Een perfect
huwelijk
met soja
Wijnweetje
Waarin mevrouw Hamersma
bezoek krijgt van een sojasaus
brouwer en meneer Hamersma
van zijn principes afstapt.
Afgelopen week was er
een hoop leven buiten de brou
werij. Eerst maakten mevrouw
Hamersma en ik op een recen
telijk vrijgegeven buurtterras
kennis met Tessel de Heij.
Samen met zus Do had zij vijf
jaar geleden nog een 'gezellige
hobby', zoals ze het brouwen
van bier in Do's keuken noem
de, maar een en ander is lelijk
uit de hand gelopen.
Hun bier Gebrouwen door
Vrouwen wordt inmiddels in
zeshonderd kroegen geschon
ken, staat in zevenhonderd su
permarkten en heeft hen zelfs
een eigen bar opgeleverd. Over
zo'n succesverhaal zou je een
boek kunnen schrijven. En dat
hebben ze dan ook gedaan:
Gebrouwen door vrouwen.
Zodoende staan de zusjes nu
ook in het schap bij de kook
boekwinkels. Alwaar mevrouw
Hamersma de dag daarna be
zoek kreeg van Thomas Uljee.
Hij wilde haar laten kennis
maken met Tomasu, soja uit
zijn Rotterdamse microbrou
werij, de enige in Europa.
Enfin, zij heeft weleens
langer moeten nadenken over
welk gerecht ze nu eens in de
krant moest zetten. Zodoende
zaten we diezelfde week nog
achter een bordje eiernoedels,
paddenstoelen, gember en soja.
Daar een glas bier bij schenken
had voor de hand gelegen, ware
het niet dat een en ander voor
mij terra incognita is.
Zodoende heb ik aangeklopt
bij ons nationale biergeweten
Rick Kempen; bier-spijscombi-
naties zijn zijn specialiteit.
En - nothing personal dames De
Heij - volgens Kempen dien
den we er Oedipus Mannen
liefde bij te serveren, een sai-
sonbier met szechuanpeper en
citroengras.
Nu wil ik niet zeggen dat het
door mij geselecteerde rood en
wit van schrik van kleur ver
schoten, maar ze keken er wel
van op. Mevrouw Hamersma
ook trouwens. ,,Gaat het wel
goed met je?'' informeerde ze.
Niet veel later kon ik dat vol
mondig beamen.
Nadat ik overigens een Duit
se riesling had geschonken. Het
licht exotische en de citruskick
flatteren veel Aziatische ge
rechten. Ook had ik de optie
rood gelicht. Door de soja is het
dan zaak soorten te kiezen die
zich niet laten voorstaan op
36
Eten drinken
Mevrouw Hamersma runt een kookboek
winkel, meneer Hamersma weet alles
over wijn: een gouden combinatie.
Sulfiet weglaten
als conserverings
middel leidt nogal
eens tot ongewens
te resultaten. Wijn
gaat zich onvoor
spelbaar gedragen,
beleeft nog een ex
tra gisting, presen
teert zich per fles
anders of is sowie
so niet te drinken.
De Limburgse wijn
maker Stan Beurs-
kens heeft daar iets
op gevonden. Voor
een relatie in de
Moezel maakte hij
Alba Pura, een ries
ling met Freesoil,
een natuurlijk con
serveringsmiddel
op basis van
citroenmelisse.
Ik heb de acid-test
gedaan. Oordeel:
Alba Pura bleek een
lichte, transparante
en muntfrisse ras
riesling. Jumbo
heeft de primeur,
niet voor een super
marktprijsje: €13,79.