Extra glans
op de gordel
van smaragd
Wijnweetje
Mevrouw Hamersma doet niets
liever dan koken en runt een
kookboekwinkel, meneer
Hamersma weet alles over wijn
en houdt van schrijven. Deze
week: Indonesische specialiteiten.
Jaren geleden heb ik met
mijn vader en schoonvader
geluncht bij Sama Sebo in
Amsterdam, volgens eigen zeg
gen 'het oudste Indonesische
specialiteitenrestaurant van
Nederland'. Ik was benieuwd
hoe zij 'de Oost' hadden erva
ren. Beiden waren er tijdens de
politionele acties eind jaren 40
als militair geweest. Het opha
len van herinneringen leverde
niet veel op. Mijn schoonvader
wilde er niet veel over kwijt.
En mijn vader had het verkeer
de fotoalbum meegenomen.
In plaats van dat ik hem
krijgshaftig geposteerd zag
staan voor een jachtvliegtuig
of in een kampong, had hij het
verslag meegenomen van de
reis naar Bali die hij in 1992 met
mijn moeder had gemaakt. We
bladerden door hoofdstukken
als 'paleis', 'plantage' en 'batik-
atelier'. Mijn vader schaamde
zich niet om witte sokken in
sandalen te dragen. Fier poseer
de hij ermee tussen twee frêle,
elegante danseressen in het
hoofdstuk 'staatsballet'. Enfin.
Omdat ik mij aanpaste aan
het gezelschap, dronk ook ik
Heineken. Een veilige keuze.
Tijdens eerdere bezoeken aan
andere Indonesische pleister
plaatsen was het mij al opge
vallen dat de wijnkaart bijna
overal een ondergeschoven
kindje bleek. Een kleine keuze
plichtmatige confectie, veel
rosé. 'Droge rosé voldoet bijna
altijd', las ik eens in een oud
wijn-spijsboek dat de uitbaters
waarschijnlijk ook hadden
opengeslagen. Zodoende ben
ik zelf gaan experimenteren.
Bij recepten uit Bartje Boem-
boe (inmiddels antiquarisch)
ontdekte ik dat Loire chenin
blanc de gordel van smaragd
meer glans gaf. Aan extra aan
leidingen voor zelfstudie is
overigens geen gebrek. De laat
ste tijd is de belangstelling voor
de Indonesische keuken fiks
toegenomen. Het Groot Indone
sisch Kookboek van Beb Vuyk
beleeft zijn 44ste druk. Aan de
kookbijbelreeks is net een In
donesische versie toegevoegd.
En mevrouw Hamersma kreeg
onlangs een vriendelijke dame
in haar winkel met het in eigen
beheer uitgegeven Dapur Ibu.
Eten drinken
In Parijs wordt
meer wijn gedron
ken dan in welke
andere wereldstad
dan ook. Ook de
frequentie ligt er
het hoogst. Bijna
60 procent van de
Parijzenaren drinkt
ten minste een keer
per week een glas.
Populairst op de
terrassen: de pisci
ne, de rosé on the
rocks dan wel de
frosé met nog
meer ijs, het liefst
crushed. Bij rosé
van een mindere
kwaliteit is ijs overi
gens een zegen:
kou verdooft de
smaakpapillen.
44