II
BEVELANDEN EN THOLEN 5
Lima Beach
is weer terug
op een
andere stek
Op zoek naar de ideale (vakantie)(bij)baan?
Heel druk is het zaterdagmiddag
nog niet. Toch is Azzagari nu al
tevreden. ,,Dat komt vanavond
wel", zegt hij. Ondertussen stro
men er voortdurend nieuwe
mensen toe. Groepjes vrienden
en vriendinnen, stelletjes. Ze
strijken neer onder parasols en
zien langzaam de zon zakken.
Wie niet beter weet, heeft het ge
voel dat-ie op het strand zit en
niet op een industrieterrein.
,,Mooie plek dit, echt een aan
winst voor Goes", zegt Kees
Houtepen. Met de editie van vo
rig jaar is hij niet bekend. Maar
zijn kennismaking met Lima Be-
achbar is nu al voor herhaling
vatbaar. ,,Het was alleen wel even
zoeken. Ik geloof dat ik alle drie
de landtongen heb gehad voordat
ik op de juiste plek was. Mis
schien is een bordje handig."
Azzagari en compagnon Ro
bert Waverijn zijn maar wat blij
dat ze een vervolg hebben kun
nen geven aan Lima Beach. ,,We
hebben lang gewacht met het
doorhakken van de knoop", zegt
Waverijn. Vanaf nu is de beach-
bar bij goed weer dagelijks open.
Op de nieuwe locatie kunnen
bezoekers genieten van een
hapje, een drankje en echt zand
strand. ,,Zonder file, toch het
strandgevoel", zegt Azzagari. Kai
Thien (16) en Kelvin Djakusic
(14) vinden het geweldig. ,,Het is
lekker ruim opgezet. Je zit niet
bovenop elkaar, zoals in de stad
op het terras. En er valt genoeg te
zien. Er lopen heel wat mooie
dames rond."
DE PLATAAN EIGEN BIERMERK
De etiketten zijn
binnen. De flesjes
ook. Na dertig jaar
hobbybrouwen heeft
Jan Willem Zeijsink
(60) uit Ovezande
eindelijk zijn eigen
biermerk: De Plataan.
Van een frisse weizen
tot een serieuze tripel.
Gemaakt met zoveel
mogelijk lokale
ingrediënten. „Bier
brouwen is als het
componeren van een
muziekstuk, vooraf
weet ik al hoe het
moet gaan smaken."
In de voormalige keuken van
de boerderijwoning aan de
Plataanweg, net buiten Ove-
zande, is het gistingsproces in
volle gang. Zeijsink is een weizen
aan het maken. Het roestvrijstalen
vat pruttelt en sist er op los. Via
een kraantje tapt Jan Willem een
aantal milliliter af en laat vervol
gens een glazen dobber in het
maatglas zakken. Met die hydro
meter bekijkt hij het alcoholper
centage. ,,Deze moet nog wel een
paar dagen. Maar het begin is er."
Hightech
Dertig jaar brouwt Zeijsink in
middels. Puur hobbymatig, maar
daar is sinds de oud-veteraan met
pensioen is, verandering in geko
men. De hobby is duidelijk uit de
hand gelopen. Grootmoeders
soeppan heeft inmiddels plaats ge
maakt voor hightech apparatuur.
Volledig computergestuurd. ,,Dat
moet ook wel wil je de biertjes
kunnen verkopen. Dan streef je
toch een bepaalde kwaliteit en
continuïteit na."
Inmiddels zijn alle vergunnin
gen rond en mag Zeijsink zijn
brouwsels ook aan de man bren
gen. „Wekelijks produceer ik zo'n
negentig flesjes. Grotendeels op
bestelling." Zijn repertoire bestaat
uit vier soorten: een lichte weizen,
een triple, witbier en een stevige
OPA, oftewel een Ovezande Pale
Ale. Een hoppig biertje met een
zoete smaak en een stevige af
dronk.
In dat brouwen gaat behoorlijk
wat tijd zitten. Want een biertje,
dat maak je niet zomaar. Hoewel
het ingrediëntenlijstje met water,
graan, hop en gist bescheiden is,
moet je over een aardige dosis ge
duld beschikken. Bovendien is het
een uiterst secuur werkje. ,,De
temperatuur is bij het brouwen
van groot belang. Dat gaat op de
tiendegraad nauwkeurig. En voor
iedere procent alcohol, moet je een
week rekenen."
Voor recepten kijkt hij op inter
net. ,,Die neem ik als basis en geef
Dat is wel waar je het
voor doet, dat je bier
brouwt dat lekker
gevonden wordt
er vervolgens mijn eigen twist
aan." Soms experimenteert hij met
andere smaken, door bepaalde
mout- en gistsoorten te gebruiken,
of door toevoeging van kruiden.
,,Een beetje van dit, een beetje van
dat. Het is net koorddansen, je
moet je ingrediënten heel nauw
keurig op elkaar afwegen."
En dan moet je biertje nog in de
smaak vallen bij het publiek. Re
gelmatig raadpleegt Zeijsink een
groep fijnproevers die hem van
feedback voorzien. ,,Dat is immers
wel waar je het voor doet, dat je
bier brouwt dat lekker gevonden
wordt." Bij het op de markt bren
gen van zijn bier, helpt zijn vrouw
Nel, die de sociale media voor haar
rekening neemt. ,,En ik plak de eti
ketten die door Jan Willem Ha
ment (van Leuntje en Merien,
red.) zijn ontworpen."
De bieren vinden hun weg naar
particulieren, een enkele horeca
zaak en binnenkort ook naar de
dorpssuper in Ovezande. Naast
brouwen organiseert Zeijsink ook
bierworkshops, maar door de co
ronacrisis is dat momenteel nog
niet mogelijk.
BOLUZRIT OLDTIMERS
Kom het bezorgteam in de ochtend bij jou in de buurt versterken.
Verdien tussen de 200 en 400 euro per 4 weken!
Meld je vandaag nog aan!*
Na de inwerkperiode ontvang je
een leuk welkomstgeschenk.
Na drie maanden goed bezorgen
200 startpremie.
*Bezorging ma/vrij voor 07,00 uur, zat voor 08.00 uur, min, leeftijd 15/18 jaar
maandag 20 juli 2020
Het kan weer. Chillen op een
strandje in Goes. Pop-up
beachbar Lima is terug, maar
wel op een nieuwe stek aan
de Courtinestraat, naast The
Boatshed. Een plek die ruim
twee keer zo groot is als die
van vorig jaar. ,,En we mogen
hier de komende drie jaar te
rugkeren", zegt mede-initia
tiefnemer Sofyan Azzagari.
Timo van de Kasteele
Goes
'Brouwen is net koorddansen'
Jan Willem Zeijsink aan het werk in zijn brouwerij. foto johan van der heijden
Timo van de Kasteele
Ovezande
- Jan Willem Zeijsink
NISSE Zo'n 150 brommerliefhebbers deden gisteren mee
aan de rondrit voor oldtimer-brommers over Zuid-Beveland.
Een record volgens Sjakko Vermeulen van het organiserende
BOLUZ (Bromfiets Oldtimer Liefhebbers Uit Zeeland). Onder
de kerk van Nisse verzamelden zich evenzoveel brommers.
De jubileumeditie - de rit werd voor de vijftiende keer verre
den - trok deelnemers uit heel het land. foto johan van der heijden
Kijk op de site bij /video
Boluz-rit: genieten van oude beestjes