Mus Walcherse schapenkaas is weer helemaal hip Zeeuws vlees met een Schotse ruit Betaalbare klasse uit Portugal MARGOT 9 Walcherse schapen. foto lex de meester Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland In mijn ietwat verwilderde binnenstadstuin huist een kolonie mussen. Het is zeer waar schijnlijk dat ze van een beetje rommelige, groene omgeving houden, omdat ze zich juist in mijn tuin hebben gevestigd. Het hebben van zo'n mussen kolonie kent veel voordelen. Zo had ik geen last van de buxusmot. Terwijl om me heen in tuinen en op balkons de buxussen geel kleur den en ontbladerden, zijn ze bij mij in de tuin nog fris groen. En ik heb best veel buxussen staan. Ik denk dan ook dat 'mijn' mussen de larven van de mot aten. Regelmatig word ik in alle vroegte wak ker van hun drukke getsjilp. Ze beginnen name lijk al zo rond de klok van vijf uur druk te kwette ren. Het lijkt wel of ze eerst in vergadering gaan en overleggen wat ze die dag gaan doen. Daar ne men ze hun tijd voor. In een aantal struiken en in de druif zitten nestjes. Van die echte vogelnestjes die ook een beetje rommelig zijn, waar dan op een gegeven moment een hoop gepiep uitkomt. Ik las dat de mus per seizoen wel twee tot drie keer broedt, vandaar dat mijn kolonie welig tiert. Ze kunnen elkaar trouwens ook behoorlijk goed in de haren, eh veren, zitten. Dan vliegen ze achter elkaar aan en foeteren elkaar uit. Na verloop van tijd wordt het dan weer rustig. Ik zorg dat er altijd wat bakjes water staan in de tuin, ook nu met de warmte. Daar drinken ze uit of badderen ze in. De mus staat op de rode lijst voor van vogels die kwetsbaar zijn. Onder meer door het verstenen van tuinen en het gebruik van bestrijdingsmidde len. Ik hield al vaker een pleidooi voor minder ste nen en meer gras in tuinen, nu weer. Bijkomend voordeel: je tuin blijft koel, ook met deze hitte. Een fijne plek om een zomerse salade te eten. Blancheer kort wat zeekraal en lamsoor en meng dit met slablaadjes, een lente-uitje en een dres sing van olijfolie, balsamico en wat zeevenkel. Het lijkt wel of ze eerst in vergadering gaan en overleggen wat ze die dag gaan doen. Daar nemen ze hun tijd voor VEERE Er zitten ook voordelen aan de coronacrisis. Neem bij voorbeeld schapenhouder Breel in Veere. Daar is de verkoop van harde kazen verdubbeld en de verkoop van zachte Walcherse schapenkaas zelfs verdrievou digd. ,,Het Zeeuwse melkschaap is al meer dan 400 jaar oud", ver telt Emmy Ten Hoorn, de vrien din van Remco Breel. Het staat zelfs op het beroemde schilderij 'de Stier' van Paulus Potter, zegt ze trots. ,,In de oorlog was het ras bijna uitgestorven, maar mijn schoonvader heeft er voor gezorgd dat er nu weer schapen genoeg zijn." Begin vorige eeuw had bijna iedereen wel een eigen schaap op Walcheren. Voor eigen ge bruik maakten de boerinnen destijds natte schapenkaas. Een ouderwets product voor op de boterham. ,,De verse schapen kaas wordt een klein beetje ge stremd waarna het in houten vaten gaat. Daar wordt het uit geschept en in plastic bakjes ge daan in het eigen vocht. Er zit ten geen conserveringsmidde len in," licht Emmy toe. ,,Verge- lijk het een beetje met kwark. Gezond, licht verteerbaar en dus niet verwonderlijk dat steeds meer jongeren dit pro duct eten. Ze komen het bij ons in de winkel kopen, maar ook in de diverse supermarkten in de buurt ligt de kaas." Schapenmelk is heel geschikt en gezond om kaas van te ma ken. Het heeft een hoger vet en eiwitgehalte dan koeienmelk, bevat veel vitamines en het is daarnaast gezond bij een te hoog cholesterolgehalte. Tip: snij 3 tomaten (op kamer temperatuur) in dunne plak ken. Snij een stuk natte scha penkaas in plakjes. Leg deze om en om op een schaal en be sprenkel met olijfolie. Strooi er verse peper en zeezout over en wat fijn gesnipperde basilicum. Een lekker zomers gerecht. MO» DE WIJNTIP vrijdag 26 juni 2020 GO "'"""ASilfro. Bij Poelzicht, de biologische rundveehouderij in 's-Heer Abtskerke, is de cirkel rond. René en Christine de Wilde ver kopen vanuit hun boerderijwin kel ouderwets draadjesvlees, biefstuk van de haas, kroketten en bitterballen van dieren die op hun eigen erf geboren wor den. De afgelopen tijd hebben veel vleesliefhebbers de weg naar de boerderij gevonden. „Eerlijk, lokaal en lekker'', zegt Christine. „Onze klanten waar deren dat. Ze weten waar het vlees op hun bord vandaan komt. En nu ze de supermarkt mijden of tijd over hebben om een rondje te fietsen, komen ze bij ons in de winkel. Het is een stuk drukker geworden sinds de lockdown.'' De Schotse runderen van Poel- zicht grazen in het heggenge- bied bij Nisse, ook rondom Baarsdorp en bij de Zwaakse Weel. De imposante, nieuwsgie- rige dieren hebben geen hoorns. Met hun donkere dikke vachten kunnen ze goed tegen barre weersomstandigheden. ,,De run deren hebben een mooi leven in natuurgebieden. Ze worden hier geboren, groeien op met onbe spoten gras en hooi en gaan van hieruit naar onze slager in Bor- sele'', vertelt René. ,,Wij krijgen het vlees keurig verpakt terug.'' Worst, hamburgers, biefstukken, rib eye, rollade, schenkel, ouder wets draadjesvlees, alles van het rund ligt in de winkel. Sinds een paar jaar verkoopt Poelzicht ook bitterballen en kroketten van Black Angusvlees, met het Zeker Zeeuws certificaat. „Veelal aan de horeca, maar ook particulie ren hebben de snacks nu ont dekt. Vanaf volgende week ver kopen we ze in een mooiere ver pakking. Het is afwachten of het druk blijft. Veel mensen hebben ons nu gevonden, hopelijk blijft dat zo.'' René en Christine de Wilde met hun Schotse runderen. FOTO JOHAN VAN DER HEIJDEN Het is er nu nogal warm voor, maar bij Black Angus denk je direct aan een volle rode, maar niet te heftige rode wijn. Een mooie Bordeaux of een Malbec uit Argentinië. Voor de heerlijke kroketten van Poelzicht ver laten we echter de gebaande paden. Portugal is een schatkamer voor rood. Jonge wijnmakers maken er tegenwoordig uitmuntend rood van in- en uitheemse druivenrassen. In de Alentejo vind je bijvoorbeeld deze Herdade de Sao Miguel, een blend van alicante bouschet, cabernet sauvignon, syrah en touriga nacio- nal. Zwoel, rijp, bessen en bramen, kruiden en ook wat vanille omdat een deel van de wijn op hout rijpt. Betaalbare klasse want nog geen 9 euro. Geef de wijn een uurtje lucht voordat je hem serveert.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 37