'Neem wel
mijn advies
ter harte:
sta stil en
proef!'
7
over al die recepten."
Edwin: ,,Het boek bevat een flink
aantal dialogen tussen Paskal en
mij. Paskal stelt de vragen. Ik heb
alle recepturen geschreven. Het
leuke is dat Paskal bijna alles heeft
nagekookt. Zo ontstaat discussie
over gerechten en leg ik uit hoe
het kan. We gingen bijvoorbeeld
samen een lamstoof maken. Dan
laat ik Paskal zien dat je van vijf li
ter wijn één liter saus overhoudt
door constant te reduceren. Thuis
doe je dat niet zo gauw."
Paskal: ,,Maar ik ben het toch gaan
doen. Conclusie: je kunt ergens
nooit te veel wijn in lazeren. Soms
maak je dan als thuischef toch een
fout. Dat je te veel wijn in de ri
sotto giet en je zoon vervolgens
een zuur gezicht trekt."
Kindernasi Paskal
Paskal: Dit gerechtje is het directe
resultaat van mijn poging om de
nasi van de Chinees na te maken.
Het was lang zo dat mijn kinderen
mijn heerlijke Indonesische nasi
niet lustten; te veel smaken die ze
niet konden thuisbrengen, te vol
wassen wellicht. Maar deze kinder
nasi is zo eenvoudig en smakelijk,
dat kinderen het gewoon altijd
heerlijk vinden. En uiteindelijk eet
het hele gezin ervan mee, en zie ik
alleen maar gelukkige gezichten.
Edwin: Dat is toch koken, daar
gaat het om. Het hoeft niet altijd
ingewikkeld te zijn. (fragment uit
Ruige Kost)
Paskal: „Regelmatig, omdat we sa
men Hard Ziel uitbaten. Onze
partners Blanche en Door werken
daarin ook keihard mee. Het con
cept is streetfood, maar dan met
een Zeeuwse twist. We hebben
alle vier veel gereisd. Edwin als
chef, ik onder meer met de
Umoja-toer van Bl0f. Dan proefje
op straat soms waanzinnige sma
ken. Streetfood is onze gezamen
lijke passie."
Edwin: ,,Zo'n vriendschap wordt
sterker als je samen ook minder
leuke zaken moet oplossen. Maar
we hebben vooral veel lol.''
Paskal: ,,Ja natuurlijk, al zijn wij
beiden niet het type dat naar
mensen opkijkt. Zeeuwen doen
dat niet, denk ik. Ik durf ook
tegen Edwin te zeggen: dit is te
zout! Smaak is ook zo persoon
lijk."
Paskal: ,,Die van Edwin natuur-
lijk. Het zijn zijn recepturen. Ed
win zou zo'n type boek echter
nooit op deze manier maken."
Edwin: ,,Ik ben me er wel van be
wust dat als mensen uit dit boek
gaan koken en de recepturen
kloppen niet, ze bij mij aanklop
pen. Paskal kookt wel vaak thuis.
Zo ver ligt het niet uit elkaar tus
sen ons. Een mooi stuk vlees is
een mooi stuk vlees. Het punt is
hoe je ermee omgaat."
Paskal: ,,In onze vriendschap zijn
we gelijkwaardig. Maar: straks
gaan we bij mij thuis een hapje
eten. Dan zit ik al te piekeren wat
ik de chef voor ga zetten. Ik kies
dan toch voor safe. Een pakketje
kabeljauwfilet, goed op smaak ge
bracht, op de barbecue.''
Edwin: ,,Hebben we vandaag ka
beljauw? Hmm, daar hou ik niet
van... hahaha... Nee, wel hoor. Ik
eet best veel bij vrienden thuis. Ik
zeg altijd: kook vooral wat je goed
kan. Ik vind alles lekker, zolang
het niet verneukt is! Paskal is in
middels behoorlijk bedreven in
vlees van de barbecue."
Peekluts Blanche
Paskal: 'Dat is toch gewoon wortel
stamppot?'
Edwin: 'Ja, zo noemen jullie dat aan
de verkeerde kant van het water!'
(fragment uit Ruige Kost)
Edwin: ,,Hoe gaat dat. Je start een
zaak op, bent dag en nacht bezig
en vroeg of laat ga je stressen.
Schreeuwen en met pannen smij
tenTot ik een opdonder kreeg.
Ik dacht dat het mijn hart was,
maar het bleek hyperventilatie.
Toen heb ik het roer omgegooid.
Ik ben gaan sporten, mediteren en
vegetarisch gaan eten. Nu loop ik
super rustig door de keuken en
raak nooit meer in paniek. Ik ben
ervan overtuigd dat gezonde voe
ding een mens kan helen."
Paskal: ,,Ik rookte tien, twaalf pak
jes sigaretten in de week. Haalde
flink door met drank en at vooral
fastfood. Ik woog op een gegeven
moment 117 kilo. Ja, dat is een
signaal dat je iets moet verande
ren."
Edwin: ,,Maar soms moet je wel
een uitspatting hebben hoor. Zon
der uitspattingen geen leven. Als
je hard kunt werken, kun je ook
een avond hard zuipen!"
Paskal: ,,Ik hoef niet meer het café
in. Ik ben pas de laatste tien jaar
een avondje restaurant gaan waar
deren. Met zijn tweetjes, of met
nog een stel erbij, uitgebreid dine
ren. En natuurlijk een goed glas
wijn erbij. Dat dronk ik voorheen
nooit. Het was altijd bier. Ik heb
dat allemaal moeten leren. Ik had
geen culinaire opvoeding. Mijn
lief Door heeft me daar ontzettend
bij geholpen, geef ik eerlijk toe."
Ketchup
Paskal: En hoe dik moet de ketchup
zijn?
Edwin: Gewoon, zo dik als ketchup.
(fragment uit Ruige Kost)
Edwin, is Paskal een fijnproever
geworden?
Edwin: ,,Ik weet nog dat je in De
Kromme Watergang at en dat je
eigenlijk niks wilde proeven van
gerechten die je niet kende.
Schelpdieren bijvoorbeeld. Ik zei:
je gaat het wel proeven hè mak
ker. Uiteindelijk heb je dat wel ge
daan."
Paskal: ,,Ik ben dankbaar dat ik dat
heb leren kennen. Edwin nam me
ook mee naar toprestaurants. Dat
opent een nieuwe dimensie in je
leven. Zo ontwikkel je jezelf van
snacker naar fijnproever."
Edwin: ,,Samen koken is vooral
plezier. Het verbindt mensen.
Neem wel mijn advies ter harte:
sta stil en proef! Door goed te
proeven kun je een gerecht opti
maal afmaken, een beetje meer
gember of citroengras bijvoor
beeld, het kan net dat verschil ma
ken tussen oké en verrukkelijk.
Stel dat je uren in de keuken hebt
gestaan en je maakt het niet goed
af. Dat is toch doodzonde?"
GO ZATERDAG 13 JUNI 2020
Hoe vaak zien jullie elkaar?
Is het voor jou Paskal een eer
om in de keuken met zo'n kanjer
te jammen?
Op wiens faam gaat dit boek
drijven?
Edwin Vinke, topchef
Jullie zijn in het boek openhar
tig over jullie gezondheid en
leggen een relatie tussen goede
voeding én fysieke en mentale
conditie.
Wat is jullie belangrijkste bood
schap aan de lezer van Ruige
Kost?
Ruige Kost ligt sinds gisteren in
de boekhandel. Prijs: 25 euro.
Het boek is ook te bestellen via
hardenziel.nl.