#nlstarto
'Ik zie op
onderdelen van
onze strategie
eerder een
versnelling'
,,Trots en verantwoordelijkheids
gevoel. Onze meer dan 100.000
medewerkers hebben met plichts
besef hun werk gedaan. We heb
ben heel Nederland en België
geholpen om elke dag lekker en
gezond te kunnen eten. Dat le
verde veel positieve reacties op
van klanten voor onze winkels.
Het mooiste compliment dat ik
kreeg was van een gezin met
kinderen die mij een lieve brief
hadden geschreven. Daarbij zat
een tekening en een geknutseld
kettinkje met AH-logo.''
,,Eén ding stond bovenaan: de
veiligheid van onze medewerkers.
Hoe konden we die waarborgen?
We hebben alles gedaan om de
winkels zo snel mogelijk aan te
passen. Medewerkers kregen een
hesje met achterop de boodschap
om 1,5 meter afstand te houden.
Tussen caissières en klant kwa
men plexiglazen 'kuchschotten'.
Dit was een megaoperatie. Meer
dan tweeduizend winkels van
AH, Etos en Gall Gall hebben
we in twee dagen voorzien van
die schotten. We zijn 's nachts
winkels gaan beleveren, zodat
we konden vullen op rustige
momenten. Ik heb het contact
met mijn collega's in winkels en
distributiecentra en met onze
online bezorgers geïntensiveerd
om te horen wat er speelde. Door
dat we zo wendbaar zijn en veel
veerkracht hebben, konden we
nieuwe RIVM-richtlijnen binnen
een uur omzetten in actie.''
,,Nee. We blijven doorgaan met de
ontwikkeling van onze winkels.
Wij verbouwen nog steeds drie
winkels per week. Ik zie op som
mige onderdelen van onze strate
gie eerder een versnelling, zoals
digitalisering. Alle processen gaan
door en we houden vast aan onze
missie: beter eten bereikbaar ma
ken voor iedereen. Juist in deze
tijd wordt gezond, duurzaam,
lekker en betaalbaar voedsel nog
relevanter.''
,,We denken veel meer na over
waar producten vandaan komen.
Corona versnelt onze bewustwor
ding op het vlak van voeding.
Daarnaast zien we een verhoogde
belangstelling voor producten die
uit Nederland komen. We hebben
onder de naam Streeckgenoten
een mooie samenwerking met
tientallen lokale slagers, kaasboe
ren en bakkers. Zij verkopen hun
producten regionaal in een van
onze supermarkten of online. We
zien een enorme toename (+30
procent) van de verkoop van
Streeckgenoten.''
,,Corona heeft de acceptatie van
het zelfscannen versneld. We brei
den 'zelfscan' dan ook dit jaar nog
versneld uit naar al onze winkels.
Consumenten willen zonder
contact te maken veiliger en mak
kelijker betalen. De AH-app wordt
ook veel meer gebruikt dan voor
heen. En dat is afgelopen week nog
extra gestegen door de digitale
mogelijkheid om te sparen met
koopzegels. Hetzelfde zie je bij
onlinewinkelen, dat ook een
enorme vlucht nam (de thuis
bezorging vindt nu ook plaats op
zondag en er zijn zeshonderd extra
medewerkers aangetrokken voor
de vijf homeshop-centers, red.).
En dat blijft. Als je eenmaal het
gemak ervan hebt ervaren, ga je
niet meer zo snel terug.''
,,De versnelling die ontstaat, is
niet verrassend. Digitalisering
zat al in onze strategie.''
,,Wat ik mooi vind is hoe de liefde
voor eten en drinken verbindt. Het
bewustzijn voor het belang van
voedsel voor zowel iedereen per
soonlijk als onze maatschappij
is een enorme toevoeging. En
natuurlijk heb ik de kracht van
samenwerking in deze periode
nog meer gezien. Dat samenwer
ken doe je ook met wetenschap
pers, overheid en alle partners in
de voedselketen. We kunnen
gewoon heel veel goede dingen
doen, vandaag en in de toekomst.''
(Ze lacht hartelijk.) ,,Ilse is Ilse
en Marit is Marit. Ilse geeft deze
periode een luchtigheid die erg
belangrijk is. Ik ben daar ook van.
Ik geloof dat luchtigheid helpt om
door lastige momenten heen te
komen. Ook ben je nooit genoeg
voorbereid. Ik kreeg grote vraag
stukken op mijn bord, waar ik snel
beslissingen over moest nemen. Ik
kijk er op een positieve manier op
terug en kijk met nog meer plezier
naar voren.
,,En mijn eigen gedrag? Nee, niet
alles online. Ik vind boodschappen
doen te leuk. Ook al betekent het
dat ik niet met mijn man bood
schappen kan doen. Biedt voorde
len hoor'', lacht ze, ,,hoef ik niet te
overleggen. Ik ben wel iets meer
diepvriesproducten gaan kopen,
omdat ik iets minder vaak bood
schappen doe. Dan is het handig
om wat producten op voorraad
te hebben.''
II
n
I Wat te
doen?
't van Albert Heijn [or\
GO
donderdag 11 juni 2020
°p)
Supermarkten werden van de
ene op de andere dag een vitale
bedrijfstak. Wat voor gevoel
geeft dat?
Een andere taak is de veiligheid
van je personeel waarborgen.
Vakkenvuller en caissière zijn
ineens cruciale beroepen.
PASPOORT
Wie is Marit van Egmond?
Door de aderen van Marit
van Egmond (46) stroomt,
wat je noemt, blauw AH-
bloed. Na haar studie
levensmiddelentechnologie
ging zij in 1997 als
management-trainee aan de
slag bij Ahold. Zij klom op,
was onder andere ceo van
Gall Gall, en werd februari
2019 ceo van Albert Heijn.
'Doen is het nieuwe denken'
is haar aanpak om AH naar
2025 te leiden en daar
voorbij.
Marit van Egmond:
'Juist in deze tijd wordt
gezond, duurzaam,
lekker en betaalbaar
voedsel nog relevanter.'
FOTO PIM RAS
Je begon 1,5 jaar geleden als
ceo AH Nederland, de hoogste
baas. Verandert deze crisis de
strategie die je begonnen was?
Welke verandering is blijvend nu
de coronacurve afvlakt?
Winkelen gaat vaker digitaal.
Een verrassend bijeffect?
Je bent als lid van de Topsector
Agri Food een invloedrijke
vrouw. Welke ervaring van deze
periode breng je in?
Wat is er veranderd aan ceo
Marit van Egmond? Ben jij die
Ilse van de reclame?
De beste winkel kies je zo:
hij moet dichtbij zijn, want
bij een verre winkel pak je
snel de auto, waarmee het
eventuele voordeel wegvalt.
Het moet ook een fijne
winkel zijn, omdat slim
winkelen alleen lukt als
je het langer volhoudt.
Vervolgens draait alles om
jouw gedrag in die winkel.
Binnen elke supermarkt
zijn er drie prijscategorieën.
Producten kiezen
Het duurste zijn de merk
artikelen, de zogenoemde
a-merken, zoals Heineken,
Liga, Grand'Italia, Calvé en
ga zo maar door. De tweede
categorie bestaat uit
huismerken, die vaak exact
dezelfde kwaliteit hebben
als de a-merken. Vaak
komen ze uit dezelfde
fabriek en hebben ze alleen
een eigen verpakking of
etiket. Dan zijn er nog de
c-merken, ofwel de
onbekende merken die
de voordeligste in hun
categorie zijn. Ze hebben
een eenvoudige verpakking,
liggen laag in het schap
(soms bijna verstopt) en er
wordt geen reclame voor
gemaakt. En, nu overal is
doorgedrongen dat de
voordeelspaghetti laag bij
de grond ligt, is een deel
van de c-merken verplaatst
naar de hoogste schappen.
Er zijn ook winkels die
speciale bordjes 'voordelige
keus' bij hun producten
hangen. Vergelijk de prijzen
per kilo. En prent de prijzen
een beetje in je geheugen.
Marieke HENSELMANS Erica VERDEGAAL
Van rood naar groen!
VoOf millennial*, babyboomers, vrtalo'5,
flemnierters.^zrp'eisfiambteraren,
5 tffvnjevo^efc. groot- en Ueinvetdiencrs/W
5 cultuur-Svakantie liefhebbers, singles S geannen
ctëe vinden dal het leven wél leuk moei blijven
Dit is een voorpublicatie
uit Crisis - Wat te doen?
Van rood naar groen! van
econome Erica Verdegaal
en besparingsdeskundige
Marieke Henselmans. Het
boek verschijnt half juni
(€19,99, ISBN 978-94
90298-12-8). In
september verschijnt de
Crisis(scheur)kalender
2021 (€15,99).