Extra glans op de gordel van smaragd Wijnweetje Mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken en runt een kookboekwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn en houdt van schrijven. Deze week: Indonesische specialiteiten. Jaren geleden heb ik met mijn vader en schoonvader geluncht bij Sama Sebo in Amsterdam, volgens eigen zeg gen 'het oudste Indonesische specialiteitenrestaurant van Nederland'. Ik was benieuwd hoe zij 'de Oost' hadden erva ren. Beiden waren er tijdens de politionele acties eind jaren 40 als militair geweest. Het opha len van herinneringen leverde niet veel op. Mijn schoonvader wilde er niet veel over kwijt. En mijn vader had het verkeer de fotoalbum meegenomen. In plaats van dat ik hem krijgshaftig geposteerd zag staan voor een jachtvliegtuig of in een kampong, had hij het verslag meegenomen van de reis naar Bali die hij in 1992 met mijn moeder had gemaakt. We bladerden door hoofdstukken als 'paleis', 'plantage' en 'batik- atelier'. Mijn vader schaamde zich niet om witte sokken in sandalen te dragen. Fier poseer de hij ermee tussen twee frêle, elegante danseressen in het hoofdstuk 'staatsballet'. Enfin. Omdat ik mij aanpaste aan het gezelschap, dronk ook ik Heineken. Een veilige keuze. Tijdens eerdere bezoeken aan andere Indonesische pleister plaatsen was het mij al opge vallen dat de wijnkaart bijna overal een ondergeschoven kindje bleek. Een kleine keuze plichtmatige confectie, veel rosé. 'Droge rosé voldoet bijna altijd', las ik eens in een oud wijn-spijsboek dat de uitbaters waarschijnlijk ook hadden opengeslagen. Zodoende ben ik zelf gaan experimenteren. Bij recepten uit Bartje Boem- boe (inmiddels antiquarisch) ontdekte ik dat Loire chenin blanc de gordel van smaragd meer glans gaf. Aan extra aan leidingen voor zelfstudie is overigens geen gebrek. De laat ste tijd is de belangstelling voor de Indonesische keuken fiks toegenomen. Het Groot Indone sisch Kookboek van Beb Vuyk beleeft zijn 44ste druk. Aan de kookbijbelreeks is net een In donesische versie toegevoegd. En mevrouw Hamersma kreeg onlangs een vriendelijke dame in haar winkel met het in eigen beheer uitgegeven Dapur Ibu. Eten drinken In Parijs wordt meer wijn gedron ken dan in welke andere wereldstad dan ook. Ook de frequentie ligt er het hoogst. Bijna 60 procent van de Parijzenaren drinkt ten minste een keer per week een glas. Populairst op de terrassen: de pisci ne, de rosé on the rocks dan wel de frosé met nog meer ijs, het liefst crushed. Bij rosé van een mindere kwaliteit is ijs overi gens een zegen: kou verdooft de smaakpapillen. 44

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 124