#nlstartom 7 1,5 meter vanaf drie personen 'Cocktailservice tot aan de voordeur, inclusief hapjes' 'We merkten hoe moe we eigenlijk waren' online: therumahrotterdam.com online: wijntheater.nl Daryl Lieuw-On en Edward Nijhoff toen in België de horeca op slot ging, zagen we de bui al hangen'', vertelt Daryl Lieuw-On (31), mede eigenaar van The Rumah, een cocktailbar in hartje Rotterdam. Hij opende de kleine 'cocktail kroeg' in januari van dit jaar, in een prachtig pand aan de Oude Binnenweg. Hij bestiert Rumah (Indonesisch voor 'thuis') met Edward Nijhoff (31). Lieuw-On: ,,Eddie en ik hebben de avond van de persconferentie behoorlijk zitten tobben.'' Maar op die gelatenheid volgde snel vast beradenheid. De mannen zetten halsoverkop een bezorgservice op touw. Nog geen week na de lock- down brachten ze hun hoogge waardeerde cocktails tot aan huis, inclusief bijpassende hapjes. Dat beviel zo goed, dat de twee er ook nu mee doorgaan. ,,Het is veel te leuk en loopt erg goed. We willen deze zomer ook cateren op corona- bestendige bruiloften en feestjes.'' Waar The Rumah eerst nog vijf tig man kwijt kon, zijn dat er nu nog maar tien. Buiten zijn er juist plekken bijgekomen. Op het 1,5 meterterras kunnen vijftien gasten neerstrijken, eerst waren dat er acht. ,,Ik kan wel zeggen dat we smachtend naar deze week uit keken. Het is voor iedereen even wennen, maar we mógen tenmin ste weer.'' Barbara Verbeek, registervinoloog, organiseert wijnreizen en bestiert met haar man het rondreizend Wijntheater Voor de coronacrisis liep het rondreizende Wijntheater van Barbara Verbeek (45) en echtgenoot Barend Havenaar (44) als een trein. Al zeven jaar trekt het onderne merskoppel door het ganse land, om op festivals en tijdens horecabeurzen wijnpresentaties te geven, compleet met opge dirkte 'wijnvrouwen' in een Moulin Rouge-achtige setting. Toen kwam corona door de Nederlandse poorten gestampt. Prompt viel alles stil, we schrij ven 15 maart. Maar Verbeek en Havenaar zijn niet de types die bij de pakken neerzitten. ,,Barend en ik zeiden tegen elkaar: deze periode gaan we gebruiken voor bezinning. Vóór corona waren we altijd maar in beweging, onze agenda's puilden uit, we hadden nooit even tijd om af te schakelen. Door de strenge maatregelen kwam dat drukke bestaan, ons Wijntheater, tot stilstand. We merkten daar door hoe moe we eigenlijk waren. Dus grepen we de lock- down aan om uit te rusten.'' Een beetje ondernemer komt snel op nieuwe ideeën, zo ook Verbeek en Havenaar. De twee kochten tijdens de lockdown een bakbrommer uit 1966 en toverden die om tot een wijn-, champagne- en oesterbar op wielen. ,,Net als voor corona geven we weer wijnpresentaties, maar nu gaan we het met z'n tweeën doen, op kleine corona- proof feestjes en partijen. We hebben er verschrikkelijk veel zin in en het mooie is: zonder de coronacrisis waren we hier waar schijnlijk nooit opgekomen.'' GO donderdag 4 juni 2020 'We boffen', zegt Robin Hagedoorn. 'Omdat de kerk zo groot is kunnen we prima overweg met de nieuwe regels.' Eet- en drinkgelegenheden mogen vanaf 1 juni 2020 open met beperkingen. Voor restaurants geldt een maxi mum van dertig gasten; deze moeten reserveren. Iedereen houdt 1,5 meter afstand, met uitzondering van mensen die een gezamenlijke huishou ding vormen en tweetallen. Vooraf wordt tussen uitbater en gast gecheckt of bezoek een risico oplevert. Op ter rassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan tafel zitten en 1,5 meter afstand tot elkaar houden, behalve mensen uit hetzelfde huishouden. (Bron: Koninklijke Horeca Nederland) THE RUMAH, ROTTERDAM Barbara Verbeek toverde met haar man een brom- bakfiets uit 1966 om tot wijnbar op wielen. WIJN, CHAMPAGNE EN OESTERS, DIVERSE LOCATIES

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 51