VOOR U GEPROEFD Nederlandse whisky G2aHff I Vaderdag komt eraan! Mooi moment om met hem het glas te heffen, nu eens met whisky van eigen bodem. Ons panel proeft voor. Op een bed van zeewier is een toegankelijlce doordrinker gestookt 26 ••••o De Lepelaar, Texelse whisky Dennis Mulder (53) Norbert Tebarts (47) Thijs Klaverstijn (34) Schrijvende whiskyfanaat, o.a. voor zijn blog words- ofwhisky.com. Wiep Knol (37) Initiatiefnemer van de Whisky Suggest app, een catalogus van ruim 40.000 flessen. Glenmorangie, Laphroaig, Dalwhinnie, Lagavulin. Lees de whisky-etiketten in een gemiddelde slijte rij en het is alsof je een Schots sprookjesboek doorbladert. De ware liefhebber weet dat er ook wordt gestookt in plaatsen als Mid- wolda, Nistelrode, Bolsward en Baarle-Nassau. Jawel, whisky van Ne derlandse bodem. ,,Zeker de moeite waard om te proberen'', zegt Dennis Mulder, voorzitter van ons panel aan whiskykenners. ,,Veel mensen heb ben geen idee hoeveel moois er hier gemaakt wordt.'' De vaderlandse whiskysector staat nog wel in de kinderschoenen, nuan ceert het panel. Waar Hollandse dis tilleerders al eeuwen furore maken met hun jenever en gin, voelden ze aanvankelijk geen enkele behoefte om de concurrentie aan te gaan met doorgewinterde Schotse whisky stokers. Pas halverwege de jaren 90 ontspruit langzaamaan een Neder landse whiskysector. De laatste jaren wordt de branche professioneler. Al kunnen nog niet alle distilleerders leven van enkel hun whiskywinsten, weet Mulder. ,,Schotse stokers leu nen op honderden jaren aan kennis en ervaring. Nederlandse collega's hebben soms nog een keteltje in de schuur van hun moeder staan.'' Diepe buiging Het doet denken aan de ontwikke ling van de biermarkt, waar de klein schalige (hobby)brouwerijtjes het laatste decennium als paddenstoelen uit de grond schoten. Waar veel van hen inmiddels zijn doorgedrongen tot het schap van de grote super markten en slijterijen, opereren de tientallen Nederlandse whisky stokers nog in de luwte. Alleen Mill stone en Frysk Hynder hebben een plek veroverd bij de grote winkel ketens. Voor andere merken ben je veelal aangewezen op webshops en streekslijterijen. Volgens de panelleden is het slechts een kwestie van tijd voordat ook de Nederlandse whiskymarkt de wind in de rug zal voelen. ,,Bier heeft weinig tijd nodig'', legt Mulder uit. ,,Als je brouwsel niet bevalt heb je over drie maanden een nieuwe batch. Whisky moet jaren rijpen voordat we de vruchten plukken.'' Hoe staat de markt er momenteel voor? We vroegen een dozijn distil leerderijen een fles op te sturen voor een proeverij. Zes merken gaven ge hoor en werden door onze panelle den beoordeeld tijdens een blinde smaaktest in het Utrechtse restaurant LE:EN. Conclusie: ondanks de be scheiden omvang is de Nederlandse whisky van alle markten thuis. Van single malt tot blend, van zijdezacht tot loodzwaar en van mierzoet tot ro kerig; alle uithoeken van het smaak- spectrum worden bewandeld. Dat Millstone, van de vermaarde distilleerderij Zuidam, hoge ogen zou gooien, hadden de panelleden wel verwacht. Verrassender is alle lof voor de relatief onbekende Texelse whisky. Op een bed van brandend zeewier is een toegankelijke door drinker gestookt die volgens het panel een diepe buiging verdient. Wie denkt er nog aan Schotland? IJsvogel whisky €65 voor 70cl, 46% alcohol Bus whisky 59,95 voor 50cl, 43,5% alcohol Millstone Distilleerderij Alambik Beek ZATERDAG 13 JUNI 2020 GO Puike polderwhisky single smoked malt €50 voor 50cl, 42% alcohol Weergaloze wad denwhisky. De rozijn tjes huppelen de neus binnen, gevolgd door onder meer tonen van zoethout en pure chocolade die dorstig maken naar de volgende slok. Lekker droge afdronk. Toeganke lijk en zeer interes sant. 7 /fa/t MATTHIJS MEEUWSEN Bestiert als ex pert van Whisky- Wijzer proeve- rijen, trainingen en evenementen. Organiseert met Whisky4all onder meer proeverijen en het festival WTF Utrecht. colour Je moet ervan houden, deze superzoete inval. In de neus ontploft een bom aan toffee, stroop en Haagse hopjes. In de mond is de zoete galm van het sherryvat nog dominanter. Mist diepgang en subtiliteit. Whisky voor likeurlief heb bers. S1NG1E te In een Brabants bour- bonvat rijpte deze 'sin gle estate whisky' (alle grondstoffen komen van dezelfde boerde rij). De geur slaat wat door richting konij- nenvoer. In de smaak zijn de gra nen beter in balans, met fijne rugdek king van melkcho colade. peated PX €38,50 voor 70cl, 46% alcohol Een prachtig geba lanceerde single malt. Ja, je ruikt de rook van Baarle-Nas sau, maar ook hooibergen en appelgaarden. Rolt daarna lek ker zoet over de tong, met onder meer stroperige balsamicotonen. Ook fijn voor na het dessert. Ommelander whisky no.3 €57 voor 50cl, 63% alcohol *'lk maak geen al ledaagse whisky', zegt de stoker. Dat blijkt. Zelfs de kenners struikelen over deze ge durfde recht- voor-je-raap- whisky. Wie daar tegen bestand is, ontdekt een intri gerend boeket van stro, zilt en een fruitige echo. Dutch blended whisky rum finish €36,95 voor 70cl, 41,2% alcohol De whisky van zeven Nederlandse distilleerderijen heeft negen maanden lig gen kabbelen in het zelfde rumvat. Com plexe geur: zuur, kruidig en een hint van munt. Qua smaak domineren de kaneelstokken, omlijst door een bescheiden rook- gordijntje. Aardige instapblend. „Whisky ':'FUf0u 6arrel FINISH

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 74