'Waarom schaamde ik mij zo vaak? Dat komt bij mijn moeder vandaan' RECENSIE Koken doe je niet met een recept iets goeds om veel te reizen, een kosmopo liet te zijn. Wortels zijn minder belangrijk dan voorheen. Mijn grootouders waren sterk gehecht aan hun land - letterlijk. Ze hadden een boerderij; voor hen was grond heel belangrijk. Terwijl ik het gevoel heb dat ik overal zou kunnen wonen.'' ,,Toen ik jonger was, voelde ik me vaak een zaam en kon ik jaloers zijn op mensen die tot een gemeenschap of groep behoren. Aan de andere kant is het voor mij als schrijver juist een voordeel een buitenstaander te zijn, en de wereld te kunnen observeren.'' ,,Mijn uitgever wees me er ooit op dat in mijn eerste roman het woord 'schaamte' vaak voorkwam. Hij vroeg me waarom dat zo'n issue voor me was en daar wist ik des tijds het antwoord niet op. Waarom schaam de ik mezelf zo vaak, of was ik bang voor het oordeel van anderen? Dat komt bij mijn moeder vandaan; bij het meisje dat arm was, uit een gemengd huwelijk was voort gekomen, dat werd uitgelachen om haar haar, om haar rare ouders. Dat trauma, die schaamte, heb ik van mijn moeder geërfd. ,,Nu ik weet waar dat vandaan komt, heb ik dat kunnen afleggen en achter me kun nen laten. En niet alleen ik ben ervan be vrijd, mijn moeder ook. We hebben er veel over gepraat, en ik heb haar kunnen laten zien dat het voorbij is. Voor even waren onze rollen omgedraaid en kon ik haar vertellen dat ik begreep en herkende wat ze heeft meegemaakt en gevoeld, en hoe moeilijk dat is geweest. Mijn moeder is een bescheiden vrouw met een groot gevoel van waardigheid; ze zou zich nooit ergens over beklagen. Maar op een bepaalde manier heb ik goed begrepen waar ze vandaan is geko men en wat het voor haar heeft betekend. Toen ze Mathilde las, en dus over zichzelf als klein meisje, zei ze: 'Ik heb je dit nooit verteld, maar toch heb je het begrepen'.'' ,,Dat de wereld complex is en niet op te delen valt in goed of slecht, zwart of wit of meer van zulke simpele tegenstellingen. Het gaat erom dat we proberen de ander te begrijpen. Samenleven met anderen is moeilijk, of het nou in een land is, in een familie of in een relatie. Soms moet je met elkaar vechten, en bovenal moet je probe ren verdraagzaam te zijn, begrip en respect te hebben, en compassie. ,,Je hoort soms mensen zeggen dat cul turen en nationaliteiten niet met elkaar moeten mengen, dat we de zuiverheid van beschavingen moeten bewaren. Wie je daarin wil laten geloven, geeft een valse voorstelling van zaken. Dat is een ideologie die heel gevaarlijk is. De wereld is complex, de mens is complex. Literatuur laat die com plexiteit zien en laat er licht op schijnen. ,,Wil je weten wie iemand is, dan moet je vooral kijken naar wat iemand doet. We worden vooral gedefinieerd door onze da den, onze waarden, dat waar we in geloven en voor strijden. Wat zegt het feit dat op mijn paspoort staat dat ik Marokkaans en Frans ben over mij? Belangrijker is of je moedig of sterk bent, dat je moeder en geliefde bent.'' Het leven is verduiveld lastig als je opgroeit bij een weinig spraakzame vader die altijd en eeuwig in de keuken van zijn restaurant staat. Julien praat in De recepten van mijn vader van Jacky Durand (Cargo, €20) tegen zijn stervende pa Henri in het ziekenhuis. 'De dag voor dat je in coma raakte, heb ik je nog gevoerd. Appelcompote met een vleugje kaneel en citroen. Je praatte al niet meer.' Julien haalt in deze char mante (debuut)roman herin neringen op aan zijn jeugd, die hij doorbracht in diezelfde keuken. Hoe zijn vader hem leerde koken. Zonder recept of precieze aanwijzingen; het jon getje moest zijn kennis maar bij elkaar sprokkelen door te kijken en te proeven. Mama, die op een dag met de trein naar Dijon is vertrokken en nooit meer is teruggekomen, heeft geprobeerd de recepten te ver zamelen. Maar dat schrift heeft pa op een dag kwaad in het kolenfornuis gegooid. Koken, dat doe je niet met een recept. D e Franse culinair journalist Durand mengt zijn liefde voor goed eten met een verhaal over de liefde tussen ouder en kind. Want dat Julien ondanks alles toch van die nukkige pa houdt, is wel duidelijk. Dat Henri zijn zoon uit de keuken wil houden ('Ga toch studeren!') is alleen maar voor zijn eigen bestwil. Voor wie de liefde van goed eten door de aderen stroomt én zich graag even onderdom pelt in het Franse plattelands leven, vormen deze 200 heer lijke bladzijden een fijne roman. Ellen den Hollander 32 Lezen Welke invloed heeft dat gebrek aan wortels op uw bestaan? Wat hebt u over uzelf ontdekt door uw familiegeschiedenis te ontrafelen? Wat kunnen we leren van dit verhaal? Leïla Slimani, Mathilde (deel 1 van de trilogie Het land van anderen) verschijnt bij Nieuw Amsterdam (€23). LITERATUUR Jacky Durand De recepten van mijn vader

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 112