Aerosoles
Een tuinderij om zelf te
oogsten en te plukken
Weinig producten
gezonder dan noten
Met een glas
port speel je
op safe
MARGOT
9
M
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
Het zou toch mooi zijn wanneer er zoiets als
een app zou bestaan waarin in je geuren
kunt opslaan. De geur van vers gemaaid
gras zou dan op nummer een komen en nu het
even zo regende deze week, zou ik die frisse geur
van erna wel willen vastleggen.
Met een vriendin fietste ik laatst terug van het
strand op een zwoele zomeravond. Ineens dreef
de geur van verse kamille onze neusgaten in ter
wijl we door de landerijen fietsen. Ook zo'n
luchtje waar je blij van wordt net als die van verse
appeltaart, vers brood, baby's, de geur van het
huis van mijn ouders, bloemen, maar ook
vreemde steden in het buitenland die anders rui
ken dan mijn eigen stad. En natuurlijk de geur
van mensen om je heen, die je soms al ruikt voor
dat je ze ziet.
Patiënten die corona hebben gehad klagen er
over dat hun geur en smaak weggevallen zijn.
Soms is dit juist de voorbode van dit virus. Nu
heeft het feit dat we kunnen ruiken alles te ma
ken met de inwerking van het reukorgaan in de
neus door aerosolen in de lucht. Dat zijn namelijk
de verdampte deeltjes van een stof. Ik wist het
niet, maar nu ik dit woord de laatste tijd zo vaak
hoor, zocht ik het op. Wanneer je niet kunt rui
ken, kun je ook niet goed proeven, dat lijkt me
vreselijk. Geur bepaalt namelijk 90 procent van je
smaak. En al ruiken kazen soms heel vies, ze kun
nen toch lekker smaken. De geur van koffie zou ik
ook opslaan. Dat is niet alleen lekker; je wordt er
wakker en alert van. Bijvoorbeeld in een smoot
hie.
Zet een espresso en meng dit in de blender met
200 ml (plantaardige) melk, 1 banaan, 2 dadels en
2 theelepels kaneel. Verdeel over 2 glazen en be
strooi met chocoladepoeder. Ruik er eerst even
aan voor het opdrinken.
De geur van koffie zou ik ook opslaan. Dat is niet alleen
lekker; je wordt er wakker en alert van
RITTHEM Het is misschien een
beetje vergeten stukje Zeeland
tussen de A58 en Vlissingen-
Oost rond Ritthem, maar niet
minder mooi. Daar ligt Oest
Farm en Stay op landgoed Ter
Linde met een voedselbos waar
je kunt kamperen en een moes
tuin waar aan de hand van de
principes van permacultuur
wordt gewerkt.
De eigenaren hadden een
stukje land over waar ze nog niet
aan toe waren gekomen en daar
is Karin Körver Plantalia begon
nen.
Gezamenlijke moestuin
Plantalia is een zelfoogst- en
pluktuinderij. Vergelijk het met
een gezamenlijke moestuin, ge
baseerd op 'Community Sup
ported Agriculture' basis. ,,In
Groede is er sinds een aantal jaar
een dergelijk initiatief; de Tuin
van Groede. Dat leek me mooi
om ook hier te gaan doen", ver
telt Körver, die oorspronkelijk
uit de ict komt. ,,Ik volgde ver
schillende workshops en ben
hier begonnen", vertelt ze. ,,Ge-
lukkig helpt een vriendin me."
Hoe gaat het in zijn werk?
,,Mensen kunnen oogstaandelen
kopen. Je oogst vervolgens zelf
hier wat je per week gebruikt.
Als er veel is van een product,
kun je daar meer van meene
men, als er weinig is, hou je daar
ook rekening mee.
Het is de bedoeling dat je zelf
komt oogsten, maar wanneer de
groente of het fruit echt van het
land moet, doe ik dat en zet ik
het klaar. Het is best veel werk,
maar erg leuk om te doen en het
draagt bij aan een betere wereld.
Ik gebruik geen bestrijdingsmid
delen en je eet natuurlijk vers
van het seizoen."
Vegetarische
caesarsalade
Nu is er veel sla bij Plantalia.
Maak eens een vegetarische ver
sie van een caesarsalade als
maaltijd met stukjes gebakken
seitan in plaats van kip, en veel
verse kruiden, zo van het land.
tAWNY PORT
DE WIJNTIP
vrijdag 3 juli 2020
GO
'riNéiii
Karin Körver op het land van Plantalia. foto dirkjan gjeltema
TROVISCA
José en Toine Fassaert met de leeflangernotenmix.
FOTO CAMILE SCHELSTRAETE
De geur van vers gebakken
noten lokt je als vanzelf wijn
en notenspeciaalzaak Toine
Fassaert in de Terneuzense
Noordstraat in. In de notenbar
liggen honderden pinda's,
amandelen, cashew- en maca-
damianoten. „Noten zijn de
perfecte vleesvervanger",
aldus Toine Fassaert.
Als je er niet te veel van snoept,
zijn weinig producten gezonder
dan noten. Neem bijvoorbeeld
de paranoot. „Twee per dag is
hartstikke goed voor je", weet
Toine. De superfood bevat de
stof selenium. ,,Dat helpt goed
tegen virussen. In gebieden
waar veel selenium in de grond
zit, is minder corona en herstel
len mensen sneller. Dat is onder
zocht", zegt Toines vrouw José.
Verder zitten noten boordevol
mineralen en gezonde vetten.
,,Dat helpt tegen cholesterol."
Hogere wiskunde is het volgens
het Terneuzense koppel niet. Eet
Een notenmix met amandelen, rozijnen,
cashew- en walnoten smeekt om een
zoete versterkte wijn. Een Madeira of
Vin Santo bijvoorbeeld. Met een glas
port speel je helemaal op safe. Kies
dan geen fruitige, krachtige ruby, maar
een zachtere, gerijpte en vaak com
plexere tawny.
Een tawny bezit onder meer aroma's
van karamel en noten, dus die wordt al
tijd vriendjes met een notenmelange.
Gerijpte tawny's van 30 of meer jaren
oud zijn het summum, maar die kosten
een lieve duit.
Gelukkig zijn in de supermarkt ook
leuke, betaalbare tawny's te vinden,
zoals deze Tawny van Quinta da Tro-
visca.
voldoende noten en je leeft lan
ger. Toine: „Daarom hebben we
de leeflangermix. Dat is begon
nen als grap. Ik zag op tv een
onderzoek van de universiteit
van Maastricht over noten. Je
leeft er echt langer van. Daarom
hebben we een mix gemaakt van
amandelen, rozijnen, cashew- en
walnoten. Voorbijgangers lezen
erover en gaan spontaan lachen.
En dat is op zich al gezond!"
Toine zit al veertig jaar in het
vak. Ooit had hij ook een zaak in
Hulst. ,,Iedere dag bakken we de
noten zelf. Dan zijn ze verser en
lekkerder." Toch vallen ook on
gebakken noten in de smaak.
,,Daar is steeds meer vraag naar,
net als naar ongezouten noten.
Dat gebruiken klanten bijvoor
beeld om granola voor het ont
bijt van te maken. Veel mensen
gaan bewuster eten. Noten zijn
de perfecte vervangers voor
vlees en zui
vel."