Sector heeft moeite met het vinden van personeel Zeewierpioniers Dat Nederlanders massaal in eigen land op vakantie gaan, merken ze in Yerseke. „Overal waar je kijkt, zit ten de terrassen vol. Zijn we het nieuwe Volendam ofzo?", zegt Ver schuure. „Ineens lijkt het wel alsof iedereen Yerseke heeft ontdekt. En dat is positief, begrijp me niet ver keerd. Maar door een tekort aan ho- recapersoneel, krijgen we er nau welijks grip op. Mensen staan in de rij voor een tafeltje. Het is dag in dag uit topsport bedrijven." Door corona zijn veel horecaza ken terughoudend geweest in het aannemen van nieuw personeel. ,,Inmiddels hebben veel scholieren en studenten elders werk gevon den", zegt Verschuure als eigena resse van café De Sportvisser in Yerseke. ,,In de logistiek of bij vis- verwerkende bedrijven. Tegen de tijd dat wij groen licht kregen en konden gaan draaien, visten wij bij het werven van personeel, achter het net." Lastig inschatten Vooral afwashulpjes zijn lastig te vinden. Dat merkt ook J ean Dhooge van restaurant de Oesterij in Yer- seke. ,,De vakantie is net begonnen. Dat betekent dat sommige jongeren weg zijn." Toch kan hij de drukte met zijn huidige bezetting nog wel aan. ,,Het was destijds lastig in schatten, want gaan die toeristen wel komen? Uiteindelijk hebben we de juiste beslissing genomen door extra personeel aan te ne men." Niet alleen de populariteit van het vissersdorp zorgt dat het aanpo- ten is. De grotere terrassen, van wege de anderhalvemeter-maatre- gel, doen daar nog een schepje bo venop. „Normaal red ik het met vijf man bediening op terras", zegt Ma rieke Nolet van restaurant Vistro. ,,Nu heb ik voor hetzelfde aantal gasten zeven tot acht man perso- Inmiddels hebben veel scholieren en studenten elders werk gevonden neel nodig. Puur omdat onze bedie ning meer moeten lopen. En zie nu maar eens aan personeel te komen." Kloppen Ondanks topdrukte en af en toe nee moeten verkopen, gaat het er toch gemoedelijk aan toe. ,,Slechts af en toe moet ik even optreden", zegt Danny de Voogd van restaurant De Branding. ,,Maar dat zijn uitzonde ringen. Over het algemeen gaat het heel goed. Wel kloppen toeristen, op een dag als gisteren wanneer ik gesloten ben, op m'n raam of ik nog plek heb voor zes personen." Peter Arkenbout, de Zeeuwse re gioadviseur van Koninklijke Ho reca Nederland (KHN), hoort de geluiden over drukte ook. Toch krijgt hij maar heel zelden tele foontjes van ondernemers die het niet meer kunnen bolwerken door personeelstekorten. ,,Het is het be kende fenomeen in het hoogsei zoen. In de Zeeuwse steden lukt het vaak nog wel om personeel te vinden. Daarbuiten is het vaak las tiger." Verschuure is inmiddels begon nen om jongeren van buiten Yer- seke te verleiden naar het vissers dorp te komen. ,,Maar dat is nog niet zo makkelijk als ze geen rijbe wijs hebben. De fiets is niet voor iedereen een optie. Dus ben je af hankelijk van ouders die ze willen brengen en ophalen." Ook op Wal cheren doen horeca-ondernemers de grootst mogelijke moeite om personeel te verleiden. ,,We halen ze uit binnen- en bui tenland", zegt Hein Robbers van de Oase in Domburg. „Laatst heb ik zelfs een kok aangenomen uit Spanje. En ik heb korte lijntjes met uitzendbureaus in Breda en Zalt- bommel." Speciaal voor het perso neel dat van ver komt, heeft Rob bers een huis gehuurd, zodat zijn medewerkers niet heen-en-weer hoeven pendelen. ,,Het is niet goedkoop, maar je moet wel." In Philippine bij Auberge des Moules hebben ze dat probleem niet, zegt bedrijfsleider Dennis Kay. ,,Wij zitten goed in ons perso neel. Alle studenten die hier werk zaam waren, hebben we in corona- tijd doorbetaald. Dat zorgt nu voor wat extra loyaliteit. Van verloop is hier geen sprake. Gelukkig maar, want sollicitaties hebben we afge lopen maanden niet gehad." It donderdag 23 juli 2020 pzc.nl e-mail: walcheren@pzc.nl Drietal wil zeewier kweken het Veerse Meer EUWBO RBOUW ^ERHOl. PREMIER Monique Verschuure serveert mosselen aan de fam. Vangenechten uit België. foto johan van der heijden Horeca kan drukte bijna niet aan Belgen, Duitsers en toeristen uit eigen land. Ze overspoelen Zee land. Dagelijks zitten de terras sen tjokvol. En staat de telefoon in de horeca roodgloeiend. Door een toenemend tekort aan per soneel, kan de bediening het bijna niet bijbenen. ,,Het lijkt wel alsof het dagelijks mosselfeest is", zegt Monique Verschuure, voorzitter van de Zuid-Beve- landse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Timo van de Kasteele Yerseke - Monique Verschuure, Koninklijke Horeca Nederland ®Kijk op de site bij /video Horeca in Yerseke snakt naar meer personeel

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 33