MENEER MEVROUW HAMERSMA
Schelpen uit
de pan met
Napolitaanse
kruiden
Biancofongoli,
Umbrië, Italië.
Fiano, Puglia, Italië.
€4,69 Plus
Wijnspeciaalzaak
Villa Raiano 2018,
feestvreugde. Zijn bestelling
stond nog vast in Italië. In een
witte uit Umbrië, gemaakt van
de trebbianodruif, zag hij
echter een goed alternatief. Een
puurnatuurwijn met een
oranje zweem, troebel ogend
vanwege niet filteren.
In de mond trakterend op het
ruwe van goudrenet, marme-
ladebitters, tannines en strak
aansturende zuren. ,,Bepaald
geen confectieklantje'', oor
deelde mevrouw Hamersma.
Klaarblijkelijk was de wijn
inkoper van Plus het virus wel
te snel af. Daar trof ik een
vriendelijke en dito geprijsde
fiano. Pittig, kittig, fris wit
fruit. Veel citrus, sappig en vol
goede zin. Ook een andere local
mengde zich in de strijd. Deze
bianco van de falanghinadruif
kwam van de koele wijngaar
den in Beneventano, vlak bij
Napels. Een thuisvoordeel waar
de schelpjes helemaal voor
openstonden.
de/Wijnboer
tt. 3*\.
De wijnboer; Verhalen en
recepten rond het vuur
Olle Swets en
Charlotte Marres
(Nijgh Van Ditmar, €30)
Online
Fongoli 2019,
€12,50
(wit; natuurwijn)
wijnwinkel.com
Supermarkt
Plus Oeroud
Druivenras 2019,
Falanghina,
Beneventano, Italië.
€13,95 (wit)
Verkoopadressen:
Well of Wine
(voorgerecht; 4 personen)
extra vergine olijfolie
Napolitaanse kruiden:
de blaadjes van een
half bosje oregano,
gesneden; 1 rode
peper, zonder zaadjes,
in ringetjes gesneden;
2 teentjes knoflook,
gepeld en in plakjes
gesneden
1 kg gewassen zee
schelpen: vongole,
kokkels of clams
scheut witte wijn
sap van 1 citroen
zeezout
(Serveer met brood.)
Bereiding
1. Verwarm een scheut
olijfolie in de pan en fruit
de kruiden. Gooi de
schelpen in de pan en
blus ze met een scheut
witte wijn. De schelpen
zijn klaar zodra ze open
staan. De schelpen die
niet opengaan gooi je
weg.
2. Besprenkel de schel
pen met citroensap en
bestrooi ze met zout. Zet
de pan op tafel en eet de
schelpen met je handen.
Een stuk brood om in de
pan te dopen is onmis
baar.
ZATERDAG 4 JULI 2020 37