MENEER MEVROUW HAMERSMA Makreel met kecap-lak Ze zette het direct naast In- dorock, in 2019 uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar. Een lau reaat die wat mij betreft mede te danken is aan het aparte hoofdstuk met wijnadviezen. Helaas staan er geen tailor- made aanraders bij elk gerecht. De koelkast met proefflessen ontpopte zich als stille kracht bij de makreel met kecap-lak. Verrassend was dat een simpe le soave zich niet uit het veld liet slaan door de veelheid aan smaken. Kwiek, wat tropische tonen en veel goede zin voor weinig geld. De bordeauxblend van sauvignon blanc en sémil- lon smolt mooi samen met het roosterrandje en het vette van de makreel en schoonde de mond met een frisse afdronk. Een hooggekwalificeerde muscadet verzorgde het slotakkoord. Een zilt-zure Atlantische kustwijn die het vet fileerde, meeging met de mango en verkwikte als een duik in de branding, al was het niet die van de Javazee. (4 personen) 4 rauwe makreelfilets, met huid zout 2 el kecap manis (zoete ketjap) 2 el hoisin zonnebloemolie om in te bakken 2 mango's (of in het seizoen: kaki's) sambal trassi (kant-en klaar of zelfgemaakt) 1 limoen, gehalveerd (Serveer met witte rijst en roergebakken spina zie met knoflook.) Bereiding 1. Bestrooi de makreel filets met zout en leg ze met de huidkant naar boven op een snijplank. Snijd in de lengte door midden. Kerf de huid licht in met een scherp mes. 2. Meng de kecap met de hoisin en lak de vis met behulp van een kwastje. 3. Verhit op halfhoog vuur een scheut zonnebloem olie in een koekenpan en bak de filets een paar minuten op de huid totdat het visvlees aan de ran den begint te garen. Draai de filets om en laat nog een minuut op de andere kant garen. Bak de vis in twee porties zodat je een mooi krokant huidje krijgt. Veeg de pan tussendoor schoon met keuken papier, anders verbrandt de resterende kecap. 4. Schil de mango's, snijd ze in plakjes en verdeel over de borden. Leg op elk bord twee makreel filets, geef er royaal sam bal bij en geef elk bord een kneep van de limoen. Online Chateau Thieuley 2019, Bordeaux Blanc, Frankrijk. €10,50 Léon Colaris Supermarkt Cadis 2019, t 3 Cadis Soave, Italië. €3,99 Albert Heijn I aJSc: I I Wijnspeciaalzaak Domaine de la Combe 2018, Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie, Frankrijk. €11,49 Verkoopadressen: farmerwijnen.nl Indorock Vanja van der Leeden (Nijgh Van Ditmar, €35) ZATERDAG 20 JUNI 2020 45

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 125