Je eigen wierook om daadkrachtig van te worden LEKKER IN BALANS 'Je bent een open boek, zegt hij' 13 OP GEURCONSULT Geurspecialist Michaël Kinkel van Creative-Incense kan je energie aan je aflezen en maakt dan een persoonlijk geur- en wierookmengsel voor thuis. Toegegeven, ik voel me een tikkie ongemakke lijk wanneer ik voor de winkel annex werkplaats van Michaël Kinkel in Brielle sta - een mix van scepsis en lichte spanning. Kan hij echt mijn energie lezen? Hoe dan? Moet ik veel vertellen over mezelf? Ik heb het ook niet zo op geurkaar sen en sterk ruikende zeepjes. Voor ik naar bin nen wandel, haal ik nog een keer flink adem. Michaël stelt me gelijk gerust en gaat tegenover me zitten. Pen in de hand, papiertje voor zijn neus. Met zijn vriendelijke ogen kijkt hij me in dringend aan. „Jeroen, je weet de weg, je ziet je doel. Toch blijf je achter die deur staan. Stap over de drempel, gun jezelf de ruimte.'' Ik wiebel on gemakkelijk op mijn stoel. ,,Sta voor wie je bent, je draagt te veel bij je'', ver volgt hij. Mijn hoofd zit inderdaad te vol, ik slaap er soms slecht van. De geurspecialist schrijft driftig, kijkt af en toe op. Hij vraagt niks, ik houd mijn mond. ,,Je bent een open boek'', zegt hij. Dat klopt. Ik vraag hoe hij mijn energie leest. ,,Vergelijk het met flikkeringen boven een asfaltweg op een zomerse dag. In jouw geval had ik een kwartiertje nodig.'' Mijn mengsel bestaat uit klinkende namen als clear vision with the snow leopard, Black Copal, for giveness, transition en innercircle. En kaneel. In een vijzel stampt hij de boel fijn. Met een opge wekt gevoel rijd ik met het potje naar huis. De geur vult 's avonds de woonkamer. Ik verdraag het zowaar en dommel weg. Sceptisch blijf ik, maar de geurspecialist heeft me hoe dan ook ge- triggerd: ik moet mezelf meer ruimte gunnen, terug naar mijn werkelijke ik. Praktisch Ontspannend Prijs €30, een uitgebreid geurconsult kost €85. Eindoordeel Kers Niet in de top 10, maar onmisbaar in de zomerfruitmand: de kers. Als de aardbei het zomerkoninkje is, dan is de kers de prinses. De kleine rode steenvruchten zijn via de Romeinen vanuit Anatolië in Nederland beland, waar ze met name in de Betuwe een nieuw thuis vonden. In Cothen bevindt zich zelfs een kersen museum. Het seizoen voor kersen loopt in Nederland van juni tot augustus. Er is ook veel aanbod uit Zuid-Europese lan den. Door middel van het kweken van andere rassen met grote vruchten probe ren Nederlandse telers zich te onder scheiden. Pruimen Een wat treurige hekkensluiter: de Nederlandse pruim lijkt vergeten te worden. De afgelopen 30 jaar is de Nederlandse pruimenteelt gekrompen van 700 naar 275 hectare. Er is veel im port uit Zuid-Europa, maar een groot deel daarvan is slechts via Nederland op doorreis naar andere EU-landen. Dat geldt overigens voor veel importfruit in ons land. Het pruimenseizoen begint in juli, dan zijn de opals rijp. Daarna volgen de jubileum en de reine victoria, die hier het meest geteeld worden. Zij wor den geplukt tot in september. Aardbei De aardbei heet niet voor niets zomerko- ninkje: het knalrode vruchtje met zijn groene kroontje en fotogenieke stippel zaadjes (strikt genomen zijn dit nootjes) is sappig, zoet en fris tegelijk. De aardbei schopt het samen met de druif en de me loen tot het enige zomerfruit in de top 10 van fruitconsumptie in ons land. Oorspronkelijk loopt het aardbeiensei zoen van juni tot augustus. Dat is de periode waarin aardbeien van de volle grond geoogst kunnen worden. Tegen woordig kunnen we veel langer van aard beien genieten. Dankzij de teelt onder glas of plastic zijn Nederlandse aard beien al vanaf maart verkrijgbaar, en we ten telers het seizoen zelfs tot in decem ber te rekken. De meeste Nederlandse aardbeitelers bevinden zich in Noord-Brabant. Als je kijkt naar de 'aardbeidichtheid' per gemeente, dan wordt de top 5 gevuld door Brabanders. Breda spant de kroon, daar groeide in 2015 op ruim 6 procent van de landbouwgrond aardbeienplant jes, gevolgd door Veghel en Etten-Leur. De gemeente Zundert heeft in absolute zin de grootste strawberry fields: daar vullen zomerkoninkjes meer dan 200 hectare. In de winter en het vroege voor jaar zie je ook vaak aardbeien uit Spanje in de supermarkt liggen. De Zuid-Spaanse provincie Huelva heeft zich, met zijn zonnige kli maat en milde winters, de laatste jaren ontwikkeld tot grote aardbeienexpor teur. Hier worden al vanaf januari aard beien geoogst. Er zijn meer dan twintig soorten aard beirassen, maar daar merk je als consu ment weinig van. Slechts zelden staat in de winkel gespecificeerd welk ras aardbei in het bakje zit. Toch is het de moeite waard om te achterhalen welke aardbei je precies koopt: onder de kenners zijn vooral de lambada en elianny favoriet. Een hap uit een rijpe perzik, sap dat langs je kin druipt, de oppep- kracht van een frisse nectarine: zomerser kan bijna niet GO DINSDAG 14 JULI 2020 -JEROEN KREULE gj Je hoeft weinig te doen, behalve stilzitten. Je moet thuis branden, daar moet je dus ^9 wel steeds aan denken. gj De sfeer tijdens het consult is relaxed, thuis branden is rustgevend. ^9 Geen. Voor een persoonlijke geur. foto jeroen kreule Steenvruchten zoals perziken worden het hele jaar geïmporteerd maar soms ook lokaal geoogst. foto shutterstock Snow Leopard

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 41