Paskal Jakobsen en Edwin Vinke maken samen Ruige Kost Ruige Kostheet het nieuwe kookboek van topchef Edwin Vinke en Bl0f-zanger/gitarist Paskal Jakobsen. De twee boezemvrienden jammen ruim 200 pagina's lang samen in de keuken. Het resultaat is een boek met aardige dialogen tussen chef Edwin en hobbykok Paskal, inclusief 216 recepten van de meester. Rode draad: liefde gaat door de maag. Paskal: ,,Het idee voor een kook boek dateerde al van voor we sa men Hard Ziel begonnen. De hele insteek is: op welke manier kunnen we een boek op de markt brengen dat Edwin anders niet zou maken. Uitgeverij Carrera Culinair zei dat koks van Edwins statuur bijna niet kunnen afdalen naar het niveau van een thuiskok. Daar ligt mijn inbreng vooral. Ik denk dat het met dit boek is ge lukt." Edwin: ,,Dat heb jij me wel bijge bracht. Ik kook ook niet op recep tuur. Ik ben altijd aan het jammen in de keuken. Ik ga er dan vanuit dat iemand weet wat een bosje la vas is. Dat is natuurlijk niet zo. Net zo min als ik wist hoe Paskal een lied opneemt. Hij heeft me dat op de computer uitgelegd. Nou, ik vond het een pot soep. Een snufje van dit, een scheutje van dat." Paskal: ,,Maar het verschil tussen koken en muziek is dat ik er nog iets uit kan halen. Als ik te veel zout in de soep heb gedaan, kun je dat nauwelijks meer herstellen. Zo ontstond eigenlijk de blauw druk voor het boek. Dat ik als hobbykok aan Edwin vragen stel De titel zou zomaar een liedje van Blof kunnen zijn. Ruige Kost gaat echter niet over muziek, al is jammen een term uit de popmuziek. Dit boek verhaalt van goed bereid eten, gezondheid en niet in de laatste plaats, de hechte vriendschap van twee perfectionisten. Alle bei hebben ze het ver geschopt in hun leven. Paskal als front man van Blof, Edwin als chef van het met twee Michelin- sterren gekroonde restaurant De Kromme Watergang in Slijkplaat. Sinds vijfjaar zijn ze zakenpartners in Paskals street- food-bistro Hard Ziel in Mid delburg. Daaruit groeide een diepe vriendschap. Edwin: ,,Echt voor iedereen die zin heeft om lekker te gaan koken. Zonder allerlei moeilijkdoenerij. Ga lekker jammen joh, je bent zelf baas in eigen keuken. Maak je eten wel met verse ingrediënten. Zelf mayonaise maken is zo gebeurd en is tien keer gezonder dan uit een potje." Paskal: ,,Als bekende Nederlander wil ik geen excuus zijn voor dit boek. Ik hoop dat het feit dat ik bekend ben van Bl0f mensen wel nieuwsgierig maakt naar dit boek. De kapstok is de topkok en de thuischef die van elkaar leren en elkaar inspireren. Het boek was er trouwens niet gekomen als ik res taurant Hard Ziel niet had ge had." Edwin: ,,Het is een co-productie. Paskal heeft elk recept uit dit boek zelf gekookt en daarover zijn on gezouten mening gegeven. We hebben het samen gedaan!" Zoetzure tomatensaus Paskal: Ik maak voor over de ome let vaak een saus van een deel zoete ketjap, twee delen ketchup, wat suiker en azijn. Is heerlijk! Edwin: Ik gebruik zelf liever niet te veel suiker in de keuken, dat is zeer verslavend. (fragment uit Ruige Kost) Paskal: ,,Het was eerst Rauwe Kost, wat stoer en onbewerkt sugge reert. Maar dat zou de indruk kunnen wekken dat dit boek al leen over onbewerkt eten gaat, terwijl we met rauw eerder ruig bedoelen. Zo kwamen we op Ruige Kost. Dat is de spijker op zijn kop." Edwin: „Misschien staat ruig ook een beetje voor onze uitstraling: rock-'n-roll en tattoos." Paskal: ,,Ik denk dat ruig staat voor het contrast tussen de keu ken die Edwin in De Kromme Watergang voert. Dit is het tegen overgestelde. Deze recepten gaan puur over smaak." Edwin: „Het ook zo'n spreuk als je iets lekkers hebt gekookt: ruig hè!" Edwin: „Haha, dat is mijn bijbel tje. Er staat ook een afbeelding van in het boek. Ik kook er al ja ren uit. In dat boek lees je waarom mensen dingen deden. Het bevat verloren kennis zoals het inpotten van groenten in de winter." Paskal: ,,Ik kreeg van vrienden een fietstocht cadeau. Typisch een cadeau voor iemand die geen fietsfan is. Addertje onder het gras was dat we bij Edwin in de tuin werden gefêteerd op een fan tastisch eetfestijn. Kreeft en champagne, alles was er, het soort egards waarmee je wordt behan deld als je naar de De Kromme Watergang gaat. Vrienden van ons hadden geprobeerd De Kromme te boeken als cadeautje van de groep. Het punt was dat het restaurant op die dag eigenlijk dicht zou zijn. Maar Edwin wilde ons niet teleurstellen en zei: 'Dat doen we wel iets in de tuin'. Dat moment van ongekende Zeeuwse gastvrijheid was het begin van onze vriendschap." Edwin: ,,We raakten in gesprek, over reizen en over eten. Vooral over eten." Paskal: ,,Onze vriendschap is zo ver gegroeid dat ik hem mag bel len voor advies. Bijvoorbeeld als ik een stoverijtje maak en me ach ter de oren krab hoe ik dat moet doen." ZATERDAG 13 JUNI 2020 GO Topkok Edwin Vinke en Bl0f-zanger Pas- kal Jakobsen maken stamppot in de keu ken van Paskal. FOTO'S SETVEXY Samen een boek maken, is iets anders dan over eten babbelen. Hoe zijn jullie tot Ruige Kost ge komen? Rock-'n-roll in de keuken FRANK BALKENENDE Voor wie hebben jullie dit kook boek geschreven? Ruige Kost, waar komt die titel vandaan? Het doet me denken aan het klassieke kookboek Ke- zandse Kost van Maarten Aal- bregtse. Hoe is jullie vriendschap ont staan?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 54