op micro-organismen Wat zegt de wetenschap y Smaak vertelt je wat je eet en wat je lichaam nodig heeft Eureka! Redelijkheid is ruim begrip Knijp je neus eens dicht en neem een hap pindakaas: je proeft veel minder' 19 'Alleen al in onze darmen zitten meer micro organismen dan er sterren zijn in het universum' Robbert Kleer- ebezem is een van de onderzoe kers die verbon den is aan onder- zoeksfaculteit Unlock. Zuurkool De mogelijke toepassingen van microben zijn in theorie einde loos. Ze kunnen gebruikt worden om stroom op te wekken, als bat terijen of voor het winnen van biobrandstof uit landbouwover schotten. Ook kunnen ze worden ingezet om kwaadaardige tumo ren in het lijf op te sporen en die te behandelen met antikankermedi- cijnen. Voorlopig is het nog toekomst muziek, benadrukt Kleerebezem. Eerst maar eens ontdekken hoe al die microben samenwerken. De onderzoeker heeft zelf al een expe riment in gedachten. „Als je drui ven fermenteert, krijg je alcohol en wijn. Als je witte kool fermen teert, krijg je melkzuur en daar mee zuurkool. Het gaat in beide gevallen om suikerfermentatie, maar het eindresultaat is anders. We hebben wel een idee hoe dat ongeveer werkt, maar om precies te weten wat de verschillen ver oorzaakt is meer onderzoek nodig. Of het lekker is, is de vraag, maar als je dit begrijpt kun je wijn van witte kool maken.'' De een vindt het heerlijk, de ander walgt ervan: koriander. Voor velen smaakt het peterselie-achtige kruid naar zeep. Hoe komt dat? Waarom verschillen smaken? Universiteit van Nederland KAJ VAN ARKEL Voor velen staat het eten van kori ander gelijk aan het nemen van een hap wasmiddel. De oorzaak is waarschijnlijk genetisch, zegt Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan Wageningen Uni versiteit. Korianderhaters lijken overgevoelig voor aldehyden, een chemisch stofje dat ook in zeep en wasmiddelen zit. Ook bij spruiten, nog zo'n splijt zwam, spelen waarschijnlijk de genen een rol. „Sommige groenten bevatten bittere stoffen waarvoor de een wel en de ander niet gevoe lig is'', vertelt De Graaf. ,,Ongeveer een derde van de mensen heeft hier last van.'' Het klinkt als een goed excuus om voortaan je bord te laten staan, maar dat is het volgens de hoogle raar niet. Aan smaak valt namelijk te wennen, ook bij koriander en spruitjes. ,,Of je iets wel of niet lekker vindt, heeft vooral met blootstelling te maken. Als je mensen herhaaldelijk dingen laat proeven die ze niet lekker vinden, dan leren ze die te waarderen.'' Iedereen herkent vijf basissma ken: zoet, zout, zuur, bitter en umami. ,,De tong heeft drie smaakgebieden met papillen die aan de voorkant, zijkant en achter kant zitten'', zegt De Graaf. „Daar mee neem je alle smaken waar. Het is dus niet zo dat je met het puntje van de tong alleen zout proeft en met de zijkanten alleen zoet.'' Ook de neus speelt een rol in onze smaakbeleving. ,,Als we wat eten, ontsnappen er geurmolecu- len via de keelholte naar de neus. Dit noemen we retronasale geur. Het lijkt alsof we iets waarnemen met onze tong, maar we proeven het eigenlijk in de neus.'' Het verklaart waarom alles min der lekker is bij verkoudheid. De verstopping voorkomt dat de geurmoleculen in onze keelholte de neus bereiken. ,,Knijp je neus maar eens dicht en neem een hap pindakaas. Als je je neus loslaat is de smaakbeleving veel intenser.'' Reukverlies komt geregeld voor, vooral bij ouderen. Voor smaak geldt dat niet. De Graaf: ,,De ze nuwbanen van ons smaakzintuig zitten aan weerszijden van de keel en zijn daardoor niet al te kwets baar. Het geurzintuig is dat wel, omdat die maar één dunne zenuw kent. Een klap op de neus kan vol doende zijn om die te doorsnij den.'' Volgen De Graaf dient ons ver mogen om te proeven een belang rijk evolutionair nut. ,,Het vertelt ons wat wel en wat niet goed voor ons is. Met onze smaakzintuigen nemen we voedingstoffen waar. Zoet staat bijvoorbeeld gelijk aan suiker en koolhydraten, terwijl umami ons iets vertelt over het ei witgehalte van voedsel.'' Het belangrijkste is echter dat smaak eten prettig maakt en ons zo helpt te leven en overleven. ,,Dankzij smaak vinden we eten lekker. En als je iets niet lekker vindt, dan eet je het niet.'' Kijk op de site bij J /wetenschap Wetenschappers vertellen over hun eurekamoment. Dit keer Jeroen de Ridder (42), universitair hoofd docent filosofie aan de VU en bijzonder hoog leraar christelijke filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. „Tijdens mijn studie tech nische bestuurskunde in Delft had ik met studiege noten gesprekken over fi losofie en levensvragen over vrije wil en de zin van het leven. Toen ik eenmaal was afgestu deerd, ben ik filosofie gaan studeren om later te promoveren. Ik werk in de analytische filosofie en daar gaat het om exact re deneren, concepten defi niëren en deze checken op geldigheid. Ik doe onderzoek naar wat het inhoudt om rede lijk te zijn en dat leidde bij mij tot een groot inzicht. Bijna iedereen kent de foto van de inauguratie van Donald Trump met overal lege plekken, ter wijl het acht jaar eerder bij Barack Obama bomvol met mensen stond. Toch beweerden veel Republi keinen na afloop dat het bij Trump drukker was. Dit gebeurt vaak. Men sen zeggen dingen lang niet altijd omdat ze er grondig over nagedacht hebben, maar om te laten zien wie ze zijn en bij welke groep ze horen. Het algemene punt: dat wat mensen denken hangt vaak af van hun identiteit in plaats van andersom. Je identificeert je met een sociale groep en daar ho ren automatisch allerlei opvattingen bij. Belonging gaat vooraf aan believing. Door uitgebreide litera tuurstudie en volgen van empirisch onderzoek ben ik er achter gekomen dat er verschillende concep ten zijn te onderscheiden van het begrip 'redelijk heid'. Het is makkelijk om de aanhangers van Trump af te doen als 'achterlijke rednecks'. De meesten zijn niet dom, maar ze hebben een andere oriën tatie in het leven. Door dit inzicht kwam ik zelf in een existentiële crisis te recht: hoe doe ik het zelf als ik over politiek of reli gie praat? Dat is ook de re den dat ik nog opener pro beer te zijn naar mensen met andere standpunten.'' -Jim Jansen Wetenschap wordt gemaakt in samenwerking met NCWSdGIltiSt en met behulp van specifieke bacteriën een biologisch afbreekbaar plastic uit groente-, fruit- en tuinafval. Daarvoor werkt hij samen met mi lieubedrijf Paques en afvalverwer ker Renewi. „Het plastic wordt op de afvalberg binnen een maand af gebroken, terwijl een gewone plastic zak makkelijk honderd jaar kan blijven liggen'', aldus de bio- technoloog. Met de nieuwe onderzoeksmo gelijkheden hoopt Kleerebezem het proces te verbeteren waarmee biologisch afbreekbaar plastic wordt gemaakt, zodat het op gro tere schaal kan worden toegepast. „Maar het kan ook interessant zijn om onderzoek te doen naar micro- smen die gewoon plastic af- Er zijn micro-organismen die PET, een veelgebruikt plastic in flessen en kleding, eten. Met de nieuwe apparatuur kun je onder zoek onder welke omstandighe den deze microben het beste ge dijen en hoe hun gemeenschap er uitziet.'' GO ZATERDAG 13 JUNI 2020 FOTO SHUTTERSTOCK Universiteit van Nederland

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 67