Paskal Jakobsen en Edwin Vinke maken samen Ruige Kost
Ruige Kostheet het nieuwe kookboek van topchef Edwin Vinke
en Bl0f-zanger/gitarist Paskal Jakobsen. De twee
boezemvrienden jammen ruim 200 pagina's lang samen in de
keuken. Het resultaat is een boek met aardige dialogen tussen
chef Edwin en hobbykok Paskal, inclusief 216 recepten van de
meester. Rode draad: liefde gaat door de maag.
Paskal: ,,Het idee voor een kook
boek dateerde al van voor we sa
men Hard Ziel begonnen. De
hele insteek is: op welke manier
kunnen we een boek op de markt
brengen dat Edwin anders niet
zou maken. Uitgeverij Carrera
Culinair zei dat koks van Edwins
statuur bijna niet kunnen afdalen
naar het niveau van een thuiskok.
Daar ligt mijn inbreng vooral. Ik
denk dat het met dit boek is ge
lukt."
Edwin: ,,Dat heb jij me wel bijge
bracht. Ik kook ook niet op recep
tuur. Ik ben altijd aan het jammen
in de keuken. Ik ga er dan vanuit
dat iemand weet wat een bosje la
vas is. Dat is natuurlijk niet zo.
Net zo min als ik wist hoe Paskal
een lied opneemt. Hij heeft me
dat op de computer uitgelegd.
Nou, ik vond het een pot soep.
Een snufje van dit, een scheutje
van dat."
Paskal: ,,Maar het verschil tussen
koken en muziek is dat ik er nog
iets uit kan halen. Als ik te veel
zout in de soep heb gedaan, kun je
dat nauwelijks meer herstellen.
Zo ontstond eigenlijk de blauw
druk voor het boek. Dat ik als
hobbykok aan Edwin vragen stel
De titel zou zomaar
een liedje van Blof
kunnen zijn. Ruige
Kost gaat echter
niet over muziek,
al is jammen een
term uit de popmuziek. Dit boek
verhaalt van goed bereid eten,
gezondheid en niet in de laatste
plaats, de hechte vriendschap
van twee perfectionisten. Alle
bei hebben ze het ver geschopt
in hun leven. Paskal als front
man van Blof, Edwin als chef
van het met twee Michelin-
sterren gekroonde restaurant
De Kromme Watergang in
Slijkplaat. Sinds vijfjaar zijn ze
zakenpartners in Paskals street-
food-bistro Hard Ziel in Mid
delburg. Daaruit groeide een
diepe vriendschap.
Edwin: ,,Echt voor iedereen die
zin heeft om lekker te gaan koken.
Zonder allerlei moeilijkdoenerij.
Ga lekker jammen joh, je bent zelf
baas in eigen keuken. Maak je eten
wel met verse ingrediënten. Zelf
mayonaise maken is zo gebeurd
en is tien keer gezonder dan uit
een potje."
Paskal: ,,Als bekende Nederlander
wil ik geen excuus zijn voor dit
boek. Ik hoop dat het feit dat ik
bekend ben van Bl0f mensen wel
nieuwsgierig maakt naar dit boek.
De kapstok is de topkok en de
thuischef die van elkaar leren en
elkaar inspireren. Het boek was er
trouwens niet gekomen als ik res
taurant Hard Ziel niet had ge
had."
Edwin: ,,Het is een co-productie.
Paskal heeft elk recept uit dit boek
zelf gekookt en daarover zijn on
gezouten mening gegeven. We
hebben het samen gedaan!"
Zoetzure tomatensaus
Paskal: Ik maak voor over de ome
let vaak een saus van een deel zoete
ketjap, twee delen ketchup, wat
suiker en azijn. Is heerlijk!
Edwin: Ik gebruik zelf liever niet te
veel suiker in de keuken, dat is zeer
verslavend. (fragment uit Ruige
Kost)
Paskal: ,,Het was eerst Rauwe Kost,
wat stoer en onbewerkt sugge
reert. Maar dat zou de indruk
kunnen wekken dat dit boek al
leen over onbewerkt eten gaat,
terwijl we met rauw eerder ruig
bedoelen. Zo kwamen we op
Ruige Kost. Dat is de spijker op
zijn kop."
Edwin: „Misschien staat ruig ook
een beetje voor onze uitstraling:
rock-'n-roll en tattoos."
Paskal: ,,Ik denk dat ruig staat
voor het contrast tussen de keu
ken die Edwin in De Kromme
Watergang voert. Dit is het tegen
overgestelde. Deze recepten gaan
puur over smaak."
Edwin: „Het ook zo'n spreuk
als je iets lekkers hebt gekookt:
ruig hè!"
Edwin: „Haha, dat is mijn bijbel
tje. Er staat ook een afbeelding
van in het boek. Ik kook er al ja
ren uit. In dat boek lees je
waarom mensen dingen deden.
Het bevat verloren kennis zoals
het inpotten van groenten in de
winter."
Paskal: ,,Ik kreeg van vrienden
een fietstocht cadeau. Typisch een
cadeau voor iemand die geen
fietsfan is. Addertje onder het
gras was dat we bij Edwin in de
tuin werden gefêteerd op een fan
tastisch eetfestijn. Kreeft en
champagne, alles was er, het soort
egards waarmee je wordt behan
deld als je naar de De Kromme
Watergang gaat. Vrienden van
ons hadden geprobeerd De
Kromme te boeken als cadeautje
van de groep. Het punt was dat
het restaurant op die dag eigenlijk
dicht zou zijn. Maar Edwin wilde
ons niet teleurstellen en zei: 'Dat
doen we wel iets in de tuin'. Dat
moment van ongekende Zeeuwse
gastvrijheid was het begin van
onze vriendschap."
Edwin: ,,We raakten in gesprek,
over reizen en over eten. Vooral
over eten."
Paskal: ,,Onze vriendschap is zo
ver gegroeid dat ik hem mag bel
len voor advies. Bijvoorbeeld als
ik een stoverijtje maak en me ach
ter de oren krab hoe ik dat moet
doen."
ZATERDAG 13 JUNI 2020 GO
Topkok Edwin Vinke
en Bl0f-zanger Pas-
kal Jakobsen maken
stamppot in de keu
ken van Paskal.
FOTO'S SETVEXY
Samen een boek maken, is iets
anders dan over eten babbelen.
Hoe zijn jullie tot Ruige Kost ge
komen?
Rock-'n-roll in de
keuken
FRANK BALKENENDE
Voor wie hebben jullie dit kook
boek geschreven?
Ruige Kost, waar komt die titel
vandaan?
Het doet me denken aan het
klassieke kookboek Ke-
zandse Kost van Maarten Aal-
bregtse.
Hoe is jullie vriendschap ont
staan?