8 ZEELAND ETEN OP EEN ANDERE TOER In de lockdown schreef hij Mark Rutte twee keer een emotionele brief. De premier antwoordde niet, maar een Damplein vol andere bestuurders reageerden wel op de hartenkreet van Ab Harpe, eigenaar van pizzeria trattoria La Barca in Goes. ,,Die hartverwar mende steun gaf me energie om er het beste van te maken." ijf jaar terug aten we bij La Barca, dat in het Italiaans bootje bete kent. Toen bevond Harpe's begin nende eethuis zich aan de jacht haven in Kortgene. Het was een daverend debuut. Selfmade chef Ab schotelde ons een grandioze pasta al ragü voor, onder meer van worstjes van Noord-Bevelands lam, een specialiteit van slager Cor Verburg. Nog steeds is de zelfslachtende Ver burg de leverancier van La Barca. Alleen huist het restaurant al enkele jaren aan de Kolveniershof in Goes. Ab: ,,Na een jaar werd het huurcontract in Kortgene opgezegd. Toen zijn we in Goes opnieuw begonnen. Door de uitbraak van het coronavirus in maart moesten we twee en een halve maand dicht. We zijn dus aan onze derde op start bezig. Dat gaat je niet in de koude kleren zit ten." Net als iedereen in de horeca maakt Ab zich grote zorgen. Uit wanhoop schreef hij Rutte brie ven. Over zijn twijfels of zijn restaurant het wel zal redden, of de overheid wel snel genoeg zou bij springen en over de tiramisu die hij bereidde voor het venster van een verpleeghuis waar zijn moeder verblijft. ,,We hebben gezwaaid. Een hardwer kende, betrokken verzorgende legde mijn moeder uit dat we elkaar nu even niet kunnen spreken, knuffelen of zelfs maar een hand op de schouder kunnen leggen. Ik weet niet of ze het snapte, maar ze zwaaide terug en vooral, ze lachte. Rutte schreef niet terug. ,,Dat begrijp ik ook wel. Die man is zo ontzettend druk. Wel heel veel an dere bestuurders reageerden. De wethouder en de binnenstadsmanager bijvoorbeeld lieten regelma tig van zich horen. En dan mijn personeel zeg. Wat een prachtig team heb ik. Ze zeiden: 'Ab, maak je geen zorgen om ons salaris, we hebben een spaar bankboekje'. Zoveel steun geeft je vleugels. Ik moet trouwens ook ambtenaren complimenteren. Zij hebben mijn aanvragen voor steunregelingen vlot afgehandeld." Afgelopen maandag kon de deur eindelijk weer open, maar dat is de sluitingsdag van La Barca. Dus dinsdag ontving Ab eindelijk weer gasten. Het aantal reserveringen voor de eerste twee weken ziet er veelbelovend uit. Het verdienmodel echter niet. ,,Om 1,5 meter afstand te bewaren, kan ik 18 van de 44 stoelen neerzetten. Daar ga je het niet mee verdienen. Ik ga de corona-crisis ook niet af wentelen op mijn gasten. Per gerecht vraag ik maximaal 25 cent coronatoeslag. Ja, er zal blijvende steun van de overheid nodig zijn." Ab zet wel de tering naar de nering. Gerechten afhalen kan ook, buiten aan het ijsloket. ,,Het is spannend hoe het verder gaat. Het enige wat ik kan doen, is kwaliteit op tafel zetten. Topkwaliteit vis en vlees en heerlijke vegetarische gerechten. Su pervers en tegen een eerlijke prijs!" vrijdag 5 juni 2020 GO Eigenaar Ab Harpe serveert zelf op de dag van de heropening. FOTO'S JOHAN VAN DER HEIJDEN Pizzeria trattoria La Barca start voor derde keer op Frank Balkenende ikdnh w A Pizza met parmaham en rucola. De koks: broer en zus Diego en Elisa Ferrigno tonen salade caprese en bru- schetta tomaat en pa prika.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 86