MENEER MEVROUW HAMERSMA Broodje krabsalade met aspergelinten opgelucht weten, nadat ze haar mobiel had geraadpleegd. Zo doende kwam het dat zij de volgende dag zelfs al aan koken toekwam en er wederom asper ges op tafel stonden. Met krab. En met chili. Zodat er wel beschouwd een soort Best of Coulisse ten tonele verscheen, al snel gevolgd door een open doekje toen ik niet veel later hierbij dezelfde chenin blanc schonk. Nu was dat overigens niet helemaal voor de hand liggend. Asperges, en dan met name onze eigen Limburgse, krijgen bijna traditioneel pinot blanc of riesling als tafelgenoot, uit de Elzas of uit Duitsland. Terwijl de groene soorten - hier volgt een ezelsbruggetje - zich bij voorkeur vergezeld zien gaan door 'groene' wijnen: grüner veltliner of grassige sauvignon blancs. Ook daarin voorzag de koelkast met proeflessen. Maar, zo meenden mevrouw Hamersma en ik, de chenin blanc stal de show. zout Jessica Lek (Good Cook, 10,95) de la Colline, Touraine, Frank rijk. €15,95 (wit; biologisch- dynamisch) pieksman.nl Elzas, Frankrijk. €5,29 Jumbo €12 Verkoopadres: Poot Agenturen, info@poot.nl (voor 4 personen) 250 g (gemengde) asperges, geschild 6 krabklauwen (of goede kwaliteit krab uit blik) 6 el mayonaise 4 takjes dille, grof gesneden y tl paprikapoeder cayennepeper 1 el rasp van een biologische citroen 4 (verse of warme) sesam-, tijger- of briochebollen roomboter sriracha of hete pepersaus (optioneel) Bereiding 1. Snijd de asperges met een dunschiller in linten en bewaar ze tot gebruik in een kom met ijswater. 2. Breng water aan de kook. Kook hierin de krabklauwen met 1 el zout in 4 minuten gaar. Spoel ze af met koud water. Tik de klauwen voorzichtig open met bijvoorbeeld een hamertje en haal het vlees eruit. 3. Meng in een kom het krabvlees met de mayo naise, dille, het paprika poeder en een snuf cayennepeper. Breng op smaak met citroenrasp en naar wens wat zout. 4. Snijd de broodjes doormidden, besmeer met roomboter en schep op alle helften een ruime eetlepel krabsalade. Voor wat extra pit voeg je wat sriracha of hete pepersaus toe. Gar neer met de aspergelinten. Asperges Online Domaine Fran cois Plouzeau 2017, Le Chenin Supermarkt Jumbo pinot blanc 2018, Wijnspeciaalzaak Pfaffl 2019, grüner veltliner 'Zeisen', Weinvier- tel, Oostenrijk. ZATERDAG 13 JUNI 2020 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 117