'Ik heb een beetje
lopen bluffen en
verdien meer dan
gemiddeld'
Hoeveel verdien je?
Bierkrat is
een prima
bijzettafel
O
cc
z
z
O
Recept
Tuinbonentapenade
15
Verdient Guido genoeg?
Voor minder dan €40
LU
O
LU
LU
LL
LU
N
LU
—3
CC
O
O
Van den Berg loopt intussen naar het
volgende veld: ,,In dit bed hebben we de
bonen direct in de volle grond gelegd.
Die zijn veel hoger dan die gepote bonen
daar. Wist je dat? Bonen zaai je niet, maar
die leg je.''Als hij vervolgens weer een
peul openmaakt en de zachte binnen
kant laat zien, zegt hij poëtisch: ,,Zelfs de
natuur is er zuinig op. Zo'n boon ligt
helemaal ingepakt in een zacht bedje.''
Tuinbonenseizoen
Nog een paar dagen en dan is het tuinbo
nenseizoen voorbij. Dan worden de
planten eruit gehaald en de bedden en
rijen opnieuw ingezaaid met een ander
bonengewas: slabonen of stokbonen.
Tevreden loopt Van den Berg met een
blauwe kist vol dikke groene peulen over
het land. ,,Deze gaan straks naar de
groothandel. Dan gaan ze morgenoch
tend al op transport en staan ze morgen
avond vermoedelijk al op tafel."
Vink: ,,De chefs willen vooral de jong
ste bonen. Die zijn het lekkerst, van die
kleine, met een groen velletje. Hier proef
maar! Heel sappig en zoet. De grote heb
ben iets minder smaak, tenzij je ze dub
bel dopt, zoals dat heet." Ook hij haalt
een boon uit de peul, bijt het buitenste
velletje eraf en stopt hem rauw in zijn
mond. ,,Dat heb je met groenten die de
tijd krijgen om te groeien, daar zit zoveel
smaak aan. Chefs zeggen vaak tegen ons:
jullie producten zijn zo goed, ik kan ze
alleen maar verpesten."
,,Mijn brutoloon is 3042
euro per maand. Netto is
dat ongeveer 2180 euro. Ik
heb een contract voor 38
uur in de week, maar maak
elke week 40 uur. Mijn
overuren worden omgezet
in snipperdagen.''
„Ik ben dik tevreden. Ik
VANDAAG: werk hier nu een halfjaar.
Guido (28). Hij Voorheen werkte ik ergens
werkt 40 uur in de anders als lasser. Toen
week als lasser. verdiende ik 2450 euro
bruto, netto was dat 1950
euro. Ik ben er flink op
vooruitgegaan. Daar stond ik van te kijken. Het
gemiddelde salaris is 2800 euro voor iemand
met mijn kwaliteiten, daar zit ik ver boven."
,,Ik was niet meer tevreden bij mijn vorige
werkgever. De werkdruk was hoog en de ver
wachtingen van mijn baas waren hoger dan wat
ik kon bieden. Ik kreeg er privé last van, kon de
stress niet van me afzetten. Het was een klein
bedrijf met weinig personeelsleden. Dan moet
je iets meer je steentje bijdragen en ik vond dat
dat niet voldoende gecompenseerd werd. Op
LinkedIn kwam deze vacature voorbij. Het leek
alsof de functie voor mij gemaakt was. Ik ben op
gesprek geweest en alles was gelijk geregeld.''
,,Ze vroegen me tijdens het gesprek: 'Wat wil je
verdienen?' Ik noemde een nettobedrag van 2150
euro, dat werd meteen toegezegd. Ik doe dit
werk nu tien jaar. Ik weet dat ik sterk en goed
ben en dacht: ik kan meer verdienen met de
kennis die ik heb. Ik heb een beetje lopen
bluffen. Ik wist dat het bedrag ruim boven het
gemiddelde zit. Ik had van oudere collega's
begrepen hoe en wat. In december kreeg ik een
cao-verhoging, nu heb ik nog een tikje meer."
,,Toevallig sprak ik er een maand geleden met
een collega over. Hij verdient 2830 euro bruto,
ongeveer 200 euro bruto minder. Dat ik meer
krijg komt denk ik omdat ik een tikje meer ken
nis heb, maar ik denk dat de belangrijkste reden
is dat ze iemand nodig hadden. Ik vond het las
tig om te vertellen dat ik meer verdien. Ik zei
eerst: 'Ik weet niet of het slim is om te vertellen,
ik wil geen scheve ogen.' Toen zei hij: 'Mij maakt
het niet uit, ik ben tevreden.' Hij zei dat hij het
snapte, omdat ik de verwachtingen waarmaak."
Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde sala
ris voor zijn functie 2212 euro bruto per maand.
,,Ik verdien aanzienlijk meer. Ik mag niet klagen."
Stuur een mailtje!
werk@dpgmedia.nl
Gezien voor €36,95.
GO DONDERDAG 9 JULI 2020
111
s
Boer Cor van den Berg oogst tuinbonen bij Lindenhoff. „Zelfs de natuur is
er zuinig op. Zo'n boon ligt in een zacht bedje." fotos jean-pierre jans
RUDOLF BRAND, chef van
'extreem duurzaam' restaurant
Circl aan de Zuidas in Amsterdam
en al jaren vaste klant van
Lindenhoff in Baambrugge:
,,Als er Hollandse tuinbonen zijn,
dan zet ik ze altijd meteen op de
kaart, want het seizoen is maar kort,
een paar weken. Met deze mooie
groente kun je heel veel. In de peul
garen op de barbecue bij een mooi
gegrild stuk vlees. Of als snack bij
de borrel: bakken in de pan, met een
beetje peper en zout, en dan serve
ren in een laag olijfolie. Heerlijk met
een stuk brood. Maar het lekkerste
vind ik ze toch wel rauw, met een
yoghurt-muntdip, door een frisse
salade of grof gehakt in een tuinbo-
nentapenade.
RECEPT
Tuinbonentapenade
Ingrediënten:
250 g gedopte tuinbonen 1dl olie
2 tenen knoflook 250 g rauwe sla
50 g oude kaas 4 g zout peper uit
de molen naar smaak
BEREIDING
Maak een pesto van een zachte sla
soort: lollo blondo, kropsla, jonge
bladsla. Gooi de sla rauw met oude
kaas, knoflook, zout, peper en olie in
de blender. Hak de tuinbonen grof
en meng het door de pesto. Lekker
als spread op brood of als tapenade
bij vis of bij een lekker stuk vlees
van Baambrugs big of, als vegetari
sche variant, met gegrilde groenten.
Wat verdien je?
Blij mee?
Waarom zocht je een andere baan?
Heb je ooit over je salaris onderhandeld?
Weet je wat je collega's verdienen?
BABETTE RIJKHOFF ILLUSTRATIE: THIJMEN GELUK
Leeftijd: 28 Aantal jaar werkervaring: 10
Aantal werkzame uren per week: 40
Opleiding: mbo 3 Functie: constructeur
Branche: techniek
Hoe zit het met jouw salaris?
nationalevacaturebank.nl/salariswijzer
Meedoen met deze rubriek?
Feestje in de zomer? Van
een bierkrat maak je
dankzij dit houten opzet-
blad in een handomdraai
een handig bijzettafeltje.
Met een paar bierkratten
heb je een statafel. Tijd
voor een nieuw biertje?
Het middenstuk is zo
omhoog gewipt.