Happen in die haring! Maatje voor veel wijnen Regen Big Mama maakt lekkers van fruit en groenten MARGOT m ZEELAND 11 Vaste schare klanten DE WIJNTIP Knokke SAUVIGNON BLANC Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland Op de regenachtige dagen van de afgelopen week zag ik ze allemaal door de stad sjok ken; toeristen die deze kant op zijn geko men om hun vakantie te vieren. Een moeder gaapt luidkeels vanachter haar kinderwagen. Een vader met dreinende kinders, hangend bij de frietkraam, wacht op het moment dat hij rust heeft vanavond in zijn gehuurde huisje op het bungalowpark. Ik zag ook veel toe risten dik ingepakt en met mutsen rondrijden op de fiets terwijl het gelukkig niet koud is. Wij gin gen vroeger, wellicht omdat wij Mannetjes had den, met regen juist het bos in en over het strand struinen. Een ding wist je dan zeker: daardoor sliepen ze goed waardoor wij nog wat aan onze avond hadden. Met mijn ouders gingen we toen ik klein was ook in ons eigen Zeeland op vakan tie. Eerst huurden we een aantal jaar achter elkaar een huisje in Cadzand waar destijds niet veel meer te beleven was dan het zoeken van haaien- tanden en iedere dag een ijsje bij de plaatselijke Italiaanse ijssalon, een waar hoogtepunt. De va kanties daarna zaten we in een huisje op de Kop van Schouwen. Daar huurden mijn ouders af en toe een paardje waar mijn broer en ik in de avond een rondje op mochten maken. Eens hadden we een vrij pittig paardje, mijn vader heeft toen be hoorlijk aan zijn conditie gewerkt door achter ons aan te moeten rennen terwijl mijn broer en ik op het paard zaten. Natuurlijk scheen tijdens die vakanties altijd de zon, zo gaat dat toch met herinneringen? Ik hoop dat dit voor de toeristen van nu ook geldt. Gelukkig kun je hier overal heerlijk eten, daar kom je dag altijd wel mee door. En wat is er nu gezelliger dan een pan mosselen op tafel. Ze zijn er sinds deze week weer en zon der gif. Ik kookte ze met gember en een scheut pastis. Daar fleurt iedere regenachtige dag van op. Natuurlijk scheen tijdens die vakanties altijd de zon, zo gaat dat toch met herinneringen? OUDELANDE Om maar met een met de deur in huis te val len; Noortje van Glabbeek uit Oudelande ligt soms nachten wakker omdat ze nieuwe sma ken voor haar jams, chutneys en sauzen (maar ook advocaat, ketchups en atjars) ligt te be denken. Die maakt ze allemaal zelf met fruit en groenten die uit haar tuin komen of van boeren uit de buurt. Onder de naam Big Mama Marmelades brengt ze deze op de markt. Of beter ge zegd, ze staan in een stalletje aan de weg voor haar huis en bij wat adressen in Middelburg. ,,Toen we hier kwamen wonen, hadden we een huis met een grote pruimenboom in de tuin. De chutney die ik daarmee maakte, viel enorm in de smaak. Bij het huis dat ik nu be woon, zit een tuin van 1000 vierkante meter waar ook veel bessenstruiken en zelfs rode kolen in de borders stonden sa men met fruitbomen. Van het een kwam het ander en nu maak ik honderden potten per jaar," zegt ze trots. ,,Mijn ge heim is dat ik bijzondere sma ken meng. Nu maakt ze ook tasjes voor bij de potten jam van allerlei rest- jes stof. ,,Die naai ik zo, hatse- flats aan elkaar." Haar eigen favoriete smaak is de zwartebessensaus. ,,De zwarte bessen haal ik hier in de buurt. Nu is het de tijd. Mijn geheim bij het maken van de jams is dat ik geen geleisuiker gebruik. Af hankelijk van de zoetheid van de vruchten voeg ik suiker toe en wat geleipoeder. Aan de zwarte bessen voeg ik wat kruidnagel toe, niet te veel hoor'', verklapt Noortje. ,,Ker- senjam, daar is het ook de tijd voor en ik heb nu heerlijke chutneys met paprika's en au bergines. Alles even lekker." zaterdag 11 juli 2020 GO VISHANDEL MARIJN DHEID EEN ZEE VAN G Marijn Zuidweg voor zijn viskraam. foto marcelle davidse Door de corona-beperkingen kon het eerste vaatje haring vo rige maand niet worden geveild. Als we bij vishandel Marijn een Hollandse Nieuwe naar binnen laten glijden, beseffen we weer dat er weinig boven gekaakte verse vis gaat. De maatjesharing en zeker ook kibbelingen zijn populair. Ze vlie gen de viskraam van Marijn en Mariëlle Zuidweg uit. De koelvi trine ligt vol met likkebaardend lekker zeebanket. Van gerookte vis, spiesjes voor de barbecue, zeekraal tot Schotse zalm. Kweek- zalm uit Noorwegen, daar begin nen de Zuidwegs niet aan. Net zo min aan schar, schol en wijting. „Alleen ouderen eten deze vis soorten nog. Jongeren gaan eer der voor gemaksvoedsel zoals onze visbami." Het Wemeldingse ondernemerspaar vindt het nog te vroeg voor mosselen. ,,Er zit nog te weinig visvlees in de schelpen. Ik wacht nog even...", zegt Marijn. Kwaliteit, een praatje en een des kundig advies hebben vishandel Marijn een schare vaste klanten opgeleverd. Alle vis betrekken ze van zeevisgroothandel Koelewijn in Spakenburg. Dat is niet naast de deur. Marijn: ,,Ik heb een lange relatie met deze groothandel. Ze kopen in op diverse vismijnen, hebben daardoor een mooi assor timent en rijden drie keer per week naar Zeeland. Voor mij werkt dat prettig zo." Marijn en Mariëlle zijn ambulante Nieuwe haring is een maatje voor heel veel wijnen. Zelf geven we de voorkeur aan een frisse droge witte wijn. Sauvignon blanc bijvoorbeeld. Deze druif staat zo ongeveer overal ter we reld aangeplant, maar voor Ma- rijns haring vinden we in de super markt een leuke wijn uit de Loire, de bakermat van de sauvignon blanc. Het wordt een betaalbare Touraine van Villebois. Fris en licht, met aroma's van appel, ci trus en groene kruiden en de ken merkende grassigheid. visboeren. Hun verkoopwagen staat bij de Lidl (woensdag) en Jumbo in Goes (donderdagoch tend, vrijdag en zaterdag), in 's- Gravenpolder (woensdagnamid dag) en Wolphaartsdijk (donder dagnamiddag). In het prille begin van hun dertig jaar lange loopbaan als visverko- pers dreef het paar een luxe vis winkel in Knokke. ,,Daar boden we echt alles aan, van oesters, tarbot tot kreeft. In het mosselseizoen schoven we soms wel 3000 kilo mosselen per week over de toon bank. In Yerseke vroegen ze me: 'Ben je een groothandel begon nen?' Maar ja, de Belgen eten nu eenmaal graag mosselen." Goud geld verdienden ze in Knokke, maar zeven dagen per week achter de viscounter bleek ondoenlijk toen er kinderen kwa men. ,,We zijn daarom terugge gaan naar Zeeland. We kozen voor ambulante verkoop. Back to basic ook qua assortiment. Nederlan ders zijn nu eenmaal prijsbewus ter dan Belgen." De pandemie heeft de omzet van de vishandel slechts beperkt aan getast. ,,Omdat ik er heel snel bij was om de wagen met plexiglazen schermen te beveiligen. Dat stelde klanten ge rust. Ze ble ven komen. Gelukkig maar.: M Noortje van Glabbeek bij haar stalletje. FOTO MARCELLE DAVIDSE

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 39