8 ZEELAND
Als je vanaf de
zeedijk het dorp
Westkapelle in
fietst zonder te
remmen, dan kom
je tot stilstand bij
Brasserie de
Zeezot. Een
afstandje van niks.
Vandaar dat de
vis er spartelvers
is. Gasten kunnen
er weer volop van
genieten.
vrijdag 26 juni 2020
leveranciers. Zoals onze pasta, die komt uit Kwa-
dendamme en is gemaakt van speciaal geteeld
Zeeuws tarwe. Verder wisselt ons menu elke drie
maanden. Om onze vaste gasten te blijven verras
sen."
Het was even slikken toen ze de zaak moesten
sluiten in maart. ,,Maar we zijn meteen begonnen
met een take away menu'', zegt Linda. ,,En nu we
weer open zijn, houden we dat voorlopig zo. We
kunnen maar 30 van de 75 gasten kwijt met die
maatregelen. En om toch zoveel mogelijk mensen
van onze keuken te laten genieten blijven we
voorlopig bezorgen. De crunchy chicken en spare
ribs vinden nog steeds gretig aftrek.''
Sebas houdt ervan te experimenteren in de
keuken. Ook voor vegetariërs is hij graag in de
weer. ,,Er is heel veel mogelijk met bijvoorbeeld
tempeh en jackfruit. Je kunt het zo bereiden dat
het de bite heeft van vlees. We hebben zelfs een
rookwortel die lijkt op rookworst.''
Ondanks de lastige tijd, maken Sebas en Linda
er het beste ervan. ,,We mogen weer. Dat is het
belangrijkste.''
Elian van 't Westeinde
ké, de chef van Brasserie de
Zeezot in Westkapelle staat
niet zelf met een hengel op de
dijk. Maar vis is echt zijn speci
aliteit. ,,Dat zit 'm in de berei
ding", zegt Sebas Dekker. ,,Die
hebben we perfect onder de
knie. Daar hebben we in de keuken veel tijd in ge
stoken. Het is zo zonde om een mooie vis als tong
bijvoorbeeld, te droog te bakken.''
En er is nog iets volgens partner Linda Peene
die de voorkant runt. ,,Sebas weet aan elk gerecht
wel een bijzondere twist te geven. Hij heeft veel
gereisd en nam uit veel landen verschillende
ideeën mee. Afgelopen winter zijn we in Thai
land geweest. Nu hebben we een lekkere vegan
curry op de kaart staan.''
Brasserie de Zeezot bestaat nu zo'n 15 jaar. Een
mix van Westkapellaars en toeristen weet de weg
naar de eeterij in het dorp aan zee inmiddels aar
dig te vinden. Ze zien dat Linda Peene en Sebas
Dekker die de boel runnen, in de laatste zes jaar
alles hebben veranderd. ,,Stap voor stap'', zegt
Linda. ,,We zijn begonnen met de menukaart. In
middels hebben we onze eigen cocktail, de Zee
zot gin. En twee jaar geleden is het interieur ver
nieuwd. We hebben alles naar ons eigen hand ge
zet.''
Het vaste team van vijf koks maakt alles zelf.
,,Behalve brood en schepijs'', zegt Sebastiaan.
,,Sauzen, soepen, pickels, alles is huisgemaakt.
Geen potjes en pakjes. Daar onderscheiden we
ons mee. En we kopen onze producten bij kleine
Brasserie De Zee
zot.
Zeekraalpasta met gamba's.
De vis is dik in orde bij
De Zeezot in Westkapelle