10 ZEELAND
Hoe twee
stedelingen
plattelandsmens
en werden door
een oude
boerderij om te
bouwen tot
restaurant en
binnenkort ook
B&B. Dat is het
verhaal van Eelke
Mol en Jesse
Verdonkvan
restaurant De 6
Linden in Heille.
Jesse vult aan: ,,We hebben in de lockdown
onze tijd nuttig gebruikt door te werken aan de
bed breakfast. Die krijgt vier kamers, waarvan
twee met een glazen pui die uitzicht biedt over
de akkers. We hebben nu al aanvragen, maar pas
eind dit jaar gaat de B&B open."
Zesgangenmenu
Het restaurant inclusief fraai terras is inmiddels
weer up and running. Naast simpeler gerechten
voor de passerende fietser - 'we liggen aan een
fietsroute' - kookt Jesse een zesgangenmenu. De
chef volgde een opleiding aan de hotel- en toeris-
meschool Spermalie in Brugge en keek in de keu
ken bij andere chefs, onder wie Edwin Vinke van
tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang.
Kersen van eigen teelt
Duurzaam en lokaal is Jesses adagium. Groente
uit de eigen moestuin, zo op het bord. Vlees van
diverse producenten uit de streek en vis en zee
vruchten van vishandel Schot uit Tholen. Daar
mee maakt de chef interessante combinaties zoals
shii-take paddenstoelen met koffie en pinda. Of
varkenswang met aardappel en romesco. De ker
sen in het dessert komen momenteel van eigen
teelt.
Reserveringen
Dat is trouwens de leus van De 6 Linden: eten en
drinken uit eigen tuin. Jesse en Eelke: „Inmiddels
loopt het aantal reserveringen aardig op. We heb
ben ook al een aanvraag voor een trouwerij in
2021. Of de 1,5 meter afstand voor ons een beper
king is? Nee, het restaurant is zo ruim van opzet
dat we onze dertig stoelen kunnen handhaven.
We merken dat veel gasten bij ons reserveren
omdat ze weten dat ze hier veilig kunnen genie
ten. We gaan het wel redden hoor!"
e Zuiderbruggeweg is het einde
van Zeeland. Of het begin. Het
ligt eraan van welke kant je
komt. Een polderweggetje dat
eindeloze akkers doorsnijdt,
maar ook rijk is aan twee goede
etablissementen: De Schaaps
kooi en De 6 Linden.
Het laatste restaurant huist in een hoeve uit
1850. De verbouw en restauratie is het levenswerk
geworden van de dertigers Eelke Mol en Jesse
Verdonk. Twee professionals die in Amsterdam
communicatiewetenschap studeerden en na ver
loop van tijd erachter kwamen dat een kantoor
baan ook niet alles is.
Toen Jesse's ouders de hoeve plus woonhuis
kochten, werd het plan geboren er een gastrono
misch paradijsje van te maken. Eelke en Jesse:
,,We hebben een lange aanloop genomen. Sinds
2014 zijn we aan het verbouwen. We willen zo
veel mogelijk zelf doen. Ja, dat kost tijd, maar dan
gebeurt het ook helemaal naar onze zin."
De 6 Linden is een New England Connected
farm, met vier geschakelde schuren die in om
vang steeds een stukje kleiner worden. Atypisch
voor Zeeland en daardoor bijzonder. De buiten
zijde is intact gebleven, binnen is alles opnieuw
en duurzaam ingericht. Het kostte vier jaar voor
dat het restaurant de deuren kon openen. Na nog
geen jaar kwam de coronacrisis.
Afhaalmenu's
Eelke: ,,Die abrupte sluiting was even slikken,
maar na twee weken zijn we begonnen met af-
haalmenu's. Wel met het idee dat je op restaurant
gaat, dus met drie gangen. We hebben zo heel wat
verjaardagen kunnen opvrolijken."
zaterdag 11 juli 2020
GO
Gastvrouw
Eelke Mol dient
het voorgerecht
op.
FOTO'S PETER NICOLAI
Gastronomisch paradij s
Frank Balkenende
Chef Jesse Verdonk dresseert
de borden.