II BEVELANDEN EN THOLEN 5 Lima Beach is weer terug op een andere stek Op zoek naar de ideale (vakantie)(bij)baan? Heel druk is het zaterdagmiddag nog niet. Toch is Azzagari nu al tevreden. ,,Dat komt vanavond wel", zegt hij. Ondertussen stro men er voortdurend nieuwe mensen toe. Groepjes vrienden en vriendinnen, stelletjes. Ze strijken neer onder parasols en zien langzaam de zon zakken. Wie niet beter weet, heeft het ge voel dat-ie op het strand zit en niet op een industrieterrein. ,,Mooie plek dit, echt een aan winst voor Goes", zegt Kees Houtepen. Met de editie van vo rig jaar is hij niet bekend. Maar zijn kennismaking met Lima Be- achbar is nu al voor herhaling vatbaar. ,,Het was alleen wel even zoeken. Ik geloof dat ik alle drie de landtongen heb gehad voordat ik op de juiste plek was. Mis schien is een bordje handig." Azzagari en compagnon Ro bert Waverijn zijn maar wat blij dat ze een vervolg hebben kun nen geven aan Lima Beach. ,,We hebben lang gewacht met het doorhakken van de knoop", zegt Waverijn. Vanaf nu is de beach- bar bij goed weer dagelijks open. Op de nieuwe locatie kunnen bezoekers genieten van een hapje, een drankje en echt zand strand. ,,Zonder file, toch het strandgevoel", zegt Azzagari. Kai Thien (16) en Kelvin Djakusic (14) vinden het geweldig. ,,Het is lekker ruim opgezet. Je zit niet bovenop elkaar, zoals in de stad op het terras. En er valt genoeg te zien. Er lopen heel wat mooie dames rond." DE PLATAAN EIGEN BIERMERK De etiketten zijn binnen. De flesjes ook. Na dertig jaar hobbybrouwen heeft Jan Willem Zeijsink (60) uit Ovezande eindelijk zijn eigen biermerk: De Plataan. Van een frisse weizen tot een serieuze tripel. Gemaakt met zoveel mogelijk lokale ingrediënten. „Bier brouwen is als het componeren van een muziekstuk, vooraf weet ik al hoe het moet gaan smaken." In de voormalige keuken van de boerderijwoning aan de Plataanweg, net buiten Ove- zande, is het gistingsproces in volle gang. Zeijsink is een weizen aan het maken. Het roestvrijstalen vat pruttelt en sist er op los. Via een kraantje tapt Jan Willem een aantal milliliter af en laat vervol gens een glazen dobber in het maatglas zakken. Met die hydro meter bekijkt hij het alcoholper centage. ,,Deze moet nog wel een paar dagen. Maar het begin is er." Hightech Dertig jaar brouwt Zeijsink in middels. Puur hobbymatig, maar daar is sinds de oud-veteraan met pensioen is, verandering in geko men. De hobby is duidelijk uit de hand gelopen. Grootmoeders soeppan heeft inmiddels plaats ge maakt voor hightech apparatuur. Volledig computergestuurd. ,,Dat moet ook wel wil je de biertjes kunnen verkopen. Dan streef je toch een bepaalde kwaliteit en continuïteit na." Inmiddels zijn alle vergunnin gen rond en mag Zeijsink zijn brouwsels ook aan de man bren gen. „Wekelijks produceer ik zo'n negentig flesjes. Grotendeels op bestelling." Zijn repertoire bestaat uit vier soorten: een lichte weizen, een triple, witbier en een stevige OPA, oftewel een Ovezande Pale Ale. Een hoppig biertje met een zoete smaak en een stevige af dronk. In dat brouwen gaat behoorlijk wat tijd zitten. Want een biertje, dat maak je niet zomaar. Hoewel het ingrediëntenlijstje met water, graan, hop en gist bescheiden is, moet je over een aardige dosis ge duld beschikken. Bovendien is het een uiterst secuur werkje. ,,De temperatuur is bij het brouwen van groot belang. Dat gaat op de tiendegraad nauwkeurig. En voor iedere procent alcohol, moet je een week rekenen." Voor recepten kijkt hij op inter net. ,,Die neem ik als basis en geef Dat is wel waar je het voor doet, dat je bier brouwt dat lekker gevonden wordt er vervolgens mijn eigen twist aan." Soms experimenteert hij met andere smaken, door bepaalde mout- en gistsoorten te gebruiken, of door toevoeging van kruiden. ,,Een beetje van dit, een beetje van dat. Het is net koorddansen, je moet je ingrediënten heel nauw keurig op elkaar afwegen." En dan moet je biertje nog in de smaak vallen bij het publiek. Re gelmatig raadpleegt Zeijsink een groep fijnproevers die hem van feedback voorzien. ,,Dat is immers wel waar je het voor doet, dat je bier brouwt dat lekker gevonden wordt." Bij het op de markt bren gen van zijn bier, helpt zijn vrouw Nel, die de sociale media voor haar rekening neemt. ,,En ik plak de eti ketten die door Jan Willem Ha ment (van Leuntje en Merien, red.) zijn ontworpen." De bieren vinden hun weg naar particulieren, een enkele horeca zaak en binnenkort ook naar de dorpssuper in Ovezande. Naast brouwen organiseert Zeijsink ook bierworkshops, maar door de co ronacrisis is dat momenteel nog niet mogelijk. BOLUZRIT OLDTIMERS Kom het bezorgteam in de ochtend bij jou in de buurt versterken. Verdien tussen de 200 en 400 euro per 4 weken! Meld je vandaag nog aan!* Na de inwerkperiode ontvang je een leuk welkomstgeschenk. Na drie maanden goed bezorgen 200 startpremie. *Bezorging ma/vrij voor 07,00 uur, zat voor 08.00 uur, min, leeftijd 15/18 jaar maandag 20 juli 2020 Het kan weer. Chillen op een strandje in Goes. Pop-up beachbar Lima is terug, maar wel op een nieuwe stek aan de Courtinestraat, naast The Boatshed. Een plek die ruim twee keer zo groot is als die van vorig jaar. ,,En we mogen hier de komende drie jaar te rugkeren", zegt mede-initia tiefnemer Sofyan Azzagari. Timo van de Kasteele Goes 'Brouwen is net koorddansen' Jan Willem Zeijsink aan het werk in zijn brouwerij. foto johan van der heijden Timo van de Kasteele Ovezande - Jan Willem Zeijsink NISSE Zo'n 150 brommerliefhebbers deden gisteren mee aan de rondrit voor oldtimer-brommers over Zuid-Beveland. Een record volgens Sjakko Vermeulen van het organiserende BOLUZ (Bromfiets Oldtimer Liefhebbers Uit Zeeland). Onder de kerk van Nisse verzamelden zich evenzoveel brommers. De jubileumeditie - de rit werd voor de vijftiende keer verre den - trok deelnemers uit heel het land. foto johan van der heijden Kijk op de site bij /video Boluz-rit: genieten van oude beestjes

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 46