Boekentip zomerhit Liefdesroman van 633 pagina's et jaar van Wonderful World tf> O) W\ Hoe ziet de werkdag van een chef-kok eruit? 6 Een kijkje in de keuken bij Martijn Mulder van Landgoed Rijckholt. Mulder kookt voor een divers publiek, in een voormalige fruitschuur, in een fraaie buitenplaats op Noord-Beveland. ,,Koken is gevoel en multitasken." Hartverscheurend. Dat is het boek Tonio van A. F. Th. van der Heijden in één en kel woord samengevat. De dood van je kind is namelijk het ergste dat ouders kan overkomen. Dit jaar is het exact tien jaar gele den dat Tonio, enig kind van A. F. Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, bij een ver keersongeval om het leven komt. Hij wordt geschept door een automobilist en wordt niet ouder dan 21 jaar. Van der Heijden noemt Tonio een requiemro man, maar Tonio is meer dan dat. Tonio is één grote liefdesroman van 633 pagina's. Elk hoofdstuk ademt liefde uit. Dat is wat vaderschap met je doet, schrijft 'Adri', je verliest je ver stand. In Tonio wisselt Van der Heijden liefde volle herinneringen aan de 21 levensjaren van zijn zoon af met de kille werkelijk heid van het overlijden van zijn zoon. Uit alle macht probeert hij te reconstrueren wat er die nacht is gebeurd. Welke route had Tonio gere den? Met wie? Had hij gedronken? Had de au tomobilist gedronken? Tonio is zo'n boek dat je eigenlijk helemaal niet wilt lezen. Omdat het zó dichtbij komt. Omdat het zó hartverscheurend is. En omdat het de kwetsbaarheid van ouders toont. Het is 1986. Het zomert in Zeeland. Ook mijn leven ziet er zonnig uit. Een handtekening onder mijn eerste ar beidscontract. Een huisje in Goes waar ik met een mooie dame intrek neem. Uit ons draag bare radiootje schalt de hele zomer Wonderful World van Sam Cooke. Zelfs als we met onze Kadett, gekocht van een boer voor 450 gulden inclusief zelf geknipt bloemetjestapijt, over de Zeeuwse polderwe gen tuffen, is Sam Cooke bij ons. Met de raampjes open en de simpele autora dio op vol volume schallen we mee: 'don't know much about history, don't know much about bi ology'. Het is opmerkelijk dat Wonderful World 22 jaar na de dood van Cooke wekenlang de hitlijst aanvoert. Dat is te danken aan Silent Witness, de film waarin Harrison Ford onderduikt bij de Amish-gemeenschap. Een cover door Greg Chapman wordt prominent gebruikt in de film. Zo is 1986 het jaar van Wonderful World. Het kon slechter. 10.00 uur: teamvergadering. In februari werd met het aantreden van Martijn Mulder op Rijckholt ge kozen voor een nieuwe koers. Het idee: een huiskamersfeer creëren, laagdrempeliger worden, met andere gerechten en minder culinaire hoog standjes. Kort daarop volgde corona en was het restaurant noodgedwon gen gesloten. Het nieuwe concept is daardoor nog nauwelijks in de prak tijk beproefd. Alles moet kloppen, nu het drukker wordt in de 20 gas tenkamers tellende B B en het res taurant. Een extra reden om als keu kenteam bij elkaar te komen. De missie: samen mooie herinneringen maken. Daarbij hoort een fijn sa menspel tussen keuken en bedie ning. Tal van praktische punten ko men voorbij, van het bijvullen van de koelingen door de ontbijtshift tot het uithalen van de lege borden. Mulder (39) zegt niet veel, luistert vooral. ,,Ook voor mij is dit nieuw. Het is mijn eerste baan als chef-kok." 11.00 uur: voorbereiding lunch bewoners Eerst krijgt de leerling-kok-voor-1- dag zijn eigen koksbuis aan. De handjes moeten uit de mouwen. De lunch voor de bewoners bestaat van daag uit pannenkoeken met vers fruit. Ondertussen wordt gewerkt aan het diner. De Franse klassieker coq au vin staat voor vanavond op de kaart, oftewel gestoofde kip in rode wijnsaus. Yoghurt met krokantjes na. De sous-chef op Rijckholt stelt het menu voor de bewoners op, een hele week vooruit. Mulder zelf con troleert en houdt zich vooral bezig met de kaart van het restaurant. Ook belangrijk in de keuken is Fabian Sanjay, ooit chef-kok op de grote vaart en nu in de weer met de gebak ken spekjes bij de gestoofde kip. Mulder voelt zich in zijn sas op Rijckholt. Hij woont in Geersdijk, op twee minuten van het werk. Leuk detail: de partners van zowel Mulder als Sanjay werken ook op het land goed. Mulder vindt vooral de diversi teit in het werk aantrekkelijk. Op Rijckholt wordt gekookt voor zowel de circa 50 bewoners die er particu liere woonzorg genieten, de gasten van de B B, toevallige passanten en voor iedereen die een keer uit eten wil gaan. ,,Geen dag is hetzelfde." 12.00 uur: lunch bezorgen Het is niet voor de krant dat Mulder even meeloopt met de bezorgdienst naar de hofjes en appartementen waar de ouderen van Rijckholt wach ten op hun lunch. Een paar keer per dag probeert hij zijn gezicht te laten zien. ,,Dat vinden de mensen leuk. Even een moment van aandacht.'' Bewoonster Riet van Hootegem is bezorgd dat de krant vandaag over de schouder van Mulder meekijkt. ,,Dan zullen we niet veel te eten krijgen." Mulder krijgt reacties op de maaltij den uit de eerste hand, ook van de in Dreischor geboren ex-piloot Jo Beu- zenberg. In plat Zeeuws gaan de complimenten over tafel. ,,Die ge haktballen vorige week waren heer lijk." Beuzenberg vertelt graag over vroeger, moeilijke klussen voor de marine, met de helikopter boven zee. Zijn tafelgenoten Truus Brus en Maja Beks luisteren mee. Ook Mulder maakt tijd. ,,Je moet hier wel affini teit met ouderen hebben. Anders is dit niet de goede baan." 12.30 uur: de ingrediënten en het levensverhaal Op de terugweg naar de keuken plukt Mulder in de kruidentuin en passant verse tijm, rozemarijn en lau rier. Het past bij de filosofie van Rijckholt: zoveel mogelijk werken met producten uit de streek, van het vlees van de nog zelf slachtende Cor Verburg uit Kortgene tot het brood van Pain de Mer uit Bruinisse, met het zeezout van de Oosterschelde als onmisbaar ingrediënt. ,,Dit landgoed Dit landgoed was ooit een boomgaard. De keuken en restaurant waren vroeger de fruitschuur. We blijven dicht bij het land, in elk opzicht - Martijn Mulder, chef-kok dinsdag 14 juli 2020 Vakantie: tijd voor boeken en zomerse mu ziek! Onze redactieleden geven elke dag tips voor boeken en zomerhits. Deze hele week geeft Ab van der Sluis (chef nieuws dienst) elke dag een inkijkje in zijn boeken kast. Verslaggever Frank Balkenende kiest een zomerhit uit. GO 'Op twee voeten balanceren en het mes het werk laten doen' Ben van den Aarssen Geersdijk 75 <u ■u Fabian Sanjay (l) en Martijn Mulder proe ven de kreeftensoep. De chef-kok gaat langs bij de bewoners. Vlnr: Truus Brus, Mar tijn Mulder, Jo Beu- zenberg en Maja Bek. Landgoed Rijck- holt. Martijn Mulder knipt kruiden in de tuin voor het eten. FOTO'S JOHAN VAN DER HEIJDEN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 34