MENEER MEVROUW HAMERSMA
Aardappel
salade met
doperwten
Supermarkt
Comte de Saint
Aignan 2018,
Speciaalzaak
Alvi's Drift 2019,
het geur- en smaakpalet van dit
wit. Ook als deze uit Nieuw-
Zeeland of Chili komt.
Chardonnay was trouwens
ook een optie geweest. Ik proef
de een kraakverse Zuid-Afri
kaan toen mevrouw Hamersma
de dragon nog niet door het
aardappel-doperwtjesmengsel
had geschept. Toch vind ik deze
wijn beter passen bij een war
me bereiding van deze kruide
rij. Bij kip uit de oven met
dragonboter als binnenwerk
bijvoorbeeld. Kortom, het bleef
sauvignon blanc. Omdat zijn
zuurtjes beter raad weten met
verse dragon in lauwe, dan wel
koude salades. Even later
constateerden we dat de slip
tongetjes er ook niet mee uit de
bocht vlogen.
En de Ik Vertrek-wijnDaar
troffen we een smeuïge, naar
abrikoos en perzik geurende
witte blend van vermentino en
viognier tussen. „Morgen bij
de pad thai'', analyseerde
mevrouw Hamersma ter zake
kundig.
olijfolie
MAKI'S
iR&HTE
BIJBEL
Groentebijbel;
van aardappelpuree
tot zuringsoufflé
Mari Maris
(Carrera Culinair, €32)
Online
Chateau
St. Jacques
d'Alblas 2019, Le
Petit St. Jacques,
Languedoc,
Frankrijk, €8,49
(wit, biologisch)
Crisp.nl
sauvignon blanc,
Touraine, Frankrijk,
€6,99 (wit)
Plus
A .- ..C, i^>
chardonnay
'Signature',
Worchester,
Zuid-Afrika,
€6,95 (wit)
Verkoopadressen:
monnik-dranken.nl
Voor 4 personen
Lekker met sliptongetjes
of wienerschnitzel
250 g vastkokende
aardappelen, in kleine
blokjes gesneden
(brunoise)
2 sjalotten, gesnipperd
1 a 2 tenen knoflook,
fijngehakt
2 a 3 takjes tijm, gerist
en gehakt
0,5 dl witte wijn
3 el wittewijnazijn
150 g doperwten,
gedopt gewicht
2 a 3 takjes verse
dragon, alleen het
blad, fijngesneden
Bereiding
Kook de aardappelblok
jes net gaar. Giet ze af en
laat ze even uitdampen.
Fruit terwijl de aardappe
len koken de sjalot, knof
look en tijm in olijfolie.
Blus als de sjalot glazig
is af met de witte wijn en
de wittewijnazijn. Haal de
pan van het vuur zodra
het vocht aan de kook
komt. Meng met peper
en zout door de warme
aardappelen en laat
tenminste een half uurtje
intrekken.
Blancheer de doperwten
1 minuut. Giet af en meng
ze met het aardappel
mengsel en voeg peper
en zout naar smaak toe.
Meng de fijngesneden
dragonblaadjes door
deze salade.
Serveer lauwwarm of
gekoeld.
ZATERDAG 6 JUNI 2020 37