8 ZEELAND
ETEN OP EEN ANDERE TOER
In de lockdown
schreef hij Mark
Rutte twee keer een
emotionele brief. De
premier antwoordde
niet, maar een
Damplein vol andere
bestuurders
reageerden wel op
de hartenkreet van
Ab Harpe, eigenaar
van pizzeria trattoria
La Barca in Goes.
,,Die hartverwar
mende steun gaf me
energie om er het
beste van te maken."
ijf jaar terug aten we bij La Barca,
dat in het Italiaans bootje bete
kent. Toen bevond Harpe's begin
nende eethuis zich aan de jacht
haven in Kortgene. Het was een
daverend debuut. Selfmade chef
Ab schotelde ons een grandioze
pasta al ragü voor, onder meer van worstjes van
Noord-Bevelands lam, een specialiteit van slager
Cor Verburg. Nog steeds is de zelfslachtende Ver
burg de leverancier van La Barca.
Alleen huist het restaurant al enkele jaren aan de
Kolveniershof in Goes. Ab: ,,Na een jaar werd het
huurcontract in Kortgene opgezegd. Toen zijn we
in Goes opnieuw begonnen. Door de uitbraak van
het coronavirus in maart moesten we twee en een
halve maand dicht. We zijn dus aan onze derde op
start bezig. Dat gaat je niet in de koude kleren zit
ten."
Net als iedereen in de horeca maakt Ab zich
grote zorgen. Uit wanhoop schreef hij Rutte brie
ven. Over zijn twijfels of zijn restaurant het wel zal
redden, of de overheid wel snel genoeg zou bij
springen en over de tiramisu die hij bereidde voor
het venster van een verpleeghuis waar zijn moeder
verblijft. ,,We hebben gezwaaid. Een hardwer
kende, betrokken verzorgende legde mijn moeder
uit dat we elkaar nu even niet kunnen spreken,
knuffelen of zelfs maar een hand op de schouder
kunnen leggen. Ik weet niet of ze het snapte, maar
ze zwaaide terug en vooral, ze lachte.
Rutte schreef niet terug. ,,Dat begrijp ik ook wel.
Die man is zo ontzettend druk. Wel heel veel an
dere bestuurders reageerden. De wethouder en de
binnenstadsmanager bijvoorbeeld lieten regelma
tig van zich horen. En dan mijn personeel zeg. Wat
een prachtig team heb ik. Ze zeiden: 'Ab, maak je
geen zorgen om ons salaris, we hebben een spaar
bankboekje'. Zoveel steun geeft je vleugels. Ik moet
trouwens ook ambtenaren complimenteren. Zij
hebben mijn aanvragen voor steunregelingen vlot
afgehandeld."
Afgelopen maandag kon de deur eindelijk weer
open, maar dat is de sluitingsdag van La Barca. Dus
dinsdag ontving Ab eindelijk weer gasten. Het
aantal reserveringen voor de eerste twee weken
ziet er veelbelovend uit. Het verdienmodel echter
niet. ,,Om 1,5 meter afstand te bewaren, kan ik 18
van de 44 stoelen neerzetten. Daar ga je het niet
mee verdienen. Ik ga de corona-crisis ook niet af
wentelen op mijn gasten. Per gerecht vraag ik
maximaal 25 cent coronatoeslag. Ja, er zal blijvende
steun van de overheid nodig zijn."
Ab zet wel de tering naar de nering. Gerechten
afhalen kan ook, buiten aan het ijsloket. ,,Het is
spannend hoe het verder gaat. Het enige wat ik kan
doen, is kwaliteit op tafel zetten. Topkwaliteit vis
en vlees en heerlijke vegetarische gerechten. Su
pervers en tegen een eerlijke prijs!"
vrijdag 5 juni 2020
GO
Eigenaar Ab
Harpe serveert
zelf op de dag van
de heropening.
FOTO'S JOHAN VAN DER
HEIJDEN
Pizzeria trattoria La Barca
start voor derde keer op
Frank Balkenende
ikdnh
w
A
Pizza met parmaham en rucola.
De koks: broer en
zus Diego en Elisa
Ferrigno tonen salade
caprese en bru-
schetta tomaat en pa
prika.