#nlstarto De boer als winkelier 'De vraag naaronze voedselkratten verviervoudigde' 'Mensen vragen zich af: waar komt mijn eten eigenlijk vandaan?' online: hoekschezuivel.nl Yvonne Romein begon drie jaar geleden met groente- en fruitpakketten De supermarkten zijn leeg. Heb jij nog aard appels? Of eieren?'' Het is een vraag die boerin Yvonne Romein (48) de afgelopen maanden aan de lopende band kreeg. Haar groente en fruitpakketten, die een leuke bijkomstigheid vormen op de normale werkzaamheden, waren ineens niet aan te slepen. ,,De schappen waren leeg, men wilde de supermarkten niet meer in. Hier op de boerderij hebben we voedsel, vrijheid en frisse lucht. De vraag naar onze voedselkratten verviervoudigde.'' Voor Romein betekende dat be hoorlijk omschakelen. Het handel tje in voedselkratten was normaal wat easy going, het winkeltje naast de boerderij maar klein. ,,Nu werd ik ineens ondernemer, kwam ik plek tekort en werkte ik aan de lopende band van zes uur 's och tends tot negen uur 's avonds.'' Romeins man Gertjan (50), vierde generatie boer in de familie Zevenbergen: „Iedereen sprong dan ook meteen bij. Van een schoonzus die kratten ging rond brengen tot vriendinnen die hier in de winkel staan. Dat is ontroe rend om te zien.'' Hoe de komende tijd eruitziet, is nog de vraag. ,,Maar ik heb er zin in. Ik heb ontdekt dat ik veel meer kan dan ik dacht. Daarnaast wordt voedsel weer zoveel meer gewaar deerd. Dat is mooi.'' Petra Commijs zette haar eigen 'tak' op: Hoeksche Zuivel II et was de laatste tijd een gekkenhuis voor 1 Petra Commijs (23), de jonge boerin die aan het roer staat van fami liebedrijf Commijs. ,,Supermark- ten kregen ineens niets meer geleverd van Campina, omdat de voorraad op was. Dan kregen wij 's ochtends een belletje met de vraag: 'Kunnen jullie vanmiddag alsjeblieft 700 liter melk komen brengen?' Ja, we gaan ons best doen.'' Twee jaar geleden zette Commijs zuivellijn Hoeksche Zuivel op. De melk-, yoghurt-, ijs- en boter- producten van Hoeksche Zuivel zijn inmiddels razend populair. ,,Het is een beetje uit de hand gelopen'', zegt ze. ,,We liggen in bijna twintig supermarkten en leveren vanuit de boerderij aan de gewone consument.'' Ondanks het succes van zowel de melkveehouderij als de zuivellijn was het begin van de lockdown spannend. ,,Wat als de mensen ineens niet meer komen? Dat bleek niet waar. Mensen vinden het 't waard om een halfuur in de rij te staan voor een fles melk.'' Commijs besloot de winkel een dag extra te openen en kan inmid dels ook het terras weer inrichten. Ze ziet de waardering voor de boer groeien. ,,Tijdens een crisis merk je: op is op. En dus vragen mensen zich af: waar komt mijn eten eigenlijk vandaan? Het is keihard werken, maar je krijgt er veel voor terug.'' ;RDERlJWjJi5SS GO donderdag 11 juni 2020 °e) Steeds vaker zien agrariërs de mogelijkheid om hun bedrijf uit te breiden met maatschappelijke producten of diensten. In 2018 deden er zo'n 3160 boeren bedrijven aan 'boerderijverkoop'. Dat varieert van een stalletje langs de weg waar producten worden verkocht, tot een grote boerderijwinkel met uitlopend aanbod aan streekproducten. Actuele cijfers over de toename van de verkoop en het aantal verkoopadressen sinds de lockdown zijn nog niet voorhanden. Bron: Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). BOERDERIJWINKEL ZEVENBERGEN ZUIDLAND MELKVEEHOUDERIJ COMMIJS/HOEKSCHE ZUIVEL MAASDAM 'Het is een beetje uit de hand gelopen', zegt Petra Commijs. Ze levert aan bijna twintig super markten en vanuit de boerderij aan de gewone consument. JOK MOL»1

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 51