Boei zichtbaar baken voor zeemanshuis 4 Voetbalanalist Jan Boskamp krijgt geen genoeg van mosselen De weergoden zijn de gasten van de feestelijke seizoensstart niet echt ter wille. Terwijl de regen met bak ken uit de hemel komt, klautert ie dereen voor het openingsfeestje aan boord van de kletsnatte Yerseke 100. Welkom geheten met een ver bale groet en een spuit ontsmet tingsmiddel in plaats van de ge bruikelijke hand of omhelzing. Terwijl het schip langzaam de haven van Yerseke uitvaart om de eerste mosselen officieel binnen te halen, worden de gasten bijgepraat over de sector. De lockdown door corona heeft ook een deel van de mosselsector getroffen. Niet de kwekers, want juist in die lock- downperiode werd er niet gevist omdat de mosselen dan voortplan ten. Maar de handelaren hadden er wél last van. Naturel vind ik ze erg lekker. Of gebakken, het vrouwtje maakt ze dan Om het gebrek aan Zeeuwse schelpen op te vangen verkopen zij mosselen uit het buitenland, zoals Ierland. Het sluiten van de restau rants had direct effect op de handel. ,,En dat is maar voor een heel klein deel gecompenseerd door de con sumptie van mosselen bij de men sen thuis. Eigenlijk is het voorjaar weggevallen", zegt Wouter van Zandbrink namens de handelaren. Van alle Zeeuwse mosselen gaat tussen de 20 en 40 procent naar de restaurants. Dat is minder dan de helft, maar het gaat wel om de aller beste kwaliteit. En daarvoor betaalt de restauranthouder een goede prijs en dat maakt deze markt fi nancieel belangrijk voor de sector. Inmiddels is een andere kotter langszij gekomen met de eerste Oosterscheldemosselen van 2020 aan boord. Omringd door fotogra fen en cameramensen (waar is die anderhalve meter afstand geble ven?) krijgen Jan Boskamp (voet balanalist) en Sven Ornelis (Vlaams presentator) een mand vol pas op geviste mosselen aangereikt. Natuurlijk friet erbij Boskamp kan genieten van al die dringende en duwende mensen om hem heen. ,,Ik amuseer me kapot", zegt hij. ,,Ik doe dit al een paar jaar." Volleerd slurpt hij een paar rauwe mossels naar binnen. ,,Heerlijk." Hij bekent zeker twee tot drie keer per week mosselen te eten. Thuis of buiten de deur. ,,Naturel vind ik ze erg lekker. Of gebakken, het vrouw tje maakt ze dan. Lekker bakken met wat dingetjes er op en natuur- lijk friet erbij. Dan is mijn dag goed." En hoe kijken de kwekers naar de oogst? ,,Ze zijn wat aan de kleine kant'', zegt Addy Risseeuw namens de mosselkwekers. ,,Maar de schel pen zitten mooi vol en dat is be langrijk." De mosselen zijn dit jaar ook wat duurder dan vorig jaar. Dat heeft verschillende oorzaken. De aanvoer is een stuk minder omdat vorig jaar veel jonge mosselen dood zijn ge gaan door schuimalg. En daar bo venop hebben februaristormen dit voorjaar ook nog eens schade aan gebracht aan de kweekpercelen op het Wad. Ook de kosten om mosse len te kweken zijn de afgelopen ja ren flink gestegen door investerin gen in duurzaamheid. Daarom wil de kweker meer geld voor de mos selen, om uit de kosten te komen. De boei attendeert ook sponsors op het bestaan van de voorziening, ho pen voorzitter Marianne Klooster boer en bestuurslid Henk Daniëlse van Mission to Seafarers Vlissingen. Na bijna drie maanden dicht te zijn geweest, opende The Flying Angel Club (zoals het Vlissingse verblijf heet) voorzichtig haar deuren. Sinds 1 juli kunnen zeelieden, met inacht neming van coranaregels, weer va ker terecht. 'Sociaal drama' De heropening van het zeemans huis is voor veel zeelieden belang rijk, weet Kloosterboer. Wereldwijd zitten 400.000 zeelieden vast op hun schip. Ze mogen niet van boord en zijn gedwongen te blijven wer ken, omdat aflossing niet mogelijk is. ,,Er zijn zeelieden, die al ongeveer een jaar aan boord van een schip ver toeven. Een sociaal drama, mensen voelen zich gegijzeld." Zeemanshuizen proberen sociale en geestelijke nood van zeevarenden te lenigen, maar zijn vaak afhanke lijk van sponsors. Kloosterboer: ,,Een groot aantal bedrijven en in stellingen draagt ons een warm hart toe, maar we zijn nooit zeker van in komsten. Daarom kloppen we met onze koepel, de Nederlandse Zeeva renden Centrale, bij de Tweede Ka mer aan. We bieden in september een petitie aan voor een structurele bijdrage van 3,5 ton voor de exploi tatie van zeemanshuizen en wel- zijnsactiviteiten voor zeelieden." Wethouder Albert Vader ont hulde de enorme boei, een geschenk van de Hoondertgroep. Vader, voor malig douaneambtenaar, noemde de boei een 'icoon en een landmark' voor het zeemanshuis. donderdag 9 juli 2020 Voor kwaliteit moet je betalen Ze staan weer op het menu en liggen weer in de schappen: de Zeeuwse bodemmosselen uit de Oosterschelde. Gisteren vertrok vanuit Yerseke een lange rij vrachtwagens om winkels en restaurants te bevoorraden met de nieuwe oogst. Melita Lanting Yerseke -Jan Boskamp De eerste bodemmosse len worden aan boord ge haald. Kijk op de site bij /video Feest bij start van seizoen bodemmosselen Corona is een drama voor zeelie den. Er zitten er wereldwijd 400.000 vast op hun schip. Zee manshuizen zoals in Vlissingen zijn dan belangrijk. En sinds giste ren maakt een vijf meter hoge boei het zeemanshuis vóór de werf van Damen Shiprepair zicht baar. Zeevarenden en anderen die het onderkomen van the Mis sion to Seafarers in Vlissingen willen bezoeken, zien van ver waar ze moeten zijn. René Hoonhorst Ritthem Voetbalanalist Jan Boskamp (midden) en Sven Ornelis (rechts) proeven de eerste mosselen. fotos marcelle davdse karing for seafarers f around the world Wethouder Albert Vader onthult de nieuwe boei bij The Mission to Seafarers. foto boaz timmermans

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 36