zomer Maak eindelijk een overdracht waar je collega wat aan heeft Oogsten&eten Vers van het land l§ HOE DAN? W Wat oogsten en eten we deze zomer? We gaan langs bij bijzondere boerderijen, kijken wat er nu van het land komt en vragen een chef hoe we het lekker kunnen bereiden. Deze week tuinbonen bij Lindenhoff in Baambrugge. - P 'Maak een paar weken van tevoren een lijst met al je taken' WERK(OMGEVING) Klusjes die maar bleven liggen pak je nü aan. Mieke Kars van Lean Organized en Patrick de Wit van Exellior over de werkoverdracht. Kars: „Wat je met een goede overdracht wil voorkomen, is dat colle ga's moeten puzzelen op je gele memoblaadjes. Of dat het allemaal 'in je hoofd' zit als je op vakan tie gaat of onverwachts afwezig bent. Maak ver voordat je op vakantie gaat een overzicht van al je taken, het liefst een paar weken van tevoren. Ik heb sowieso mijn lijst altijd klaarstaan, omdat ik het overzicht iedere ochtend bijwerk. Ben je niet zo georganiseerd, neem dan de tijd om alles in kaart te brengen. Doe dit digitaal, op papier wordt het vaak een rommeltje. Ga vervolgens je taken af en maak keuzes. Wat pak je zelf nog op, wat kan wachten tot na je terugkeer en wat kun je overdragen? Maak op tijd afspraken met degene die je werk overneemt, zodat hij of zij alvast kan beginnen en eventuele vragen nog kan stellen.'' De Wit: „Om je over dracht te laten slagen, gaat het niet zozeer om de vorm maar om de relatie die je hebt met degene die je werk over neemt. Overdrachten komen vaak op het laat ste moment binnen en zijn alleen op de inhoud gericht. Het maakt de schrijver duidelijk niet uit wie het werk oppakt. Daardoor voelt de ander zich niet gehoord en neemt de motivatie af om dit extra werk uit te voeren. Je kunt er niet zomaar van uitgaan dat iemand luistert en bereid is jouw werk te doen. Maak ruim op tijd persoonlijk afspraken met degene die je werk overneemt. Wil je weten of iemand je overdracht heeft begrepen? Vraag dan nooit: 'Is het duidelijk zo?' Dan zegt iemand altijd 'ja'. Vraag juist: 'Wat ga je precies doen?''' PRISCILLA VAN AGTEREN MORGEN: Hoe zorg je voor een goed wifisignaal op zolder of in de tuin? 'Je kunt er niet zomaar van uitgaan dat iemand luistert' X MIDDEN IN DE JUNGLE TROF ONTDEKKINGSREIZIGER ALEXANDER EEN NOG ONONTDEKTE STAM rP I I B il c. WAUW1 3 MACHTELD VAN HULTEN „Kijk, dit zijn goeie" zegt tuinder Cor van den Berg (62), terwijl hij voor overgebogen een plant uit de grond trekt met daaraan een stuk of tien tuinbonen. ,,De peulen zijn groot en dik'', doceert hij. ,,Maar waar je tijdens het oogsten vooral op moet letten, is of de bonen in de peul ook groot genoeg zijn. Want kijk deze bijvoorbeeld" - hij scheurt er één open - ,,die ziet er vanbuiten wel goed uit, maar vanbinnen heeft hij heel kleine boontjes, zie je?'' We zijn bij de tuinbonenoogst in de Open Tuin van Lindenhoff in Baam- brugge, een maatschappelijke werk plaatsboerderij voor mensen die op de reguliere arbeidsmarkt niet aan de bak komen. Alles wat hier, achter boerderij winkel Marché, op deze ene hectare grond pal naast de spoorlijn van Abcoude en Breukelen groeit en bloeit, wordt geleverd aan zo'n beetje alle top- chefs en (sterren)restaurants in de wijde omgeving en tot over de grens. Met name het malse vlees van Linden- hoffs koeien en varkens van het Franse oerras gasconne zijn een begrip in de culinaire wereld. Evenals het fruit, de groenten en kruiden van het land en uit de tunnelkassen. Momenteel courgette, koolrabi, prei, snijbiet en krulandijvie maar ook kardoen (familie van de artis- jok), eetbare bloemen en tuinbonen dus. Jonathan Vink is initiatiefnemer van de zorgboerderij: ,,De Open Tuin is tien jaar geleden bedacht om aan de klanten van de Lindenhoff te laten zien waar onze producten vandaan komen.'' Dagbesteding De meeste medewerkers van de Open Tuin - vijftig in totaal - zijn hier via het Leger des Heils of via maatschappelijke hulpinstanties binnengekomen, en zijn psychiatrisch patiënt, of zoals Saskia (50) (ex-)verslaafd. ,,Toen ik hier in 2010 via de dagbesteding binnenkwam, liep ik aan het eind van de dag achter de koei enstal te dealen." Inmiddels gaat het stukken beter met haar en is ze opgeklommen tot 'ervaringsdeskundig werkbegeleider'. Vol trots: ,,Nu vertel ik de andere medewerkers wat ze moeten doen!" 'Chefs zeggen vaak tegen ons: jullie producten zijn zo goed, ik kan ze alleen maar verpesten' Sinds begin juni is er al zo'n 500 kilo bonen van het land gehaald; nu zijn drie medewerkers bezig aan de laatste velden. Lopend langs de bedden waar de bonen gewassen tot kniehoogte zijn gegroeid, vertelt Vink: ,,Begin februari hebben we gezaaid. Eerst hebben we ze voorgetrok ken in de kas, zes weken lang. En toen als plantjes gerooid en overgepoot in de volle grond. Eind maart hebben we ze naar buiten overgezet." De zorgboer is trots op de tuin zoals die er nu bij ligt. ,,Tuurlijk, er staat onkruid, maar het is een biotuin. We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen, hooguit wat afbreekbare folie tegen onkruid en om het vocht vast te houden, meer niet." DONDERDAG 9 JULI 2020 GO Hoe jonger de boon, hoe sappiger ~«j T AM

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 46