©NDERNEMER
Heineken houdt twintigduizend
horecazaken op de been
Uit Zeeland
haal je energie
groen
gas
(ftx
'Hoe krijgen we
het publiek
weer op gang?'
Winkelklant wil nu
vooral gemak
Oplossingen voor de huur, langere betalingstermijnen. Maatregelen waarmee terrassen
tot het einde van het jaar open kunnen blijven. Een reconstructie van de wijze waarop
Heineken de afgelopen drie maanden twintigduizend horecazaken heeft gesteund.
Het is begin maart als het
team van horecadirecteur
Marc Josephus Jitta van
Heineken in crisismodus
gaat. Het coronavirus steekt ook hier
de kop op. Ze zeggen tegen elkaar: dit
gaat de verkeerde kant op. Deze of vol
gende week, maar de horeca gaat dicht.
Op de dag van de persconferentie is het
bericht voor de circa twintigduizend
horecazaken waarmee Heineken zaken
doet al geschreven: dit is wat je van ons
mag verwachten. Hoe ze het precies
gaan invullen weten ze dan nog niet,
maar er is over alle domeinen nagedacht.
Bij zo'n negenhonderd zaken waar
Heineken direct en indirect bij de huur
betrokken is, worden de maanden april
en mei kwijtgescholden. Betalings
termijnen van openstaande facturen
worden verlengd, rentebetalingen op
geschort. Op die manier wordt de zo
belangrijke liquiditeit voor ondernemers
in stand gehouden, terwijl zij wachten
op steunpakketten van de overheid.
Evenementen, materialen en bestellingen
worden kosteloos geannuleerd. Tank
en fustbier worden opgehaald, tap
installaties afgesloten en leidingen
gespoeld zodat hygiëne en kwaliteit
gewaarborgd blijven voor betere tijden.
Er komen veel reacties van horeca-
ondernemers. Tachtig, misschien wel
negentig procent van de ondernemers
is blij met wat Heineken doet. De pro
actieve houding wordt enorm gewaar
deerd. Dat vindt zijn weerklank bij de
brouwer. Waar het eerst nog wel eens
klonk van 'moet dat nu allemaal', ver
andert het al snel in complimenten:
zo toon je leiderschap. Op een stralende
maandag 1 juni bezoekt Josephus Jitta
met een collega vijf klanten en ziet hij
hoe goed het is geregeld en dat het op
deze manier weer kan. Als het nu eens
twee weken mooi weer mag blijven,
komen we ergens. Twee weken later
komen de eerste berichten binnen van
horecaonder- nemers die de deuren weer
sluiten omdat open zijn meer kost dan
dicht blijven. Josephus Jitta leest in de
krant dat 43 procent van de Nederlan
ders nog niet voornemens is terug te
keren naar de horeca.
Plan van aanpak Heineken
Er wordt ons nog te veel angst aangepraat,
vindt hij. Het gevoel van 'het kan nog
niet' moet weg. Onze economie draait
op vertrouwen en juist dat hebben
we een enorme knauw gegeven. De
volgende opdracht voor het team is
antwoord vinden op de vraag hoe ze het
publiek weer op gang krijgen. Daarbij
zijn ze natuurlijk ook afhankelijk van
hoe het virus en eventuele vaccins zich
ontwikkelen. Maar één duidelijke lijn is
zeer gewenst. Geen willekeur per
gemeente. Laat de terrassen open tot
kerst. Heineken heeft er al een plan
van aanpak voor klaarliggen.
deondernemer.nl
DELTA Puur Zeeuws Groen is 100% groene stroom die volledig in
Zeeland wordt opgewekt. Bijvoorbeeld door de zonnedaken van tientallen
Zeeuwse bedrijven. Vanaf nu krijgt u daar van ons standaard groen gas
bij. Een mix van biogas en CO2-gecompenseerd gas waarmee u ook nog
een bijdrage levert aan het behoud van de Zeeuwse natuur.
In één klap volledig duurzame energie op de zaak!
Reconstructie met horecadirecteur Marc Josephus Jitta
Vanaf nu
altijd met
deltaenergie.nl/zakelijk/groengas fff DELTA
PZ
volg ons op
De behoefte van consumenten in de
retail is met de intelligente lockdown
en unlock verschoven van 'beleving'
naar gemak. Dat wijst een onderzoek
Retailsonar onder 450 winkelketens uit.
In de resultaten valt een positief geluid op: in
vergelijking met vorig jaar is de salesperformance
87 procent, ofwel de omzet valt ondanks corona
slechts dertien procent terug.
PARKEREN
De positieve impact van een goede beleving was
in de retail twintig procent extra omzet. Die
bonus is er nu tijdelijk niet en mensen zoeken nu
meer naar gemak. De vraag is dan of de winkel
drempel laag genoeg is en hoe je het je klant mak
kelijker kan maken. Parkeren bijvoorbeeld: is de
parkeervoorziening niet op orde, dan daalt de
omzet tot 40 procent.
HALO-EFFECT
Wat ook opvalt is het volwassen worden van het
zogeheten halo-effect, de wisselwerking tussen
de fysieke winkel en de webshop. Onderzoekers
concluderen dat retailers online het meeste
verkopen in regio's vlakbij de fysieke winkel.
Uit interviews met klanten blijkt waarom: de
aanwezigheid van een 'echte' winkel zorgt voor
meer vertrouwen in de organisatie, meer zicht
baarheid van het bedrijf en meer naamsbekend
heid. Omnichannelverkopen draaien in deze tijd
goed: Steeds maar klanten bekijken het aanbod
online en komen het product in de fysieke winkel
testen en kopen.
WEES LOYAAL, KOOP LOKAAL
Oproepen zoals 'wees loyaal, koop lokaal' hebben
effect gehad. Consumenten wordt gevraagd om
niet bij de webgiganten te kopen, maar juist
lokaal. Uit het onderzoek blijkt dat dat wel snor
zit: juist inkopen in de lokale winkelgebieden zijn
toegenomen.
Scan de
QR-code om
het hele bericht
over de onder
zoeksresultaten
te lezen op
deondernemer.nl
'■a
Dit is een wekelijkse uitgave van De Ondernemer De artikelen worden geschreven door de redactie van De Ondernemer, deels in samenwerking met betalende partners. Meer praktische tips en inspirerende verhalen? Ga naar deondernemer.nl