Aerosoles Een tuinderij om zelf te oogsten en te plukken Weinig producten gezonder dan noten Met een glas port speel je op safe MARGOT 9 M Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland Het zou toch mooi zijn wanneer er zoiets als een app zou bestaan waarin in je geuren kunt opslaan. De geur van vers gemaaid gras zou dan op nummer een komen en nu het even zo regende deze week, zou ik die frisse geur van erna wel willen vastleggen. Met een vriendin fietste ik laatst terug van het strand op een zwoele zomeravond. Ineens dreef de geur van verse kamille onze neusgaten in ter wijl we door de landerijen fietsen. Ook zo'n luchtje waar je blij van wordt net als die van verse appeltaart, vers brood, baby's, de geur van het huis van mijn ouders, bloemen, maar ook vreemde steden in het buitenland die anders rui ken dan mijn eigen stad. En natuurlijk de geur van mensen om je heen, die je soms al ruikt voor dat je ze ziet. Patiënten die corona hebben gehad klagen er over dat hun geur en smaak weggevallen zijn. Soms is dit juist de voorbode van dit virus. Nu heeft het feit dat we kunnen ruiken alles te ma ken met de inwerking van het reukorgaan in de neus door aerosolen in de lucht. Dat zijn namelijk de verdampte deeltjes van een stof. Ik wist het niet, maar nu ik dit woord de laatste tijd zo vaak hoor, zocht ik het op. Wanneer je niet kunt rui ken, kun je ook niet goed proeven, dat lijkt me vreselijk. Geur bepaalt namelijk 90 procent van je smaak. En al ruiken kazen soms heel vies, ze kun nen toch lekker smaken. De geur van koffie zou ik ook opslaan. Dat is niet alleen lekker; je wordt er wakker en alert van. Bijvoorbeeld in een smoot hie. Zet een espresso en meng dit in de blender met 200 ml (plantaardige) melk, 1 banaan, 2 dadels en 2 theelepels kaneel. Verdeel over 2 glazen en be strooi met chocoladepoeder. Ruik er eerst even aan voor het opdrinken. De geur van koffie zou ik ook opslaan. Dat is niet alleen lekker; je wordt er wakker en alert van RITTHEM Het is misschien een beetje vergeten stukje Zeeland tussen de A58 en Vlissingen- Oost rond Ritthem, maar niet minder mooi. Daar ligt Oest Farm en Stay op landgoed Ter Linde met een voedselbos waar je kunt kamperen en een moes tuin waar aan de hand van de principes van permacultuur wordt gewerkt. De eigenaren hadden een stukje land over waar ze nog niet aan toe waren gekomen en daar is Karin Körver Plantalia begon nen. Gezamenlijke moestuin Plantalia is een zelfoogst- en pluktuinderij. Vergelijk het met een gezamenlijke moestuin, ge baseerd op 'Community Sup ported Agriculture' basis. ,,In Groede is er sinds een aantal jaar een dergelijk initiatief; de Tuin van Groede. Dat leek me mooi om ook hier te gaan doen", ver telt Körver, die oorspronkelijk uit de ict komt. ,,Ik volgde ver schillende workshops en ben hier begonnen", vertelt ze. ,,Ge- lukkig helpt een vriendin me." Hoe gaat het in zijn werk? ,,Mensen kunnen oogstaandelen kopen. Je oogst vervolgens zelf hier wat je per week gebruikt. Als er veel is van een product, kun je daar meer van meene men, als er weinig is, hou je daar ook rekening mee. Het is de bedoeling dat je zelf komt oogsten, maar wanneer de groente of het fruit echt van het land moet, doe ik dat en zet ik het klaar. Het is best veel werk, maar erg leuk om te doen en het draagt bij aan een betere wereld. Ik gebruik geen bestrijdingsmid delen en je eet natuurlijk vers van het seizoen." Vegetarische caesarsalade Nu is er veel sla bij Plantalia. Maak eens een vegetarische ver sie van een caesarsalade als maaltijd met stukjes gebakken seitan in plaats van kip, en veel verse kruiden, zo van het land. tAWNY PORT DE WIJNTIP vrijdag 3 juli 2020 GO 'riNéiii Karin Körver op het land van Plantalia. foto dirkjan gjeltema TROVISCA José en Toine Fassaert met de leeflangernotenmix. FOTO CAMILE SCHELSTRAETE De geur van vers gebakken noten lokt je als vanzelf wijn en notenspeciaalzaak Toine Fassaert in de Terneuzense Noordstraat in. In de notenbar liggen honderden pinda's, amandelen, cashew- en maca- damianoten. „Noten zijn de perfecte vleesvervanger", aldus Toine Fassaert. Als je er niet te veel van snoept, zijn weinig producten gezonder dan noten. Neem bijvoorbeeld de paranoot. „Twee per dag is hartstikke goed voor je", weet Toine. De superfood bevat de stof selenium. ,,Dat helpt goed tegen virussen. In gebieden waar veel selenium in de grond zit, is minder corona en herstel len mensen sneller. Dat is onder zocht", zegt Toines vrouw José. Verder zitten noten boordevol mineralen en gezonde vetten. ,,Dat helpt tegen cholesterol." Hogere wiskunde is het volgens het Terneuzense koppel niet. Eet Een notenmix met amandelen, rozijnen, cashew- en walnoten smeekt om een zoete versterkte wijn. Een Madeira of Vin Santo bijvoorbeeld. Met een glas port speel je helemaal op safe. Kies dan geen fruitige, krachtige ruby, maar een zachtere, gerijpte en vaak com plexere tawny. Een tawny bezit onder meer aroma's van karamel en noten, dus die wordt al tijd vriendjes met een notenmelange. Gerijpte tawny's van 30 of meer jaren oud zijn het summum, maar die kosten een lieve duit. Gelukkig zijn in de supermarkt ook leuke, betaalbare tawny's te vinden, zoals deze Tawny van Quinta da Tro- visca. voldoende noten en je leeft lan ger. Toine: „Daarom hebben we de leeflangermix. Dat is begon nen als grap. Ik zag op tv een onderzoek van de universiteit van Maastricht over noten. Je leeft er echt langer van. Daarom hebben we een mix gemaakt van amandelen, rozijnen, cashew- en walnoten. Voorbijgangers lezen erover en gaan spontaan lachen. En dat is op zich al gezond!" Toine zit al veertig jaar in het vak. Ooit had hij ook een zaak in Hulst. ,,Iedere dag bakken we de noten zelf. Dan zijn ze verser en lekkerder." Toch vallen ook on gebakken noten in de smaak. ,,Daar is steeds meer vraag naar, net als naar ongezouten noten. Dat gebruiken klanten bijvoor beeld om granola voor het ont bijt van te maken. Veel mensen gaan bewuster eten. Noten zijn de perfecte vervangers voor vlees en zui vel."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 37