#nlstarto
De boer als winkelier
'De vraag
naaronze
voedselkratten
verviervoudigde'
'Mensen vragen
zich af: waar komt
mijn eten eigenlijk
vandaan?'
online:
hoekschezuivel.nl
Yvonne Romein begon drie jaar geleden met groente- en
fruitpakketten
De supermarkten zijn
leeg. Heb jij nog aard
appels? Of eieren?'' Het
is een vraag die boerin
Yvonne Romein (48)
de afgelopen maanden aan de
lopende band kreeg. Haar groente
en fruitpakketten, die een leuke
bijkomstigheid vormen op de
normale werkzaamheden, waren
ineens niet aan te slepen. ,,De
schappen waren leeg, men wilde
de supermarkten niet meer in.
Hier op de boerderij hebben we
voedsel, vrijheid en frisse lucht.
De vraag naar onze voedselkratten
verviervoudigde.''
Voor Romein betekende dat be
hoorlijk omschakelen. Het handel
tje in voedselkratten was normaal
wat easy going, het winkeltje naast
de boerderij maar klein. ,,Nu werd
ik ineens ondernemer, kwam ik
plek tekort en werkte ik aan de
lopende band van zes uur 's och
tends tot negen uur 's avonds.''
Romeins man Gertjan (50), vierde
generatie boer in de familie
Zevenbergen: „Iedereen sprong
dan ook meteen bij. Van een
schoonzus die kratten ging rond
brengen tot vriendinnen die hier
in de winkel staan. Dat is ontroe
rend om te zien.''
Hoe de komende tijd eruitziet, is
nog de vraag. ,,Maar ik heb er zin
in. Ik heb ontdekt dat ik veel meer
kan dan ik dacht. Daarnaast wordt
voedsel weer zoveel meer gewaar
deerd. Dat is mooi.''
Petra Commijs zette haar eigen 'tak' op: Hoeksche Zuivel
II et was de laatste tijd
een gekkenhuis voor
1 Petra Commijs (23), de
jonge boerin die aan
het roer staat van fami
liebedrijf Commijs. ,,Supermark-
ten kregen ineens niets meer
geleverd van Campina, omdat de
voorraad op was. Dan kregen wij
's ochtends een belletje met de
vraag: 'Kunnen jullie vanmiddag
alsjeblieft 700 liter melk komen
brengen?' Ja, we gaan ons best
doen.''
Twee jaar geleden zette Commijs
zuivellijn Hoeksche Zuivel op. De
melk-, yoghurt-, ijs- en boter-
producten van Hoeksche Zuivel
zijn inmiddels razend populair.
,,Het is een beetje uit de hand
gelopen'', zegt ze. ,,We liggen in
bijna twintig supermarkten en
leveren vanuit de boerderij aan
de gewone consument.''
Ondanks het succes van zowel de
melkveehouderij als de zuivellijn
was het begin van de lockdown
spannend. ,,Wat als de mensen
ineens niet meer komen? Dat
bleek niet waar. Mensen vinden
het 't waard om een halfuur in de
rij te staan voor een fles melk.''
Commijs besloot de winkel een
dag extra te openen en kan inmid
dels ook het terras weer inrichten.
Ze ziet de waardering voor de boer
groeien. ,,Tijdens een crisis merk
je: op is op. En dus vragen mensen
zich af: waar komt mijn eten
eigenlijk vandaan? Het is keihard
werken, maar je krijgt er veel voor
terug.''
;RDERlJWjJi5SS
GO
donderdag 11 juni 2020
°e)
Steeds vaker zien agrariërs de mogelijkheid om hun bedrijf uit te breiden met
maatschappelijke producten of diensten. In 2018 deden er zo'n 3160 boeren
bedrijven aan 'boerderijverkoop'. Dat varieert van een stalletje langs de weg
waar producten worden verkocht, tot een grote boerderijwinkel met uitlopend
aanbod aan streekproducten. Actuele cijfers over de toename van de verkoop
en het aantal verkoopadressen sinds de lockdown zijn nog niet voorhanden.
Bron: Land- en Tuinbouworganisatie (LTO).
BOERDERIJWINKEL ZEVENBERGEN ZUIDLAND
MELKVEEHOUDERIJ COMMIJS/HOEKSCHE ZUIVEL MAASDAM
'Het is een beetje uit de hand
gelopen', zegt Petra Commijs. Ze
levert aan bijna twintig super
markten en vanuit de boerderij
aan de gewone consument.
JOK MOL»1