Mus
Walcherse schapenkaas
is weer helemaal hip
Zeeuws vlees met
een Schotse ruit
Betaalbare klasse
uit Portugal
MARGOT
9
Walcherse schapen. foto lex de meester
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
In mijn ietwat verwilderde binnenstadstuin
huist een kolonie mussen. Het is zeer waar
schijnlijk dat ze van een beetje rommelige,
groene omgeving houden, omdat ze zich juist in
mijn tuin hebben gevestigd. Het hebben van zo'n
mussen kolonie kent veel voordelen. Zo had ik
geen last van de buxusmot. Terwijl om me heen
in tuinen en op balkons de buxussen geel kleur
den en ontbladerden, zijn ze bij mij in de tuin nog
fris groen. En ik heb best veel buxussen staan. Ik
denk dan ook dat 'mijn' mussen de larven van de
mot aten. Regelmatig word ik in alle vroegte wak
ker van hun drukke getsjilp. Ze beginnen name
lijk al zo rond de klok van vijf uur druk te kwette
ren. Het lijkt wel of ze eerst in vergadering gaan
en overleggen wat ze die dag gaan doen. Daar ne
men ze hun tijd voor. In een aantal struiken en in
de druif zitten nestjes. Van die echte vogelnestjes
die ook een beetje rommelig zijn, waar dan op een
gegeven moment een hoop gepiep uitkomt. Ik las
dat de mus per seizoen wel twee tot drie keer
broedt, vandaar dat mijn kolonie welig tiert. Ze
kunnen elkaar trouwens ook behoorlijk goed in
de haren, eh veren, zitten. Dan vliegen ze achter
elkaar aan en foeteren elkaar uit. Na verloop van
tijd wordt het dan weer rustig. Ik zorg dat er altijd
wat bakjes water staan in de tuin, ook nu met de
warmte. Daar drinken ze uit of badderen ze in. De
mus staat op de rode lijst voor van vogels die
kwetsbaar zijn. Onder meer door het verstenen
van tuinen en het gebruik van bestrijdingsmidde
len. Ik hield al vaker een pleidooi voor minder ste
nen en meer gras in tuinen, nu weer. Bijkomend
voordeel: je tuin blijft koel, ook met deze hitte.
Een fijne plek om een zomerse salade te eten.
Blancheer kort wat zeekraal en lamsoor en meng
dit met slablaadjes, een lente-uitje en een dres
sing van olijfolie, balsamico en wat zeevenkel.
Het lijkt wel of ze eerst in vergadering gaan en overleggen
wat ze die dag gaan doen. Daar nemen ze hun tijd voor
VEERE Er zitten ook voordelen
aan de coronacrisis. Neem bij
voorbeeld schapenhouder Breel
in Veere. Daar is de verkoop van
harde kazen verdubbeld en de
verkoop van zachte Walcherse
schapenkaas zelfs verdrievou
digd.
,,Het Zeeuwse melkschaap is
al meer dan 400 jaar oud", ver
telt Emmy Ten Hoorn, de vrien
din van Remco Breel. Het staat
zelfs op het beroemde schilderij
'de Stier' van Paulus Potter, zegt
ze trots. ,,In de oorlog was het
ras bijna uitgestorven, maar
mijn schoonvader heeft er voor
gezorgd dat er nu weer schapen
genoeg zijn."
Begin vorige eeuw had bijna
iedereen wel een eigen schaap
op Walcheren. Voor eigen ge
bruik maakten de boerinnen
destijds natte schapenkaas. Een
ouderwets product voor op de
boterham. ,,De verse schapen
kaas wordt een klein beetje ge
stremd waarna het in houten
vaten gaat. Daar wordt het uit
geschept en in plastic bakjes ge
daan in het eigen vocht. Er zit
ten geen conserveringsmidde
len in," licht Emmy toe. ,,Verge-
lijk het een beetje met kwark.
Gezond, licht verteerbaar en
dus niet verwonderlijk dat
steeds meer jongeren dit pro
duct eten. Ze komen het bij ons
in de winkel kopen, maar ook in
de diverse supermarkten in de
buurt ligt de kaas."
Schapenmelk is heel geschikt
en gezond om kaas van te ma
ken. Het heeft een hoger vet en
eiwitgehalte dan koeienmelk,
bevat veel vitamines en het is
daarnaast gezond bij een te
hoog cholesterolgehalte.
Tip: snij 3 tomaten (op kamer
temperatuur) in dunne plak
ken. Snij een stuk natte scha
penkaas in plakjes. Leg deze om
en om op een schaal en be
sprenkel met olijfolie. Strooi er
verse peper en zeezout over en
wat fijn gesnipperde basilicum.
Een lekker zomers gerecht.
MO»
DE WIJNTIP
vrijdag 26 juni 2020
GO
"'"""ASilfro.
Bij Poelzicht, de biologische
rundveehouderij in 's-Heer
Abtskerke, is de cirkel rond.
René en Christine de Wilde ver
kopen vanuit hun boerderijwin
kel ouderwets draadjesvlees,
biefstuk van de haas, kroketten
en bitterballen van dieren die
op hun eigen erf geboren wor
den. De afgelopen tijd hebben
veel vleesliefhebbers de weg
naar de boerderij gevonden.
„Eerlijk, lokaal en lekker'', zegt
Christine. „Onze klanten waar
deren dat. Ze weten waar het
vlees op hun bord vandaan
komt. En nu ze de supermarkt
mijden of tijd over hebben om
een rondje te fietsen, komen ze
bij ons in de winkel. Het is een
stuk drukker geworden sinds de
lockdown.''
De Schotse runderen van Poel-
zicht grazen in het heggenge-
bied bij Nisse, ook rondom
Baarsdorp en bij de Zwaakse
Weel. De imposante, nieuwsgie-
rige dieren hebben geen hoorns.
Met hun donkere dikke vachten
kunnen ze goed tegen barre
weersomstandigheden. ,,De run
deren hebben een mooi leven in
natuurgebieden. Ze worden hier
geboren, groeien op met onbe
spoten gras en hooi en gaan van
hieruit naar onze slager in Bor-
sele'', vertelt René. ,,Wij krijgen
het vlees keurig verpakt terug.''
Worst, hamburgers, biefstukken,
rib eye, rollade, schenkel, ouder
wets draadjesvlees, alles van het
rund ligt in de winkel. Sinds een
paar jaar verkoopt Poelzicht ook
bitterballen en kroketten van
Black Angusvlees, met het Zeker
Zeeuws certificaat. „Veelal aan
de horeca, maar ook particulie
ren hebben de snacks nu ont
dekt. Vanaf volgende week ver
kopen we ze in een mooiere ver
pakking. Het is afwachten of het
druk blijft. Veel mensen hebben
ons nu gevonden, hopelijk blijft
dat zo.''
René en Christine de Wilde met hun Schotse runderen.
FOTO JOHAN VAN DER HEIJDEN
Het is er nu nogal warm voor, maar
bij Black Angus denk je direct aan
een volle rode, maar niet te heftige
rode wijn. Een mooie Bordeaux of
een Malbec uit Argentinië. Voor de
heerlijke kroketten van Poelzicht ver
laten we echter de gebaande paden.
Portugal is een schatkamer voor
rood. Jonge wijnmakers maken er
tegenwoordig uitmuntend rood van
in- en uitheemse druivenrassen. In
de Alentejo vind je bijvoorbeeld deze
Herdade de Sao Miguel, een blend
van alicante bouschet, cabernet
sauvignon, syrah en touriga nacio-
nal. Zwoel, rijp, bessen en bramen,
kruiden en ook wat vanille omdat
een deel van de wijn op hout rijpt.
Betaalbare klasse want nog geen
9 euro. Geef de wijn een uurtje
lucht voordat je hem serveert.