MENEER MEVROUW HAMERSMA
Makreel met
kecap-lak
Ze zette het direct naast In-
dorock, in 2019 uitgeroepen tot
Kookboek van het Jaar. Een lau
reaat die wat mij betreft mede
te danken is aan het aparte
hoofdstuk met wijnadviezen.
Helaas staan er geen tailor-
made aanraders bij elk gerecht.
De koelkast met proefflessen
ontpopte zich als stille kracht
bij de makreel met kecap-lak.
Verrassend was dat een simpe
le soave zich niet uit het veld
liet slaan door de veelheid aan
smaken. Kwiek, wat tropische
tonen en veel goede zin voor
weinig geld. De bordeauxblend
van sauvignon blanc en sémil-
lon smolt mooi samen met het
roosterrandje en het vette van
de makreel en schoonde de
mond met een frisse afdronk.
Een hooggekwalificeerde
muscadet verzorgde het
slotakkoord. Een zilt-zure
Atlantische kustwijn die het
vet fileerde, meeging met de
mango en verkwikte als een
duik in de branding, al was het
niet die van de Javazee.
(4 personen)
4 rauwe makreelfilets,
met huid
zout
2 el kecap manis
(zoete ketjap)
2 el hoisin
zonnebloemolie om in
te bakken
2 mango's (of in het
seizoen: kaki's)
sambal trassi (kant-en
klaar of zelfgemaakt)
1 limoen, gehalveerd
(Serveer met witte rijst
en roergebakken spina
zie met knoflook.)
Bereiding
1. Bestrooi de makreel
filets met zout en leg ze
met de huidkant naar
boven op een snijplank.
Snijd in de lengte door
midden. Kerf de huid licht
in met een scherp mes.
2. Meng de kecap met de
hoisin en lak de vis met
behulp van een kwastje.
3. Verhit op halfhoog vuur
een scheut zonnebloem
olie in een koekenpan en
bak de filets een paar
minuten op de huid totdat
het visvlees aan de ran
den begint te garen. Draai
de filets om en laat nog
een minuut op de andere
kant garen. Bak de vis in
twee porties zodat je een
mooi krokant huidje krijgt.
Veeg de pan tussendoor
schoon met keuken
papier, anders verbrandt
de resterende kecap.
4. Schil de mango's, snijd
ze in plakjes en verdeel
over de borden. Leg op
elk bord twee makreel
filets, geef er royaal sam
bal bij en geef elk bord
een kneep van de limoen.
Online
Chateau
Thieuley 2019,
Bordeaux Blanc,
Frankrijk. €10,50
Léon Colaris
Supermarkt
Cadis 2019,
t
3
Cadis
Soave, Italië.
€3,99
Albert Heijn
I aJSc:
I I
Wijnspeciaalzaak
Domaine de la
Combe 2018,
Muscadet Sèvre
et Maine Sur Lie,
Frankrijk. €11,49
Verkoopadressen:
farmerwijnen.nl
Indorock
Vanja van der Leeden
(Nijgh Van Ditmar,
€35)
ZATERDAG 20 JUNI 2020 45