Liefliebbers
van het
grillruitje
Wijnweetje
Mevrouw Hamersma doet niets
liever dan koken en runt een
kookboekwinkel, meneer
Hamersma weet alles over wijn
en houdt van schrijven.
Deze week: Napolitaanse
schelpjes.
t
Kent u die mop van die
wijnschrijver die naar Ibiza
ging om op 15 juni de 60ste
verjaardag van zijn broer te
vieren die daar een wijnwinkel
heeft? Inderdaad, die ging niet.
De reden is bekend. Aldus ging
ook de geplande verrassings
barbecue bij het zwembad in
rook op. Nu hebben mevrouw
Hamersma en ik met een feest-
hoedje op maar even met hem
gefacetimed en beloofd dat we
in het najaar komen. Virus
volente.
Overigens wil dat niet
zeggen dat de kooltjes niet
gegloeid hebben. Onlangs was
ik op bezoek bij Marc Kent,
eigenaar van wijnmakerij
Boekenhoutskloof, de top
uit Zuid-Afrika. Kent woont
samen met zijn gezin tijdelijk
in Amsterdam. Toen ik bij hem
langsging om zijn wijnen te
proeven, goot het. Dat weer
hield hem er niet van op zijn
balkon een 'braai' aan te rich
ten. Hij moest en zou de entre-
cote die hij bij zijn fles Choco
late Block had bedacht, op open
vuur roosteren.
Nu zijn mevrouw Hamersma
en ik ook liefhebbers van het
grillruitje. In de keuken van
de kookboekwinkel staat een
kamado. Sinds kort hebben we
er ook een op het dak.
Omdat we als zovelen de
vakantie in eigen land door
brengen, hebben we er een
terras aangelegd. Mevrouw
Hamersma zag haar plan om
De wijnboer; Verhalen en recepten
rond het vuur aan de praktijk te
toetsen in het water vallen: het
regende weer.
Nu weet mevrouw Hamers-
ma overal waar zich een hitte-
bron bevindt tot een gerecht
te komen en het gasfornuis
functioneerde nog naar beho
ren. Aldus maakte zij daar de
schelpjes uit de pan met Napo-
litaanse kruiden.
Olle Swets, behalve de auteur
van het boek ook de importeur
van de wijnboeren die er een
hoofdrol in spelen, adviseert
er I Cacciagalli 'Zagreo' bij, het
lokale wit van de fianodruif.
Ook nu verstoorde het virus de
36
Eten drinken
Van alle wijnprodu-
cerende landen telt
Italië de meeste
autochtone druiven,
eenkennige types
die vaak alleen te
vinden zijn in hun
eigen regio. Auteur
en liefhebber Ian
D'Agata is dertien
jaar bezig geweest
om het Italiaanse
druivenareaal in
kaart te brengen en
publiceerde er in
2014 een boek over.
Zijn Native Wine
Grapes of Italy telt
377 'Italië-eigen'
druiven, van agliani-
co tot zibibbo.