Een perfect huwelijk met soja Wijnweetje Waarin mevrouw Hamersma bezoek krijgt van een sojasaus brouwer en meneer Hamersma van zijn principes afstapt. Afgelopen week was er een hoop leven buiten de brou werij. Eerst maakten mevrouw Hamersma en ik op een recen telijk vrijgegeven buurtterras kennis met Tessel de Heij. Samen met zus Do had zij vijf jaar geleden nog een 'gezellige hobby', zoals ze het brouwen van bier in Do's keuken noem de, maar een en ander is lelijk uit de hand gelopen. Hun bier Gebrouwen door Vrouwen wordt inmiddels in zeshonderd kroegen geschon ken, staat in zevenhonderd su permarkten en heeft hen zelfs een eigen bar opgeleverd. Over zo'n succesverhaal zou je een boek kunnen schrijven. En dat hebben ze dan ook gedaan: Gebrouwen door vrouwen. Zodoende staan de zusjes nu ook in het schap bij de kook boekwinkels. Alwaar mevrouw Hamersma de dag daarna be zoek kreeg van Thomas Uljee. Hij wilde haar laten kennis maken met Tomasu, soja uit zijn Rotterdamse microbrou werij, de enige in Europa. Enfin, zij heeft weleens langer moeten nadenken over welk gerecht ze nu eens in de krant moest zetten. Zodoende zaten we diezelfde week nog achter een bordje eiernoedels, paddenstoelen, gember en soja. Daar een glas bier bij schenken had voor de hand gelegen, ware het niet dat een en ander voor mij terra incognita is. Zodoende heb ik aangeklopt bij ons nationale biergeweten Rick Kempen; bier-spijscombi- naties zijn zijn specialiteit. En - nothing personal dames De Heij - volgens Kempen dien den we er Oedipus Mannen liefde bij te serveren, een sai- sonbier met szechuanpeper en citroengras. Nu wil ik niet zeggen dat het door mij geselecteerde rood en wit van schrik van kleur ver schoten, maar ze keken er wel van op. Mevrouw Hamersma ook trouwens. ,,Gaat het wel goed met je?'' informeerde ze. Niet veel later kon ik dat vol mondig beamen. Nadat ik overigens een Duit se riesling had geschonken. Het licht exotische en de citruskick flatteren veel Aziatische ge rechten. Ook had ik de optie rood gelicht. Door de soja is het dan zaak soorten te kiezen die zich niet laten voorstaan op 36 Eten drinken Mevrouw Hamersma runt een kookboek winkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Sulfiet weglaten als conserverings middel leidt nogal eens tot ongewens te resultaten. Wijn gaat zich onvoor spelbaar gedragen, beleeft nog een ex tra gisting, presen teert zich per fles anders of is sowie so niet te drinken. De Limburgse wijn maker Stan Beurs- kens heeft daar iets op gevonden. Voor een relatie in de Moezel maakte hij Alba Pura, een ries ling met Freesoil, een natuurlijk con serveringsmiddel op basis van citroenmelisse. Ik heb de acid-test gedaan. Oordeel: Alba Pura bleek een lichte, transparante en muntfrisse ras riesling. Jumbo heeft de primeur, niet voor een super marktprijsje: €13,79.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 116