zomer
Maak eindelijk
een overdracht
waar je collega
wat aan heeft
Oogsten&eten Vers van het land
l§
HOE DAN?
W
Wat oogsten en eten we deze zomer? We gaan
langs bij bijzondere boerderijen, kijken wat er
nu van het land komt en vragen een chef hoe
we het lekker kunnen bereiden. Deze week
tuinbonen bij Lindenhoff in Baambrugge.
- P
'Maak een
paar weken
van tevoren
een lijst met
al je taken'
WERK(OMGEVING)
Klusjes die maar bleven liggen pak je nü aan.
Mieke Kars van Lean Organized en Patrick
de Wit van Exellior over de werkoverdracht.
Kars: „Wat je met een
goede overdracht wil
voorkomen, is dat colle
ga's moeten puzzelen op
je gele memoblaadjes. Of
dat het allemaal 'in je
hoofd' zit als je op vakan
tie gaat of onverwachts
afwezig bent. Maak ver
voordat je op vakantie
gaat een overzicht van al
je taken, het liefst een
paar weken van tevoren.
Ik heb sowieso mijn lijst
altijd klaarstaan, omdat
ik het overzicht iedere
ochtend bijwerk. Ben je
niet zo georganiseerd,
neem dan de tijd om alles in kaart te brengen.
Doe dit digitaal, op papier wordt het vaak een
rommeltje. Ga vervolgens je taken af en maak
keuzes. Wat pak je zelf nog op, wat kan wachten
tot na je terugkeer en wat kun je overdragen?
Maak op tijd afspraken met degene die je werk
overneemt, zodat hij of zij alvast kan beginnen
en eventuele vragen nog kan stellen.''
De Wit: „Om je over
dracht te laten slagen,
gaat het niet zozeer om
de vorm maar om de
relatie die je hebt met
degene die je werk over
neemt. Overdrachten
komen vaak op het laat
ste moment binnen en
zijn alleen op de inhoud
gericht. Het maakt de
schrijver duidelijk niet
uit wie het werk oppakt.
Daardoor voelt de ander
zich niet gehoord en
neemt de motivatie af
om dit extra werk uit te
voeren. Je kunt er niet zomaar van uitgaan dat
iemand luistert en bereid is jouw werk te doen.
Maak ruim op tijd persoonlijk afspraken met
degene die je werk overneemt. Wil je weten of
iemand je overdracht heeft begrepen? Vraag dan
nooit: 'Is het duidelijk zo?' Dan zegt iemand
altijd 'ja'. Vraag juist: 'Wat ga je precies doen?'''
PRISCILLA VAN AGTEREN
MORGEN: Hoe zorg je voor een goed wifisignaal
op zolder of in de tuin?
'Je kunt er
niet zomaar
van uitgaan
dat iemand
luistert'
X
MIDDEN IN DE JUNGLE TROF ONTDEKKINGSREIZIGER
ALEXANDER EEN NOG ONONTDEKTE STAM
rP I I B il c.
WAUW1
3
MACHTELD VAN HULTEN
„Kijk, dit zijn goeie" zegt tuinder
Cor van den Berg (62), terwijl hij voor
overgebogen een plant uit de grond trekt
met daaraan een stuk of tien tuinbonen.
,,De peulen zijn groot en dik'', doceert
hij. ,,Maar waar je tijdens het oogsten
vooral op moet letten, is of de bonen in
de peul ook groot genoeg zijn. Want kijk
deze bijvoorbeeld" - hij scheurt er één
open - ,,die ziet er vanbuiten wel goed
uit, maar vanbinnen heeft hij heel kleine
boontjes, zie je?''
We zijn bij de tuinbonenoogst in de
Open Tuin van Lindenhoff in Baam-
brugge, een maatschappelijke werk
plaatsboerderij voor mensen die op de
reguliere arbeidsmarkt niet aan de bak
komen. Alles wat hier, achter boerderij
winkel Marché, op deze ene hectare
grond pal naast de spoorlijn van
Abcoude en Breukelen groeit en bloeit,
wordt geleverd aan zo'n beetje alle top-
chefs en (sterren)restaurants in de wijde
omgeving en tot over de grens.
Met name het malse vlees van Linden-
hoffs koeien en varkens van het Franse
oerras gasconne zijn een begrip in de
culinaire wereld. Evenals het fruit, de
groenten en kruiden van het land en uit
de tunnelkassen. Momenteel courgette,
koolrabi, prei, snijbiet en krulandijvie
maar ook kardoen (familie van de artis-
jok), eetbare bloemen en tuinbonen dus.
Jonathan Vink is initiatiefnemer van de
zorgboerderij: ,,De Open Tuin is tien jaar
geleden bedacht om aan de klanten van
de Lindenhoff te laten zien waar onze
producten vandaan komen.''
Dagbesteding
De meeste medewerkers van de Open
Tuin - vijftig in totaal - zijn hier via het
Leger des Heils of via maatschappelijke
hulpinstanties binnengekomen, en zijn
psychiatrisch patiënt, of zoals Saskia (50)
(ex-)verslaafd. ,,Toen ik hier in 2010 via
de dagbesteding binnenkwam, liep ik
aan het eind van de dag achter de koei
enstal te dealen." Inmiddels gaat het
stukken beter met haar en is ze
opgeklommen tot 'ervaringsdeskundig
werkbegeleider'. Vol trots: ,,Nu vertel ik
de andere medewerkers wat ze moeten
doen!"
'Chefs zeggen vaak
tegen ons: jullie
producten zijn zo
goed, ik kan ze alleen
maar verpesten'
Sinds begin juni is er al zo'n 500 kilo
bonen van het land gehaald; nu zijn drie
medewerkers bezig aan de laatste velden.
Lopend langs de bedden waar de bonen
gewassen tot kniehoogte zijn gegroeid,
vertelt Vink: ,,Begin februari hebben we
gezaaid. Eerst hebben we ze voorgetrok
ken in de kas, zes weken lang. En toen als
plantjes gerooid en overgepoot in de
volle grond. Eind maart hebben we ze
naar buiten overgezet."
De zorgboer is trots op de tuin zoals
die er nu bij ligt. ,,Tuurlijk, er staat
onkruid, maar het is een biotuin. We
gebruiken geen bestrijdingsmiddelen,
hooguit wat afbreekbare folie tegen
onkruid en om het vocht vast te houden,
meer niet."
DONDERDAG 9 JULI 2020 GO
Hoe jonger
de boon,
hoe sappiger
~«j T AM