c*
Coronatoeslag op terras? Weinig ondernemers voelen ervoor
Dwarsdenker
Thom Ummels
II
laat zich niets
aanpraten
Frank Balkenende
Vlissingen
Door de 1,5 meter afstand die hore
cazaken tussen gasten moeten be
waken, heeft Buijs 60 van de 180
terrasstoelen moeten inleveren. Dat
scheelt een flinke slok omzet. Buijs:
,,Je zou iets op het strand kunnen
doen, maar als gasten een drankje
op hebben, nemen ze het niet zo
nauw meer met social distancing.
Dan moet je continu politieagent
spelen. En daar heb ik geen trek in."
Binnen probeert Buijs de gebrui
kelijke omzet te halen door eters in
twee rondes te ontvangen. ,,Ik heb
100 stoelen, die worden nu in twee
shifts van 50 bezet. Zulke 'eetblok-
tij den' zijn het enige wat we anders
doen. Voor de rest blijft alles bij het
oude. Als je gasten verdere beper
kingen gaat opleggen, zoals maxi
male verblijfsduur op het terras, of
je prijzen gaat verhogen, kun je net
zo goed stoppen. Het enige wat we
nu nodig hebben, is een mooie zo
mer. Laat dat strandweer maar ko-
men." Een rondgang langs horeca
ondernemers leert dat de meesten
gastvrijheid stellen boven extra in
komsten. Dijkpaviljoen De West
kaap in Westkapelle heeft geen mo
gelijkheid om het terras uit te brei
den. ,,Ik denk dat we de helft van
het aantal stoelen kunnen uitbaten.
Maar ik peins er niet over om prij
zen te verhogen of andere maatre
gelen te treffen. Dat is niet gastvrij
en je loopt bovendien het risico dat
Ik peins er niet over om
prijzen te verhogen of
andere maatregelen te
treffen
ze naar de buurman lopen", zegt ei
genaar Mark Beers.
Zo zit ook Amanda Ras van De
Korenbeurs in Hulst in de wed
strijd. ,,Wat we wel proberen, is om
het terras vrij te houden voor men
sen die komen lunchen. Dan ne
men we geen koffiedrinkers aan.
Die lunches lopen trouwens beter
dan voor de coronacrisis. Mensen
willen eruit en hebben wat te be
steden. Hoe het verder gaat dit jaar
zien we wel. We leven bij de dag
momenteel."
Ernesto Besling, mede-eigenaar
van Brasserie Maritime in Zierik-
zee, mocht het terras van de ge
meente uitbreiden, waardoor de ca
paciteit gelijk bleef. Binnen werkt
hij soms met bloktijden. ,,Prijsver-
hogingen doen we niet aan, net zo
min als aan een maximale verblijfs
duur op het terras of minimale be
stedingen. We moeten wel gastvrij
blijven. Het is momenteel best
druk. Mensen vieren vakantie in
het binnenland en dat helpt ons, al
winnen we het verloren voorjaar
niet meer terug."
Waterfront Vlissingen vraagt wel
een minimale besteding van 13,50
euro per persoon. Mitchell Martijn,
leidinggevende bediening: ,,Koffie-
drinkers mogen gewoon neerstrij
ken hoor. We verlangen dan wel dat
de gast per half uur één consumptie
bestelt. We moeten wel voldoende
omzet maken. Sommige begrijpen
dat, anderen niet. Maar een corona
toeslag of een prijsverhoging heb
ben we niet doorgevoerd. Dat vin
den we niet gastvrij."
1%
I maandag 13 juli 2020
I pzc.nl e-mail: walcheren@pzc.nl
FOTO ERNESTA VERBURG
ZEELAND 6&7
Klant blijft koning in de horeca
Door de coronabeperkingen
moeten veel Zeeuwse horeca
ondernemers met minder stoe
len hun boterham verdienen.
Toch vragen weinigen een coro
natoeslag of eisen ze een mini
male besteding. ,,We willen net
zo gastvrij zijn als voor de coro
nacrisis. Een toeslag of andere
eis aan gasten past niet bij ons",
zegt mede-eigenaar Willem-Jan
Buijs van strandpaviljoen Panta
Rhei in Vlissingen.
-Mark Beers, De Westkaap