'Zo'n crisis prikkelt
je creativiteit'
Met de hand
geplukte
druiven
Schrik
Kardoen is een oude
groente: nuttig en lekker
MARGOT
9
José Prins toont een borrelplank met antipasti. foto lex de meester
DE WIJNTIP
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
*v
Zul je net zien. Door drukte en andere plan
nen was ik al even een paar dagen niet bij
mijn ouders geweest toen mijn moeder me
belde. Ineens was het felle blauw van de lucht
flets en stak er een ijskoude wind. Ze vertelde me
dat mijn vader onwel geworden was en naar het
ziekenhuis was gebracht met de ambulance.
Gelukkig, hij was de dag erna weer thuis maar
het was toch schrikken voor ons allemaal. Zo
sliep ik weer een nachtje bij hen thuis om een
oogje in het zeil te houden. Op de kast naast mijn
bed stond een perspex kubus met zes foto's, van
ons allemaal een. Ik denk dat de foto's zeker 45
jaar geleden genomen zijn. Mijn vader, met baard
en snor, in een blakende gezondheid. Mijn moe
der nog met lang haar als een Spaanse schone.
Mijn zussen, echte pubers, met enorme krullen
bollen. Mijn broer een echt jochie nog, en ik kijk
wel heel erg braaf naar het vogeltje.
Ik bekeek de foto's aandachtig voor het slapen
gaan en herinner me de avond dat ze gemaakt
werden nog goed. Haren gekamd, nieuwe blouse
aan; een foto maken was een bijzonderheid toen.
Nu maak ik overal foto's van, gelukkig ook van
het diner dat ik serveerde voor mijn ouders in de
tuin. Ik maakte het extra feestelijk voor ons
drieën. Toen ik met het toetje kwam, een com
pote van abrikozen, waanden we ons weer even
in de Provence. Mijn vader wist zich die vakantie
tussen de lavendelvelden gelukkig ook haar
scherp te herinneren. Die compote was een blij
vertje en aangezien abrikozen nu overal verkrijg
baar zijn, het recept. Ontpit een pond rijpe abri
kozen en kook ze met een klein beetje water, wat
rietsuiker en een stukje verse gember gaar. Laat
afkoelen en serveer met een toef zure room of bij
een kaasplankje. Abrikozen bevatten veel ijzer
dus dat was een prima gerechtje voor de patiënt.
Toen ik met het toetje kwam, een compote van abrikozen,
waanden we ons weer even in de Provence
Sinds drie jaar bewerkt Wobby
Langelaar uit Nieuw en Sint
Joosland een oude schapen
weide om tot een voedselbos 'de
Langelaere'. Dat doet ze samen
met Jos Willemsen die haar
hierbij ondersteunt met zijn
kennis en kunde.
,,We volgen hierbij de princi
pes van de permacultuur. Dat is
een manier om een eetbare tuin
zo in te richten waarbij wordt
gekeken naar de zon, het water
en de wind. Zo kun je de grond
verbeteren door de manier van
bewerken. Ik ben al heel mijn le
ven bezig met tuinieren en bij
zondere dingen bezig dus dit
was een logisch vervolg," legt ze
uit.
,,We hebben hier meer dan
honderd verschillende bomen
en struiken staan, alles meerja
rig. Nu zijn voedselbossen hele
maal in en dat is een goede ont
wikkeling. Onder onze fruitbo
men hebben wij bijvoorbeeld al
tijd gras staan, dat houdt water
vast en de boomwortels hebben
zo minder last van de felle zon en
in de ochtend houdt het gras de
dauw vast", licht ze toe.
In het voedselbos van Wobby
Langelaar staat ook kardoen.
,,Dat is een oude groente die in
Zeeland vroeger werd ver
bouwd. Het is familie van de ar
tisjok. De kardoen is heel nuttig,
want ze wortelt diep en de wor
tels van de bomen gaan als het
ware met de kardoen mee de
grond in. Daardoor is de grond
dan ook niet keihard. De blade
ren van de kardoen leg ik dan
weer los onder de bomen als
voedsel." Vroeger werd er een
bloempot op de kardoen gezet
om de stengels wit te houden,
net als bij witlof. De smaak is
wat bitterzoet. Om de smaak en
de kleur te behouden kun je de
stengels, nadat ze geschild hebt,
en de bloemknoppen het beste
20 a 30 minuten blancheren in
een groentebouillon. Eet als
schorseneren of asperges.
vrijdag 5 juni 2020
GO
In de coronacrisis extra perso
neel aannemen? De Vlissingse
lunchroom en winkel in Itali
aanse specialiteiten La Bella Cu-
cina deed het. Eigenaresse José
Prins: ,,We bezorgden al aan
huis. Dat hebben we uitgebreid,
tot complete kaasfondues aan
toe. Daarom hebben we onlangs
een vierde flexibele kracht in
dienst genomen."
De lunchroom moest dicht, in de
winkel werd het van de een op
de andere dag stil. De eerste
twee weken van de lockdown
sliep José dan ook 'niet zo lek
ker'. „Toen heb ik de knop omge
draaid. Ik heb me gericht op wat
wel kan. Het voordeel van ons
bedrijf is dat we op meerdere
borden schaken. De lunchroom
moest dicht en workshops voor
groepen konden ook niet meer,
maar de winkel bleef wel open.
Afhalen en bezorgen deden we
al. Dat hebben we geïntensi
veerd door meer producten aan
te bieden en onze webshop
beter in te richten. Zo'n crisis
prikkelt je creativiteit."
Kaasfondues met bijbehorende
brandertjes en high tea's die La
Bella Cucina al in de lunchroom
aanbood, worden nu ook be-
zorgd. Ook complete picknick
manden. ,,Daardoor is de omzet
redelijk op peil gebleven, al heb
ben we in maart wel noodge
dwongen een beroep gedaan op
de NOW-regeling voor een loon
kostenvergoeding. Met de omzet
gaat het de goede kant op. In de
winkel wordt het drukker. Ook
blijven we bezorgen aan huis.
Zolang er geen vaccin is, denk ik
dat die vraag blijft. Voor de be
zorging hebben we een gemoti
veerde jongen aangenomen die
ook nog eens goed kan koken.
Ons team bestaat nu uit drie
vaste en vier flexibele krachten."
Inmiddels is de lunchroom weer
pen. ,,De zaak is anders inge
richt. We hebben nisjes gemaakt
die 1,5 meter van elkaar staan.
Eigenlijk is de lunchroom zo veel
gezelliger dan voorheen." Als
een natuurlijke buffer staan in
het midden van de lunchroom
veilingkistjes met olijfolie, pasta's
en wijn. Want bij een broodje
bresaola hoort natuurlijk een
goed glas Italiaanse rode wijn.
Je kunt voor veel meer terecht in
La Bella Cucina: van limoncello
tot speciaal servies. ,,En natuur
lijk zoete lekkernijen en niet te
vergeten: verse pasta!"
Bij een borrelplank met verschillende anti
pasti past een stevige maar ook fruitige wijn.
Nero d'Avola, dé druif van Silicië, is een
ideale begeleider. Reken in deze Preciso op
een geur met zwarte kersen en bramen.
Deze Siciliaan smaakt bessig en kruidig en
is fluweelzacht in de mond. Preciso plukt de
druiven niet machinaal maar met de hand.
De druiven worden heel zachtjes geperst.
Kwaliteit voor weinig geld!
NIEUW- EN SINT JOOSLAND
.rf i
Wobby Langelaar met kardoen in haar voedselbos.
FOTO BOAZ TIMMERMANS