gaan langs bij bijzondere boerderijen, kijken wat er nu van het land komt en vragen een chef hoe we het lekker kunnen bereiden. Deze week rode bieten van de Herenboeren in Boxtel. WERK(OMGEVING) Corinne Keijzer helpt mensen en bedrijven om sociale media succesvol in te zetten: ,,Ben je beschikbaar voor werk, meld dat dan. Mensen verstoppen het, schamen zich bijvoorbeeld als ze lang werkloos zijn. Maar wie heeft er geen gat op zijn cv, na deze of de vorige crisis? Vul op je profiel de functie in die je ambieert met daarach ter 'beschikbaar'. Bekijk ook eens vacatures die je interessant vindt en gebruik dezelfde zoek woorden en functienamen op je profiel. Daar zoeken werkgevers namelijk op. Laat met eigen bijdragen zien dat je ergens goed in bent. Als anderen jouw berichten delen, kom je terecht bij nieuwe connecties en hün vacatures. Variatie is belangrijk: deel een artikel dat je interessant vindt, een actiefoto, een tip. Elke week roepen 'ik zoek een baan' helpt niet.'' 'Elke week roepen dat je een baan zoekt, helpt niet' Aaltje Vincent begeleidt al dertig jaar mensen in I -A het sollicitatieproces. „Zet altijd je huidige l functie in je profiel. Zon der word je door anderen - en recruiters - niet gevonden. Omschrijf bij werkervaring niet de algemene functie, maar jouw behaalde resulta ten. Jij hebt dat bereikt en niemand anders. Dat maakt je uniek, zo val je op. Schrijf in de samen vatting wat jij voor een bedrijf kunt betekenen. Dat vinden mensen het moeilijkst, ze onderschatten hun ervaring. Vraag of een vriend kan helpen door je vragen te stellen. Wat heb je precies bereikt, waar weet je veel van? Zo vind je de pareltjes. Mensen die al ergens werken, weten als eerste wanneer een functie vrijkomt. Bouw daarom een netwerk op van vakgenoten. Stuur ze een persoonlijke uitnodiging. Daarna bekijken veel mensen toch even je profiel. Reageer ook op anderen. Doe dat positief en opbouwend. Niemand wil een zeurpiet als collega.'' 'Reageer opbouwend en positief op iemands profiel' LU O m LU lil z evertkwok.nl ,,Wij hebben geen supermarkt nodig", zegt vrijwilliger Ben van Valken goed met een trotse lach op zijn door weekte gezicht. Het regent al uren op deze zaterdagochtend in Boxtel, maar dat weerhoudt hem en medevrijwilliger Karin Tooren niet om op het veld rode bieten uit de grond te trekken. Want hier bij Herenboeren Wilhelminapark werken de vrijwilligers aan één doel: vierhonderd monden voeden met biolo gisch vlees, eieren, fruit en groenten. We bevinden ons op de eerste Heren boerderij in Nederland. In 2016 begon nen vijftig gezinnen met de boerderij als biologisch alternatief voor de intensieve kas- en akkerbouw en megastallen, die de bodem uitputten en weinig insecten aantrekken. Hier is het een andere we reld. Op 18 hectare grond lopen varkens vrij rond in een modderbad zo groot als een voetbalveld, grazen runderen op de heide en worden bijna alle groenten geteeld die je van Nederlandse bodem ook in de supermarkt terugvindt. De boerderij draait op circa zeventig vrijwilligers, veelal mensen tussen de 30 en 50 jaar met kinderen. Zij worden aan gestuurd door de vriendelijke, breed geschouderde boer Geert van der Brug gen. Zojuist is hij in een groene overall en laarzen aan komen rijden op de tractor. We lopen door het veld en passeren draadvormige venkelbladeren voor we uitkomen bij ons doel. Groene bladeren met rode aderen: rode bieten. Het is een knol die in de zomer wordt geoogst, van juli tot oktober. De biet heeft een frisse, aardse smaak. In menig restaurant wordt hij dan ook rauw geserveerd in salades, maar ook in warme gerechten gebruikt. ,,Hoe je ziet dat de bieten klaar zijn voor de oogst?" zegt boer Van der Brug gen terwijl hij bukt en zijn handen door de bladeren laat gaan. ,,Heel simpel: als het blad goed groen is en de biet omhoog is gekomen. Kijk, je trekt 'm makkelijk uit de grond." Dit trucje herhaalt hij meermaals en hij reikt ons bieten aan die later naar chef-kok Mick de Visser mogen. Pesticiden De reguliere landbouw en zijn biologi sche broertje. Boer Van der Bruggen staat met één voet in beide werelden. Thuis runt hij een melkveehouderij, hier staat hij midden in een akker met meer dan zestig verschillende groenten. Waar een reguliere boer zijn gewassen van tevoren bespuit met pesticiden, gebeurt dat hier pas als rupsen de oogst daadwerkelijk bedreigen. En waar normaal gesproken onkruid meteen wordt weggehaald, groeit het op de Herenboerderij tussen de gewassen door. Onkruid kan soms zelfs voordelig uit pakken. ,,Vorig jaar was het heel heet en toen stond de sla tussen hoog onkruid, mooi een beetje beschut tegen de zon. De rode kool stond dan weer onbe schermd en kreeg last van zonnebrand." Toch moet er bij veel regen geschoffeld worden, anders overwoekert het onkruid 'Biologisch boeren is constant balanceren tussen ingrijpen en de natuur haar gang laten gaan' Klusjes die maar bleven liggen pak je nü aan. Experts Corinne Keijzer en Aaltje Vincent over een goed LinkedIn-profiel. - V -HARRIOT VONCKEN MORGEN: Waar bewaar je al je telefoonfoto's? DONDERDAG 23 JULI 2020 GO lil EEN VAN DE TAKEN VAN DE NEDERLANDSE BANKEN IS HET ZORGEN DAT DE KOOPKRACHT VAN DE EURO NIET VEEL VERANDERT. WE SPREKEN IN DIT VERBAND VAN DEFLATIE ALS HET GELD MEER WAARD WORDT, VAN INFLATIE ALS GELD MINDER WAARD WORDT EN VAN INFLATABLE WANNEER BLA BLA BLA... DIT IS DE LAATSTE KEER DAT IK VOOR ECONOMY CLASS KIES... Kleurrijke bieten, aards en fris ZORAN BOGDANOVIC we.. Vrijwilligers helpen bij de oogst bij de Herenboeren in Boxtel.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 46