Dennis van de Ven
Cabaretier Dennis van de Ven (47) had het vroeger thuis niet
breed. Dat maakte van hem een creatief kind. Ook nu past hij
zich soepel aan. ,,Veel mensen denken dat de aarde een resort
is dat ze hebben geboekt, inclusief allerlei luxe.''
Dennis van de Ven heeft een bijzon
der talent. Hij filosofeert net zo smakelijk
over de oprispingen van Donald Trump
('straks toast iedereen met een champagne
glas vol chloor op zijn herverkiezing') als
over de teloorgang van de Crosti, calorie-
bom uit de jaren 80. ,,Een gekruid vlees
achtig iets en in de verte familie van de kip-
corn. Bij de lancering hebben twintig vol
wassen mannen ergens in Nederland hon
derden woorden de revue laten passeren tot
het gezelschap riep: 'Crosti!' Waarom die
naam? En waarom zijn ze ermee gestopt?
Zou iemand nog een stijfbevroren exem
plaar in de diepvries hebben liggen?''
Hij tilde de snack in zijn jeugd veelvuldig
uit het vet van de ouderlijke snackbar, die
model stond voor Draadstaais Leon's Kip
corner. Duizenden heeft hij er gegeten.
,,Ze stonden dagelijks op het menu. Dan
werkte mijn moeder in de zaak en reed
mijn vader met de bus en een berg toeristen
door Europa en moesten mijn broers en ik
zelf koken. Vaak hadden we friet en trokken
we een blik erwtjes open. Een nasischijf,
kroket, mexicano of viandel zagen we als
vlees. Een vreemd fenomeen. Ik moet een
8
'Vliegen en
vakanties? Ik
kan er morgen
mee stoppen'
TEKST ANNEMART VAN RHEE FOTO'S DANIEL COHEN, ANP