Sector heeft moeite met het vinden van personeel
Zeewierpioniers
Dat Nederlanders massaal in eigen
land op vakantie gaan, merken ze in
Yerseke. „Overal waar je kijkt, zit
ten de terrassen vol. Zijn we het
nieuwe Volendam ofzo?", zegt Ver
schuure. „Ineens lijkt het wel alsof
iedereen Yerseke heeft ontdekt. En
dat is positief, begrijp me niet ver
keerd. Maar door een tekort aan ho-
recapersoneel, krijgen we er nau
welijks grip op. Mensen staan in de
rij voor een tafeltje. Het is dag in
dag uit topsport bedrijven."
Door corona zijn veel horecaza
ken terughoudend geweest in het
aannemen van nieuw personeel.
,,Inmiddels hebben veel scholieren
en studenten elders werk gevon
den", zegt Verschuure als eigena
resse van café De Sportvisser in
Yerseke. ,,In de logistiek of bij vis-
verwerkende bedrijven. Tegen de
tijd dat wij groen licht kregen en
konden gaan draaien, visten wij bij
het werven van personeel, achter
het net."
Lastig inschatten
Vooral afwashulpjes zijn lastig te
vinden. Dat merkt ook J ean Dhooge
van restaurant de Oesterij in Yer-
seke. ,,De vakantie is net begonnen.
Dat betekent dat sommige jongeren
weg zijn." Toch kan hij de drukte
met zijn huidige bezetting nog wel
aan. ,,Het was destijds lastig in
schatten, want gaan die toeristen
wel komen? Uiteindelijk hebben
we de juiste beslissing genomen
door extra personeel aan te ne
men."
Niet alleen de populariteit van
het vissersdorp zorgt dat het aanpo-
ten is. De grotere terrassen, van
wege de anderhalvemeter-maatre-
gel, doen daar nog een schepje bo
venop. „Normaal red ik het met vijf
man bediening op terras", zegt Ma
rieke Nolet van restaurant Vistro.
,,Nu heb ik voor hetzelfde aantal
gasten zeven tot acht man perso-
Inmiddels hebben
veel scholieren en
studenten elders
werk gevonden
neel nodig. Puur omdat onze bedie
ning meer moeten lopen. En zie nu
maar eens aan personeel te komen."
Kloppen
Ondanks topdrukte en af en toe nee
moeten verkopen, gaat het er toch
gemoedelijk aan toe. ,,Slechts af en
toe moet ik even optreden", zegt
Danny de Voogd van restaurant De
Branding. ,,Maar dat zijn uitzonde
ringen. Over het algemeen gaat het
heel goed. Wel kloppen toeristen,
op een dag als gisteren wanneer ik
gesloten ben, op m'n raam of ik nog
plek heb voor zes personen."
Peter Arkenbout, de Zeeuwse re
gioadviseur van Koninklijke Ho
reca Nederland (KHN), hoort de
geluiden over drukte ook. Toch
krijgt hij maar heel zelden tele
foontjes van ondernemers die het
niet meer kunnen bolwerken door
personeelstekorten. ,,Het is het be
kende fenomeen in het hoogsei
zoen. In de Zeeuwse steden lukt
het vaak nog wel om personeel te
vinden. Daarbuiten is het vaak las
tiger."
Verschuure is inmiddels begon
nen om jongeren van buiten Yer-
seke te verleiden naar het vissers
dorp te komen. ,,Maar dat is nog
niet zo makkelijk als ze geen rijbe
wijs hebben. De fiets is niet voor
iedereen een optie. Dus ben je af
hankelijk van ouders die ze willen
brengen en ophalen." Ook op Wal
cheren doen horeca-ondernemers
de grootst mogelijke moeite om
personeel te verleiden.
,,We halen ze uit binnen- en bui
tenland", zegt Hein Robbers van de
Oase in Domburg. „Laatst heb ik
zelfs een kok aangenomen uit
Spanje. En ik heb korte lijntjes met
uitzendbureaus in Breda en Zalt-
bommel." Speciaal voor het perso
neel dat van ver komt, heeft Rob
bers een huis gehuurd, zodat zijn
medewerkers niet heen-en-weer
hoeven pendelen. ,,Het is niet
goedkoop, maar je moet wel."
In Philippine bij Auberge des
Moules hebben ze dat probleem
niet, zegt bedrijfsleider Dennis
Kay. ,,Wij zitten goed in ons perso
neel. Alle studenten die hier werk
zaam waren, hebben we in corona-
tijd doorbetaald. Dat zorgt nu voor
wat extra loyaliteit. Van verloop is
hier geen sprake. Gelukkig maar,
want sollicitaties hebben we afge
lopen maanden niet gehad."
It
donderdag 23 juli 2020 pzc.nl e-mail: walcheren@pzc.nl
Drietal wil zeewier kweken
het Veerse Meer
EUWBO
RBOUW
^ERHOl.
PREMIER
Monique Verschuure serveert mosselen aan de fam. Vangenechten uit België. foto johan van der heijden
Horeca kan drukte bijna niet aan
Belgen, Duitsers en toeristen uit
eigen land. Ze overspoelen Zee
land. Dagelijks zitten de terras
sen tjokvol. En staat de telefoon
in de horeca roodgloeiend. Door
een toenemend tekort aan per
soneel, kan de bediening het
bijna niet bijbenen. ,,Het lijkt wel
alsof het dagelijks mosselfeest
is", zegt Monique Verschuure,
voorzitter van de Zuid-Beve-
landse afdeling van Koninklijke
Horeca Nederland.
Timo van de Kasteele
Yerseke
- Monique Verschuure,
Koninklijke Horeca Nederland
®Kijk op de site bij /video
Horeca in Yerseke snakt
naar meer personeel