Doe nog gauw iets met asperges Wijnweetje Mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken en runt een kookboekwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn en houdt van schrijven. Deze week: asperges. ,,Ik moet maar kijken ofik de komende tijd zelf nog aan koken toekom'', zei mevrouw Hamersma terwijl ze ons to-dolijstje van te bezoeken restaurants inspecteerde. Vervolgens bladerde ze door de stapel vouchers die we tijdens de crisis bij wijze van support hadden aangeschaft. Voor als we straks weer 'mochten'. Net zoals vele anderen konden we niet wachten. Zodoende hebben we 1 juni meteen het spits afgebeten bij Coulisse op de Oostenburger gracht in Amsterdam. Dat is een nieuwe zaak waar we een goede bekende als gastheer wisten: Simon Witmaar. Jonge kerel, groot talent. Sommelier geweest bij Sergio Hermans Oud Sluis en The Jane in Ant werpen. Werd begeerd door Eleven Madison Park in New York, in 2017 gekozen tot beste restaurant ter wereld. Kortom, met de wijnkaart zat het wel goed. En met de menukaart ook, zo bleek later. Chef-kok Tim van der Molen leerde op topniveau koken bij Noma. Toch leverde een deel van het gebodene mevrouw Hamersma een schrikmomentje op. Toen zij zag dat de asperge carbonara de volgende gang zou zijn, besefte zij plots dat ze dit jaar 'voor de krant nog niks met asperges had gedaan'. Ondertussen was ik nog doende om complimenteuze woorden aan het papier toe te vertrouwen vanwege de keuze om een chenin blanc van Fran cois Plouzeau bij de noordzee- chilikrab te schenken, het gerechtje dat aan voornoemde carbonara voorafging. 'Onwaar schijnlijk fraaie zuurbalans. Kraakhelder wit fruit. Peer met een bite. Koele meloen. Een honingspatje bij wijze van zoet. Mineralen in volle schalen. Hartverscheurend zuiver en dynamisch. Heeft respect voor het delicate van het krabben- vlees, sluit een verbond met het vettige en kan de chili aan', noteerde ik. „Gelukkig duurt het asperge seizoen nog tot 24 juni'', liet mevrouw Hamersma enigszins 36 Eten drinken De grüner veltliner, de nationale trots van Oostenrijk, is niet meer weg te denken in het wijn landschap. Ook in de Verenigde Sta ten is dit wit inmid dels buitengewoon populair. Alleen met het uitspreken heb ben ze nog wat moeite. 'Pfefferl', de alias van de druif die verwijst naar zijn pepertje op de afdronk, vormt ook een struikelblok. Mochten we ooit weer naar de VS kunnen (en willen), bestel dan een 'groovy'. Dan weet de ober van dienst direct wat u be doelt.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 116