'Ik heb een beetje lopen bluffen en verdien meer dan gemiddeld' Hoeveel verdien je? Bierkrat is een prima bijzettafel O cc z z O Recept Tuinbonentapenade 15 Verdient Guido genoeg? Voor minder dan €40 LU O LU LU LL LU N LU —3 CC O O Van den Berg loopt intussen naar het volgende veld: ,,In dit bed hebben we de bonen direct in de volle grond gelegd. Die zijn veel hoger dan die gepote bonen daar. Wist je dat? Bonen zaai je niet, maar die leg je.''Als hij vervolgens weer een peul openmaakt en de zachte binnen kant laat zien, zegt hij poëtisch: ,,Zelfs de natuur is er zuinig op. Zo'n boon ligt helemaal ingepakt in een zacht bedje.'' Tuinbonenseizoen Nog een paar dagen en dan is het tuinbo nenseizoen voorbij. Dan worden de planten eruit gehaald en de bedden en rijen opnieuw ingezaaid met een ander bonengewas: slabonen of stokbonen. Tevreden loopt Van den Berg met een blauwe kist vol dikke groene peulen over het land. ,,Deze gaan straks naar de groothandel. Dan gaan ze morgenoch tend al op transport en staan ze morgen avond vermoedelijk al op tafel." Vink: ,,De chefs willen vooral de jong ste bonen. Die zijn het lekkerst, van die kleine, met een groen velletje. Hier proef maar! Heel sappig en zoet. De grote heb ben iets minder smaak, tenzij je ze dub bel dopt, zoals dat heet." Ook hij haalt een boon uit de peul, bijt het buitenste velletje eraf en stopt hem rauw in zijn mond. ,,Dat heb je met groenten die de tijd krijgen om te groeien, daar zit zoveel smaak aan. Chefs zeggen vaak tegen ons: jullie producten zijn zo goed, ik kan ze alleen maar verpesten." ,,Mijn brutoloon is 3042 euro per maand. Netto is dat ongeveer 2180 euro. Ik heb een contract voor 38 uur in de week, maar maak elke week 40 uur. Mijn overuren worden omgezet in snipperdagen.'' „Ik ben dik tevreden. Ik VANDAAG: werk hier nu een halfjaar. Guido (28). Hij Voorheen werkte ik ergens werkt 40 uur in de anders als lasser. Toen week als lasser. verdiende ik 2450 euro bruto, netto was dat 1950 euro. Ik ben er flink op vooruitgegaan. Daar stond ik van te kijken. Het gemiddelde salaris is 2800 euro voor iemand met mijn kwaliteiten, daar zit ik ver boven." ,,Ik was niet meer tevreden bij mijn vorige werkgever. De werkdruk was hoog en de ver wachtingen van mijn baas waren hoger dan wat ik kon bieden. Ik kreeg er privé last van, kon de stress niet van me afzetten. Het was een klein bedrijf met weinig personeelsleden. Dan moet je iets meer je steentje bijdragen en ik vond dat dat niet voldoende gecompenseerd werd. Op LinkedIn kwam deze vacature voorbij. Het leek alsof de functie voor mij gemaakt was. Ik ben op gesprek geweest en alles was gelijk geregeld.'' ,,Ze vroegen me tijdens het gesprek: 'Wat wil je verdienen?' Ik noemde een nettobedrag van 2150 euro, dat werd meteen toegezegd. Ik doe dit werk nu tien jaar. Ik weet dat ik sterk en goed ben en dacht: ik kan meer verdienen met de kennis die ik heb. Ik heb een beetje lopen bluffen. Ik wist dat het bedrag ruim boven het gemiddelde zit. Ik had van oudere collega's begrepen hoe en wat. In december kreeg ik een cao-verhoging, nu heb ik nog een tikje meer." ,,Toevallig sprak ik er een maand geleden met een collega over. Hij verdient 2830 euro bruto, ongeveer 200 euro bruto minder. Dat ik meer krijg komt denk ik omdat ik een tikje meer ken nis heb, maar ik denk dat de belangrijkste reden is dat ze iemand nodig hadden. Ik vond het las tig om te vertellen dat ik meer verdien. Ik zei eerst: 'Ik weet niet of het slim is om te vertellen, ik wil geen scheve ogen.' Toen zei hij: 'Mij maakt het niet uit, ik ben tevreden.' Hij zei dat hij het snapte, omdat ik de verwachtingen waarmaak." Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde sala ris voor zijn functie 2212 euro bruto per maand. ,,Ik verdien aanzienlijk meer. Ik mag niet klagen." Stuur een mailtje! werk@dpgmedia.nl Gezien voor €36,95. GO DONDERDAG 9 JULI 2020 111 s Boer Cor van den Berg oogst tuinbonen bij Lindenhoff. „Zelfs de natuur is er zuinig op. Zo'n boon ligt in een zacht bedje." fotos jean-pierre jans RUDOLF BRAND, chef van 'extreem duurzaam' restaurant Circl aan de Zuidas in Amsterdam en al jaren vaste klant van Lindenhoff in Baambrugge: ,,Als er Hollandse tuinbonen zijn, dan zet ik ze altijd meteen op de kaart, want het seizoen is maar kort, een paar weken. Met deze mooie groente kun je heel veel. In de peul garen op de barbecue bij een mooi gegrild stuk vlees. Of als snack bij de borrel: bakken in de pan, met een beetje peper en zout, en dan serve ren in een laag olijfolie. Heerlijk met een stuk brood. Maar het lekkerste vind ik ze toch wel rauw, met een yoghurt-muntdip, door een frisse salade of grof gehakt in een tuinbo- nentapenade. RECEPT Tuinbonentapenade Ingrediënten: 250 g gedopte tuinbonen 1dl olie 2 tenen knoflook 250 g rauwe sla 50 g oude kaas 4 g zout peper uit de molen naar smaak BEREIDING Maak een pesto van een zachte sla soort: lollo blondo, kropsla, jonge bladsla. Gooi de sla rauw met oude kaas, knoflook, zout, peper en olie in de blender. Hak de tuinbonen grof en meng het door de pesto. Lekker als spread op brood of als tapenade bij vis of bij een lekker stuk vlees van Baambrugs big of, als vegetari sche variant, met gegrilde groenten. Wat verdien je? Blij mee? Waarom zocht je een andere baan? Heb je ooit over je salaris onderhandeld? Weet je wat je collega's verdienen? BABETTE RIJKHOFF ILLUSTRATIE: THIJMEN GELUK Leeftijd: 28 Aantal jaar werkervaring: 10 Aantal werkzame uren per week: 40 Opleiding: mbo 3 Functie: constructeur Branche: techniek Hoe zit het met jouw salaris? nationalevacaturebank.nl/salariswijzer Meedoen met deze rubriek? Feestje in de zomer? Van een bierkrat maak je dankzij dit houten opzet- blad in een handomdraai een handig bijzettafeltje. Met een paar bierkratten heb je een statafel. Tijd voor een nieuw biertje? Het middenstuk is zo omhoog gewipt.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 47