in vaak erbarmelijke omstandigheden È!"it IWI DEEL 2 De vleesverwerkers 'Als je ons jaarverslag aan een econoom laat zien, lacht hij zich rot' $£Zondhe.'lci DEEL 3 De uitzendbureaus pende band had gestaan, was vol gens de overlevenden van het on geval oververmoeid na een lange dag werken - iets wat het uitzend bureau ontkent. De overlevenden deden na het ongeluk hun beklag over uitbui ting en slechte huisvesting, één van hen deed aangifte tegen het uitzendbureau. Maar de oorzaak van het ongeluk werd nooit offici eel vastgesteld en de aangifte leidde niet tot vervolging. Negru: ,,Dan begin je wel je vertrouwen in de autoriteiten te verliezen." Dit alles gebeurt tegen het de cor van een sector die al jaren ronddoolt in een donkere tunnel zonder uitgang. Om de situatie enigszins te begrijpen, is het leerzaam een duik te nemen in de boeken van Vion. Het slacht- bedrijf, eigendom van de Zuide lijke Land- en Tuinbouworganisa tie (ZLTO), is in Nederland veruit En dan is er nog de positie van de boeren, 100 procent eigenaar van het bedrijf, en dus feitelijk de be leidsbepalers. Tijdens de corona crisis bleek nog eens hoe afhanke lijk veehouders zijn van soepel draaiende slachterijen. Als het slachtproces meer dan een paar dagen stopgezet wordt, zitten ze met overvolle stallen. Niet voor niets dreigde de radicale Farmers Defense Force (FDF) in juni een vreedzaam protest bij de slachterij in Boxtel, ingegeven door de slechte werkomstandigheden van arbeidsmigranten, neer te slaan. Ze wilden tegen elke prijs voorko men dat het werk in de slachterij stil zou komen te staan. Binnen Vion leeft wel het besef dat het anders moet. Dat blijkt ook uit een officiële reactie van het be drijf. Ook Van Rooi Meat is om een het grootste. Met een omzet van ruim 5 miljard (ongeveer net zo veel als telecomreus KPN) zou het moeiteloos mee kunnen draaien in de AEX-index. Maar waar een doorsnee AEX- bedrijf 5, 10 of 20 procent van zijn omzet kan cashen als winst, blijft er bij Vion onder de streep veel minder over. Een half procent om precies te zijn - en dat was de winst over 2019, voor Vion-be- grippen nog een redelijk goed jaar. Als de omzet van Vion een dikke worst is, is de winst een flinterdun plakje. Vlees is, alle discussies over die renwelzijn en milieu ten spijt, nog steeds een massaproduct. Boeren en slachters concurreren op de wereldmarkt. In de huidige situatie kunnen ze de runder- of varkenslapjes niet zonder gevol gen 10 cent duurder maken. Er is altijd wel een Duitse, Ameri kaanse of Argentijnse concurrent die de consument van goedkoper vlees wil voorzien. Daarom telt iedere cent. ,,Als je ons jaarverslag aan een econoom laat zien, lacht hij zich rot", zegt een bron dicht bij de Vion-top. ,,Het is waanzin. Maar we zijn met zijn allen in een fuik gezwom men. De hele agrarische sector, de hele wereld. Een krop sla kost in de winkel 89 cent. Daar wordt-ie voor verpakt, gewassen, geoogst, verbouwd, bemest, geplant, alles. Dat kan natuurlijk niet hè. We moeten onszelf niet wijsmaken dat dat normaal is." Tegen het randje Je moet het zo zien, zegt onze bron, terwijl hij twee evenwijdige lijnen op een velletje papier te kent. ,,Binnen die lijnen bevindt zich de ruimte die de wetgever je biedt. Daar moet je je geld verdie nen. Vion moet echt tegen het randje zitten om een boterham te verdienen. Nooit erover, dat doen we niet, maar altijd ertegenaan." En daarin spelen de uitzendbu reaus in de vleessector een cruci ale rol. Grote bureaus als Horizon en Reyhan weten in welke arme streken in Europa de mensen wo nen die het zware werk in de slachthuizen nog willen doen. De slachthuizen zijn afhankelijk van dat netwerk. Mochten zij al over wegen de samenwerking met de bureaus stop te zetten, dan mis sen ze in één klap honderden werknemers. Maar omdat de uitzendbureaus op hun beurt niet rijk worden van wat de slachthuizen ze betalen, zoeken zij hun winst elders. ,,Ik heb sterk het idee dat de uitzend bureaus hun geld vooral met de huisvesting verdienen", zegt bur gemeester Ulrich Knickrehn van het Duitse stadje Goch, dat de laatste jaren is overspoeld door ar beidsmigranten. Dat zien ze ook in de top van Vion. ,,Huur en ver voer is een verdienmodel gewor den. En nee, dat gaat niet altijd goed." boven Winst reactie gevraagd, maar het bedrijf maakt hier geen gebruik van. Bij Vion is een speciaal team op getuigd dat de huisvesting van uit zendkrachten op de korrel heeft. ,,We zijn nu bezig met mogelijke oplossingen voor huisvesting, ver voer, salarisbetalingen en zaken als borg. Dit doen we in overleg met onze bureaus en de gemeen ten." Arbeidsmigranten worden opgeroepen problemen te melden, desnoods anoniem. Overigens zegt Vion dat de helft van zijn me dewerkers kiest voor een eigen woning, dus niet via een uitzend bureau. De woningen van de bu reaus voldoen aan de normen van een keurmerk. ,,De coronacrisis heeft die normen van wonen en werken verder verscherpt." Maar onze eigen Vion-bron be klemtoont dat er voor echte veran dering nog meer nodig is. De over heid moet zorgen voor meer wo ningen, de consument en de su permarkt moeten meer willen be talen. ,,Dan komen we nooit meer bij de randjes uit." Ze weten precies waar ze moe ten zijn. De uitzendbureaus in de vleessector halen de werkne mers met duizenden tegelijk uit Bulgarije, Polen en vooral Roe menië. Van de 12.000 werkne mers in de vleessector zijn er 7500 arbeidsmigrant. Elke maand keren er ook weer busla dingen Oost-Europeanen terug naar huis. Meestal vinden ze het werk te zwaar en knijpen ze er, di rect nadat het eerste maandsalaris GO ZATERDAG 11 JULI 2020 Van boven naar beneden: Vion in Apeldoorn werd in mei gesloten na overtreding van coro- naregels; personeel bij Van Rooi Meat in Hel mond; controle van een werknemersbus bij Vion in Boxtel; protesten op diezelfde plek en coronamaatregelen bij Van Rooi. foto's persburo SANDER VAN GILS, MARC BOLSIUS, ROB ENGELAAR, LUCIANO DE GRAAF Bron dicht bij de top van vleesverwerker Vion LEES VERDER OP PAGINA 16

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 63