'Neem wel mijn advies ter harte: sta stil en proef!' 7 over al die recepten." Edwin: ,,Het boek bevat een flink aantal dialogen tussen Paskal en mij. Paskal stelt de vragen. Ik heb alle recepturen geschreven. Het leuke is dat Paskal bijna alles heeft nagekookt. Zo ontstaat discussie over gerechten en leg ik uit hoe het kan. We gingen bijvoorbeeld samen een lamstoof maken. Dan laat ik Paskal zien dat je van vijf li ter wijn één liter saus overhoudt door constant te reduceren. Thuis doe je dat niet zo gauw." Paskal: ,,Maar ik ben het toch gaan doen. Conclusie: je kunt ergens nooit te veel wijn in lazeren. Soms maak je dan als thuischef toch een fout. Dat je te veel wijn in de ri sotto giet en je zoon vervolgens een zuur gezicht trekt." Kindernasi Paskal Paskal: Dit gerechtje is het directe resultaat van mijn poging om de nasi van de Chinees na te maken. Het was lang zo dat mijn kinderen mijn heerlijke Indonesische nasi niet lustten; te veel smaken die ze niet konden thuisbrengen, te vol wassen wellicht. Maar deze kinder nasi is zo eenvoudig en smakelijk, dat kinderen het gewoon altijd heerlijk vinden. En uiteindelijk eet het hele gezin ervan mee, en zie ik alleen maar gelukkige gezichten. Edwin: Dat is toch koken, daar gaat het om. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. (fragment uit Ruige Kost) Paskal: „Regelmatig, omdat we sa men Hard Ziel uitbaten. Onze partners Blanche en Door werken daarin ook keihard mee. Het con cept is streetfood, maar dan met een Zeeuwse twist. We hebben alle vier veel gereisd. Edwin als chef, ik onder meer met de Umoja-toer van Bl0f. Dan proefje op straat soms waanzinnige sma ken. Streetfood is onze gezamen lijke passie." Edwin: ,,Zo'n vriendschap wordt sterker als je samen ook minder leuke zaken moet oplossen. Maar we hebben vooral veel lol.'' Paskal: ,,Ja natuurlijk, al zijn wij beiden niet het type dat naar mensen opkijkt. Zeeuwen doen dat niet, denk ik. Ik durf ook tegen Edwin te zeggen: dit is te zout! Smaak is ook zo persoon lijk." Paskal: ,,Die van Edwin natuur- lijk. Het zijn zijn recepturen. Ed win zou zo'n type boek echter nooit op deze manier maken." Edwin: ,,Ik ben me er wel van be wust dat als mensen uit dit boek gaan koken en de recepturen kloppen niet, ze bij mij aanklop pen. Paskal kookt wel vaak thuis. Zo ver ligt het niet uit elkaar tus sen ons. Een mooi stuk vlees is een mooi stuk vlees. Het punt is hoe je ermee omgaat." Paskal: ,,In onze vriendschap zijn we gelijkwaardig. Maar: straks gaan we bij mij thuis een hapje eten. Dan zit ik al te piekeren wat ik de chef voor ga zetten. Ik kies dan toch voor safe. Een pakketje kabeljauwfilet, goed op smaak ge bracht, op de barbecue.'' Edwin: ,,Hebben we vandaag ka beljauw? Hmm, daar hou ik niet van... hahaha... Nee, wel hoor. Ik eet best veel bij vrienden thuis. Ik zeg altijd: kook vooral wat je goed kan. Ik vind alles lekker, zolang het niet verneukt is! Paskal is in middels behoorlijk bedreven in vlees van de barbecue." Peekluts Blanche Paskal: 'Dat is toch gewoon wortel stamppot?' Edwin: 'Ja, zo noemen jullie dat aan de verkeerde kant van het water!' (fragment uit Ruige Kost) Edwin: ,,Hoe gaat dat. Je start een zaak op, bent dag en nacht bezig en vroeg of laat ga je stressen. Schreeuwen en met pannen smij tenTot ik een opdonder kreeg. Ik dacht dat het mijn hart was, maar het bleek hyperventilatie. Toen heb ik het roer omgegooid. Ik ben gaan sporten, mediteren en vegetarisch gaan eten. Nu loop ik super rustig door de keuken en raak nooit meer in paniek. Ik ben ervan overtuigd dat gezonde voe ding een mens kan helen." Paskal: ,,Ik rookte tien, twaalf pak jes sigaretten in de week. Haalde flink door met drank en at vooral fastfood. Ik woog op een gegeven moment 117 kilo. Ja, dat is een signaal dat je iets moet verande ren." Edwin: ,,Maar soms moet je wel een uitspatting hebben hoor. Zon der uitspattingen geen leven. Als je hard kunt werken, kun je ook een avond hard zuipen!" Paskal: ,,Ik hoef niet meer het café in. Ik ben pas de laatste tien jaar een avondje restaurant gaan waar deren. Met zijn tweetjes, of met nog een stel erbij, uitgebreid dine ren. En natuurlijk een goed glas wijn erbij. Dat dronk ik voorheen nooit. Het was altijd bier. Ik heb dat allemaal moeten leren. Ik had geen culinaire opvoeding. Mijn lief Door heeft me daar ontzettend bij geholpen, geef ik eerlijk toe." Ketchup Paskal: En hoe dik moet de ketchup zijn? Edwin: Gewoon, zo dik als ketchup. (fragment uit Ruige Kost) Edwin, is Paskal een fijnproever geworden? Edwin: ,,Ik weet nog dat je in De Kromme Watergang at en dat je eigenlijk niks wilde proeven van gerechten die je niet kende. Schelpdieren bijvoorbeeld. Ik zei: je gaat het wel proeven hè mak ker. Uiteindelijk heb je dat wel ge daan." Paskal: ,,Ik ben dankbaar dat ik dat heb leren kennen. Edwin nam me ook mee naar toprestaurants. Dat opent een nieuwe dimensie in je leven. Zo ontwikkel je jezelf van snacker naar fijnproever." Edwin: ,,Samen koken is vooral plezier. Het verbindt mensen. Neem wel mijn advies ter harte: sta stil en proef! Door goed te proeven kun je een gerecht opti maal afmaken, een beetje meer gember of citroengras bijvoor beeld, het kan net dat verschil ma ken tussen oké en verrukkelijk. Stel dat je uren in de keuken hebt gestaan en je maakt het niet goed af. Dat is toch doodzonde?" GO ZATERDAG 13 JUNI 2020 Hoe vaak zien jullie elkaar? Is het voor jou Paskal een eer om in de keuken met zo'n kanjer te jammen? Op wiens faam gaat dit boek drijven? Edwin Vinke, topchef Jullie zijn in het boek openhar tig over jullie gezondheid en leggen een relatie tussen goede voeding én fysieke en mentale conditie. Wat is jullie belangrijkste bood schap aan de lezer van Ruige Kost? Ruige Kost ligt sinds gisteren in de boekhandel. Prijs: 25 euro. Het boek is ook te bestellen via hardenziel.nl.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 55