Je eigen wierook
om daadkrachtig
van te worden
LEKKER IN BALANS
'Je bent
een open
boek,
zegt hij'
13
OP GEURCONSULT
Geurspecialist Michaël Kinkel van
Creative-Incense kan je energie aan je
aflezen en maakt dan een persoonlijk
geur- en wierookmengsel voor thuis.
Toegegeven, ik voel me een tikkie ongemakke
lijk wanneer ik voor de winkel annex werkplaats
van Michaël Kinkel in Brielle sta - een mix van
scepsis en lichte spanning. Kan hij echt mijn
energie lezen? Hoe dan? Moet ik veel vertellen
over mezelf? Ik heb het ook niet zo op geurkaar
sen en sterk ruikende zeepjes. Voor ik naar bin
nen wandel, haal ik nog een keer flink adem.
Michaël stelt me gelijk gerust en gaat tegenover
me zitten. Pen in de hand, papiertje voor zijn
neus. Met zijn vriendelijke ogen kijkt hij me in
dringend aan. „Jeroen, je weet de weg, je ziet je
doel. Toch blijf je achter die deur staan. Stap over
de drempel, gun jezelf de ruimte.'' Ik wiebel on
gemakkelijk op mijn stoel. ,,Sta voor wie je bent,
je draagt te veel bij je'', ver
volgt hij.
Mijn hoofd zit inderdaad te
vol, ik slaap er soms slecht
van. De geurspecialist schrijft
driftig, kijkt af en toe op. Hij
vraagt niks, ik houd mijn
mond. ,,Je bent een open
boek'', zegt hij. Dat klopt. Ik
vraag hoe hij mijn energie
leest. ,,Vergelijk het met flikkeringen boven een
asfaltweg op een zomerse dag. In jouw geval had
ik een kwartiertje nodig.''
Mijn mengsel bestaat uit klinkende namen als
clear vision with the snow leopard, Black Copal, for
giveness, transition en innercircle. En kaneel. In
een vijzel stampt hij de boel fijn. Met een opge
wekt gevoel rijd ik met het potje naar huis. De
geur vult 's avonds de woonkamer. Ik verdraag
het zowaar en dommel weg. Sceptisch blijf ik,
maar de geurspecialist heeft me hoe dan ook ge-
triggerd: ik moet mezelf meer ruimte gunnen,
terug naar mijn werkelijke ik.
Praktisch
Ontspannend
Prijs
€30, een uitgebreid geurconsult kost €85.
Eindoordeel
Kers
Niet in de top 10, maar onmisbaar in de
zomerfruitmand: de kers. Als de aardbei
het zomerkoninkje is, dan is de kers de
prinses. De kleine rode steenvruchten
zijn via de Romeinen vanuit Anatolië in
Nederland beland, waar ze met name in
de Betuwe een nieuw thuis vonden. In
Cothen bevindt zich zelfs een kersen
museum. Het seizoen voor kersen loopt
in Nederland van juni tot augustus. Er is
ook veel aanbod uit Zuid-Europese lan
den. Door middel van het kweken van
andere rassen met grote vruchten probe
ren Nederlandse telers zich te onder
scheiden.
Pruimen
Een wat treurige hekkensluiter: de
Nederlandse pruim lijkt vergeten te
worden. De afgelopen 30 jaar is de
Nederlandse pruimenteelt gekrompen
van 700 naar 275 hectare. Er is veel im
port uit Zuid-Europa, maar een groot
deel daarvan is slechts via Nederland op
doorreis naar andere EU-landen. Dat
geldt overigens voor veel importfruit in
ons land.
Het pruimenseizoen begint in juli,
dan zijn de opals rijp. Daarna volgen de
jubileum en de reine victoria, die hier
het meest geteeld worden. Zij wor
den geplukt tot in september.
Aardbei
De aardbei heet niet voor niets zomerko-
ninkje: het knalrode vruchtje met zijn
groene kroontje en fotogenieke stippel
zaadjes (strikt genomen zijn dit nootjes)
is sappig, zoet en fris tegelijk. De aardbei
schopt het samen met de druif en de me
loen tot het enige zomerfruit in de top 10
van fruitconsumptie in ons land.
Oorspronkelijk loopt het aardbeiensei
zoen van juni tot augustus. Dat is de
periode waarin aardbeien van de volle
grond geoogst kunnen worden. Tegen
woordig kunnen we veel langer van aard
beien genieten. Dankzij de teelt onder
glas of plastic zijn Nederlandse aard
beien al vanaf maart verkrijgbaar, en we
ten telers het seizoen zelfs tot in decem
ber te rekken.
De meeste Nederlandse aardbeitelers
bevinden zich in Noord-Brabant. Als je
kijkt naar de 'aardbeidichtheid' per
gemeente, dan wordt de top 5 gevuld
door Brabanders. Breda spant de kroon,
daar groeide in 2015 op ruim 6 procent
van de landbouwgrond aardbeienplant
jes, gevolgd door Veghel en Etten-Leur.
De gemeente Zundert heeft in absolute
zin de grootste strawberry fields: daar
vullen zomerkoninkjes meer dan 200
hectare.
In de winter en het vroege voor
jaar zie je ook vaak aardbeien uit
Spanje in de supermarkt liggen.
De Zuid-Spaanse provincie
Huelva heeft zich, met zijn zonnige kli
maat en milde winters, de laatste jaren
ontwikkeld tot grote aardbeienexpor
teur. Hier worden al vanaf januari aard
beien geoogst.
Er zijn meer dan twintig soorten aard
beirassen, maar daar merk je als consu
ment weinig van. Slechts zelden staat in
de winkel gespecificeerd welk ras aardbei
in het bakje zit. Toch is het de moeite
waard om te achterhalen welke aardbei
je precies koopt: onder de kenners zijn
vooral de lambada en elianny favoriet.
Een hap uit een rijpe
perzik, sap dat langs
je kin druipt, de oppep-
kracht van een frisse
nectarine: zomerser
kan bijna niet
GO DINSDAG 14 JULI 2020
-JEROEN KREULE
gj Je hoeft weinig te doen, behalve stilzitten.
Je moet thuis branden, daar moet je dus
^9 wel steeds aan denken.
gj De sfeer tijdens het consult is relaxed, thuis
branden is rustgevend.
^9 Geen.
Voor een persoonlijke geur. foto jeroen kreule
Steenvruchten zoals perziken worden het hele jaar geïmporteerd maar soms ook lokaal geoogst. foto shutterstock
Snow
Leopard