8 ZEELAND
ETEN OP EEN ANDERE TOER
Zuur, pittig,
kruidig, zacht, het
past allemaal bij
de Texaans-
Mexicaanse
keuken. ,,We maken
gerechten die je thuis
niet voor elkaar
krijgt", zegt Ray
Davila van The
Green Parrot in
Renesse. Voor hun
spareribs springen
ze tot in Utrecht in de
auto.
fhaal boden ze altijd al aan in
The Green Parrot, toen de ho
reca verplicht sloot kwam be
zorgen daar bij. „Toeristen wa
ren niet meer welkom, dus
moesten we het opeens van de
L1400 locals hebben." De Renes-
senaren wisten het restaurant te vinden. ,,Ze wil
den ons echt een hart onder de riem steken. Daar
door hebben we nog acht procent van onze nor
male omzet kunnen draaien. Dat is altijd beter
dan niks."
De zaak vond dankzij de bezorging bovendien
een nieuwe doelgroep: jongeren. ,,Die hebben
vaak wel de centen, maar geen zin om naar een
restaurant te gaan. Ze vinden het fijn als het eten
wordt thuisbezorgd. Nu kunnen ze onze spare
ribs op de bank eten en tegelijk netflixen."
Zeeland is niet rijk bedeeld met Texaans-Mexi-
caanse restaurants, terwijl de keuken iedereen
wel iets te bieden heeft. „Mexicaans spreekt echt
tot de verbeelding. Het is gewaagder dan bijvoor
beeld de Franse keuken met zijn veilige smaken.
Mexicaans biedt een compleet smakenpallet en
gaat buiten de gebaande paden. Pittig, kruidig of
juist zuur en fris. Neem onze pico de gallo (een
saus op basis van tomaat en ui). Daarin gaat te
quila en limoen."
Rays vriendin Lois werkte al in de voorloper
van The Green Parrot. Toen zij de zaak samen
gingen uitbaten, stond direct vast dat de keuken
exotische gerechten zou bereiden. ,,Ik kom zelf
uit Venezuela en wilde Zuid-Amerikaanse in
vloeden", zegt Ray. Dat proefje in de marinades
voor de spareribs, zoals de fris gekruide Argentina
Spices en gepeperde Mexican Madness. ,,Onze
ribben staan met stip op 1, daarvoor komen ze
zelfs uit Utrecht. De fajita's zijn ook heel populair.
Een klassiek Mexicaans gerecht met kip, steak en
gamba's of rundvlees. Dat ligt sissend in een pan
netje en ruikt heerlijk. Als we daarmee door het
restaurant lopen, nodigt dat natuurlijk uit tot be
stellen. Daar komt verse guacamole en pico de
gallo bij. De gast kan vervolgens zelf zijn wrap
maken."
Ray vergelijkt Mexicaans met de Indische keu
ken. Je kunt het achter je eigen fornuis proberen
na te bootsen, maar echt in de buurt kom je niet.
,,Wij willen gasten echt het gevoel geven van
'wow, dit kan ik thuis nooit zo lekker maken'."
Bovendien is Mexicaans in essentie - met verse
producten als bonen, tomaat en avocado - gezond.
Maar, geeft hij lachend toe, ,,op onze maiskolven
smeren we roomboter. Het moet wel lekker zijn."
vrijdag 3 juli 2020
GO
Lois Sluijs bedient Hanna Passchier (l) en Ingrid Vladimisley Martorell. fotos marieke mandemaker
Mexicaans eten dat j e
thuis niet kunt nabootsen
Bob Maes
Ray Davila maakt fajita's met
scampi en biefstukreepjes.
Een surf turf-gerecht. Mensen
kunnen zelf hun wrap aan tafel
vullen.