'Zo'n crisis prikkelt je creativiteit' Met de hand geplukte druiven Schrik Kardoen is een oude groente: nuttig en lekker MARGOT 9 José Prins toont een borrelplank met antipasti. foto lex de meester DE WIJNTIP Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland *v Zul je net zien. Door drukte en andere plan nen was ik al even een paar dagen niet bij mijn ouders geweest toen mijn moeder me belde. Ineens was het felle blauw van de lucht flets en stak er een ijskoude wind. Ze vertelde me dat mijn vader onwel geworden was en naar het ziekenhuis was gebracht met de ambulance. Gelukkig, hij was de dag erna weer thuis maar het was toch schrikken voor ons allemaal. Zo sliep ik weer een nachtje bij hen thuis om een oogje in het zeil te houden. Op de kast naast mijn bed stond een perspex kubus met zes foto's, van ons allemaal een. Ik denk dat de foto's zeker 45 jaar geleden genomen zijn. Mijn vader, met baard en snor, in een blakende gezondheid. Mijn moe der nog met lang haar als een Spaanse schone. Mijn zussen, echte pubers, met enorme krullen bollen. Mijn broer een echt jochie nog, en ik kijk wel heel erg braaf naar het vogeltje. Ik bekeek de foto's aandachtig voor het slapen gaan en herinner me de avond dat ze gemaakt werden nog goed. Haren gekamd, nieuwe blouse aan; een foto maken was een bijzonderheid toen. Nu maak ik overal foto's van, gelukkig ook van het diner dat ik serveerde voor mijn ouders in de tuin. Ik maakte het extra feestelijk voor ons drieën. Toen ik met het toetje kwam, een com pote van abrikozen, waanden we ons weer even in de Provence. Mijn vader wist zich die vakantie tussen de lavendelvelden gelukkig ook haar scherp te herinneren. Die compote was een blij vertje en aangezien abrikozen nu overal verkrijg baar zijn, het recept. Ontpit een pond rijpe abri kozen en kook ze met een klein beetje water, wat rietsuiker en een stukje verse gember gaar. Laat afkoelen en serveer met een toef zure room of bij een kaasplankje. Abrikozen bevatten veel ijzer dus dat was een prima gerechtje voor de patiënt. Toen ik met het toetje kwam, een compote van abrikozen, waanden we ons weer even in de Provence Sinds drie jaar bewerkt Wobby Langelaar uit Nieuw en Sint Joosland een oude schapen weide om tot een voedselbos 'de Langelaere'. Dat doet ze samen met Jos Willemsen die haar hierbij ondersteunt met zijn kennis en kunde. ,,We volgen hierbij de princi pes van de permacultuur. Dat is een manier om een eetbare tuin zo in te richten waarbij wordt gekeken naar de zon, het water en de wind. Zo kun je de grond verbeteren door de manier van bewerken. Ik ben al heel mijn le ven bezig met tuinieren en bij zondere dingen bezig dus dit was een logisch vervolg," legt ze uit. ,,We hebben hier meer dan honderd verschillende bomen en struiken staan, alles meerja rig. Nu zijn voedselbossen hele maal in en dat is een goede ont wikkeling. Onder onze fruitbo men hebben wij bijvoorbeeld al tijd gras staan, dat houdt water vast en de boomwortels hebben zo minder last van de felle zon en in de ochtend houdt het gras de dauw vast", licht ze toe. In het voedselbos van Wobby Langelaar staat ook kardoen. ,,Dat is een oude groente die in Zeeland vroeger werd ver bouwd. Het is familie van de ar tisjok. De kardoen is heel nuttig, want ze wortelt diep en de wor tels van de bomen gaan als het ware met de kardoen mee de grond in. Daardoor is de grond dan ook niet keihard. De blade ren van de kardoen leg ik dan weer los onder de bomen als voedsel." Vroeger werd er een bloempot op de kardoen gezet om de stengels wit te houden, net als bij witlof. De smaak is wat bitterzoet. Om de smaak en de kleur te behouden kun je de stengels, nadat ze geschild hebt, en de bloemknoppen het beste 20 a 30 minuten blancheren in een groentebouillon. Eet als schorseneren of asperges. vrijdag 5 juni 2020 GO In de coronacrisis extra perso neel aannemen? De Vlissingse lunchroom en winkel in Itali aanse specialiteiten La Bella Cu- cina deed het. Eigenaresse José Prins: ,,We bezorgden al aan huis. Dat hebben we uitgebreid, tot complete kaasfondues aan toe. Daarom hebben we onlangs een vierde flexibele kracht in dienst genomen." De lunchroom moest dicht, in de winkel werd het van de een op de andere dag stil. De eerste twee weken van de lockdown sliep José dan ook 'niet zo lek ker'. „Toen heb ik de knop omge draaid. Ik heb me gericht op wat wel kan. Het voordeel van ons bedrijf is dat we op meerdere borden schaken. De lunchroom moest dicht en workshops voor groepen konden ook niet meer, maar de winkel bleef wel open. Afhalen en bezorgen deden we al. Dat hebben we geïntensi veerd door meer producten aan te bieden en onze webshop beter in te richten. Zo'n crisis prikkelt je creativiteit." Kaasfondues met bijbehorende brandertjes en high tea's die La Bella Cucina al in de lunchroom aanbood, worden nu ook be- zorgd. Ook complete picknick manden. ,,Daardoor is de omzet redelijk op peil gebleven, al heb ben we in maart wel noodge dwongen een beroep gedaan op de NOW-regeling voor een loon kostenvergoeding. Met de omzet gaat het de goede kant op. In de winkel wordt het drukker. Ook blijven we bezorgen aan huis. Zolang er geen vaccin is, denk ik dat die vraag blijft. Voor de be zorging hebben we een gemoti veerde jongen aangenomen die ook nog eens goed kan koken. Ons team bestaat nu uit drie vaste en vier flexibele krachten." Inmiddels is de lunchroom weer pen. ,,De zaak is anders inge richt. We hebben nisjes gemaakt die 1,5 meter van elkaar staan. Eigenlijk is de lunchroom zo veel gezelliger dan voorheen." Als een natuurlijke buffer staan in het midden van de lunchroom veilingkistjes met olijfolie, pasta's en wijn. Want bij een broodje bresaola hoort natuurlijk een goed glas Italiaanse rode wijn. Je kunt voor veel meer terecht in La Bella Cucina: van limoncello tot speciaal servies. ,,En natuur lijk zoete lekkernijen en niet te vergeten: verse pasta!" Bij een borrelplank met verschillende anti pasti past een stevige maar ook fruitige wijn. Nero d'Avola, dé druif van Silicië, is een ideale begeleider. Reken in deze Preciso op een geur met zwarte kersen en bramen. Deze Siciliaan smaakt bessig en kruidig en is fluweelzacht in de mond. Preciso plukt de druiven niet machinaal maar met de hand. De druiven worden heel zachtjes geperst. Kwaliteit voor weinig geld! NIEUW- EN SINT JOOSLAND .rf i Wobby Langelaar met kardoen in haar voedselbos. FOTO BOAZ TIMMERMANS

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 37