zomer
Werkloos? Vul op
je profiel de baan
in die je ambieert
i
fM
Oogsten&eten Vers van het land
Ji
HOE DAN?
CC
Wat oogsten en eten we deze zomer? We gaan
langs bij bijzondere boerderijen, kijken wat er
nu van het land komt en vragen een chef hoe
we het lekker kunnen bereiden. Deze week rode
bieten van de Herenboeren in Boxtel.
WERK(OMGEVING)
Corinne Keijzer helpt
mensen en bedrijven om
sociale media succesvol
in te zetten: ,,Ben je
beschikbaar voor werk,
meld dat dan. Mensen
verstoppen het, schamen
zich bijvoorbeeld als ze
lang werkloos zijn. Maar
wie heeft er geen gat op
zijn cv, na deze of de
vorige crisis? Vul op je
profiel de functie in die
je ambieert met daarach
ter 'beschikbaar'. Bekijk
ook eens vacatures die je
interessant vindt en
gebruik dezelfde zoek
woorden en functienamen op je profiel. Daar
zoeken werkgevers namelijk op.
Laat met eigen bijdragen zien dat je ergens
goed in bent. Als anderen jouw berichten delen,
kom je terecht bij nieuwe connecties en hün
vacatures. Variatie is belangrijk: deel een artikel
dat je interessant vindt, een actiefoto, een tip.
Elke week roepen 'ik zoek een baan' helpt niet.''
'Elke week
roepen
dat je een
baan zoekt,
helpt niet'
Aaltje Vincent begeleidt
al dertig jaar mensen in
I -A het sollicitatieproces.
„Zet altijd je huidige
l functie in je profiel. Zon
der word je door anderen
- en recruiters - niet
gevonden. Omschrijf bij
werkervaring niet de
algemene functie, maar
jouw behaalde resulta
ten. Jij hebt dat bereikt
en niemand anders. Dat
maakt je uniek, zo val je
op. Schrijf in de samen
vatting wat jij voor een
bedrijf kunt betekenen.
Dat vinden mensen het
moeilijkst, ze onderschatten hun ervaring.
Vraag of een vriend kan helpen door je vragen te
stellen. Wat heb je precies bereikt, waar weet je
veel van? Zo vind je de pareltjes.
Mensen die al ergens werken, weten als eerste
wanneer een functie vrijkomt. Bouw daarom
een netwerk op van vakgenoten. Stuur ze een
persoonlijke uitnodiging. Daarna bekijken veel
mensen toch even je profiel. Reageer ook op
anderen. Doe dat positief en opbouwend.
Niemand wil een zeurpiet als collega.''
'Reageer
opbouwend
en positief
op iemands
profiel'
LU
O
m
LU
lil
z
evertkwok.nl
,,Wij hebben geen supermarkt
nodig", zegt vrijwilliger Ben van Valken
goed met een trotse lach op zijn door
weekte gezicht. Het regent al uren op
deze zaterdagochtend in Boxtel, maar dat
weerhoudt hem en medevrijwilliger
Karin Tooren niet om op het veld rode
bieten uit de grond te trekken. Want hier
bij Herenboeren Wilhelminapark
werken de vrijwilligers aan één doel:
vierhonderd monden voeden met biolo
gisch vlees, eieren, fruit en groenten.
We bevinden ons op de eerste Heren
boerderij in Nederland. In 2016 begon
nen vijftig gezinnen met de boerderij als
biologisch alternatief voor de intensieve
kas- en akkerbouw en megastallen, die
de bodem uitputten en weinig insecten
aantrekken. Hier is het een andere we
reld. Op 18 hectare grond lopen varkens
vrij rond in een modderbad zo groot als
een voetbalveld, grazen runderen op de
heide en worden bijna alle groenten
geteeld die je van Nederlandse bodem
ook in de supermarkt terugvindt.
De boerderij draait op circa zeventig
vrijwilligers, veelal mensen tussen de 30
en 50 jaar met kinderen. Zij worden aan
gestuurd door de vriendelijke, breed
geschouderde boer Geert van der Brug
gen. Zojuist is hij in een groene overall en
laarzen aan komen rijden op de tractor.
We lopen door het veld en passeren
draadvormige venkelbladeren voor we
uitkomen bij ons doel. Groene bladeren
met rode aderen: rode bieten. Het is een
knol die in de zomer wordt geoogst, van
juli tot oktober. De biet heeft een frisse,
aardse smaak. In menig restaurant wordt
hij dan ook rauw geserveerd in salades,
maar ook in warme gerechten gebruikt.
,,Hoe je ziet dat de bieten klaar zijn
voor de oogst?" zegt boer Van der Brug
gen terwijl hij bukt en zijn handen door
de bladeren laat gaan. ,,Heel simpel: als
het blad goed groen is en de biet omhoog
is gekomen. Kijk, je trekt 'm makkelijk
uit de grond." Dit trucje herhaalt hij
meermaals en hij reikt ons bieten aan die
later naar chef-kok Mick de Visser
mogen.
Pesticiden
De reguliere landbouw en zijn biologi
sche broertje. Boer Van der Bruggen staat
met één voet in beide werelden. Thuis
runt hij een melkveehouderij, hier staat
hij midden in een akker met meer dan
zestig verschillende groenten. Waar een
reguliere boer zijn gewassen van tevoren
bespuit met pesticiden, gebeurt dat hier
pas als rupsen de oogst daadwerkelijk
bedreigen. En waar normaal gesproken
onkruid meteen wordt weggehaald,
groeit het op de Herenboerderij tussen
de gewassen door.
Onkruid kan soms zelfs voordelig uit
pakken. ,,Vorig jaar was het heel heet en
toen stond de sla tussen hoog onkruid,
mooi een beetje beschut tegen de zon.
De rode kool stond dan weer onbe
schermd en kreeg last van zonnebrand."
Toch moet er bij veel regen geschoffeld
worden, anders overwoekert het onkruid
'Biologisch boeren is
constant balanceren
tussen ingrijpen
en de natuur haar
gang laten gaan'
Klusjes die maar bleven liggen pak je nü aan.
Experts Corinne Keijzer en Aaltje Vincent
over een goed LinkedIn-profiel.
-
V
-HARRIOT VONCKEN
MORGEN: Waar bewaar je al je telefoonfoto's?
DONDERDAG 23 JULI 2020 GO
lil
EEN VAN DE TAKEN VAN DE NEDERLANDSE BANKEN IS HET ZORGEN
DAT DE KOOPKRACHT VAN DE EURO NIET VEEL VERANDERT.
WE SPREKEN IN DIT VERBAND VAN DEFLATIE ALS HET GELD MEER
WAARD WORDT, VAN INFLATIE ALS GELD MINDER WAARD WORDT EN
VAN INFLATABLE WANNEER BLA BLA BLA...
DIT IS DE LAATSTE
KEER DAT IK VOOR
ECONOMY CLASS
KIES...
Kleurrijke
bieten,
aards en fris
ZORAN BOGDANOVIC
we..
Vrijwilligers helpen bij de oogst bij
de Herenboeren in Boxtel.