VOOR U GEPROEFD Nederlandse whisky
G2aHff I
Vaderdag komt eraan! Mooi moment
om met hem het glas te heffen, nu eens
met whisky van eigen bodem.
Ons panel proeft voor.
Op een bed van
zeewier is een
toegankelijlce
doordrinker gestookt
26
••••o
De Lepelaar,
Texelse whisky
Dennis
Mulder (53)
Norbert
Tebarts (47)
Thijs
Klaverstijn
(34)
Schrijvende
whiskyfanaat,
o.a. voor zijn
blog words-
ofwhisky.com.
Wiep Knol (37)
Initiatiefnemer
van de Whisky
Suggest app, een
catalogus van
ruim 40.000
flessen.
Glenmorangie, Laphroaig,
Dalwhinnie, Lagavulin.
Lees de whisky-etiketten
in een gemiddelde slijte
rij en het is alsof je een
Schots sprookjesboek doorbladert.
De ware liefhebber weet dat er ook
wordt gestookt in plaatsen als Mid-
wolda, Nistelrode, Bolsward en
Baarle-Nassau. Jawel, whisky van Ne
derlandse bodem. ,,Zeker de moeite
waard om te proberen'', zegt Dennis
Mulder, voorzitter van ons panel aan
whiskykenners. ,,Veel mensen heb
ben geen idee hoeveel moois er hier
gemaakt wordt.''
De vaderlandse whiskysector staat
nog wel in de kinderschoenen, nuan
ceert het panel. Waar Hollandse dis
tilleerders al eeuwen furore maken
met hun jenever en gin, voelden ze
aanvankelijk geen enkele behoefte
om de concurrentie aan te gaan met
doorgewinterde Schotse whisky
stokers. Pas halverwege de jaren 90
ontspruit langzaamaan een Neder
landse whiskysector. De laatste jaren
wordt de branche professioneler. Al
kunnen nog niet alle distilleerders
leven van enkel hun whiskywinsten,
weet Mulder. ,,Schotse stokers leu
nen op honderden jaren aan kennis
en ervaring. Nederlandse collega's
hebben soms nog een keteltje in de
schuur van hun moeder staan.''
Diepe buiging
Het doet denken aan de ontwikke
ling van de biermarkt, waar de klein
schalige (hobby)brouwerijtjes het
laatste decennium als paddenstoelen
uit de grond schoten. Waar veel van
hen inmiddels zijn doorgedrongen
tot het schap van de grote super
markten en slijterijen, opereren de
tientallen Nederlandse whisky
stokers nog in de luwte. Alleen Mill
stone en Frysk Hynder hebben een
plek veroverd bij de grote winkel
ketens. Voor andere merken ben je
veelal aangewezen op webshops en
streekslijterijen.
Volgens de panelleden is het
slechts een kwestie van tijd voordat
ook de Nederlandse whiskymarkt de
wind in de rug zal voelen. ,,Bier heeft
weinig tijd nodig'', legt Mulder uit.
,,Als je brouwsel niet bevalt heb je
over drie maanden een nieuwe batch.
Whisky moet jaren rijpen voordat we
de vruchten plukken.''
Hoe staat de markt er momenteel
voor? We vroegen een dozijn distil
leerderijen een fles op te sturen voor
een proeverij. Zes merken gaven ge
hoor en werden door onze panelle
den beoordeeld tijdens een blinde
smaaktest in het Utrechtse restaurant
LE:EN. Conclusie: ondanks de be
scheiden omvang is de Nederlandse
whisky van alle markten thuis. Van
single malt tot blend, van zijdezacht
tot loodzwaar en van mierzoet tot ro
kerig; alle uithoeken van het smaak-
spectrum worden bewandeld.
Dat Millstone, van de vermaarde
distilleerderij Zuidam, hoge ogen zou
gooien, hadden de panelleden wel
verwacht. Verrassender is alle lof
voor de relatief onbekende Texelse
whisky. Op een bed van brandend
zeewier is een toegankelijke door
drinker gestookt die volgens het
panel een diepe buiging verdient.
Wie denkt er nog aan Schotland?
IJsvogel whisky
€65 voor 70cl, 46%
alcohol
Bus whisky
59,95 voor 50cl,
43,5% alcohol
Millstone
Distilleerderij
Alambik
Beek
ZATERDAG 13 JUNI 2020 GO
Puike polderwhisky
single smoked malt
€50 voor 50cl,
42% alcohol
Weergaloze wad
denwhisky. De rozijn
tjes huppelen de
neus binnen, gevolgd
door onder meer
tonen van zoethout
en pure chocolade
die dorstig maken
naar de volgende
slok. Lekker droge
afdronk. Toeganke
lijk en zeer interes
sant.
7
/fa/t
MATTHIJS MEEUWSEN
Bestiert als ex
pert van Whisky-
Wijzer proeve-
rijen, trainingen
en evenementen.
Organiseert
met Whisky4all
onder meer
proeverijen en
het festival WTF
Utrecht.
colour
Je moet ervan
houden, deze
superzoete inval. In
de neus ontploft
een bom aan toffee,
stroop en Haagse
hopjes. In de mond
is de zoete galm
van het sherryvat
nog dominanter.
Mist diepgang en
subtiliteit. Whisky
voor likeurlief heb
bers.
S1NG1E
te
In een Brabants bour-
bonvat rijpte deze 'sin
gle estate whisky' (alle
grondstoffen komen
van dezelfde boerde
rij). De geur slaat wat
door richting konij-
nenvoer. In de
smaak zijn de gra
nen beter in balans,
met fijne rugdek
king van melkcho
colade.
peated PX €38,50
voor 70cl, 46% alcohol
Een prachtig geba
lanceerde single malt.
Ja, je ruikt de rook
van Baarle-Nas
sau, maar ook
hooibergen en
appelgaarden.
Rolt daarna lek
ker zoet over de
tong, met onder
meer stroperige
balsamicotonen.
Ook fijn voor na
het dessert.
Ommelander whisky
no.3 €57 voor 50cl,
63% alcohol
*'lk maak geen al
ledaagse whisky',
zegt de stoker. Dat
blijkt. Zelfs de
kenners struikelen
over deze ge
durfde recht-
voor-je-raap-
whisky. Wie daar
tegen bestand is,
ontdekt een intri
gerend boeket
van stro, zilt en
een fruitige echo.
Dutch blended
whisky rum finish
€36,95 voor 70cl,
41,2% alcohol
De whisky van
zeven Nederlandse
distilleerderijen heeft
negen maanden lig
gen kabbelen in het
zelfde rumvat. Com
plexe geur: zuur,
kruidig en een hint
van munt. Qua
smaak domineren de
kaneelstokken,
omlijst door een
bescheiden rook-
gordijntje. Aardige
instapblend.
„Whisky
':'FUf0u 6arrel FINISH