r#nlstartop
VER WEG
VOELT
ONVERTROUWD
Je topidee gaat
in productie. En dan?
8
©NDERNEHER
Blog
''I--:'
«iïlSif I
'Benadruk
een gedeelde
achtergrond
met de klant'
Start-up
Jaarlijks verspillen we 644 miljoen kilo aan groenten en
fruit. Kan beter, dachten ondernemers Rutger Homan en
Liselotte van der Lugt achter start-up Leppa. Het jonge
stel haalt fruitresten op bij de boer en bottelt er sap van.
'Dit is een tijd
waarin er
veel gaat
veranderen in
de voedings
industrie.
Wij staan aan het
begin daarvan'
Patrick Wessels is al meer dan tien jaar zelfstandig
consumentenpsycholoog. Hij schrijft over consumenten,
gedrag en inzichten vanuit marketing en psychologie.
Patrick is lid van de Raad van Advies van de Ondernemer.
Onbekend maakt onbemind. Dus als appels in
september beter groeien in Argentinië dan
in de Betuwe is dat rationeel een geweldig
argument, maar voelen we ons toch meer
vertrouwd met de eigen oogst. Dan kiezen
we onder de streep misschien wel minder duurzaam dan
we zouden denken, maar wel weer met vertrouwen. Dat is
belangrijk, omdat juist dat vertrouwen zo vliegensvlug
lijkt te zijn vervlogen.
De coronacrisis zet hele sectoren genadeloos terug met
beide benen op de grond door alle onzekerheid die er is
ontstaan. En dat zonder het vertrouwen dat we voorheen
hadden, dus mét de behoefte om het veel beter te begrijpen.
Dat doen we dankzij heel concrete informatie, in plaats
van abstracte concepten en dus: liever een appel uit de
eigen achtertuin, in plaats van
de globaal meest duurzame
keuze.
stelt dat de benadering door
merken en marketeers moet
passen bij onze behoefte. Bij
voorbeeld aan minder ervaren
afstand. Door het zo concreet
mogelijk te maken, begrijpen
we precies waar het om gaat. Voorbeelden. Lokaal is weer
extra lekker en mode is pas mooi als we precies weten
waar het vandaan komt. Dat is niet omdat we er zelf nog
eens naartoe willen, maar gewoon omdat het veel
vertrouwder voelt.
Zoek je als ondernemer naar andere mogelijkheden
om het vertrouwder te laten voelen in deze tijd van
onzekerheid? Verklein de psychologische afstand als
het gaat om tijd, fysieke afstand, sociale afstand en
hypothetische afstand. Spreek over straks in plaats van
ooit of haal het daadwerkelijk dichterbij. Benadruk bij
voorbeeld een gedeelde achtergrond met de klant en
vertel hoe waarschijnlijk het is dat een situatie zich zal
voordoen. Ver weg voelt onvertrouwd, zoals dichtbij veel
duidelijker is. Zo tanken we vertrouwen in een onzekere
tijd, waarin we houvast willen in dat wat we kennen en
kunnen bij merken die precies vertellen hoe ze werken,
waar het vandaan komt en waarom het een goede keuze
is. Om daar consumenten vol vertrouwen door te laten
verleiden.
eppa heeft een fris
drank ontwikkeld
die 100 procent
natuurlijk is. Ge
maakt van 'apple
bones', refererend
aan het klokhuis van
de appel. Ondernemers Rutger
Homan en Liselotte van der Lugt
noemen het een lokaal, gezond
alternatief, vrij van ingewikkelde
transportketens en gemaakt van
appelresten dus. E-nummers,
chemicaliën en kunstmatige
kleur,- geur-, zoet- of smaakstof
fen ontbreken, er worden geen
conserveringsmiddelen gebruikt.
Leppa is gemaakt van vers
citroengembersap en klokhuizen.
,,We halen die op bij de boer,
nemen ze mee naar onze loods en
persen zelf het drankje. Vrij van
ingewikkelde milieuvervuilende
transportketens'', vertelt Lise-
lotte. Door het pasteuriseren is
het drankje wel zo'n anderhalf
jaar houdbaar. ,,Dat zou genoeg
moeten zijn'', zegt ze met een
knipoog. ,,We hopen toch dat
wanneer de horeca het product
inkoopt, zij het binnen een jaar
aan hun klanten geserveerd
hebben.''
Nog maar kort geleden bottel
den Rutger en Liselotte zelf
handmatig drieduizend flesjes
op de nieuwe productielocatie
in Flevoland, allemaal voorzien
van een gloednieuw etiket. ,,Het
afgelopen jaar hebben we ons
vooral gefocust op de perfectie
van het recept. De coronacrisis
hebben we gebruikt om hard aan
de weg te timmeren. De nieuwe
productielocatie en branding
moesten klaar zijn als de horeca
weer openging'', aldus Liselotte.
Dat is gelukt. Sterker nog:
Leppa is intussen al verhuisd naar
een nieuwe productielocatie.
,,Door de snel toegenomen vraag
konden we het niet meer aan.
Nu kunnen we weer meer botte
len, tegelijkertijd meer produce
ren. En ja, we zijn eerlijk gezegd
alweer aan het kijken naar een
nog grotere locatie, passend bij
onze visie om de transportketens
zo kort mogelijk te houden. Dit is
een tijd waarin er veel gaat veran
deren in de voedingsindustrie.
Wij staan aan het begin daarvan.
Roel (25) en Luc Bleumer (23) zijn de bedenkers
van het allereerste aggregaat op zonne-energie.
Het bleef niet bij een goed idee alleen: de
broers startten ook zelf de
productie van een --a
prototype van hun jpjjpwlt
unieke vinding. Een
kostbaar plan. I'*
GO
donderdag 2 juli 2020
Dit alles noemen we de
Construal Level Theory, die
Appelfrisdrank
van klokhuis en schil:
zo kan recyclen ook
BART REMMERS
In het kort: de slimme
zonneaggregaten van de
Bleumer-broers bestaan
uit twee ingebouwde
aggregaten. Het ene
bestaat uit zonnepanelen,
accu's en de omvormers,
het andere is een back-up
die op GTL (schone diesel)
werkt, alleen bedoeld is
voor een geval van nood
(storing) en samenwerkt
met het andere aggregaat.
De zonnepanelen wekken
meer op dan er verbruikt
wordt. De vinding is uniek,
Roel en Luc realiseren zich
maar al te goed dat ze met
de zonneaggregaten van
Roel Bleumer Luc Bleumer