zomer
Van aardbei tot zwarte bes
VANDAAG
Dat bananen hier niet
aan de bomen groeien
weten we wel, maar
hoe zit het met kersen
en ander zomerfruit?
Wat eten we lokaal en
wat komt van ver?
Nuf
WATTE DOEN?
1. Go with the flow
2. Kunst op een eiland
3. Online rocken
4. Feesten met de Franse slag
De aardbeien die nu toren
hoog staan opgestapeld in
de supermarkt komen uit
ons eigen land, maar vaak
komen ze uit Spanje. De
meeste druiven die we eten komen uit
Zuid-Afrika maar er komen ook heel lek
kere uit ons eigen Westland. Wie de
kleine lettertjes leest op de verpakking
weet waar ons zomerfruit vandaan komt
(en waarom je soms eens naar een
andere soort moet vragen).
Druif
De druif staat in de top 10 van meest ge
geten fruit op nummer 6. Verreweg de
meeste van die druiven zijn afkomstig
uit het buitenland. Dankzij de globalise
ring eet je het hele jaar rond druiven uit
Zuid-Afrika, India of Egypte. In de
zomermaanden komen daar de mediter
rane landen voor in de plaats.
Maar waarom zou je niet eens een
Nederlandse druif eten? Ze maken
slechts een fractie uit van de totale drui-
venconsumptie in ons land, maar de
smaak is onvergetelijk goed. In het West-
land worden al sinds de 18de eeuw drui
ven geteeld. Eerst langs zogenoemde
druivenmuren, later in kopkassen en
serres. Het seizoen voor Westlandse
druiven loopt van eind juni tot en met
november. Het eerst zijn de blauwe fran-
kenthalers rijp, daarna volgen de witte
muscaatdruiven en de golden cham
pions. Hekkensluiter is de black alicante.
Deze dikke, ronde druiven hebben een
prachtige waslaag (dat mooie mistige
waasje op de schil) en rijpen in de koude
kas tot in november. Vraag er eens naar
bij de groenteboer, via de groothandel
kan hij ze gewoon bestellen.
Bes
We zitten nu midden in het bessensei-
zoen. Normaal gesproken begint dat in
juni met kruisbessen en frambozen. Via
zwarte, witte en rode bessen loopt het
1
JT
door tot in september, wanneer de laat
ste blauwe bessen geplukt worden. Dit
jaar zijn zo'n beetje alle bessen tegelijk
rijp, door het warme voorjaar.
Er is een toenemende vraag naar al het
zachte fruit. Vooral de blauwe bes is aan
een opmars bezig. Tussen 2013 en 2017
nam volgens het Centraal Bureau voor de
Statistiek de omzet van blauwe bessen in
Nederlandse supermarkten met ruim
250 procent toe. Die extra bessen werden
zowel geïmporteerd als meer geteeld in
eigen land. Buitenlandse blauwe bessen
komen voornamelijk uit Zuid-Europa,
Chili, Peru en Nieuw-Zeeland.
Meloen
Strikt genomen is dit familielid van de
komkommer een groente. Toch worden
meloenen meestal als fruit gegeten.
Meloen is in ons land lange tijd alleen in
augustus en september verkrijgbaar
geweest. Ooit was de ogenmeloen een
graag geziene gast in onze kassen, maar
die zie je nauwelijks meer. Het grootste
deel is afkomstig uit warmere klimaten.
's Werelds grootste meloenenexporteur
is sinds 2017 Spanje. Daarvoor was Gua
temala de meloenenkampioen van de
wereld.
Goed om te weten is dat meloenen
vaak al geplukt worden voor ze rijp zijn.
Dat komt de smaak niet ten goede. De
beste meloenen koop je met je neus: ga af
op die onmiskenbare zwoele meloen-
geur. Voor watermeloenen geldt: kijk
naar het steeltje. Is dat groen, dan is de
meloen geplukt toen hij nog niet rijp
was. Het steeltje moet bruin zijn. Kijk
ook naar de ligplek op de meloen: de plek
waar hij op de grond lag, die moet warm
geel zijn. Een witte plek? Dan is hij niet
rijp geplukt. Je kunt ook op de meloen
kloppen. Een rijpe meloen klinkt hol.
Steenfruit
Een hap uit een rijpe perzik, sap dat langs
je kin druipt, dat zachte velletje van een
abrikoos, de oppepkracht van een frisse
nectarine: zomerser kan bijna niet. Hoe
wel we het hele jaar door geïmporteerd
steenfruit uit Zuid-Europa, Chili of
Zuid-Afrika eten, kun je in de zomer ook
lokaal geoogste exemplaren vinden.
Houd je streekmarkt of boerderijwinkel
deze maanden dus in de gaten. Nectari
nes zijn geen kruising van perzik en
pruim, zoals veel mensen denken, maar
een gladde schilmutatie van de perzik.
Bramen vallen ook onder de steen
vruchten. Het beste seizoen daarvoor is
juli tot en met september. Hun roze
neefje de framboos is van eind juni tot
half augustus op zijn best.
WAT Een legendarisch psychologieboek
WAAROM 'Hey, zit je lekker in je flow?' Het is
verschrikkelijk cliché kantoortaal, maar gestoeld
op wereldbekend onderzoek van psycholoog
Mihaly Csikszentmihalyi. Hij introduceerde de
term in 1990 met zijn boek Flow, waarin hij haar
fijn beschrijft wat er gebeurt wanneer mensen
zich in een moment verliezen. Vergeet de zwakke
imitators en lees het origineel, dat vandaag als
jubileum-editie verschijnt.
WAAR Flow van Mihaly Csikszentmihalyi,
Uitgeverij Ten Have, €24,99
j
tt
V"
WAT Schilderen en dichten op Schier
monnikoog
WAAROM Hou je van schilderen of dichten maar
kom je moeilijk tot inspiratie? Probeer dan eens
deze wandeltocht op Schiermonnikoog. Twee
gidsen tonen de mooiste natuurplekken, waarna
je de tijd hebt om tussen de boompjes en beest
jes een klein kunstwerk te maken. En als je toch
verdwaald raakt in je eigen schilderij of dicht
werk, staan de gidsen klaar om je ook daarin
wegwijs te maken.
WAAR Bank van Banck, Schiermonnikoog,
natuurmonumenten.nl
WAT Groot muziekfestival per streaming
WAAROM Muziekwedstrijd De Roos mag zich
met recht een Nijmeegse traditie noemen. Elk
jaar strijden tien beginnende bands om de titel in
poppodium Doornroosje. Dit jaar gaat het een
beetje anders. Geen wedstrijd, wel tien ambiti
euze muziekacts. Kaartjes hoef je niet te kopen,
want het hele concert is gratis online te volgen.
WAAR roosvannijmegen.nl
WAT Herdenking van de
Franse Revolutie
WAAROM Vandaag is
het Quatorze Juillet,
Frankrijks belangrijk
ste feestdag waarop
de bestorming van de
Bastille en het begin
van de Franse Revolutie
wordt gevierd. Een goede
reden om naar je favoriete
chanson te luisteren en een heer
lijke Franse maaltijd te maken. Bak een quiche of
maak heerlijke ratatouille.
WAAR Op de site van deze krant, met /koken-
en-eten erachter, vind je veel Franse recepten.
DINSDAG 14 JULI 2020 GO
Waar komt
ons zomerfruit
vandaan?
LOT PISCAER
FOTO'S ISTOCK, SHUTTERSTOCK