#nlstartom 7
1,5 meter vanaf
drie personen
'Cocktailservice
tot aan de
voordeur,
inclusief hapjes'
'We merkten hoe
moe we eigenlijk
waren'
online:
therumahrotterdam.com
online:
wijntheater.nl
Daryl Lieuw-On en Edward Nijhoff
toen in België de
horeca op slot ging,
zagen we de bui al
hangen'', vertelt Daryl
Lieuw-On (31), mede
eigenaar van The Rumah, een
cocktailbar in hartje Rotterdam.
Hij opende de kleine 'cocktail
kroeg' in januari van dit jaar, in
een prachtig pand aan de Oude
Binnenweg. Hij bestiert Rumah
(Indonesisch voor 'thuis') met
Edward Nijhoff (31).
Lieuw-On: ,,Eddie en ik hebben
de avond van de persconferentie
behoorlijk zitten tobben.'' Maar op
die gelatenheid volgde snel vast
beradenheid. De mannen zetten
halsoverkop een bezorgservice op
touw. Nog geen week na de lock-
down brachten ze hun hoogge
waardeerde cocktails tot aan huis,
inclusief bijpassende hapjes. Dat
beviel zo goed, dat de twee er ook
nu mee doorgaan. ,,Het is veel te
leuk en loopt erg goed. We willen
deze zomer ook cateren op corona-
bestendige bruiloften en feestjes.''
Waar The Rumah eerst nog vijf
tig man kwijt kon, zijn dat er nu
nog maar tien. Buiten zijn er juist
plekken bijgekomen. Op het
1,5 meterterras kunnen vijftien
gasten neerstrijken, eerst waren
dat er acht. ,,Ik kan wel zeggen dat
we smachtend naar deze week uit
keken. Het is voor iedereen even
wennen, maar we mógen tenmin
ste weer.''
Barbara Verbeek, registervinoloog, organiseert
wijnreizen en bestiert met haar man het rondreizend
Wijntheater
Voor de coronacrisis
liep het rondreizende
Wijntheater van
Barbara Verbeek (45)
en echtgenoot Barend
Havenaar (44) als een trein. Al
zeven jaar trekt het onderne
merskoppel door het ganse
land, om op festivals en tijdens
horecabeurzen wijnpresentaties
te geven, compleet met opge
dirkte 'wijnvrouwen' in een
Moulin Rouge-achtige setting.
Toen kwam corona door de
Nederlandse poorten gestampt.
Prompt viel alles stil, we schrij
ven 15 maart. Maar Verbeek en
Havenaar zijn niet de types
die bij de pakken neerzitten.
,,Barend en ik zeiden tegen
elkaar: deze periode gaan we
gebruiken voor bezinning. Vóór
corona waren we altijd maar in
beweging, onze agenda's puilden
uit, we hadden nooit even tijd
om af te schakelen. Door de
strenge maatregelen kwam dat
drukke bestaan, ons Wijntheater,
tot stilstand. We merkten daar
door hoe moe we eigenlijk
waren. Dus grepen we de lock-
down aan om uit te rusten.''
Een beetje ondernemer komt
snel op nieuwe ideeën, zo ook
Verbeek en Havenaar. De twee
kochten tijdens de lockdown
een bakbrommer uit 1966 en
toverden die om tot een wijn-,
champagne- en oesterbar op
wielen. ,,Net als voor corona
geven we weer wijnpresentaties,
maar nu gaan we het met z'n
tweeën doen, op kleine corona-
proof feestjes en partijen. We
hebben er verschrikkelijk veel
zin in en het mooie is: zonder de
coronacrisis waren we hier waar
schijnlijk nooit opgekomen.''
GO
donderdag 4 juni 2020
'We boffen', zegt Robin
Hagedoorn. 'Omdat de
kerk zo groot is kunnen
we prima overweg met de
nieuwe regels.'
Eet- en drinkgelegenheden
mogen vanaf 1 juni 2020
open met beperkingen. Voor
restaurants geldt een maxi
mum van dertig gasten; deze
moeten reserveren. Iedereen
houdt 1,5 meter afstand, met
uitzondering van mensen die
een gezamenlijke huishou
ding vormen en tweetallen.
Vooraf wordt tussen uitbater
en gast gecheckt of bezoek
een risico oplevert. Op ter
rassen geldt geen maximum
aantal personen. Wel moet
iedereen aan tafel zitten en
1,5 meter afstand tot elkaar
houden, behalve mensen uit
hetzelfde huishouden.
(Bron: Koninklijke Horeca
Nederland)
THE RUMAH, ROTTERDAM
Barbara Verbeek toverde
met haar man een brom-
bakfiets uit 1966 om tot
wijnbar op wielen.
WIJN, CHAMPAGNE EN OESTERS, DIVERSE LOCATIES