8 ZEELAND ETEN OP EEN ANDERE TOER Zuur, pittig, kruidig, zacht, het past allemaal bij de Texaans- Mexicaanse keuken. ,,We maken gerechten die je thuis niet voor elkaar krijgt", zegt Ray Davila van The Green Parrot in Renesse. Voor hun spareribs springen ze tot in Utrecht in de auto. fhaal boden ze altijd al aan in The Green Parrot, toen de ho reca verplicht sloot kwam be zorgen daar bij. „Toeristen wa ren niet meer welkom, dus moesten we het opeens van de L1400 locals hebben." De Renes- senaren wisten het restaurant te vinden. ,,Ze wil den ons echt een hart onder de riem steken. Daar door hebben we nog acht procent van onze nor male omzet kunnen draaien. Dat is altijd beter dan niks." De zaak vond dankzij de bezorging bovendien een nieuwe doelgroep: jongeren. ,,Die hebben vaak wel de centen, maar geen zin om naar een restaurant te gaan. Ze vinden het fijn als het eten wordt thuisbezorgd. Nu kunnen ze onze spare ribs op de bank eten en tegelijk netflixen." Zeeland is niet rijk bedeeld met Texaans-Mexi- caanse restaurants, terwijl de keuken iedereen wel iets te bieden heeft. „Mexicaans spreekt echt tot de verbeelding. Het is gewaagder dan bijvoor beeld de Franse keuken met zijn veilige smaken. Mexicaans biedt een compleet smakenpallet en gaat buiten de gebaande paden. Pittig, kruidig of juist zuur en fris. Neem onze pico de gallo (een saus op basis van tomaat en ui). Daarin gaat te quila en limoen." Rays vriendin Lois werkte al in de voorloper van The Green Parrot. Toen zij de zaak samen gingen uitbaten, stond direct vast dat de keuken exotische gerechten zou bereiden. ,,Ik kom zelf uit Venezuela en wilde Zuid-Amerikaanse in vloeden", zegt Ray. Dat proefje in de marinades voor de spareribs, zoals de fris gekruide Argentina Spices en gepeperde Mexican Madness. ,,Onze ribben staan met stip op 1, daarvoor komen ze zelfs uit Utrecht. De fajita's zijn ook heel populair. Een klassiek Mexicaans gerecht met kip, steak en gamba's of rundvlees. Dat ligt sissend in een pan netje en ruikt heerlijk. Als we daarmee door het restaurant lopen, nodigt dat natuurlijk uit tot be stellen. Daar komt verse guacamole en pico de gallo bij. De gast kan vervolgens zelf zijn wrap maken." Ray vergelijkt Mexicaans met de Indische keu ken. Je kunt het achter je eigen fornuis proberen na te bootsen, maar echt in de buurt kom je niet. ,,Wij willen gasten echt het gevoel geven van 'wow, dit kan ik thuis nooit zo lekker maken'." Bovendien is Mexicaans in essentie - met verse producten als bonen, tomaat en avocado - gezond. Maar, geeft hij lachend toe, ,,op onze maiskolven smeren we roomboter. Het moet wel lekker zijn." vrijdag 3 juli 2020 GO Lois Sluijs bedient Hanna Passchier (l) en Ingrid Vladimisley Martorell. fotos marieke mandemaker Mexicaans eten dat j e thuis niet kunt nabootsen Bob Maes Ray Davila maakt fajita's met scampi en biefstukreepjes. Een surf turf-gerecht. Mensen kunnen zelf hun wrap aan tafel vullen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 36