WAT BELOOFT HAK?
ONZE OPROEP
ELKE DAG GROENTEN
OP JE OORD
SEIZOENSGROENTEN
VAN DICHTBIJ
TELERS EXTRA BETALEN VOOR
HUN DUURZAME INSPANNINGEN
Eeri oproep tot actie van HAK, da's anders dan je van ons gewend bent. Toch vragen we je aandacht én je hulp.
De manier waarop we nu ons voedsel telen, distribueren en consumeren is niet langer houdbaar.
Willen we ook in de toekomst lekker, gezond en duurzaam kunnen blijven eten, dan moet het huidige
normaal vervangen worden door het Groene Normaal; plantaardig en lokaal. Hieronder lees je hoe HAI<
wil bijdragen aan deze verandering en hoe je zelf kunt helpen het Groene Normaal te realiseren.
Groenten en bonen zitten bomvol vitamines,
vezels en plantaardige eiwitten. Voldoende
ervan eten draagt bewezen bij aan een
goede gezondheid en immuniteit. Toch eten
we in Nederland maar de helft van de aan
bevolen hoeveelheid en lang niet elke dag.
Kies groenten, elke dag. Keus genoeg.
Of het nu vers, diepvries, pot, blik of stazak
is, het is allemaal ongeveer even gezond.
En: een plantaardiger menu heeft een
bewezen lagere milieu-impact, wat beter
is voor onze planeet!
Op de Hollandse akkers groeit een grote
variatie aan groenten. Elke groente heeft
zijn eigen seizoen waarin het groeit en wordt
geoogst. Onderzoek wijst uit datje het beste
vers in het seizoen kunt eten. Toch worden
er groenten van ver weg geïmporteerd,
met veel transportkilometers.
Je kunt beter vers met de seizoenen mee-
eten. Of kies buiten het seizoen voor Hollandse
groente uit diepvries, pot, blik of stazak.
Die zijn meteen na de oogst houdbaar
gemaakt, zo blijven de vitamines bewaard.
De teler van nu heeft een onhoudbaar
verdienmodel. Nog meer telen tegen lage
prijzen voor een internationale afzetmarkt
is geen duurzame oplossing - niet voor de
teler, niet voor de consument en niet voor
onze planeet.
Wat dan wel? Een betere prijs voor lokale
duurzame gecertificeerde kringlooplandbouw.
Met minder milieu-impact, waarbij jij een
beter en duurzamer product krijgt en de teler
een betere prijs.
Wij beloven dat we iedereen elke dag blijven
helpen om het zo lekker en gemakkelijk
mogelijk te maken (nog) meer groenten en
bonen te eten. Met nieuwe ideeën en producten
die aansluiten op je vertrouwde weekmenu.
Bovendien spannen we ons in voor een snelle
introductie van de Nutri-score in Nederland.
Dit onafhankelijke voedingskeuzelogo helpt
om gezondere keuzes te maken in de super
markt en is in de ons omringende landen al
succesvol ingevoerd.
Wij beloven dat we minimaal 85 procent van
onze groenten en peulvruchten oogsten
binnen een straal van 125 kilometer van onze
fabriek in Giessen. En waar dat nog niet
lukt doen we proeven om in Nederland te
kunnen telen.
We oogsten onze lokale groenten in het
seizoen. Kort daarop wecken we ze met
hitte en vacuüm in glazen potten, zodat je
er de rest van het jaar van kan genieten.
Wij beloven onze telers zoveel mogelijk te
helpen en te motiveren om over te schakelen
naar duurzame teelt. Hoe meer telers mee
doen, hoe groter de positieve milieu-impact.
Wij beloven dat we uiterlijk volgend jaar
al onze Hollandse groenten en bonen
On the Way to PlanetProof (een onafhankelijk
duurzaamheidskeurmerk met 36 eisen)
certificeren.
Wij betalen de telers hierbij extra voor hun
inspanningen.
De manier van voedingsvoorlichting heeft
de afgelopen 30 jaar helaas onvoldoende
gewerkt. Dat kan anders. Laten we als
producenten, retailers, overheden en andere
ketenspelers mensen inspireren in plaats
van beleren. Laten we helpen elke dag een
schepje meer groente toe te voegen in
bestaande routines, rekening houdend met
de dagelijkse realiteit waarin er niet altijd
tijd of inspiratie is.
Kies zoveel mogelijk voor Hollandse
seizoensgroenten. Koop en eet vooral lokaal.
Of het nu uitje eigen moestuin komt, van
de groenteboer, de teler om de hoek, uit de
supermarkt, vers, pot, blik of stazak:
het maakt niet uit. Weet waar je groente
vandaan komt en check bijvoorbeeld de
website van het Voedingscentrum met tips
over seizoensgroenten. Zo help je de teler,
jezelf en onze planeet.
Koop vaker duurzame kwaliteitsvoeding
(zoals biologisch of On the Way to PlanetProof)
en koop geen producten voor spotprijzen.
Want eigenlijk weet je dan dat er altijd iets of
iemand tekort komt: de kwaliteit, onze
planeet, het inkomen van de teler of dit alles
samen. En we hebben het hier niet over extra
euro's, maar over centen. Dat zou toch
moeten lukken?
Het Groene Normaal realiseren. Dat kunnen we niet alleen! We bereiken het alleen
als producenten, consumenten, supermarkten, telers, belangenorganisaties en
andere partners die hetzelfde nastreven met elkaar samenwerken. Doe jij mee?
#hetgroenenormaal
Kijk voor meer informatie op hak.nl
Plantaardig en lokaal:
dat wordt het Groene Normaal