Boei zichtbaar baken voor zeemanshuis
4
Voetbalanalist Jan Boskamp krijgt geen genoeg van mosselen
De weergoden zijn de gasten van de
feestelijke seizoensstart niet echt
ter wille. Terwijl de regen met bak
ken uit de hemel komt, klautert ie
dereen voor het openingsfeestje
aan boord van de kletsnatte Yerseke
100. Welkom geheten met een ver
bale groet en een spuit ontsmet
tingsmiddel in plaats van de ge
bruikelijke hand of omhelzing.
Terwijl het schip langzaam de
haven van Yerseke uitvaart om de
eerste mosselen officieel binnen te
halen, worden de gasten bijgepraat
over de sector. De lockdown door
corona heeft ook een deel van de
mosselsector getroffen. Niet de
kwekers, want juist in die lock-
downperiode werd er niet gevist
omdat de mosselen dan voortplan
ten. Maar de handelaren hadden er
wél last van.
Naturel vind ik ze erg
lekker. Of gebakken,
het vrouwtje maakt
ze dan
Om het gebrek aan Zeeuwse
schelpen op te vangen verkopen zij
mosselen uit het buitenland, zoals
Ierland. Het sluiten van de restau
rants had direct effect op de handel.
,,En dat is maar voor een heel klein
deel gecompenseerd door de con
sumptie van mosselen bij de men
sen thuis. Eigenlijk is het voorjaar
weggevallen", zegt Wouter van
Zandbrink namens de handelaren.
Van alle Zeeuwse mosselen gaat
tussen de 20 en 40 procent naar de
restaurants. Dat is minder dan de
helft, maar het gaat wel om de aller
beste kwaliteit. En daarvoor betaalt
de restauranthouder een goede
prijs en dat maakt deze markt fi
nancieel belangrijk voor de sector.
Inmiddels is een andere kotter
langszij gekomen met de eerste
Oosterscheldemosselen van 2020
aan boord. Omringd door fotogra
fen en cameramensen (waar is die
anderhalve meter afstand geble
ven?) krijgen Jan Boskamp (voet
balanalist) en Sven Ornelis (Vlaams
presentator) een mand vol pas op
geviste mosselen aangereikt.
Natuurlijk friet erbij
Boskamp kan genieten van al die
dringende en duwende mensen om
hem heen. ,,Ik amuseer me kapot",
zegt hij. ,,Ik doe dit al een paar jaar."
Volleerd slurpt hij een paar rauwe
mossels naar binnen. ,,Heerlijk."
Hij bekent zeker twee tot drie keer
per week mosselen te eten. Thuis of
buiten de deur. ,,Naturel vind ik ze
erg lekker. Of gebakken, het vrouw
tje maakt ze dan. Lekker bakken
met wat dingetjes er op en natuur-
lijk friet erbij. Dan is mijn dag
goed."
En hoe kijken de kwekers naar de
oogst? ,,Ze zijn wat aan de kleine
kant'', zegt Addy Risseeuw namens
de mosselkwekers. ,,Maar de schel
pen zitten mooi vol en dat is be
langrijk."
De mosselen zijn dit jaar ook wat
duurder dan vorig jaar. Dat heeft
verschillende oorzaken. De aanvoer
is een stuk minder omdat vorig jaar
veel jonge mosselen dood zijn ge
gaan door schuimalg. En daar bo
venop hebben februaristormen dit
voorjaar ook nog eens schade aan
gebracht aan de kweekpercelen op
het Wad. Ook de kosten om mosse
len te kweken zijn de afgelopen ja
ren flink gestegen door investerin
gen in duurzaamheid. Daarom wil
de kweker meer geld voor de mos
selen, om uit de kosten te komen.
De boei attendeert ook sponsors op
het bestaan van de voorziening, ho
pen voorzitter Marianne Klooster
boer en bestuurslid Henk Daniëlse
van Mission to Seafarers Vlissingen.
Na bijna drie maanden dicht te zijn
geweest, opende The Flying Angel
Club (zoals het Vlissingse verblijf
heet) voorzichtig haar deuren. Sinds
1 juli kunnen zeelieden, met inacht
neming van coranaregels, weer va
ker terecht.
'Sociaal drama'
De heropening van het zeemans
huis is voor veel zeelieden belang
rijk, weet Kloosterboer. Wereldwijd
zitten 400.000 zeelieden vast op
hun schip. Ze mogen niet van boord
en zijn gedwongen te blijven wer
ken, omdat aflossing niet mogelijk
is. ,,Er zijn zeelieden, die al ongeveer
een jaar aan boord van een schip ver
toeven. Een sociaal drama, mensen
voelen zich gegijzeld."
Zeemanshuizen proberen sociale
en geestelijke nood van zeevarenden
te lenigen, maar zijn vaak afhanke
lijk van sponsors. Kloosterboer:
,,Een groot aantal bedrijven en in
stellingen draagt ons een warm hart
toe, maar we zijn nooit zeker van in
komsten. Daarom kloppen we met
onze koepel, de Nederlandse Zeeva
renden Centrale, bij de Tweede Ka
mer aan. We bieden in september
een petitie aan voor een structurele
bijdrage van 3,5 ton voor de exploi
tatie van zeemanshuizen en wel-
zijnsactiviteiten voor zeelieden."
Wethouder Albert Vader ont
hulde de enorme boei, een geschenk
van de Hoondertgroep. Vader, voor
malig douaneambtenaar, noemde
de boei een 'icoon en een landmark'
voor het zeemanshuis.
donderdag 9 juli 2020
Voor kwaliteit moet je betalen
Ze staan weer op het menu en
liggen weer in de schappen: de
Zeeuwse bodemmosselen uit de
Oosterschelde. Gisteren vertrok
vanuit Yerseke een lange rij
vrachtwagens om winkels en
restaurants te bevoorraden met
de nieuwe oogst.
Melita Lanting
Yerseke
-Jan Boskamp
De eerste
bodemmosse
len worden
aan boord ge
haald.
Kijk op de site bij /video
Feest bij start van
seizoen bodemmosselen
Corona is een drama voor zeelie
den. Er zitten er wereldwijd
400.000 vast op hun schip. Zee
manshuizen zoals in Vlissingen
zijn dan belangrijk. En sinds giste
ren maakt een vijf meter hoge
boei het zeemanshuis vóór de
werf van Damen Shiprepair zicht
baar. Zeevarenden en anderen
die het onderkomen van the Mis
sion to Seafarers in Vlissingen
willen bezoeken, zien van ver
waar ze moeten zijn.
René Hoonhorst
Ritthem
Voetbalanalist Jan Boskamp (midden) en Sven Ornelis (rechts) proeven de eerste mosselen. fotos marcelle davdse
karing for seafarers
f around the world
Wethouder Albert Vader onthult de nieuwe boei bij The Mission to
Seafarers. foto boaz timmermans