Happen in die haring!
Maatje voor
veel wijnen
Regen
Big Mama maakt lekkers
van fruit en groenten
MARGOT
m
ZEELAND 11
Vaste schare klanten
DE WIJNTIP
Knokke
SAUVIGNON BLANC
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
Op de regenachtige dagen van de afgelopen
week zag ik ze allemaal door de stad sjok
ken; toeristen die deze kant op zijn geko
men om hun vakantie te vieren.
Een moeder gaapt luidkeels vanachter haar
kinderwagen. Een vader met dreinende kinders,
hangend bij de frietkraam, wacht op het moment
dat hij rust heeft vanavond in zijn gehuurde
huisje op het bungalowpark. Ik zag ook veel toe
risten dik ingepakt en met mutsen rondrijden op
de fiets terwijl het gelukkig niet koud is. Wij gin
gen vroeger, wellicht omdat wij Mannetjes had
den, met regen juist het bos in en over het strand
struinen. Een ding wist je dan zeker: daardoor
sliepen ze goed waardoor wij nog wat aan onze
avond hadden. Met mijn ouders gingen we toen
ik klein was ook in ons eigen Zeeland op vakan
tie. Eerst huurden we een aantal jaar achter elkaar
een huisje in Cadzand waar destijds niet veel
meer te beleven was dan het zoeken van haaien-
tanden en iedere dag een ijsje bij de plaatselijke
Italiaanse ijssalon, een waar hoogtepunt. De va
kanties daarna zaten we in een huisje op de Kop
van Schouwen. Daar huurden mijn ouders af en
toe een paardje waar mijn broer en ik in de avond
een rondje op mochten maken. Eens hadden we
een vrij pittig paardje, mijn vader heeft toen be
hoorlijk aan zijn conditie gewerkt door achter
ons aan te moeten rennen terwijl mijn broer en
ik op het paard zaten. Natuurlijk scheen tijdens
die vakanties altijd de zon, zo gaat dat toch met
herinneringen? Ik hoop dat dit voor de toeristen
van nu ook geldt. Gelukkig kun je hier overal
heerlijk eten, daar kom je dag altijd wel mee door.
En wat is er nu gezelliger dan een pan mosselen
op tafel. Ze zijn er sinds deze week weer en zon
der gif. Ik kookte ze met gember en een scheut
pastis. Daar fleurt iedere regenachtige dag van op.
Natuurlijk scheen tijdens die vakanties altijd de zon, zo
gaat dat toch met herinneringen?
OUDELANDE Om maar met
een met de deur in huis te val
len; Noortje van Glabbeek uit
Oudelande ligt soms nachten
wakker omdat ze nieuwe sma
ken voor haar jams, chutneys
en sauzen (maar ook advocaat,
ketchups en atjars) ligt te be
denken.
Die maakt ze allemaal zelf met
fruit en groenten die uit haar
tuin komen of van boeren uit
de buurt. Onder de naam Big
Mama Marmelades brengt ze
deze op de markt. Of beter ge
zegd, ze staan in een stalletje
aan de weg voor haar huis en bij
wat adressen in Middelburg.
,,Toen we hier kwamen wonen,
hadden we een huis met een
grote pruimenboom in de tuin.
De chutney die ik daarmee
maakte, viel enorm in de
smaak. Bij het huis dat ik nu be
woon, zit een tuin van 1000
vierkante meter waar ook veel
bessenstruiken en zelfs rode
kolen in de borders stonden sa
men met fruitbomen. Van het
een kwam het ander en nu
maak ik honderden potten per
jaar," zegt ze trots. ,,Mijn ge
heim is dat ik bijzondere sma
ken meng.
Nu maakt ze ook tasjes voor bij
de potten jam van allerlei rest-
jes stof. ,,Die naai ik zo, hatse-
flats aan elkaar."
Haar eigen favoriete smaak is de
zwartebessensaus. ,,De zwarte
bessen haal ik hier in de buurt.
Nu is het de tijd. Mijn geheim
bij het maken van de jams is dat
ik geen geleisuiker gebruik. Af
hankelijk van de zoetheid van
de vruchten voeg ik suiker toe
en wat geleipoeder. Aan de
zwarte bessen voeg ik wat
kruidnagel toe, niet te veel
hoor'', verklapt Noortje. ,,Ker-
senjam, daar is het ook de tijd
voor en ik heb nu heerlijke
chutneys met paprika's en au
bergines. Alles even lekker."
zaterdag 11 juli 2020
GO
VISHANDEL MARIJN
DHEID
EEN ZEE VAN G
Marijn Zuidweg voor zijn viskraam. foto marcelle davidse
Door de corona-beperkingen
kon het eerste vaatje haring vo
rige maand niet worden geveild.
Als we bij vishandel Marijn een
Hollandse Nieuwe naar binnen
laten glijden, beseffen we weer
dat er weinig boven gekaakte
verse vis gaat.
De maatjesharing en zeker ook
kibbelingen zijn populair. Ze vlie
gen de viskraam van Marijn en
Mariëlle Zuidweg uit. De koelvi
trine ligt vol met likkebaardend
lekker zeebanket. Van gerookte
vis, spiesjes voor de barbecue,
zeekraal tot Schotse zalm. Kweek-
zalm uit Noorwegen, daar begin
nen de Zuidwegs niet aan. Net zo
min aan schar, schol en wijting.
„Alleen ouderen eten deze vis
soorten nog. Jongeren gaan eer
der voor gemaksvoedsel zoals
onze visbami." Het Wemeldingse
ondernemerspaar vindt het nog te
vroeg voor mosselen. ,,Er zit nog
te weinig visvlees in de schelpen.
Ik wacht nog even...", zegt Marijn.
Kwaliteit, een praatje en een des
kundig advies hebben vishandel
Marijn een schare vaste klanten
opgeleverd. Alle vis betrekken ze
van zeevisgroothandel Koelewijn
in Spakenburg. Dat is niet naast
de deur. Marijn: ,,Ik heb een lange
relatie met deze groothandel. Ze
kopen in op diverse vismijnen,
hebben daardoor een mooi assor
timent en rijden drie keer per
week naar Zeeland. Voor mij werkt
dat prettig zo."
Marijn en Mariëlle zijn ambulante
Nieuwe haring is een maatje
voor heel veel wijnen. Zelf geven
we de voorkeur aan een frisse
droge witte wijn. Sauvignon
blanc bijvoorbeeld. Deze druif
staat zo ongeveer overal ter we
reld aangeplant, maar voor Ma-
rijns haring vinden we in de super
markt een leuke wijn uit de Loire,
de bakermat van de sauvignon
blanc. Het wordt een betaalbare
Touraine van Villebois. Fris en
licht, met aroma's van appel, ci
trus en groene kruiden en de ken
merkende grassigheid.
visboeren. Hun verkoopwagen
staat bij de Lidl (woensdag) en
Jumbo in Goes (donderdagoch
tend, vrijdag en zaterdag), in 's-
Gravenpolder (woensdagnamid
dag) en Wolphaartsdijk (donder
dagnamiddag).
In het prille begin van hun dertig
jaar lange loopbaan als visverko-
pers dreef het paar een luxe vis
winkel in Knokke. ,,Daar boden we
echt alles aan, van oesters, tarbot
tot kreeft. In het mosselseizoen
schoven we soms wel 3000 kilo
mosselen per week over de toon
bank. In Yerseke vroegen ze me:
'Ben je een groothandel begon
nen?' Maar ja, de Belgen eten nu
eenmaal graag mosselen."
Goud geld verdienden ze in
Knokke, maar zeven dagen per
week achter de viscounter bleek
ondoenlijk toen er kinderen kwa
men. ,,We zijn daarom terugge
gaan naar Zeeland. We kozen voor
ambulante verkoop. Back to basic
ook qua assortiment. Nederlan
ders zijn nu eenmaal prijsbewus
ter dan Belgen."
De pandemie heeft de omzet van
de vishandel slechts beperkt aan
getast. ,,Omdat ik er heel snel bij
was om de wagen met plexiglazen
schermen te
beveiligen.
Dat stelde
klanten ge
rust. Ze ble
ven komen.
Gelukkig
maar.:
M Noortje van
Glabbeek bij
haar stalletje.
FOTO MARCELLE
DAVIDSE