10 ZEELAND Hoe twee stedelingen plattelandsmens en werden door een oude boerderij om te bouwen tot restaurant en binnenkort ook B&B. Dat is het verhaal van Eelke Mol en Jesse Verdonkvan restaurant De 6 Linden in Heille. Jesse vult aan: ,,We hebben in de lockdown onze tijd nuttig gebruikt door te werken aan de bed breakfast. Die krijgt vier kamers, waarvan twee met een glazen pui die uitzicht biedt over de akkers. We hebben nu al aanvragen, maar pas eind dit jaar gaat de B&B open." Zesgangenmenu Het restaurant inclusief fraai terras is inmiddels weer up and running. Naast simpeler gerechten voor de passerende fietser - 'we liggen aan een fietsroute' - kookt Jesse een zesgangenmenu. De chef volgde een opleiding aan de hotel- en toeris- meschool Spermalie in Brugge en keek in de keu ken bij andere chefs, onder wie Edwin Vinke van tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang. Kersen van eigen teelt Duurzaam en lokaal is Jesses adagium. Groente uit de eigen moestuin, zo op het bord. Vlees van diverse producenten uit de streek en vis en zee vruchten van vishandel Schot uit Tholen. Daar mee maakt de chef interessante combinaties zoals shii-take paddenstoelen met koffie en pinda. Of varkenswang met aardappel en romesco. De ker sen in het dessert komen momenteel van eigen teelt. Reserveringen Dat is trouwens de leus van De 6 Linden: eten en drinken uit eigen tuin. Jesse en Eelke: „Inmiddels loopt het aantal reserveringen aardig op. We heb ben ook al een aanvraag voor een trouwerij in 2021. Of de 1,5 meter afstand voor ons een beper king is? Nee, het restaurant is zo ruim van opzet dat we onze dertig stoelen kunnen handhaven. We merken dat veel gasten bij ons reserveren omdat ze weten dat ze hier veilig kunnen genie ten. We gaan het wel redden hoor!" e Zuiderbruggeweg is het einde van Zeeland. Of het begin. Het ligt eraan van welke kant je komt. Een polderweggetje dat eindeloze akkers doorsnijdt, maar ook rijk is aan twee goede etablissementen: De Schaaps kooi en De 6 Linden. Het laatste restaurant huist in een hoeve uit 1850. De verbouw en restauratie is het levenswerk geworden van de dertigers Eelke Mol en Jesse Verdonk. Twee professionals die in Amsterdam communicatiewetenschap studeerden en na ver loop van tijd erachter kwamen dat een kantoor baan ook niet alles is. Toen Jesse's ouders de hoeve plus woonhuis kochten, werd het plan geboren er een gastrono misch paradijsje van te maken. Eelke en Jesse: ,,We hebben een lange aanloop genomen. Sinds 2014 zijn we aan het verbouwen. We willen zo veel mogelijk zelf doen. Ja, dat kost tijd, maar dan gebeurt het ook helemaal naar onze zin." De 6 Linden is een New England Connected farm, met vier geschakelde schuren die in om vang steeds een stukje kleiner worden. Atypisch voor Zeeland en daardoor bijzonder. De buiten zijde is intact gebleven, binnen is alles opnieuw en duurzaam ingericht. Het kostte vier jaar voor dat het restaurant de deuren kon openen. Na nog geen jaar kwam de coronacrisis. Afhaalmenu's Eelke: ,,Die abrupte sluiting was even slikken, maar na twee weken zijn we begonnen met af- haalmenu's. Wel met het idee dat je op restaurant gaat, dus met drie gangen. We hebben zo heel wat verjaardagen kunnen opvrolijken." zaterdag 11 juli 2020 GO Gastvrouw Eelke Mol dient het voorgerecht op. FOTO'S PETER NICOLAI Gastronomisch paradij s Frank Balkenende Chef Jesse Verdonk dresseert de borden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 38